Przeróbka MZ ETZ 150 do stuntu a generalnie jak zrobić HB ?
• Strona 1 z 1
Przeróbka MZ ETZ 150 do stuntu a generalnie jak zrobić HB ?
Tak jak w temacie, wzięła mnie zajawka na stunt, stwierdziłem że kupie na początek MZ-tke, widziałem na necie kilka filmików co wyczaniają na tym moto i powiem że byłem zaskoczony
Mam 17 lat, mz-tke już kupiłem, pościągałem z niej zbędne rzeczy, zrobiłem stelaż, jednak mam problem z najważniejszym czyli z HB, wiem że są patenty na HB z tarczą ale to droga rzecz, dlatego skupiam się na HB na bębnie a nie wiem jak to zrobić żeby dobrze hamowało i lekko klamka chodziła. Ma ktoś jakiś patent ?
Prosze tylko bez komentarzy typu "pierwsze naucz się dobrze jeździć" bo widziałem już takowe w podobnych postach a gwarantuje że mam to już sa sobą
Z góry dzięki !

Mam 17 lat, mz-tke już kupiłem, pościągałem z niej zbędne rzeczy, zrobiłem stelaż, jednak mam problem z najważniejszym czyli z HB, wiem że są patenty na HB z tarczą ale to droga rzecz, dlatego skupiam się na HB na bębnie a nie wiem jak to zrobić żeby dobrze hamowało i lekko klamka chodziła. Ma ktoś jakiś patent ?

Prosze tylko bez komentarzy typu "pierwsze naucz się dobrze jeździć" bo widziałem już takowe w podobnych postach a gwarantuje że mam to już sa sobą

Z góry dzięki !
- DejVV
- Świeżak
ciezko bedzie ci zrobic HB w bębnie. ja osobiscie nigdy nawet tego na oczy nie widziałem
jak nawet dopasujesz cos co bedzie rozpierało szczęki to na pewno nie bedziesz mógł naciskać 1 palcem dzwigni tylko bedziesz musiał mieć "zdrowa" łape...

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
słyszałem o dwóch patentach, jeden z nich to przedłużyć to dzwignie aluminiową i dospawać płaskownik do wachacza i tam zaczepić pancerz a linke to tego aluminium.
Drugi chyba lepszy patent, bęben przedni od MZ 250 (tej z bębnem z przodu), podchodzi bez większych przeróbek do tylnej piasty, wtedy można założyć linke tak jak jak z przodu i cieszyć się HB (odpowiednio długą linke już mam), jak myślicie będzie to hamowało z tyłu tak samo jak z przodu ?
Drugi chyba lepszy patent, bęben przedni od MZ 250 (tej z bębnem z przodu), podchodzi bez większych przeróbek do tylnej piasty, wtedy można założyć linke tak jak jak z przodu i cieszyć się HB (odpowiednio długą linke już mam), jak myślicie będzie to hamowało z tyłu tak samo jak z przodu ?
- DejVV
- Świeżak
stara honda CBR 600 F1
nie kupisz igły, ale bez papierków dostaniesz moto które jeszcze troche pożyje
,

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wydaje mi się że na początek, motor o takiej wadze to zły pomysł, zaczyna się od małych motorków a nawet 50ccm, bo taka krowa to za ciężka będzie do nauczenia się czego kolwiek.
Pozatym wrazie uszkodzenia to części do MZ lub skuterka są za grosze a do F1 juz nie...
Pozatym wrazie uszkodzenia to części do MZ lub skuterka są za grosze a do F1 juz nie...
- DejVV
- Świeżak
Nie wiem czy dobrze napiszę, ale czy nie można by po prostu wrzucić zamiast bębnowego, hamulec tarczowy?
Można by kupić taki zestaw i tylko przełożyć:
http://allegro.pl/kolo-przod-pod-tarczo ... 30654.html
http://allegro.pl/zawieszenie-przod-ham ... 80800.html
lub
http://allegro.pl/zawieszenie-przod-ham ... 30908.html
Wiem, że rozchodzi się o hamulec z tyłu, ale niektóre odpowiedzi wskazują, że z przodu też nie ma, a by się przydał.
Można by kupić taki zestaw i tylko przełożyć:
http://allegro.pl/kolo-przod-pod-tarczo ... 30654.html
http://allegro.pl/zawieszenie-przod-ham ... 80800.html
lub
http://allegro.pl/zawieszenie-przod-ham ... 30908.html
Wiem, że rozchodzi się o hamulec z tyłu, ale niektóre odpowiedzi wskazują, że z przodu też nie ma, a by się przydał.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
komarcc no źle piszesz. Tak szczerze mówiąc to nie ogarniam o co Ci chodzi
Mi tylko i wyłącznie chodzi o zrobienie HB z tyłu i tyle, nie wiem po co dajesz linki do przedniego zawieszenia i koła
A Jeśli chodzi o HB na tarczy to ja patent mam i to sprawdzony, ale drogo strasznie to wyjdzie... dlatego chce zrobić na bębnie.

Mi tylko i wyłącznie chodzi o zrobienie HB z tyłu i tyle, nie wiem po co dajesz linki do przedniego zawieszenia i koła

A Jeśli chodzi o HB na tarczy to ja patent mam i to sprawdzony, ale drogo strasznie to wyjdzie... dlatego chce zrobić na bębnie.

- DejVV
- Świeżak
Hamulce tarczowe wyparły hamulce bębnowe, ponieważ mają większą skuteczność. Jeśli HB nie będzie skutecznie blokowało koła tzw. jednym palcem, to nic nie zdziałasz, tylko sobie plecy poodzierasz
jeśli robić na bębnie, to możesz z dużą przekładnią i linkę podprowadzić do klamki...ale jakoś tego nie widzę.
Myślę, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest jak pisał komarcc - spróbować do tylnego koła dorobić tarcz, bądź zupełnie przerobić tylny hamulec na tarcz. Jak to się mówi - pół-środki prowadzą do ćwierć-rezultatów...

Myślę, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest jak pisał komarcc - spróbować do tylnego koła dorobić tarcz, bądź zupełnie przerobić tylny hamulec na tarcz. Jak to się mówi - pół-środki prowadzą do ćwierć-rezultatów...
- arcadioo997
- Świeżak
Da sie przerobic tylna felge pod tarcze, do tego mocowanie zacisku i cieszysz sie hamulcem tarczowym z tylu. Koszt wcale maly nie bedzie, sam slusarz troche wezmie za wytoczenie i zrobienie otworow pod tarcze. W kazdym razie da sie i widzialem MZ z tarcza z tylu.
http://mz251r.prv.pl/ na tej stronce, w patentach widac zdjecie z tarcza z tylu.
Na bebnie tez sie da. Ja cos takiego z nudow wykonalem przy WSK i dalo sie reka bez problemu zablokowac tylne kolo. Niestety nie posiadam teraz zadnej fotki jak to bylo zrobione. Pamietam ze dorobilem mocowanie linki w okolicy osi wahacza, koncowke linki zamontowalem do dzwigni hamulca. W MZ jest identycznie rozwiazany hamulec z tylu wiec podobnie powinno sie dac to zrobic.
http://mz251r.prv.pl/ na tej stronce, w patentach widac zdjecie z tarcza z tylu.
Na bebnie tez sie da. Ja cos takiego z nudow wykonalem przy WSK i dalo sie reka bez problemu zablokowac tylne kolo. Niestety nie posiadam teraz zadnej fotki jak to bylo zrobione. Pamietam ze dorobilem mocowanie linki w okolicy osi wahacza, koncowke linki zamontowalem do dzwigni hamulca. W MZ jest identycznie rozwiazany hamulec z tylu wiec podobnie powinno sie dac to zrobic.
929
-
cycu_rsko - Moderator
Nie lepiej najpierw nauczyć się jeździć na kole a potem myśleć o HB? bo co ono Ci teraz da? Musisz opanować moto i go wyczuć przede wszystkim, możesz równie dobrze zrobić patent który masz na myśli z tym bębnem z przedniego koła albo coś innego co tam opisywałeś, zrobić dokumentację w postaci zdjęć i zamieścić na stronie będzie dla innych i inni nie będą się zamartwiać co i jak. Jak się uda to zostaniesz przy tym a jak nie to zdobyłeś nowe umiejętności i pomogłeś innym, i będziesz wiedział, że tarcza musi być jednak.
Pozdrawiam, powodzenia
Edit
Jednak miałem zachowane zdjęcie, najwyraźniej się da skoro jest tak zrobione
A tutaj wsk z HB też prosty sposób

Pozdrawiam, powodzenia

Edit
Jednak miałem zachowane zdjęcie, najwyraźniej się da skoro jest tak zrobione

A tutaj wsk z HB też prosty sposób

-
Mafinos - Świeżak
arcadioo997 Ja doskanale wiem że HB na tarczy jest dużo lepsze pod każdym względem, ale tak jak pisałem poszukuję w miare taniego rozwiązania. Dodam że otrzymałem już poradnik krok po kroku jak zrobić HB na tarczy w MZ, tyle że koszt będzie duży, dlatego muszę z tego zrezygnować i dalej kombinować z bębnem...
Mafinos Nie wiem jak ty to widzisz ale HB po to mi jest potrzebne żeby sobie pleców nie poobdzierać i zaliczyć mniej gleb.
Jeśli Ty nauczyłeś się jeździć na kole bez HB to szacun, ja nie należe do takich zdolnych osób niestety, próbowałem już kilka razy i raz sie udało raz poleciałem do tyłu, naszczęście wyratował mnie mój stelaż, jednak nie wyratował MZ-tki bo troche się rozbiła ;/
Dodam że ułatwieniem dla mnie będzie to że tzw HB w rowerze czy tylni hebel mam wyczuty do perfekcji, robie sobie na kole co mi się podoba i zawsze to lepiej dla mnie przy nauce na motorze. Dodam jeszcze że ten HB to nie plastikowy v-brake z tesco tylko hydrauliczny hebel z 4-tłoczkami
Mafinos Nie wiem jak ty to widzisz ale HB po to mi jest potrzebne żeby sobie pleców nie poobdzierać i zaliczyć mniej gleb.
Jeśli Ty nauczyłeś się jeździć na kole bez HB to szacun, ja nie należe do takich zdolnych osób niestety, próbowałem już kilka razy i raz sie udało raz poleciałem do tyłu, naszczęście wyratował mnie mój stelaż, jednak nie wyratował MZ-tki bo troche się rozbiła ;/
Dodam że ułatwieniem dla mnie będzie to że tzw HB w rowerze czy tylni hebel mam wyczuty do perfekcji, robie sobie na kole co mi się podoba i zawsze to lepiej dla mnie przy nauce na motorze. Dodam jeszcze że ten HB to nie plastikowy v-brake z tesco tylko hydrauliczny hebel z 4-tłoczkami

- DejVV
- Świeżak
Nie jestem zdolny i sam dopiero się uczę, ale robię to bez hb jest mi po prostu lepiej. A TY znowu masz HB opanowane na rowerze czyli masz cholernie duże szanse zrobić to wszystko z moto dlatego Cię teraz rozumiem zresztą każdy ma własny świat i jeden woli z BH inny bez hehe
Pozdro
Pozdro
-
Mafinos - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości