Zobacz wÄ…tek - Zwrot towaru na Allegro, na czyj koszt?
NAS Analytics TAG

Zwrot towaru na Allegro, na czyj koszt?

Przepisy, prawo
_________

Postprzez Vergon » 17/12/2011, 10:16

P_W rozwiń temat ustawy. Miałem dzisiaj zakładać identyczny temat. Kupiłem przedmiot za kwotę, która jest niższa od kwoty wysyłki, sprzedjący przyciął w ch**a i dostałem coś co spełnia swoją zasadniczą funkcję, ale kompletnie różni się wyglądem.
Jak uda się wyegzekwować zwrot $ za przesyłkę to zaraz kupuję ten shit hurtem i ich tymi zwrotami do bankructwa doprowadzę :lol:
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez grunder » 17/12/2011, 10:34

Wiewiórka ja ci powiem tak. Jeśli klient kupi u nas w firmie jakąś cześć samochodową zgodną z opisem aukcji i zdjęciem, zwrot części obowiązuje tylko w przypadku:
-nie zauważalnej usterki mechanicznej, która wyszła potem w praktyce na koszt firmy
-klient rezygnuje z przesyłki bo myślał że to będzie pasowało do tego innego, wtedy na swój własny koszt

W Twoim przypadku, firma musi ponieść koszta spedycji towaru. Nie dość że to nie to, a 2 sprawa to uszkodzone. Ustawy takiej nie ma! Przynajmniej ja się z takim czymś nie spotkałem. Przy zakupach obowiązuje regulamin Allegro i regulamin sprzedającego. Zgłaszać się na Allegro można, ale jest to długi czas oczekiwania na odpowiedź, a czas goni. Teraz musisz uzgodnić szczegóły z firmą jak wysłać towar, najlepiej bez pobrania a wśrodku załączasz kartke z danymi do przelewu pieniędzy. Jednak istnieje tu ryzyko, że firma odmawia odebrania przesłyki.

Dla mnie święte jest jedno na Allegro; PRZEDMIOT ZGODNY Z OPISEM AUKCJI I ZDJĘCIEM. Wiele firm ma tyle aukcji że nie daje rady edytować/poprawiać/ rzeczy, bądź usuwać te których już dawno nie ma!

Swoją drogą daj linka do ich sklepu, może ktoś już wystawił im negatywa za takie coś.
Ostatnio edytowano 17/12/2011, 14:06 przez grunder, łącznie edytowano 1 raz
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez fincher » 17/12/2011, 12:02

Kupując w internecie masz prawo do zwrotu towaru w 10 dni od otrzymania przesyłki. I sprzedający MUSI go przyjąć o ile jest w nie naruszonym stanie.
DragStar125>CBR125>FZS600>FZ6n
fincher
Bywalec

Postprzez Insekt » 17/12/2011, 12:07

fincher, ale czytaj dokladnie w tym temacie chodzi kto placi za przesylke, a nie czy mozna zwrocic.
r6 2001 -----> cbr 1000rr 2014
Insekt
Świeżak

Postprzez madcap » 17/12/2011, 13:52

grunder o butelkÄ™ wody mineralnej "Evian", ze jest
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez grunder » 17/12/2011, 17:19

Hah wystarczy spojrzeć na negatywy, : http://allegro.pl/show_user.php?uid=971 ... _recvd_neg

Wiewiórka możesz zwrócić przedmiot ale wg jego regulaminu: http://allegro.pl/my_page.php?uid=9716580

Spiesz siÄ™ masz 10dni od dnia zakupu :O
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez grunder » 17/12/2011, 18:26

To nie jest jedyna firma na Allegro, jest ich setki :D, tylko że inni to wogóle nie przyjmują zwrotu i tu jest dopiero ból, np na kwote 2000zł :).
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Vergon » 17/12/2011, 18:53

Wiewiór, zgłoszenie do Allegro nic Ci nie da.
Właśnie wojuję z podobną dziecinadą otwartym sporem Allegro i ręce mi opadają.
Wk***iony jestem tym bardziej tym że na jawne cięcie w ch**a zareagowałem neutralem mimo tego, że zasłużyli na negatyw a w odwecie za to dostałem negatywa.
Ku***two to mało powiedziane. Poza tym neutrale nie liczą się do średniej a negatywy jak najbardziej.
Allegro rozkłada ręce, bo nie mogą nic zrobić.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez grunder » 17/12/2011, 21:20

Vergon wystąp o unieważnienia komentarza :), fakt psuje to reputację, inni to od razu zakładają nowe konto :D
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Vergon » 18/12/2011, 02:52

pan_wiewiorka napisał(a):Vergon, zgłoś na Allego komentarz 'odwetowy'.

grunder napisał(a):Vergon wystąp o unieważnienia komentarza

poniżej cytat z regulaminu Allegro:

Allegro napisaÅ‚(a):<b>Uwaga: Nie usuwamy komentarzy wystawionych w ramach „odwetu” lub w wyniku nieporozumienia miÄ™dzy Kontrahentami. Strony mogÄ… jednak wspólnie unieważnić wystawione opinie.</b>

pan_wiewiorka napisał(a):Inna sprawa, to jeśli komentarz jest niezgodny z prawdą, to jest to szkalowanie Twojego dobrego imienia i narażanie Cię na straty.

Dokładnie tak jest.

pan_wiewiorka napisał(a):Jak się uprzesz, to możesz z tego zrobić bagno.

Uparłem się, jakieś pomysły poza UOKIK?

pan_wiewiorka napisał(a):Tylko kwestia czasu i tego czy chcesz się w to bawić. Mnie cwaniactwo wk***ia i nie odpuszczę

Nie chce mi siÄ™, ale jestem wystarczajÄ…co zdeterminowany, bo wku***a mnie to tak samo.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez stareRadio » 18/12/2011, 07:40

Spory na allegro to wogole porażka. Założyłem kiedyś , gdyż dostałem uszkodzony sprzęt a druga strona nawet nie raczyła odpowiedzieć. Obsługa z allegro naciskana pisała tylko ze będzie domagać sie odpowiedzi, że terminy. Suma sumarum - nic nie poradzili , w niczym nie pomogli.
stareRadio
Świeżak

Postprzez madcap » 18/12/2011, 10:59

to jest oszustwo - niezgodność towaru z ofertą i jako takie podlega wnioskowemu zawiadomieniu o popelnieniu przestęstępstwa
oczywiście prokuratoriale będą kręcić nosem, ze znikoma szkodliwość społeczna itp, zeby nie przyjąć, coby sobie statystyki nie popsuć na koniec roku
nie mniej zgloszenie przyjąć muszą
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez grunder » 18/12/2011, 11:14

Tak Vergon oto właśnie mi chodziło:

Allegro: "Uwaga: Nie usuwamy komentarzy wystawionych w ramach „odwetu” lub w wyniku nieporozumienia miÄ™dzy Kontrahentami. Strony mogÄ… jednak wspólnie unieważnić wystawione opinie."

Będzie taka długa krecha przez cały komentarz :)
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez PrimoGhost » 15/1/2012, 18:18

Dodam od siebie tylko tyle, że ZAWSZE jak miałem problem ze zwrotem towaru okazywało się, że sklep prowadzi kobieta. Nie ważne czy chodziło o 60 czy 800 zł. Zawsze były jaja. W tym naprawdę coś jest. Facet zazwyczaj jest bardziej honorowy. Jak mi kurierzy "7" wypchali watą paczkę z filtrem K&N to sprzedawca wysłał mi na swój koszt nowy pomimo, że nie miał obowiązku. Facet oczywiście... a takich spraw miałem kilkanaście. Nie buractwo, tylko brak honoru i żałowanie go za kilkadziesiąt złotych.
Obrazek
<b>ZxR 636 2006</b>
PrimoGhost
Stały bywalec

Następna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê