APrilia 125 rs MP Dziwna bardzo sprawa... pomocy.
• Strona 1 z 1
APrilia 125 rs MP Dziwna bardzo sprawa... pomocy.
Witam forumowiczów , otóż mam pytanie może ktoś będzie w stanie mi pomóc lub wspólnie może dojdziemy do jakiegoś wniosku
więc posiadam Aprilie RS 125cm3 2002r gdy ją zakupiłem śmigała coś około 160km/h czasem na liczniku pojawiało się 170km/h ale to z dobrym pędem
pech chciał że przyszło do wymiany silnika, ponieważ podczas jazdy siadła pompka oleju. 2 zakupiony silnik był z roku 2006 teraz prędkość motorku nie chce przekroczyc 140km/h i czasem ma ciezko nawet do 140, do 130 jest momentalnie potem jakby brakowało mu czegoś..;/ z tego co wiem a nawet idzie wywnioskować motorek był odblokowany moduł,wydech ETC... na 1 silniku 170km/h max. na 2 140km/h max. Dodam również że zębatki były przekładane te które były więc to nie to.... jakieś sugestie...?? proszę o porady i serdecznie pozdrawiam.

- kosarox1
- Świeżak
najpewniej kupiłeś podjechany silnik, remoncik załatwiłby sprawę
CB600 Hornet `05 | http://bikepics.com/members/suchy558/
-
suchy558 - Bywalec
możliwe że i tak...
tylko ze w tym 2 silniku wymieniałem też tłok na nowy (tak jak z rozrządem w aucie, niby mowia ze wymieniony a potem eP!) , kompresja jest, uszczelki pod cylindrem, głowicą również na nowe.... może być to wina wału? moze ma luzy?? albo pozapychana gdzieś ? przyznam się szczerze filtr powietrza nie wymieniany od 2-2,5 roku tak samo gaźnik zapomniany o czyszczeniu może coś w te strone..??

- kosarox1
- Świeżak
Przenoszę do działu 125ątek.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
znalazłem coś takiego...
Blokady Aprili RS 125-2006-czyli wersji PY:
1)Filtr powietrza - zaślepione jest 50% dolotu powietrza do puszki filtru - odblokowania polega na wycięciu gumowej części zaślepiającej, najlepiej robić to wąskim nożykiem introligatorskim, guma ta znajduje się w połowie dolotu do puszki filtru.
2)Åšwieca-”odblokowanie” polega na wymianie jej z modelu NGK BR8ES na model NGK BR10ES bÄ…dź jej odpowiednik irydowy NGK BR10EIX
3)UkÅ‚ad wydechowy - rozciąć, wywalić Å›rodek, pospawać, umalować – jest wiele instrukcji w necie jak to zrobić jeÅ›li ktoÅ› nie ma wyobraźni.
4)ModuÅ‚ – model NIPPONDENSO 071000-0910-QCA91 (wystÄ™powaÅ‚y zablokowane blokujÄ…ce prÄ™dkość obrotowÄ… do 8 tysiÄ™cy – w jego tylnej części na Å›rodku „wydÅ‚ubujemy” trochÄ™ plastiku i przecinamy znajdujÄ…ca siÄ™ tam blaszkÄ™ po czym izolujemy miejsce silikonem – również sÄ… instrukcje ze zdjÄ™ciami w internecie. WystÄ™powaÅ‚y także odblokowane moduÅ‚y z tym oznaczeniem, których nie należy ruszać aby motocykl wkrÄ™caÅ‚ siÄ™ na 12 tys.
5)Gaźnik - bardzo ważny element, który przy peÅ‚nym odblokowaniu jest konieczny to „przerobienia”. Wymieniamy dyszÄ™ na wiÄ™kszÄ… oraz stosownie regulujemy go.
Cała reszte mam odblokowana ... tylko swiece mam wlasnie BR8ES ale czy ona by robiła aż taką róznice ???
A mam jeszcze jedno pytanie czy mozna RS'ke 2generacji podłaczyć pod diagostyke "ECU" etc ????
Blokady Aprili RS 125-2006-czyli wersji PY:
1)Filtr powietrza - zaślepione jest 50% dolotu powietrza do puszki filtru - odblokowania polega na wycięciu gumowej części zaślepiającej, najlepiej robić to wąskim nożykiem introligatorskim, guma ta znajduje się w połowie dolotu do puszki filtru.
2)Åšwieca-”odblokowanie” polega na wymianie jej z modelu NGK BR8ES na model NGK BR10ES bÄ…dź jej odpowiednik irydowy NGK BR10EIX
3)UkÅ‚ad wydechowy - rozciąć, wywalić Å›rodek, pospawać, umalować – jest wiele instrukcji w necie jak to zrobić jeÅ›li ktoÅ› nie ma wyobraźni.
4)ModuÅ‚ – model NIPPONDENSO 071000-0910-QCA91 (wystÄ™powaÅ‚y zablokowane blokujÄ…ce prÄ™dkość obrotowÄ… do 8 tysiÄ™cy – w jego tylnej części na Å›rodku „wydÅ‚ubujemy” trochÄ™ plastiku i przecinamy znajdujÄ…ca siÄ™ tam blaszkÄ™ po czym izolujemy miejsce silikonem – również sÄ… instrukcje ze zdjÄ™ciami w internecie. WystÄ™powaÅ‚y także odblokowane moduÅ‚y z tym oznaczeniem, których nie należy ruszać aby motocykl wkrÄ™caÅ‚ siÄ™ na 12 tys.
5)Gaźnik - bardzo ważny element, który przy peÅ‚nym odblokowaniu jest konieczny to „przerobienia”. Wymieniamy dyszÄ™ na wiÄ™kszÄ… oraz stosownie regulujemy go.
Cała reszte mam odblokowana ... tylko swiece mam wlasnie BR8ES ale czy ona by robiła aż taką róznice ???
A mam jeszcze jedno pytanie czy mozna RS'ke 2generacji podłaczyć pod diagostyke "ECU" etc ????
- kosarox1
- Świeżak
Swieca co nieco daje. A powiedz co Ci dala wymiana samego tloka? Powinienes wymienic rowniez cylinder. Moim zdaniem gubisz kompresje lub zla regulacja gaznika pozdrawiam
Aprilia Rs/Gs
-
motocyklista188 - Bywalec
motocyklista nie znasz histori więc nie mozesz wywnioskowywać czy wymiana była konieczna czy nie. po rozbiórce nalezało by pomierzyć cylinder przehonować go jezeli wymiar byłby w normie a cylinder nie był zuzyty. + nowy tłok i jesst wszystko idealnie
gaxnik jak nie był czyszczony też warto w ultradzwiekach wymyć i wyregulować

gaxnik jak nie był czyszczony też warto w ultradzwiekach wymyć i wyregulować
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Dokladnie tak jak mowisz Henio. Dokladnie mialem na mysli ze jak juz wymienil Tlok to i Cylinder tez by sie przydalo. Ale badzmy realni taki np 17 latek i aprilia rs 125 ktora juz co nieco potrafi jak na 125 to wiadomo ze bedzie cisnac do konca a to troszke popali gume co nie? Ale wracajac do tematu
Co do blokady 1. Filtr powietrza nie radzil bym nic zmieniac(lepiej kupic oryginalnie przerobiona puszke)
Zakup Gaznik od wersji GS 34-36mm
Modul jestes w stanie sam odblokowac. Lub zakupic np na allegro odblokowany
Co do blokady 1. Filtr powietrza nie radzil bym nic zmieniac(lepiej kupic oryginalnie przerobiona puszke)
Zakup Gaznik od wersji GS 34-36mm
Modul jestes w stanie sam odblokowac. Lub zakupic np na allegro odblokowany
Aprilia Rs/Gs
-
motocyklista188 - Bywalec
dzieki wielkie koledzy, A troche krytyki mi nie zaszkodzi
każdy uczy sie na błedach
oczywiscie jak tylko znajde troszke wiecej czasu zrobie tak jak podpowiedzieliście
po wszystkim zdam relacje ;] co do gaźnika mam z wersji Gs
ale i prawdÄ… jest ze moze byc rozregulowany 

- kosarox1
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości