Zobacz wÄ…tek - Gruba sprawa... ;-)
NAS Analytics TAG

Gruba sprawa... ;-)

O wszystkim
_________

Gruba sprawa... ;-)

Postprzez Bene » 5/7/2007, 08:11

Witam na wstepie wypadalo by sie przedstawic.

Jestem Marcin 26 wiosen na karku. Wreszcie zdecydowalem sie spelnic swoje marzenie o kupnie motorka. Lepiej pozno niz wcale.

Dopiero rozpoczalem kurs na kat.A, w tym roku mam zamiar zdac egzamin no i na wiosne 2008 odpalam na szosy.

W zwiazku z tym mam sporo pytan i watpliwosci, mam nadzieje ze pomozecie mi w niektorych, a moze we wszystkich :-)

Aha moje doswiadczenie z motorami wynosi zero :-) No i za jakis czas bedzie wynosilo rowniez zero ale juz po kursie i egzaminie na kat.a :-) Kat. B oczywiscie jest - Jakby to mialo cos zmienic... ;-)

Waga 90kg, wzrost 180cm - podaje to bo tez bede mial pytanie odnosnie kupna odpowiedniego moto... (wiem wiem bylo juz ;-) )

Zaczne od tego ze interesuje mnie motorek szosowo-turystyczny tak w cenie 10000-15000zl max i tak:
1. Ilu letni maksymalnie kupowac?
2. Jaki przebieg srednio sie robi rocznie? (nie chce zajechanego trafic).
3. Lepiej kupowac sprowadzany czy z Polski?
4. Jezeli juz sprowadzac, to jak zrobic to bezpiecznie?
5. Moze ktos z Warszawy zajmuje sie i uczciwie moze pomoc sprowadzic motorek?
6. Czy mozecie poradzic jakies dobre serwisy w Wawie zeby sprawdzic przy kupnie (w tym wypadku z Polski) stan motorka?
7. Warto kupowac z allegro lub otomoto (cena/jakosc/pewnosc)?
8. Kiedy najlepiej kupowac? Koniec sezonu, Zima, Poczatek sezonu?
9. Czy jakosciowo Kawasaki nadal jest gorsze od swojej konkurencji?
10. Na co szczegolnie zwracac uwage przy kupnie uzywanego moto?

Wiecej pytan nie pamietam :lol:

Przegladam tak sobie jakie moto by mnie interesowalo i tak wstepnie myslalem o (co wy myslicie o nich):
- Suzuki SV650S,
- Kawasaki ER6F lub ER6N,
- Suzuki Bandit 650SA,
- Honda CBF 600S,
- Yamaha Fazer 600,
- Suzuki GSR600,

Najbardziej ta Kawa ER6F mi sie podoba przyznam szczerze... :-)

Prosze o uwagi, pomoc, odp. No i pozdro Bene
Bene
Świeżak

Postprzez Majkel_007 » 5/7/2007, 08:30

siema!!!
na 1 pytanie: wg mnie max to kupuj motorek jakiś 7 letni :):) one nie mają dużego przebiegu są ładne szczególnie szosowo - turystyczne a właśnie takiego szukasz :):)
na 2 pytanie: nie wiadomo ile się robi rocznie to zależy od użytkownika :P:P
na 3 pytanie: ja myślę że lepiej z zagranicy ściągnąć no chyba ze kupujesz w Polsce od pewnego gościa i wiesz co kupujesz !!
na 4, 5, 6 pytanie: tu Ci nie pomogę bo nie jestem z warszawy i nie wiem. A co do bezpiecznego ściągnięcia motoru to najlepiej pojechać samemu z jakimś gościem co się zna na motorach i coś wybrać.
na 7 pytanie: jakby to Ci powiedzieć: i tak przed każdym kupnem jedzie się i ogląda motor więc allegro jest dobrym źródłem ogłoszeń zawsze można coś znaleźć i pojechać pooglądać :D:D
na 8 pytanie: najlepiej kupować w zimie bo i motory i części akcesoria są o wiele tańsze.
na 9 pytanie: nie wiem dokładnie ja tylko z tego co wiem to że w KAWACH często padają skrzynie biegów. Może i są ładne ale ja bym nigdy!!!! nie kupił kawasaki już lepsza jest honda czy suzuki.
na 10 pytanie: najbardziej to powinno wg mnie sie patrzeć na stan techniczny i silnik bo stan wizualny nie zawsze musi być perfekcyjny, zawsze można motor pomalować wyczyścić i będzie jak nowy!!!!!!
mam nadzieje że może coś Ci pomoże to co napisałem :):) nara
R.A.M.O.N.E.S - We`re a Happy Family | www.ulicznik.net - najlepsze internetowe radio z muzykÄ… punk`owÄ… !!!
Majkel_007
Świeżak

Postprzez mar111cin » 5/7/2007, 09:16

o Majkel wrócił z nową porcją rad :lol: miałeś jakieś kawasaki że tak gadasz? jak nie to nie rozsiewaj głupot w internecie.

fajnie, ktoś kto nigdy nie miał motocykla radzi drugiemu w kwesti motocykla, jak ja to lubię :lol:
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez cichy » 5/7/2007, 10:09

1. Osobiście kupiłbym do 6lat.
2. 6000
3. Jeden diabeł
4. Zabrać mechanika który szprecha w odpowiednim języku.
5. Nie wiem.
6. W każdym sprawdzą.
7. Na pewno taniej niż w komisach.
8. W zimę, ale problemem jest jazda testowa na śniegu.
9. Od 2004r. jest spoko.
10. Na wszystko.
cichy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez SzpiceR » 5/7/2007, 10:12

rady kogos bezmotocykla o kupnie motocykla powinny zaweżac sie tylko o odganianie napalonego usera od R1 :wink:
SzpiceR
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez SpeedyG » 5/7/2007, 10:29

Koniecznie kup motor na wtrysku bo siÄ™ pochlastasz z regulacjami co wiosnÄ™.
Lepiej przed zakupem oddaj motor na expertyzę do warsztatu- honda lub kawasaki, skoro mieszkasz w okolicach wawy, koszt to ok. 100zł, a zobaczą więcej niż "na oko" i pobieżną przejażdżkę.
Ja rocznie robię i tak niewiele bo ok 5tys km, ale są co robią i 2x,3x tyle także lepiej tak liczyć przebieg.
SpeedyG
Świeżak

Postprzez GregorMoto » 5/7/2007, 11:01

z tego co podałes to ta kawa er6n choc nie wiem czy kupisz do 15 tys, raczej jakas po ostgrzejszym szlifie lub dzwonie :) innee własciewe to tez spoko opórcz SV , na nich juz trzeba miec i tak sporo rozsądku i głoqwe na karku.
Yamaha R1 RN19 :)
GregorMoto
Bywalec

Postprzez Majkel_007 » 5/7/2007, 13:00

mar111cin napisał(a):o Majkel wrócił z nową porcją rad :lol: miałeś jakieś kawasaki że tak gadasz? jak nie to nie rozsiewaj głupot w internecie.

fajnie, ktoś kto nigdy nie miał motocykla radzi drugiemu w kwesti motocykla, jak ja to lubię :lol:

a skąd Ty wiesz czy ja nie miałem coś wspólnego z motorami czy nie???!!!!
mój ojciec jest mechanikiem i ma warsztat i ja się najeździłem większą ilością motorów i samochodów niż Ty więc nie pisz jak nie wiesz. A co do skrzyń to się właśnie pytałem ojca i trochę mi na ten temat powiedział!!!!
R.A.M.O.N.E.S - We`re a Happy Family | www.ulicznik.net - najlepsze internetowe radio z muzykÄ… punk`owÄ… !!!
Majkel_007
Świeżak

Postprzez mar111cin » 5/7/2007, 13:18

Wnioskuję to z Twoich poprzednich postów, jakoś nie pokazałeś sie z dobrej strony. Już raz Ciebie zacytowałem, do dzisiaj tego nie skomentowałeś. A na forum już mamy bardzo dużo takich co jeździli wszystkim i niczym.
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez SpeedyG » 5/7/2007, 13:50

Tata ma warsztat, kolega ma warsztat, a kolega to mówił że....
SkÄ…d my to znamy...
SpeedyG
Świeżak

siemka

Postprzez ARMED » 5/7/2007, 16:01

co do dyskusji podzielam trochÄ™ zdanie majkela, Kawa to Kawa , 4 zajebiste 6 do dupy !!!
A co do autora tematu to polecam Bandziora 650.
GdybyÅ› potrzebowal pomocy to dzwon, jestem z Warszawy, trochÄ™ sprowadzam motocykli z Francji i Wloch, no i mogÄ™ cos doradzic tel 880-364-364
pozdrawiam :) [/list]
ARMED
Świeżak

Postprzez Majkel_007 » 5/7/2007, 16:09

SpeedyG napisał(a):Tata ma warsztat, kolega ma warsztat, a kolega to mówił że....
SkÄ…d my to znamy...

wiesz "chłopie" ja mówię tak jak jest i nie muszę oszukiwać jeśli coś Ci nie pasuje to nie musisz tego czytać i zignoruj to!!!!! ja mówię prawdę co do warsztatu i innych rzeczy......
Majkel_007
Świeżak

Postprzez mar111cin » 5/7/2007, 21:32

ekhmm Majkelu, czytając Twoje inne posty chciałbym Ci powiedzieć pare rzeczy. Kawasaki nie robi skuterów o pojemności 600 1000 czy 1400, może fakt nie potrafiłoby potrafić zrobić automata do takiej pojemności. Skuter to też nie jest motocykl, skuter to... popatrz na podpis Spazza. W innych tematach wspominasz o naprawianiu przez Twojego ojca skuterów, a nie przypominam sobie żeby kawasaki takie produkowało. Tak samo nie wyobrażam sobie żeby ktoś kto przejechał się 500/600 czy czymś o wyższej pojemności miał ochote siadać na koreańskiego skutera, ale jak widać Ty jesteś jakimś wyjątkiem (w innnym temacie piszesz o problemach z jakimś skuterem- jakby Twój ojciec nie mógł Ci pomóc)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 5/7/2007, 21:36

Jedyne co wygrzebalem wyczytalem itp na temat kawasaki w sieci to informacje o niekoniecznie poprawnej pracy komputera i czasami nierownych obrotach, nikt jakos na google nie skarzy sie na skrzynie, wiec jesli na google nie ma to musi to byc mit :)

(ja wychodze z zalozenia ze jesli nie sprawdzilem nie mowie, chyba ze sa ewidentne dowody, ale zaznaczam ze sa to informacje niepotwierdzone)

Polecam wyslac maila do Mythbusters, z Discovery Channel (mmm Kari ^^) zeby to sprawdzili :)
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez SzpiceR » 5/7/2007, 22:44

beda wbijac 2jke na kole i czekac az rama peknie lub skrzynia pojdzie :lol:w sumie to mogliby zrobic taki test rozwialoby to watpliwosci
ten co sobie nie żałuje
SzpiceR
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 5/7/2007, 22:57

Wiesz, biorac pod uwage specyfike programu, pierwsza czesc sprawdza mit druga natomiast odtwarza skutki opisane w micie.

Tak wiec, jesli mowimy ze padaja skrzynie, to zapewne bylaby jazda na wyzszych obrotach na torze, zmiana biegow bez sprzegla. Zapewne nic by sie nie stalo, wiec w drugiej czesci poszedlby na kolo, zmiana biegow na kole i ew zepsawali by jakas maszyne/trzymadlo do testow i zmieniali serwomechanizmem biegi az by nie rozpadl sie na kawalki ;) Bylby FUN :P

I wiesz co, powaznie chyba napisze do discovery w tej sprawie
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Majkel_007 » 6/7/2007, 06:23

mar111cin napisał(a):ekhmm Majkelu, czytając Twoje inne posty chciałbym Ci powiedzieć pare rzeczy. Kawasaki nie robi skuterów o pojemności 600 1000 czy 1400, może fakt nie potrafiłoby potrafić zrobić automata do takiej pojemności. Skuter to też nie jest motocykl, skuter to... popatrz na podpis Spazza. W innych tematach wspominasz o naprawianiu przez Twojego ojca skuterów, a nie przypominam sobie żeby kawasaki takie produkowało. Tak samo nie wyobrażam sobie żeby ktoś kto przejechał się 500/600 czy czymś o wyższej pojemności miał ochote siadać na koreańskiego skutera, ale jak widać Ty jesteś jakimś wyjątkiem (w innnym temacie piszesz o problemach z jakimś skuterem- jakby Twój ojciec nie mógł Ci pomóc)

po pierwsze ja nigdy nie pisałem że kawasaki robi skutery!!!! a ojciec robi ogólnie mechanikę!!! wszystko co mu dasz to ci zrobi motory samochody nawet (pralkę automatyczną). a co do tych problemów ze skuterem to wiem co sie z nim dzieje tylko nie ma oryginalnych pierścieni do niego i dlatego się zapytałem czy ktoś nie wiem jakie inne mogą pasować.
Majkel_007
Świeżak

Postprzez SpeedyG » 6/7/2007, 09:15

Czyli masz skuter a doradzasz jak użytkować motocykl...fajnie
A tata pewnie naprawia żuki i w międzyczasie ustawia kąty rozrządów w R1kach i RRkach.
SpeedyG
Świeżak

Postprzez Majkel_007 » 6/7/2007, 10:50

SpeedyG napisał(a):Czyli masz skuter a doradzasz jak użytkować motocykl...fajnie
A tata pewnie naprawia żuki i w międzyczasie ustawia kąty rozrządów w R1kach i RRkach.

weź sie facet ***!!!!!!!!!!!!! nie wiesz to nie mów!!!!

Proszę nie używać wulgaryzmów.
Gelo007
Majkel_007
Świeżak

Postprzez mar111cin » 6/7/2007, 10:57

Majkel_007 napisał(a): nie wiesz to nie mów!!!!

i bardzo dobrze powiedziałeś, nie wiesz to nie mów. Jak czymś nie jeździłeś to tego nie polecaj (jeździć, to więcej niż dwa kółka dookoła piaskownicy bo kumpel mi dał, to przynajmniej z pare tys km)

Jak czegoś nie miałeś to nie mów że się coś psuje.
Szkoda że nigdzie nie przeczytałeś o pękających ramach dopiero by było ciekawe, wyszłoby że kawasaki to kulka złomu...

Acha i tak odnośnie jeszcze innych Twoich postów brawo za polecanie zamiast skuterka gs500:D to było naprawde nawet logiczne. W końcu jak ktoś chce kupić skuterka to taki gs to prawie jak skuter :lol:
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Następna strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości

na górê