Zobacz wÄ…tek - [Pytanie]Pierwsze moto, kilka spraw
NAS Analytics TAG

[Pytanie]Pierwsze moto, kilka spraw

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

[Pytanie]Pierwsze moto, kilka spraw

Postprzez Kamilou » 10/8/2013, 23:26

Siemanko, znowu mam problem. Niby miałem już komplet ułożony i czekać tylko do A1 i kupować no ale coś mi nie pasowało i zwracam się do was :)

Wiem, że nie muszę się śpieszyć no ale wolę już parę grosza zebrać :)

Aktualnie mam 14 lat i mogę zdawać na pj. kat. AM ale jest to chyba nie opłacalne, więc postanowiłem poczekać te 2 lata do A1 i kupić wtedy jakąś 50'tkę lub 125 byle nie za mocna ( pierwsze moto i wgl. ) :D

No to tak, przydało by się pomyśleć co dokupić i na co odkładać pieniążki. Myślę mniej, więcej tak :

- Kurtka tekstyl. do 400-450 zł :

http://sklep.scigacz.pl/kurtka-tekstyln ... 23119.html

- Kask ok. 450-550 zł :

http://allegro.pl/kask-shark-s600-integ ... 84057.html

- Rękawice 150-200 zł :

http://allegro.pl/rekawice-shima-gt-1-n ... 47116.html

No i mam pytań kilka :

1. Lepiej poczekać do A1 czy robić AM ? ( W moim mieście, w szkole jazdy AM kosztuje 700 zł, natomiast A1 - 1300 zł )

2. Jaki motorower polecacie na pierwszy ? Yamaha Tzr będzie dobra czy coś innego szukać ?

3. Czy to ubranko, które podałem jest wystarczające ? ( Nie chciałbym wydawać za dużo, przy kupnie większej pojemności zainwestuję w coś porządnego .. ) Jeśli macie jakieś uwagi to chętnie je rozważę :)

4. I tak z innej beczki :D Ten kask ma Bluetooth, na jakiej to zasadzie działa w kasku ? I czy ten kask nadaje się ?

http://allegro.pl/g67-kask-atestowany-i ... 20439.html
Obrazek
Kamilou
Świeżak

Postprzez kravec » 11/8/2013, 00:27

TZR na początek jest ok. Przesiadłem się na tzr z komarka, później nie miałem problemów z większymi moto.

Ten kask, który podałeś na końcu nie nadaje się do niczego. Dlaczego nie bierzesz pod uwagę butów i spodni?
kravec
Administrator

Postprzez Gastrofazor » 13/8/2013, 13:09

Gif w podpisie skutecznie odwraca uwagÄ™ od tematu. Przykro mi :D
Motocyklowe wycieczki dla tych, którzy się nie bali (otwórz link)
Gastrofazor
Świeżak

Postprzez Kamilou » 16/8/2013, 14:06

@kravec :

Wydaje mi się, że kupię jakieś tekstylowe spodnie lub jeansowe a co do butków no to nie wiem, kupić takie za 300 zł ? Tzn. czy starczą ?

Kolego wyżej, hehe :)
Obrazek
Kamilou
Świeżak

Postprzez kravec » 16/8/2013, 15:36

CoÅ› tam siÄ™ znajdzie. Z Gacie popatrz na mottowear w takim razie.
kravec
Administrator

Postprzez Kamilou » 21/8/2013, 19:58

@Up :

Dzisiaj albo jutro postaram się podrzucić w tym temacie jakiś komplecik do oceny, czy wystarczający .

Mam jeszcze jedną sprawę, strój na moto ile bd kosztować ? Tak +/-

Ponawiam pytanie, robić pj. AM czy A1 ?
Obrazek
Kamilou
Świeżak

Postprzez MarSen » 21/8/2013, 21:05

Najlepiej robić A1. Dość drogo mimo wszystko. U mnie 500zł AM z wliczonymi badaniami, a 900zł A1. Chociaż mam kumpla co robi A1 za 600zł podobno...
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
MarSen
Moderator

Postprzez Kamilou » 25/8/2013, 21:51

Pomożecie mi skompletować komplet do 1200-1450 zł ? Ponieważ sam nie daje rady ;/

Kask : Myślę o Shark S600 lub Shoei'a jakiś z tych tańszych troszkę

Kurtka : Najprawdopodobniej tekstylna ale tutaj nie mam koncepcji .

Rękawice : Czy firmy shima będą dobre ?

Spodnie : Tutaj mam problem, kupić tekstylne czy jeansy starczą ?

Buty : Nie mam pojęcia po prostu ;/

Mam jeszcze trochę czasu, więc postaram się uzbierać trochę kaski na ubranie ale chciałbym wiedzieć już ile mnie to wyniesie, tak +/-

Podpowiecie coÅ› ?
Obrazek
Kamilou
Świeżak

Postprzez MarSen » 26/8/2013, 09:39

Ja wypowiem się tylko co do rękawic. Shima będzie świetnym wyborem jeżeli nie chcesz jakichś super wypasionych, tylko ze średniej półki. Sam mam Shima Prospeed i polecam. Inni użytkownicy również je polecają, bo stosunek cena/jakość na prawdę dobry.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
MarSen
Moderator

Postprzez KovvaL » 26/8/2013, 18:56

Kamilou napisał(a):Pomożecie mi skompletować komplet do 1200-1450 zł ? Ponieważ sam nie daje rady ;/

Kask : Myślę o Shark S600 lub Shoei'a jakiś z tych tańszych troszkę

Kurtka : Najprawdopodobniej tekstylna ale tutaj nie mam koncepcji .

Rękawice : Czy firmy shima będą dobre ?

Spodnie : Tutaj mam problem, kupić tekstylne czy jeansy starczą ?

Buty : Nie mam pojęcia po prostu ;/

Mam jeszcze trochę czasu, więc postaram się uzbierać trochę kaski na ubranie ale chciałbym wiedzieć już ile mnie to wyniesie, tak +/-

Podpowiecie coÅ› ?

Po pierwsze... O Shoei możesz zapomnieć. Za tą cene kupisz same używki ( patrz cena 1000 zł za sam kask ). Nie wiem jak z Sharkiem. Ja polecam kask HJC CS-R1, gdyż sam w nim jeżdze i nie narzekam. Owszem, nie jest super cichy, ale za tą cene trudniej coś znaleść.

Po drugie. Posiadam kurtkę Rebelhorn HIFLOW, tekstylną, kupioną za 500 zł, więc jak chcesz kupić o połowe taniej to zarpaszam na priv :)

Po trzecie; ja mam arlen nessa, ale dałem za nie trochę więcej niż 200 zł. Lepiej uzbieraj sobie troszke więcej pieniędzy i kup jakieś renomowanej firmy ( nie mówie że masz kupować Arlen Nessa ).

Buty hmmm... i tu jest ciężko. Zależy na czym chcesz jeździć. Przyzwoite buty to koszt 700 zł ( chodzi mi o SIDI ). Może uda Ci się wyhaczyć coś za 500 zł ( ostatnio chyba za 550 zł alpinki widziałem.

Podsumowując. Nie oszukujmy się. 1450 zł to nie jest dużo. Może zrób tak jak ja.

Najpierw kupiłem kask i rękawice. Zapłaciłem w sumie za te 2 rzecz ponad 700 zł.
Potem przyszedł czas na kurtke. Cena wiadoma.
2 miesiące temu kupiłem dopiero buty do sporta.
I wkońcu przyszedł czas na kombinezon... i w sobote mam odbiór :) Tylko że za sam kombinezon dałem ponad 2 koła.... nie ma co się oszukiwać. Ubranie się na moto to droga rzecz. Ale wszystko po kolei. Odrazu Rzymu nie zbudowano...

pozdrawiam ! :)
KovvaL
Świeżak

Postprzez Kamilou » 27/8/2013, 13:11

@KovvaL :

Dzięki za tą wypowiedź, i chyba faktycznie tak zrobie. Do 16 lat kasę pozbieram a potem wszystko po koleji kupię i to będzie najlepsze wyjście, dzięki i pozdrawiam :)
Obrazek
Kamilou
Świeżak

Postprzez Kaai » 27/8/2013, 23:25

Takie dziecko i taki podpis, powinien być warn imho. Co do pytania, najpierw ciuchy potem moto. Nie stać na ciuchy to nie wkręcaj się w to hobby bo cię nie stać i tyle.

Kaai, od wyrażania opinii na takie tematy masz skrypt do zgłaszania postów do moderacji. Po co prowokujesz dyskusję?
Michał
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez Kamilou » 30/8/2013, 12:19

Chłopie, ja mam 14 lat, nie sram kasą jak Ty zapewne .. Kupuje najpierw 50 ccm, przy przesiadce na coś większego kupie sobie lepsze kombi, porządny kask, rękawice itd. Przykro mi, że w tym wieku nie stać mnie na kombi Alpina i kaski za 2 tys. .. Jeśli Ciebie było w moim wieku stać to tylko pozazdrościć . Co do podpisu to jaki masz problem ? Masz jakiś nie wiem, wstręt do kobiecych piersi ? Są ocenzurowane, a gify z tego co wiem, na forum nie są zabronione . Pozdrawiam

Grzeczniej.
Michał
Obrazek
Kamilou
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê