[biblioteka] Nowe prawo jazdy 2013 - jakie zmiany?
Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Katowicach, za zgodą Marszałka Województwa Śląskiego, informuje, że w okresie od 1 listopada 2012 do 31 marca 2013 wstrzymuje we wszystkich Oddziałach prowadzenie egzaminów praktycznych kategorii A i A1 oraz kategorii B1 pojazdami z nadwoziem otwartym.Komentatorzy napisał(a):To w takim razie jeśli mam 21 lat i zapłaciłem już za egzamin na A i mam 5listopada egzamin a jeśli pogoda nie wypali to mi pewnie przełożą na nowy sezon i nasuwa się tu pytanie co teraz..pieniądze mi przepadną bo nie mam 24lat i nie mogę zdawać? <br><hr>buron<br>
nie wiem czy chodzi tylko o same Katowice czy o wszystkie ośrodki w Polsce ale chyba juz nie zdarzysz zrobić prawka po staremu

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
no właśnie tutaj chodzi o to żeby płacic....<br><hr>KasiaKomentatorzy napisał(a):Z tym A2 to się zgodzę, niech już będzie, na pewno zmniejszy to ilość wypadków na drogach, ALE MOIM ZDANIEM PO UDOKUMENTOWANYCH 2 LATACH POSIADANIA MOTOCYKLA kategoria A2 powinna automatycznie przechodzi na kat. A, żeby nie płacić dodatkowo.<br><hr>Konrad<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
przy tym szybkim slalomie i omijaniu przeszkody będą się przewracać jak..... Cieszę się że mam to już za sobą a osobą w takiej sytuacji ja np buron to współczuję ;/ lekka porażka, z A2 się zgodzę z jednej strony 'ograniczy to' młodych na erłanach xD ale z drugiej skok na kase.... tak samo jak AM, a jak dla mnie to posiadacze kat B w takim razie nie powinni prowadzić motorowerów bo to przecież nie jeździ jak pojazd 4 kołowy ^^<br><hr>Kai
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Debilizm, istny debilizm! A wszystko po to, żeby ciągnąć kasę od ludzi. Ja rozumiem, że jakby byli biedni to by chcieli może z zazdrości resztę kraju ograbić, ale na litość Boską! Zarabiają koksy i jeszcze chcą wyciągać sianko od ludzi?!?!
Powodzenia życzę, bo jak tak dalej pójdzie to większość zajawionych na moto ludzi, nie będzie robić prawka i będą jeździć bez. Czy my naprawdę musimy mieć takie durne władze w tym kraju? Nie o taką Polskę walczyli nasi dziadkowie. Brak słów<br><hr>megan
Powodzenia życzę, bo jak tak dalej pójdzie to większość zajawionych na moto ludzi, nie będzie robić prawka i będą jeździć bez. Czy my naprawdę musimy mieć takie durne władze w tym kraju? Nie o taką Polskę walczyli nasi dziadkowie. Brak słów<br><hr>megan
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dokładnie. Święte słowa. Tak samo A1 powinno zamieniać się (po udokumentowanej jeździe na motocyklu 125) w A2. Powinno tak być aby promować wśród młodych ludzi to, że kto żyje w zgodzie z prawem, ten ma dobrze. Ale tak nie ma i nie będzie bo przecież trzeba OKRADAĆ MŁODYCH OBYWATELI - ponieważ inaczej tego nazwać nie można.<br><hr>thundercat_userKomentatorzy napisał(a):Z tym A2 to się zgodzę, niech już będzie, na pewno zmniejszy to ilość wypadków na drogach, ALE MOIM ZDANIEM PO UDOKUMENTOWANYCH 2 LATACH POSIADANIA MOTOCYKLA kategoria A2 powinna automatycznie przechodzi na kat. A, żeby nie płacić dodatkowo.<br><hr>Konrad<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
tu macie jeden z trzech obowiazkowych egzaminow obowiazkowych we francji.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=o4K7Gp6C4Vc" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=o4K7Gp6C4Vc</a><br><hr>Hillary
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=o4K7Gp6C4Vc" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=o4K7Gp6C4Vc</a><br><hr>Hillary
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
przeczytaj dalszą część tego tekstu gdzie pisze:Komentatorzy napisał(a):To w takim razie jeśli mam 21 lat i zapłaciłem już za egzamin na A i mam 5listopada egzamin a jeśli pogoda nie wypali to mi pewnie przełożą na nowy sezon i nasuwa się tu pytanie co teraz..pieniądze mi przepadną bo nie mam 24lat i nie mogę zdawać? <br><hr>buron<br>Komentatorzy napisał(a):Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Katowicach, za zgodą Marszałka Województwa Śląskiego, informuje, że w okresie od 1 listopada 2012 do 31 marca 2013 wstrzymuje we wszystkich Oddziałach prowadzenie egzaminów praktycznych kategorii A i A1 oraz kategorii B1 pojazdami z nadwoziem otwartym.
nie wiem czy chodzi tylko o same Katowice czy o wszystkie ośrodki w Polsce ale chyba juz nie zdarzysz zrobić prawka po staremutak jak i ja niestety :-/<br><hr>shakal84<br>
UWAGA !
W związku z bardzo dużym zainteresowaniem zdawaniem egzaminów w w/w kategoriach nie wykluczamy w m-cu listopadzie przeprowadzenia w ograniczonym zakresie egzaminów praktycznych.
Warunkiem jest utrzymywanie się dobrej pogody i temperatury dla bezpiecznego przeprowadzenia egzaminu.
Tak więc szansa jest na zdanie byle by była pogoda ; )<br><hr>buron
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Spokojnie, wiązanie za pomocą sznurowadeł jest tylko jednym ze sposobów wiązania. Należy odnieść się do znaczenia słowa wiązać: <a href="http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=65872" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=65872</a>Komentatorzy napisał(a):Chciałbym tylko zauważyć, że pan Kierowca Prezentujący Nowy Egzamin z filmiku WORDU nie powinien zdać gdyż obuwie miał niewiązane chybaWięc może jednak nie będą tak restrykcyjni z patrzeniem na sznurówki?<br><hr>Złygmunt<br>
Komentatorzy napisał(a):Oni mogą. Ty jako kursant już nie. Ot nasz kraj...<br><hr>Schakal<br>
Proponuję na wszelki wypadek wydrukować tę definicję i wyjaśnienie, że wiązanie może być dokonane za pomocą sznurowadła, ale i rzepów, zatrzask itp. Popularnym przykładem może być but narciarski i narta, w którym są wiązania, i ten przykład może przekonać instruktora, choć nie sądzę, żeby ktoś poddał w wątpliwość poprawność jazdy w butach motocyklowych z homologacją.<br><hr>Wojciech_Moto
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Propo nawierzchni w WORD-ach to w moim plac jest cały wyłożony kostką brukową, a chyba nie muszę pisać jak bardzo jest ona zdradziecka. Ciekawe jak będzie wyglądał test łosia na wilgotnej kostce przy 50km/h...<br><hr>pawelKomentatorzy napisał(a):Kilka cytatów:
"USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym 1)
DZIAŁ I
Przepisy ogólne
Art. 1. 1. Ustawa określa:
1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;
2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;
2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych."
"Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi.... warunków atmosferycznych...."
Czy ktoś zwrócił uwagę w jakich warunkach odbywał się sfilmowany pokaz dot. egazminu praktycznego na prawo jazdy kat. A (połatana, pofałdowana nawierzchnia placu, niczym polskie drogi, mam nadzieję, że to nie WORD, w którym będą odbywać się prawdziwe egzaminy)? Kto będzie decydował na egzaminie czy np. podczas opadów deszczu, bądź po tych opadach stan nawierzchni drogi (placu egzaminacyjnego) jest taki, że można będzie na nim rozwijać prędkość conajmniej 50 km/h bez spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa osób? Czy w jakimkolwiek WORDZIE do tej pory ktoś przeprowadził prawidłowo egzamin według starych zasad, tzn. czy sprawdzano czy zdające egzamin osoby przed hamowaniem awaryjnym lub zatrzymaniem w miejscu wskazanym faktycznie rozpędzały motocykle do 50 km/h? Czy ktoś kto nie jeździł nigdy na żadnym motocyklu i skończył 24 lata będzie mądrzejszym, sprawniejszym, a tym samym bardziej "uprawnionym i odpowiedzialnym do prowadzenia "ciężkiego motocykla" po dwudziestu godzinach nauki praktycznej i cudem zaliczonym egzaminie według nowych zasad od 19-latka, który czynnie jeeździł 125-tką od szesnastego roku życia, a w wieku 18 lat przesiadł się na 500-tkę po uzyskaniu stosownych uprawnień kat A-2? Pytań mam jeszcze więcej, ale chyba nie ma komu ich zadać, żeby otrzymać logiczną opowiedź. Życzę dużo szczęścia przyszłym motocyklistom na egzaminie na prawo jazdy kat. A.<br><hr>Huckleberry<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mamy idiotów u władzy,którzy są zaślepieni pazeronoscią na jeszcze większe pieniądze od społeczeństwa.Tylko że szybko się przekonają ,że zamiast większych wpływów będą same straty.
Nie wierze ,zeby dorosłe osoby ,które jeżdza motorowerami/skuterami zaczęły robić pj AM.Tak samo jak pełnoletni,którzy mieli w planach zakup skutera /motoroweru,już go nie kupią.
Stracą na tym importerzy ,sprzedawcy,ubezpieczalnie,urzedy rejstrac.,i ...ci głupi urzędnicy ,którzy to wprowadzili ,bo kasy ze sprzedaży paliwa będzie mniej.
Jakim trzeba być idiotą ,żeby tego nie rozumieć ,a mimo to jest się na ministerialnym stołku;DDD<br><hr>Zdzich
Nie wierze ,zeby dorosłe osoby ,które jeżdza motorowerami/skuterami zaczęły robić pj AM.Tak samo jak pełnoletni,którzy mieli w planach zakup skutera /motoroweru,już go nie kupią.
Stracą na tym importerzy ,sprzedawcy,ubezpieczalnie,urzedy rejstrac.,i ...ci głupi urzędnicy ,którzy to wprowadzili ,bo kasy ze sprzedaży paliwa będzie mniej.
Jakim trzeba być idiotą ,żeby tego nie rozumieć ,a mimo to jest się na ministerialnym stołku;DDD<br><hr>Zdzich
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Gratulacje. Ja mam 5listopada egzamin, o ile pogoda dopisze.Komentatorzy napisał(a):Chwała zdałem w tamtym tyg<br><hr>Wilk<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam, a jeżeli mam urodziny 29grudnia (osiemnastke) i posiadam juz dowod, to moge egzamin zrobic przed urodzinami a prawo jazdy odebrac jak bede pelnoletni czy musze liczyc tylko na pogode zeby na poczatku stycznia nie bylo sniegu?:))<br><hr>Filip
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kurs 2mce przed 8nastką. EGZAMIN W DNIU lub po 8nastce!! nigdy przed.Komentatorzy napisał(a):Witam, a jeżeli mam urodziny 29grudnia (osiemnastke) i posiadam juz dowod, to moge egzamin zrobic przed urodzinami a prawo jazdy odebrac jak bede pelnoletni czy musze liczyc tylko na pogode zeby na poczatku stycznia nie bylo sniegu?:))<br><hr>Filip<br>
W styczniu wordy nie działają na 'A' Na ogół egzaminy są do listopada, a zaczynają od marca-kwietnia; )<br><hr>Kucin
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A naiwne POlaczki poPISały się wiedzą i teraz zapłacą; )Komentatorzy napisał(a):Z tym A2 to się zgodzę, niech już będzie, na pewno zmniejszy to ilość wypadków na drogach, ALE MOIM ZDANIEM PO UDOKUMENTOWANYCH 2 LATACH POSIADANIA MOTOCYKLA kategoria A2 powinna automatycznie przechodzi na kat. A, żeby nie płacić dodatkowo.<br><hr>Konrad<br>Komentatorzy napisał(a):no właśnie tutaj chodzi o to żeby płacic....<br><hr>Kasia<br>
POWODZENIA W NASTĘPNYCH WYBORACH. KARMCIE TYCH DARMOZJADÓW, PŁAĆCIE PODATKI RÓBCIE 100000 KATEGORII PJ żeby mieli za co **** wozić i co WAM odbierać; )
P.S. Mandaciki też 100% w górę;))<br><hr>Kucin
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jestem w trakcie robienia kursu na kat A. jest cień szansy, że uda się jeszcze w tym roku zdać. 24 lata kończę we wrześniu 2013. jeśli nie zdam w 2012 roku to na egzamin kat A będę czekał do września 2013 ?<br><hr>alex
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Sezon motocyklowy kończy się dla WORDu mniej więcej w połowie listopada, po tym terminie nie dopuszczają już do egzaminów.<br><hr>OKomentatorzy napisał(a):Witam, a jeżeli mam urodziny 29grudnia (osiemnastke) i posiadam juz dowod, to moge egzamin zrobic przed urodzinami a prawo jazdy odebrac jak bede pelnoletni czy musze liczyc tylko na pogode zeby na poczatku stycznia nie bylo sniegu?:))<br><hr>Filip<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jak taki "dorosły" dostanie pare razy mandat 5 stowek za brak pj to w koncu je zrobiKomentatorzy napisał(a):Mamy idiotów u władzy,którzy są zaślepieni pazeronoscią na jeszcze większe pieniądze od społeczeństwa.Tylko że szybko się przekonają ,że zamiast większych wpływów będą same straty.
Jakim trzeba być idiotą ,żeby tego nie rozumieć ,a mimo to jest się na ministerialnym stołku;DDD<br><hr>Zdzich<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Za co ?Z marnej emerytury?POlicz koszty zrobienia pj AM .Komentatorzy napisał(a):Mamy idiotów u władzy,którzy są zaślepieni pazeronoscią na jeszcze większe pieniądze od społeczeństwa.Tylko że szybko się przekonają ,że zamiast większych wpływów będą same straty.
Jakim trzeba być idiotą ,żeby tego nie rozumieć ,a mimo to jest się na ministerialnym stołku;DDD<br><hr>Zdzich<br>Komentatorzy napisał(a):Jak taki "dorosły" dostanie pare razy mandat 5 stowek za brak pj to w koncu je zrobi<br><hr>ja<br>
Jest to pare setek ,więc szybciej odstawi motorower do "szałerka",albo go sprzeda.<br><hr>Zdzich
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl