[biblioteka] Yamaha FZ1 jako pojazd egzaminacyjny...
W co trafił?<br><hr>BelferKomentatorzy napisał(a):To jest jakieś niedorzeczne, chore, głupie, ludzie jak można być tak nieodpowiedzialnym i pozbawionym jakiegokolwiek ROZUMOWANIA żeby dać świeżakom FZ1 na egzaminie? Jakiś konkretny WTF! W 100% podzielam zdanie scigacz.pl. Tylko ktoś bez wyobraźni lub ktoś kto nigdy nie siedział na takim motocyklu mógł wpaść na coś takiego. Na pierwsze moto miałem cb500 i to już był szał jak na kogoś kto rozpoczyna przygodę z motocyklami! Teraz mam Bandita 600 i ani myślę w najbliższej przyszłości przesiadać się na coś pokroju FZ1. Życie mi jeszcze miłe.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że jak sprawa zostanie nagłośniona ktoś z olejem w głowie zrobi coś z tą szaloną sytuacją. Oby szybko póki nikt jeszcze sobie nie zrobił sobie krzywdy przez wymysł jakiegoś głupiego urzędnika.<br><hr>Fazzy<br>Komentatorzy napisał(a):Właśnie z powodu, który opisujesz stworzono różne kategorie. Dla początkujących i dla dobrze jeżdżących. Za szybkie i ciężkie sprzęty nie powinni się brać nowicjusze. Kategoria A jest dla ludzi posiadających określone umiejętności, a nie dla ludzi po 20 godzinach kursu. Potem lament: że za szybki, za ciężki, głupota prezesa itd. Głupotą jest rzucać się na głęboką wodę nie mając pojęcia jak machać nogami.<br><hr>SingSing74<br>Komentatorzy napisał(a):kategoria A jest dla ludzi, którzy skończyli 24 lata i przed kursem nawet nie wiedzieli, gdzie motocykl ma przód. Tyle w temacie<br><hr>Seiza<br>
Komentatorzy napisał(a):bardzo trafne !<br><hr>kubalolski<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Po słowie "głupie" powinna być kropka. Jak piszesz, FZ1 nie jest dla świeżaków. Dla nich jest skuter, CB125 i tym podobne. Na czym siedziałeś jak pisałeś tego posta? Chyba na czymś ostrym. Ci z olejem w głowie już coś z tym zrobili. Tylko pustaki i ludzie z pustymi łbami (podobnymi do wspomnianych pustaków) nie potrafią tego dostrzec. Jak widać na tym forum jest ich więcej(niestety). Co twoim zdaniem powinno się zrobić w tej sytuacji? Oczywiście jesteś świadomy istnienia kategorii dla kolejnych "poziomów wtajemniczenia" w sztuce prowadzenia dwóch kółek, czego przejawem są kat. AM, A1, A2 i upragnione A. Co nowego wniesiesz w ten zły, niesprawiedliwy i obrzydliwy system? Kategoria "A" dla wszystkich, którzy sięgają palcami do ziemi? A1 - dla sięgających tylko jedną nogą? Przemyśl to na trzeźwo!<br><hr>BelferKomentatorzy napisał(a):To jest jakieś niedorzeczne, chore, głupie, ludzie jak można być tak nieodpowiedzialnym i pozbawionym jakiegokolwiek ROZUMOWANIA żeby dać świeżakom FZ1 na egzaminie? Jakiś konkretny WTF! W 100% podzielam zdanie scigacz.pl. Tylko ktoś bez wyobraźni lub ktoś kto nigdy nie siedział na takim motocyklu mógł wpaść na coś takiego. Na pierwsze moto miałem cb500 i to już był szał jak na kogoś kto rozpoczyna przygodę z motocyklami! Teraz mam Bandita 600 i ani myślę w najbliższej przyszłości przesiadać się na coś pokroju FZ1. Życie mi jeszcze miłe.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że jak sprawa zostanie nagłośniona ktoś z olejem w głowie zrobi coś z tą szaloną sytuacją. Oby szybko póki nikt jeszcze sobie nie zrobił sobie krzywdy przez wymysł jakiegoś głupiego urzędnika.<br><hr>Fazzy<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
" Nie oszukujmy się, jak idzie się na kurs, chce zdobyć uprawnienia, to często jest się laikiem --- czy taki motocykl dla laika to odpowiedni wybór?Komentatorzy napisał(a):Może i nowe przepisy niosą za sobą pewnego rodzaju korzyści.. Jednakże powinny zostać wprowadzone z głową. Nie oszukujmy się, jak idzie się na kurs, chce zdobyć uprawnienia, to często jest się laikiem --- czy taki motocykl dla laika to odpowiedni wybór?.. nie wydaje mi się.. Uważam, ze na początek cbf500 zarówno jako pojazd egzaminacyjny, a także pierwszy poważny motocykl byłby odpowiedni... Wielu jest takich co powie, a co to takiego, jak się boisz to nie jeździj, nie nadajesz się itp, itd. Nie zapominajcie, że jak każdemu egzaimnowi towarzyszy tu przede wszytskim stres... --- a to przeszkoda nawet dla najbardziej doświadczonych kierowców... Opanowanie go opanowaniem, ale zawsze występuje ryzyko sprzecznej reakcji organizmu... Ciesze się, że prawko mam za sobą, na starych zasadach
.. teraz widzę, że to była jedna z najlepszych moich decyzji... Przyszłym kursantom zdającym egzamin życzę szerokości, i POWODZENIA, trzymam za Was kciuki...<br><hr>Dark_Angell86<br>
Co za tępota w tym kraju się szerzy? Czy dotarło do ciebie, że w Polsce istnieje kilka kategorii prawa jazdy, które są odpowiednie do posiadanych umiejętności? Dla laika masz skutera "50", a nie moto z tytułu omawianego artykułu. Stres dotyczy wszystkich ale tylko niektórzy potrafią sobie z nim radzić. Dlatego też, tylko część z nas może zostać kierowcą ( nie tylko motocykli). Dla naprawdę doświadczonych kierowców stres związany z jazdą po ulicach to żaden problem. Twoje zdanie w kwestii wyboru moto się nie liczy bo nie sprecyzowałeś o jaką kategorię ci chodzi. Co znaczy "poważny motocykl". To, że nikt nie śmieje się na jego widok? Co znaczy "sprzeczna reakcja organizmu"? Masz jakieś problemy z osobowością? Ja żałuję, że ktoś taki jak ty jeździ po drogach.<br><hr>Belfer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Niestety takKomentatorzy napisał(a):Mam 27 lat i prawo jazdy kat.B. Jak rozumiem, zgodnie z nowymi przepisami, mogę zapisać się na kurs prawa jazdy kat. A bo mam odpowiedni do tego wiek i po tym kursie będę zdawał egzamin na motocyklu min. 600ccm ?<br><hr>Tomek<br>Komentatorzy napisał(a):Dokładnie tak<br><hr>pf<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ogołocone?Komentatorzy napisał(a):" PORD wprowadził sportowego tysiąca jako sprzęt egzaminacyjny" już bez przesady z tym "sportowym"<br><hr>JacekBari<br>
Komentatorzy napisał(a):sportowy pod względem silnika. Jest to poprostu ogołocone R1<br><hr>MrLisek<br>
Z czego?
R1 to moto o zupełnie innym charakterze. Lżejsze, mocniejsze, inna pozycja za kierownicą. Nawet dla lajkonika takiego jak ja różnice są widoczne. Ale dla niektórych "literek" i cztery garnuszki to jedno a to samo. <br><hr>Aptekarz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Największym debilem jest Aiart Adam Łuczak z fejsbuka. Porównanie na poziomie dna najgłębszej depresji. Pewnie sam jest w depresji.Ten głąb jest chyba oderwany od rzeczywistości jak jakiś balon z kreskówki.Komentatorzy napisał(a):Nie za łatwo ? TL-ke dajcie im ! Jak się bawić to z rozmachem!<br><hr>Arnett<br>Komentatorzy napisał(a):Dokładnie... i niech kręcą 8mki tl... powodzenia hehe...<br><hr>miki1406<br>Komentatorzy napisał(a):TL-ka nie jest już dostępna. Stare przysłowie pszczół mówi: "Jak żyd nie umiał pływać to mówił, że woda zbyt rzadka". <br><hr>SingSing74<br>
Cytuję: "A jakby kandydatów na motolotniarza egzaminować na F-16? Takie rzeczy tylko w Polsce

W omawianym temacie egzamin jest przeprowadzany na motocyklu, którego kategoria dotyczy, ale adaś pewnie dopiero składa literki więc nie zna znaczenia słów, niem mówiąc o pełnych zdaniach. Jak mama oderwie się od wina, to może adasiowi coś <br><hr>FejsMan
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wybacz kolego, ale rozsądek u młodzieży nie istniał również wtedy, kiedy ja i Ty mieliśmy ten sam wiek co oni dzisiaj... A pokora nie jest naturalną cechą "ułanów", z których słyniemy. Stąd też czym wyższy poziom kar, tym większy będzie opór. Rock and roll stał się popularny ponieważ był zabroniony... Szybka jazda im bardziej będzie karana, tym większą satysfakcję będzie dawała właśnie tym, o których boją się osoby piszące ten list, artykuł i większość komentarzy. Grzeczni i rozsądni chłopcy trzymający swoje mamy za rąbek spódnicy nie będą myśleć o motocyklu... A ci wyrywni, będą jeszcze bardziej cool, jak będą łamać coraz to wyższe zakazy... Zamordyzm to kostium, który mi nie leży. Ale za to jestem za publiczną karą chłosty:)<br><hr>NairdaKomentatorzy napisał(a):Zrozumcie, że kategoria A nie jest dla wszystkich. Dobrze, że w końcu zrobiono odpowiedni podział. Jeżeli ktoś waży 45kg i jest niski, niech pomyśli o A1 lub A2. Wysokość siedzenia w FZ1 nie odbiega znacząco od sześćsetek podobnie jak waga. Co do mocy i prędkości to 600 też potrafi wysadzić z siodła, natomiast człowiek z głową będzie potrafił FZ1 jechać zgodnie z przepisami ruszając i przyspieszając łagodnie. Właśnie tacy (mający głowę na karku) powinni dosiadać sprzętów kat.A. Reszta niech szlifuje umiejętności na mniejszych maszynach albo daje z buta.<br><hr>SingSing74<br>Komentatorzy napisał(a):Tak jak powinno się czekać z seksem do ślubu...nieeeee no tak naiwnym nie wypada być. Żeby czekali do pełnoletności:) <br><hr>Nairda<br>
Komentatorzy napisał(a):Nie widzę związku.<br><hr>SingSing74<br>Komentatorzy napisał(a):chodzi o rozsądek wśród młodych ludzi i zdolność do poczekania na swój czas. Niektórym się udaje doczekać ...<br><hr>Nairda<br>Komentatorzy napisał(a):Rozsądek wśród młodych ludzi nie istnieje (no może jest kilka wyjątków). Zauważyłem, z im bardziej zbliżamy się do "Zachodu" tym młodzież głupsza. Tutaj jeden, zamiast sprawdzić w słowniku jak pisze się "ósemka" napisał "8mka". To drobiazg ale tak jest ze wszystkim. Jeżeli ktoś nimi nie pokieruje to się zakopią w swojej ignorancji. Dlatego popieram kwestię stopniowania kategorii prawa jazdy. W dodatku jestem za wysokimi mandatami i konfiskacie pojazdów za jazdę po pijanemu. Polska to kraj, w którym znaki drogowe traktowane są jak kolorowe, nic nieznaczące lizaki bez smaku. Żeby dojść do poziomu Skandynawii tego rodzaju kraje niestety trzeba uczyć "batem" czyli wysokimi i nieuchronnymi karami. Inaczej wszyscy, wszystko olewają.<br><hr>SingSing74<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zgadzam się z SingSing74 - warto iść stopniowo. Podobnie jak nie należy skakać na główkę do nieznanej wody, a najlepiej wchodzić od brzegu stopniowo pozwalając organizmowi przeżyć szok termiczny. Te rady daje większość ludzi z doświadczeniem życiowym i co najmniej 30 na karku:) I tak samo normą jest, że większość młodych ludzi tego nie słucha, wręcz ściga się ze sobą i takimi "ograniczeniami".Komentatorzy napisał(a):Generalnie to idea jest bardzo dobra-nie wyobrażam sobie siebie (kobieta, 163cm i 50kg) na jakiejś 600-ledwo sięgałabym do ziemi, a co dopiero na utrzymanie motoru w ryzach. (Zdawałam na starych przepisach, na yamaha ybr250)
Z drugiej strony na pewno znajdą się też tacy, którzy stwierdzą, że mimo swojego małego lub żadnego doświadczenia będą zdawać na czymś serio dużym. Jakimś cudem może im się uda to zdać, ale będą później jeździć takie ...... po ulicy i strach będzie się gdziekolwiek ruszyć.
Z kolejnej strony (:D) jakbym zdawała na nowych przepisać, miałabym to prawko na mniejszą pojemność, a w końcu opanowałabym jazdę na czymś mocniejszym (powiedzmy, ze ktoś by mnie podszkolił). I bez sensu wtedy, bo nie mogę, a jak już bym chciała legalnie pojeździć, to cały kurs od nowa, nowa kasa wydana i stracony czas.
Kończąc-mimo tych wszystkich argumentów "przeciw", to jestem za tym, żeby był taki podział. <br><hr>n<br>Komentatorzy napisał(a):No i racja! Fakt, że drożej ale i bezpieczniej dla wszystkich. Większość chciałaby od razu 100KM nie śmigając wcześniej na 50-cio konnym moto. Przy 200kg, 50KM to naprawdę spora moc, która pozwala przyspieszać szybciej niż 95% samochodów na naszych ulicach. Nie wie tego ten kto z motocyklami miał do czynienia w internecie albo katalogu. Stopniujcie doświadczenia i osiągi moto, a pożyjecie dłużej i przyjemniej.<br><hr>SingSing74<br>
Wierzę, że 18 latek jest w stanie szybciej ogarnąć sprzęt typu nawet r1 niż 35 latek, ponieważ nie ma "hamulca" w postaci doświadczenia życiowego. Różnica między 18-24 latkiem jest w tym względzie niewielka. Młody człowiek rwie się do tych emocji i przyjemności, a do tego jest częściej o wiele bardziej sprawny fizycznie, niż 30-40 latkowie. Dlatego nie ma sensu na siłę odrywać ich od mocnych sprzętów, bo jak zachorują na motocykl to zrobią wszystko, żeby go mieć i nim jeździć. Należy usprawnić proces uczenia i dostosować go do realiów, a nie uczyć na pierdziku, a kazać wsiąść na potwora i zdawać. Taki młody człowiek jeżeli obleje i przeżyje, poczuje się oszukany przez dorosłych i się zbuntuje. Będzie jeździł bez prawka, z pentlą na szyi z linki stalowej itp. badziewiami, żeby udowodnić swoją "sprawność" inaczej. Ciężko o złoty środek...
<br><hr>Nairda
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jak komus przeszkadza masa i moc, to niech zostanie na A2, a nie gada jaki to biedny, ze musi duze moto ogarniać, to po co Ci w takim razie A, skoro cos wiekszego, mocniejszego od CB500F to dla Ciecie zbyt duzy kaliber????????????<br><hr>mrcn
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Przedewszystkim egzamin powinien zaczynać się prezentacją przez egzaminatora tego co będzie oceniał..i wszystko w temacie.Żaden z egzaminatorów w Polsce nie jest w stanie poprawnie wykonać zadań egzaminacyjnych.System opresji której podlega przecietny obywatel sięga zenitu.Tylko likwidacja WORD i wprowadzenie konkurencji na zasadzie swobody gospodarczej w systemie egzaminów uleczyła by sytuację.<br><hr>Urzędnik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ta FZ1 to pikuś przy nowym prawie jazdy AM!!!Czy wyobrażacie sobie aby 14 latek dobrowolnie poszedł na Egzamin Państwowy który dla niego wygląda jak" mała matura".Gnoje będą jezdziły skuterami bez uprawnień i wcale się im nie dziwię.
Był problem z kartami motorowerowymi to go rozwiazano ustawowo,a że wytyczne wykonują urzędnicy głupsi niz ustawa przewiduje,to ...tego ustawa nie przewidziała jak widać..Porażka<br><hr>Obywatel
Był problem z kartami motorowerowymi to go rozwiazano ustawowo,a że wytyczne wykonują urzędnicy głupsi niz ustawa przewiduje,to ...tego ustawa nie przewidziała jak widać..Porażka<br><hr>Obywatel
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ale Wy wszyscy marudzicie.
Przeca to duże uproszczenie dla egzaminowanych.
Po prostu prawko dostaną wszyscy ci, którzy przeżyją egzamin - proste nie?<br><hr>Czarny
Po prostu prawko dostaną wszyscy ci, którzy przeżyją egzamin - proste nie?<br><hr>Czarny
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- chcesz kupić ode mne 6000ke?Komentatorzy napisał(a):Generalnie to idea jest bardzo dobra-nie wyobrażam sobie siebie (kobieta, 163cm i 50kg) na jakiejś 600-ledwo sięgałabym do ziemi, a co dopiero na utrzymanie motoru w ryzach. (Zdawałam na starych przepisach, na yamaha ybr250)
Z drugiej strony na pewno znajdą się też tacy, którzy stwierdzą, że mimo swojego małego lub żadnego doświadczenia będą zdawać na czymś serio dużym. Jakimś cudem może im się uda to zdać, ale będą później jeździć takie ...... po ulicy i strach będzie się gdziekolwiek ruszyć.
Z kolejnej strony (:D) jakbym zdawała na nowych przepisać, miałabym to prawko na mniejszą pojemność, a w końcu opanowałabym jazdę na czymś mocniejszym (powiedzmy, ze ktoś by mnie podszkolił). I bez sensu wtedy, bo nie mogę, a jak już bym chciała legalnie pojeździć, to cały kurs od nowa, nowa kasa wydana i stracony czas.
Kończąc-mimo tych wszystkich argumentów "przeciw", to jestem za tym, żeby był taki podział. <br><hr>n<br>Komentatorzy napisał(a):No i racja! Fakt, że drożej ale i bezpieczniej dla wszystkich. Większość chciałaby od razu 100KM nie śmigając wcześniej na 50-cio konnym moto. Przy 200kg, 50KM to naprawdę spora moc, która pozwala przyspieszać szybciej niż 95% samochodów na naszych ulicach. Nie wie tego ten kto z motocyklami miał do czynienia w internecie albo katalogu. Stopniujcie doświadczenia i osiągi moto, a pożyjecie dłużej i przyjemniej.<br><hr>SingSing74<br>
- Jasne, a jaka?
- XJ600 - 60 KM
- eee nie, ja chce min 120 KM<br><hr>qwe
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Skoro to dla Ciebie takie proste, to idź, wsiądź na nieznany motocykl bez zapoznania z nim i wykreć wszystkie elementy nowego egzaminu.<br><hr>PablitoKomentatorzy napisał(a):jak komus przeszkadza masa i moc, to niech zostanie na A2, a nie gada jaki to biedny, ze musi duze moto ogarniać, to po co Ci w takim razie A, skoro cos wiekszego, mocniejszego od CB500F to dla Ciecie zbyt duzy kaliber????????????<br><hr>mrcn<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam wrażenie, że wszystkie komentarze "negatywne" są skierowane przez "super" motocyklistów, którym udało się zdać egzamin w tamtym roku na starych zasadach i hu* wie kim oni teraz nie są
Czy Wy myślicie???? Koleś 24 lata, z motocyklem "za Pan brat" był 20h i dajemy go na potwora, który po lekkim odkręceniu leci do 100km/h? Wystarczy wjechanie w jakąś dziurę, wytrącenie równowagi i ktoś "pociągnie" manetką i momentalnie odleci w stronę stratosfery i kogo/czego to będzie wina? Pierwsza odpowiedź jaka padnie, to "Niech idzie na A2" i tyle mądrego potraficie powiedzieć, a wszystko wina braku doświadczenia w prowadzeniu tego typu pojazdów i tyle w temacie. Ale oczywiście "kozaki" wiedzą najlepiej
Postawcie się na tej pozycji i przez chwilę pomyślcie, że nie jesteście po sezonie na motocyklu, tylko po 20h! Ciekawe czy jeden z drugim dałby sobie rade...zakompleksiona banda cwaniaczków...<br><hr>Szubi

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
takie proste, tak. a moze lapiej jak do tej pory, kiedy po kursie i egzaminie na Gienku 250 mozna bylo wsiasc na nieznany motocykl bez zapoznania sie z nim i jezdzic zgodnie z prawem po ulicach. swierzak+litr=dzwon. a teraz taki swiezak po egzaminie bedzie mial pojecie, co to znaczy litr<br><hr>mrecnKomentatorzy napisał(a):jak komus przeszkadza masa i moc, to niech zostanie na A2, a nie gada jaki to biedny, ze musi duze moto ogarniać, to po co Ci w takim razie A, skoro cos wiekszego, mocniejszego od CB500F to dla Ciecie zbyt duzy kaliber????????????<br><hr>mrcn<br>Komentatorzy napisał(a):Skoro to dla Ciebie takie proste, to idź, wsiądź na nieznany motocykl bez zapoznania z nim i wykreć wszystkie elementy nowego egzaminu.<br><hr>Pablito<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kolega stwierdził tylko fakt, że nasz kraj jest bardzo katolicki i za takiego jest uważany, a Ty chrzanisz tutaj o mieszaniu wiary w prawo jazdy...Nie szukaj okazji do "kłótni".<br><hr>SzubiKomentatorzy napisał(a):Polska ma problem, juz mialem nadzieje ze sie zmienilo, ale stwierdzam ze jestesmy ciemnym katolickim narodem !Motocykl dla poczatkujacego nie powinien przekraczac 60koni mech. i waga jego miescic sie w 200kg z paliwkiem.<br><hr>tt<br>Komentatorzy napisał(a):Problem to masz sam. Co ma wiara do jazdy na moto? Baran i w dodatku ciemny!<br><hr>Pastor<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
będzie mistrzKomentatorzy napisał(a):Ale Wy wszyscy marudzicie.
Po prostu prawko dostaną wszyscy ci, którzy przeżyją egzamin - proste nie?<br><hr>Czarny<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
wrzucę coś dla ŚMIECHU. Pozdrawiam miłego oglądania.
<a href="http://www.cda.pl/video/809004d/Kobieta-na-motocyklu" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.cda.pl/video/809004d/Kobieta-na-motocyklu</a>
<br><hr>jhfujcf
<a href="http://www.cda.pl/video/809004d/Kobieta-na-motocyklu" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.cda.pl/video/809004d/Kobieta-na-motocyklu</a>
<br><hr>jhfujcf
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A Twoja mama chyba upuściła wózek z Tobą przypadkiem ze schodów...jesteś nie normalny czy tylko udajesz takiego?Do tego podpis..mam nadzieje że nie pracujesz w szkole bo nawet do zamiatania to bym miał obawy czy się nadajesz.<br><hr>Piotr84Komentatorzy napisał(a):Jeżeli ktoś się boi lub nie ogarnia FZ1 nie powinien startować na kat.A tylko na kat.A2.
Przecież uzyskanie kat.A formalnie upoważnia do latania na o niebo bardziej niebezpiecznych sprzętach niż FZ1 !!!<br><hr>ram<br>Komentatorzy napisał(a):ja pitole widzisz i nie grzmisz ....<br><hr>Piotr84<br>Komentatorzy napisał(a):Chciałeś napisać "pitolę" czy tylko masz zapchany nos? Poproś mamę może pomoże ci wydmuchać.<br><hr>Belfer<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl