[Pytanie]Pierwsze moto, kilka spraw
• Strona 1 z 1
[Pytanie]Pierwsze moto, kilka spraw
Siemanko, znowu mam problem. Niby miałem już komplet ułożony i czekać tylko do A1 i kupować no ale coś mi nie pasowało i zwracam się do was
Wiem, że nie muszę się śpieszyć no ale wolę już parę grosza zebrać
Aktualnie mam 14 lat i mogę zdawać na pj. kat. AM ale jest to chyba nie opłacalne, więc postanowiłem poczekać te 2 lata do A1 i kupić wtedy jakąś 50'tkę lub 125 byle nie za mocna ( pierwsze moto i wgl. )
No to tak, przydało by się pomyśleć co dokupić i na co odkładać pieniążki. Myślę mniej, więcej tak :
- Kurtka tekstyl. do 400-450 zł :
http://sklep.scigacz.pl/kurtka-tekstyln ... 23119.html
- Kask ok. 450-550 zł :
http://allegro.pl/kask-shark-s600-integ ... 84057.html
- Rękawice 150-200 zł :
http://allegro.pl/rekawice-shima-gt-1-n ... 47116.html
No i mam pytań kilka :
1. Lepiej poczekać do A1 czy robić AM ? ( W moim mieście, w szkole jazdy AM kosztuje 700 zł, natomiast A1 - 1300 zł )
2. Jaki motorower polecacie na pierwszy ? Yamaha Tzr będzie dobra czy coś innego szukać ?
3. Czy to ubranko, które podałem jest wystarczające ? ( Nie chciałbym wydawać za dużo, przy kupnie większej pojemności zainwestuję w coś porządnego .. ) Jeśli macie jakieś uwagi to chętnie je rozważę
4. I tak z innej beczki
Ten kask ma Bluetooth, na jakiej to zasadzie działa w kasku ? I czy ten kask nadaje się ?
http://allegro.pl/g67-kask-atestowany-i ... 20439.html

Wiem, że nie muszę się śpieszyć no ale wolę już parę grosza zebrać

Aktualnie mam 14 lat i mogę zdawać na pj. kat. AM ale jest to chyba nie opłacalne, więc postanowiłem poczekać te 2 lata do A1 i kupić wtedy jakąś 50'tkę lub 125 byle nie za mocna ( pierwsze moto i wgl. )

No to tak, przydało by się pomyśleć co dokupić i na co odkładać pieniążki. Myślę mniej, więcej tak :
- Kurtka tekstyl. do 400-450 zł :
http://sklep.scigacz.pl/kurtka-tekstyln ... 23119.html
- Kask ok. 450-550 zł :
http://allegro.pl/kask-shark-s600-integ ... 84057.html
- Rękawice 150-200 zł :
http://allegro.pl/rekawice-shima-gt-1-n ... 47116.html
No i mam pytań kilka :
1. Lepiej poczekać do A1 czy robić AM ? ( W moim mieście, w szkole jazdy AM kosztuje 700 zł, natomiast A1 - 1300 zł )
2. Jaki motorower polecacie na pierwszy ? Yamaha Tzr będzie dobra czy coś innego szukać ?
3. Czy to ubranko, które podałem jest wystarczające ? ( Nie chciałbym wydawać za dużo, przy kupnie większej pojemności zainwestuję w coś porządnego .. ) Jeśli macie jakieś uwagi to chętnie je rozważę

4. I tak z innej beczki

http://allegro.pl/g67-kask-atestowany-i ... 20439.html

-
Kamilou - Świeżak
TZR na początek jest ok. Przesiadłem się na tzr z komarka, później nie miałem problemów z większymi moto.
Ten kask, który podałeś na końcu nie nadaje się do niczego. Dlaczego nie bierzesz pod uwagę butów i spodni?
Ten kask, który podałeś na końcu nie nadaje się do niczego. Dlaczego nie bierzesz pod uwagę butów i spodni?
-
kravec - Administrator
Gif w podpisie skutecznie odwraca uwagÄ™ od tematu. Przykro mi 

Motocyklowe wycieczki dla tych, którzy się nie bali (otwórz link)
-
Gastrofazor - Świeżak
@Up :
Dzisiaj albo jutro postaram się podrzucić w tym temacie jakiś komplecik do oceny, czy wystarczający .
Mam jeszcze jedną sprawę, strój na moto ile bd kosztować ? Tak +/-
Ponawiam pytanie, robić pj. AM czy A1 ?
Dzisiaj albo jutro postaram się podrzucić w tym temacie jakiś komplecik do oceny, czy wystarczający .
Mam jeszcze jedną sprawę, strój na moto ile bd kosztować ? Tak +/-
Ponawiam pytanie, robić pj. AM czy A1 ?

-
Kamilou - Świeżak
Najlepiej robić A1. Dość drogo mimo wszystko. U mnie 500zł AM z wliczonymi badaniami, a 900zł A1. Chociaż mam kumpla co robi A1 za 600zł podobno...
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
Pomożecie mi skompletować komplet do 1200-1450 zł ? Ponieważ sam nie daje rady ;/
Kask : Myślę o Shark S600 lub Shoei'a jakiś z tych tańszych troszkę
Kurtka : Najprawdopodobniej tekstylna ale tutaj nie mam koncepcji .
Rękawice : Czy firmy shima będą dobre ?
Spodnie : Tutaj mam problem, kupić tekstylne czy jeansy starczą ?
Buty : Nie mam pojęcia po prostu ;/
Mam jeszcze trochę czasu, więc postaram się uzbierać trochę kaski na ubranie ale chciałbym wiedzieć już ile mnie to wyniesie, tak +/-
Podpowiecie coÅ› ?
Mam jeszcze trochę czasu, więc postaram się uzbierać trochę kaski na ubranie ale chciałbym wiedzieć już ile mnie to wyniesie, tak +/-
Podpowiecie coÅ› ?

-
Kamilou - Świeżak
Ja wypowiem się tylko co do rękawic. Shima będzie świetnym wyborem jeżeli nie chcesz jakichś super wypasionych, tylko ze średniej półki. Sam mam Shima Prospeed i polecam. Inni użytkownicy również je polecają, bo stosunek cena/jakość na prawdę dobry.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
Kamilou napisał(a):Pomożecie mi skompletować komplet do 1200-1450 zł ? Ponieważ sam nie daje rady ;/
Podpowiecie coÅ› ?
Po pierwsze... O Shoei możesz zapomnieć. Za tą cene kupisz same używki ( patrz cena 1000 zł za sam kask ). Nie wiem jak z Sharkiem. Ja polecam kask HJC CS-R1, gdyż sam w nim jeżdze i nie narzekam. Owszem, nie jest super cichy, ale za tą cene trudniej coś znaleść.
Po drugie. Posiadam kurtkę Rebelhorn HIFLOW, tekstylną, kupioną za 500 zł, więc jak chcesz kupić o połowe taniej to zarpaszam na priv

Po trzecie; ja mam arlen nessa, ale dałem za nie trochę więcej niż 200 zł. Lepiej uzbieraj sobie troszke więcej pieniędzy i kup jakieś renomowanej firmy ( nie mówie że masz kupować Arlen Nessa ).
Buty hmmm... i tu jest ciężko. Zależy na czym chcesz jeździć. Przyzwoite buty to koszt 700 zł ( chodzi mi o SIDI ). Może uda Ci się wyhaczyć coś za 500 zł ( ostatnio chyba za 550 zł alpinki widziałem.
Podsumowując. Nie oszukujmy się. 1450 zł to nie jest dużo. Może zrób tak jak ja.
Najpierw kupiłem kask i rękawice. Zapłaciłem w sumie za te 2 rzecz ponad 700 zł.
Potem przyszedł czas na kurtke. Cena wiadoma.
2 miesiące temu kupiłem dopiero buty do sporta.
I wkońcu przyszedł czas na kombinezon... i w sobote mam odbiór

pozdrawiam !

-
KovvaL - Świeżak
Takie dziecko i taki podpis, powinien być warn imho. Co do pytania, najpierw ciuchy potem moto. Nie stać na ciuchy to nie wkręcaj się w to hobby bo cię nie stać i tyle.
Kaai, od wyrażania opinii na takie tematy masz skrypt do zgłaszania postów do moderacji. Po co prowokujesz dyskusję?
Michał
Kaai, od wyrażania opinii na takie tematy masz skrypt do zgłaszania postów do moderacji. Po co prowokujesz dyskusję?
Michał
- Kaai
- Mieszkaniec forum
Chłopie, ja mam 14 lat, nie sram kasą jak Ty zapewne .. Kupuje najpierw 50 ccm, przy przesiadce na coś większego kupie sobie lepsze kombi, porządny kask, rękawice itd. Przykro mi, że w tym wieku nie stać mnie na kombi Alpina i kaski za 2 tys. .. Jeśli Ciebie było w moim wieku stać to tylko pozazdrościć . Co do podpisu to jaki masz problem ? Masz jakiś nie wiem, wstręt do kobiecych piersi ? Są ocenzurowane, a gify z tego co wiem, na forum nie są zabronione . Pozdrawiam
Grzeczniej.
Michał
Grzeczniej.
Michał

-
Kamilou - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 9 gości