Zobacz wątek - Przeróbka MZ ETZ 150 do stuntu a generalnie jak zrobić HB ?
NAS Analytics TAG

Przeróbka MZ ETZ 150 do stuntu a generalnie jak zrobić HB ?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Przeróbka MZ ETZ 150 do stuntu a generalnie jak zrobić HB ?

Postprzez DejVV » 8/2/2012, 20:52

Tak jak w temacie, wzięła mnie zajawka na stunt, stwierdziłem że kupie na początek MZ-tke, widziałem na necie kilka filmików co wyczaniają na tym moto i powiem że byłem zaskoczony :)
Mam 17 lat, mz-tke już kupiłem, pościągałem z niej zbędne rzeczy, zrobiłem stelaż, jednak mam problem z najważniejszym czyli z HB, wiem że są patenty na HB z tarczą ale to droga rzecz, dlatego skupiam się na HB na bębnie a nie wiem jak to zrobić żeby dobrze hamowało i lekko klamka chodziła. Ma ktoś jakiś patent ? :)
Prosze tylko bez komentarzy typu "pierwsze naucz się dobrze jeździć" bo widziałem już takowe w podobnych postach a gwarantuje że mam to już sa sobą :)
Z góry dzięki !
DejVV
Świeżak

Postprzez henio12323 » 8/2/2012, 21:04

ciezko bedzie ci zrobic HB w bębnie. ja osobiscie nigdy nawet tego na oczy nie widziałem :D jak nawet dopasujesz cos co bedzie rozpierało szczęki to na pewno nie bedziesz mógł naciskać 1 palcem dzwigni tylko bedziesz musiał mieć "zdrowa" łape...
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez DejVV » 8/2/2012, 21:38

słyszałem o dwóch patentach, jeden z nich to przedłużyć to dzwignie aluminiową i dospawać płaskownik do wachacza i tam zaczepić pancerz a linke to tego aluminium.
Drugi chyba lepszy patent, bęben przedni od MZ 250 (tej z bębnem z przodu), podchodzi bez większych przeróbek do tylnej piasty, wtedy można założyć linke tak jak jak z przodu i cieszyć się HB (odpowiednio długą linke już mam), jak myślicie będzie to hamowało z tyłu tak samo jak z przodu ?
DejVV
Świeżak

Postprzez tomera » 8/2/2012, 23:16

ciezko stwierdzic:(
wziełes sobie złe moto pod takie przeróbki:(
nie lepiej bylo poszukac czegos z tarczÄ…?
tomera
Stały bywalec

Postprzez DejVV » 9/2/2012, 08:56

Może doradzisz coś innego z tarczą ? w cenie max 1800zł.
DejVV
Świeżak

Postprzez henio12323 » 9/2/2012, 10:14

stara honda CBR 600 F1 :D nie kupisz igły, ale bez papierków dostaniesz moto które jeszcze troche pożyje :D,
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez DejVV » 9/2/2012, 11:07

Wydaje mi się że na początek, motor o takiej wadze to zły pomysł, zaczyna się od małych motorków a nawet 50ccm, bo taka krowa to za ciężka będzie do nauczenia się czego kolwiek.
Pozatym wrazie uszkodzenia to części do MZ lub skuterka są za grosze a do F1 juz nie...
DejVV
Świeżak

Postprzez komarcc » 9/2/2012, 12:07

Nie wiem czy dobrze napiszę, ale czy nie można by po prostu wrzucić zamiast bębnowego, hamulec tarczowy?

Można by kupić taki zestaw i tylko przełożyć:
http://allegro.pl/kolo-przod-pod-tarczo ... 30654.html
http://allegro.pl/zawieszenie-przod-ham ... 80800.html
lub
http://allegro.pl/zawieszenie-przod-ham ... 30908.html

Wiem, że rozchodzi się o hamulec z tyłu, ale niektóre odpowiedzi wskazują, że z przodu też nie ma, a by się przydał.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez DejVV » 9/2/2012, 16:47

komarcc no źle piszesz. Tak szczerze mówiąc to nie ogarniam o co Ci chodzi :P
Mi tylko i wyłącznie chodzi o zrobienie HB z tyłu i tyle, nie wiem po co dajesz linki do przedniego zawieszenia i koła :D
A Jeśli chodzi o HB na tarczy to ja patent mam i to sprawdzony, ale drogo strasznie to wyjdzie... dlatego chce zrobić na bębnie. :)
DejVV
Świeżak

Postprzez komarcc » 9/2/2012, 22:58

Aha, no i teraz jest wszystko jasne :) Napisz o tym sprawdzonym sposobie, to może znajdziemy jakieś tańsze rozwiązanie?
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez arcadioo997 » 10/2/2012, 07:38

Hamulce tarczowe wyparły hamulce bębnowe, ponieważ mają większą skuteczność. Jeśli HB nie będzie skutecznie blokowało koła tzw. jednym palcem, to nic nie zdziałasz, tylko sobie plecy poodzierasz :-D jeśli robić na bębnie, to możesz z dużą przekładnią i linkę podprowadzić do klamki...ale jakoś tego nie widzę.
Myślę, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest jak pisał komarcc - spróbować do tylnego koła dorobić tarcz, bądź zupełnie przerobić tylny hamulec na tarcz. Jak to się mówi - pół-środki prowadzą do ćwierć-rezultatów...
arcadioo997
Świeżak

Postprzez cycu_rsko » 10/2/2012, 11:24

Da sie przerobic tylna felge pod tarcze, do tego mocowanie zacisku i cieszysz sie hamulcem tarczowym z tylu. Koszt wcale maly nie bedzie, sam slusarz troche wezmie za wytoczenie i zrobienie otworow pod tarcze. W kazdym razie da sie i widzialem MZ z tarcza z tylu.

http://mz251r.prv.pl/ na tej stronce, w patentach widac zdjecie z tarcza z tylu.

Na bebnie tez sie da. Ja cos takiego z nudow wykonalem przy WSK i dalo sie reka bez problemu zablokowac tylne kolo. Niestety nie posiadam teraz zadnej fotki jak to bylo zrobione. Pamietam ze dorobilem mocowanie linki w okolicy osi wahacza, koncowke linki zamontowalem do dzwigni hamulca. W MZ jest identycznie rozwiazany hamulec z tylu wiec podobnie powinno sie dac to zrobic.
929
cycu_rsko
Moderator

Postprzez Mafinos » 19/2/2012, 20:21

Nie lepiej najpierw nauczyć się jeździć na kole a potem myśleć o HB? bo co ono Ci teraz da? Musisz opanować moto i go wyczuć przede wszystkim, możesz równie dobrze zrobić patent który masz na myśli z tym bębnem z przedniego koła albo coś innego co tam opisywałeś, zrobić dokumentację w postaci zdjęć i zamieścić na stronie będzie dla innych i inni nie będą się zamartwiać co i jak. Jak się uda to zostaniesz przy tym a jak nie to zdobyłeś nowe umiejętności i pomogłeś innym, i będziesz wiedział, że tarcza musi być jednak.

Pozdrawiam, powodzenia :)

Edit
Jednak miałem zachowane zdjęcie, najwyraźniej się da skoro jest tak zrobione

Obrazek

A tutaj wsk z HB też prosty sposób
Obrazek
Mafinos
Świeżak

Postprzez DejVV » 20/2/2012, 17:09

arcadioo997 Ja doskanale wiem że HB na tarczy jest dużo lepsze pod każdym względem, ale tak jak pisałem poszukuję w miare taniego rozwiązania. Dodam że otrzymałem już poradnik krok po kroku jak zrobić HB na tarczy w MZ, tyle że koszt będzie duży, dlatego muszę z tego zrezygnować i dalej kombinować z bębnem...

Mafinos Nie wiem jak ty to widzisz ale HB po to mi jest potrzebne żeby sobie pleców nie poobdzierać i zaliczyć mniej gleb.
Jeśli Ty nauczyłeś się jeździć na kole bez HB to szacun, ja nie należe do takich zdolnych osób niestety, próbowałem już kilka razy i raz sie udało raz poleciałem do tyłu, naszczęście wyratował mnie mój stelaż, jednak nie wyratował MZ-tki bo troche się rozbiła ;/

Dodam że ułatwieniem dla mnie będzie to że tzw HB w rowerze czy tylni hebel mam wyczuty do perfekcji, robie sobie na kole co mi się podoba i zawsze to lepiej dla mnie przy nauce na motorze. Dodam jeszcze że ten HB to nie plastikowy v-brake z tesco tylko hydrauliczny hebel z 4-tłoczkami :)
DejVV
Świeżak

Postprzez Mafinos » 20/2/2012, 18:46

Nie jestem zdolny i sam dopiero się uczę, ale robię to bez hb jest mi po prostu lepiej. A TY znowu masz HB opanowane na rowerze czyli masz cholernie duże szanse zrobić to wszystko z moto dlatego Cię teraz rozumiem zresztą każdy ma własny świat i jeden woli z BH inny bez hehe
Pozdro
Mafinos
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê