Honda Cr 85 - 2004r. Wymiana tłoka - słaba kompresja
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Honda Cr 85 - 2004r. Wymiana tłoka - słaba kompresja
Cześć wszystkim !
Jestem początkującym użytkownikiem zarówno mojej Hondy Cr 85 jak i tego forum
Także proszę o wyrozumiałość .
Mam problem z moją Hondą cr 85 - 2004 r. otóż po prostu nie odpala .
Na początku myślałem że jest to wina gaźnika - sucha świeca (świecę kupiłem nową) . Po dokładnym przeczyszczeniu gaźnika okazało się jednak że to nie to ... Sprawdziłem kompresję, była baardzo słaba a świeca wciąż pozostaje sucha . Nie jestem pewien ale kumpel powiedział mi że może to być wina tłoka .
Zatem czy macie jakieś doświadczenia przy wymianie tłoka w CR 85 , 2t ? Jedynym remontem w tym motocyklu było czyszczenie gaźnika także nie mam totalnego pojęcia jak wymienić tłok .
Bardzo bym prosił o "łopatologiczne" wytłumaczenie jak to zrobić ? Zaznaczę że jestem amatorem , za dużo przed awarią sobie nie pojeździłem ...
Jeśli będą potrzebne jakieś konkretniejsze dane to je chętnie podam . Zależy mi na szybkim rozwiązaniu tego problemu ażebym miał przyjemność jeszcze sobie troszkę pojeździć w tym wspaniałym sezonie : )
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady !
Pozdrawiam
Cytrusowy96'
Jestem początkującym użytkownikiem zarówno mojej Hondy Cr 85 jak i tego forum

Mam problem z moją Hondą cr 85 - 2004 r. otóż po prostu nie odpala .
Na początku myślałem że jest to wina gaźnika - sucha świeca (świecę kupiłem nową) . Po dokładnym przeczyszczeniu gaźnika okazało się jednak że to nie to ... Sprawdziłem kompresję, była baardzo słaba a świeca wciąż pozostaje sucha . Nie jestem pewien ale kumpel powiedział mi że może to być wina tłoka .
Zatem czy macie jakieś doświadczenia przy wymianie tłoka w CR 85 , 2t ? Jedynym remontem w tym motocyklu było czyszczenie gaźnika także nie mam totalnego pojęcia jak wymienić tłok .
Bardzo bym prosił o "łopatologiczne" wytłumaczenie jak to zrobić ? Zaznaczę że jestem amatorem , za dużo przed awarią sobie nie pojeździłem ...
Jeśli będą potrzebne jakieś konkretniejsze dane to je chętnie podam . Zależy mi na szybkim rozwiązaniu tego problemu ażebym miał przyjemność jeszcze sobie troszkę pojeździć w tym wspaniałym sezonie : )
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady !
Pozdrawiam
Cytrusowy96'
- Cytrusowy96'
- Świeżak
ohhhhh skoro sie nie znasz to sie nawet nie bierz
w skrocie zlewasz wode sciagasz cylinder wymieniasz tlok i tyle
ale zeby wiedziec jaki tlok musisz wlozyc musisz znac selekcje starego tloka ,zmierzyc cylinder czy nastepna selekcja bedzie odpowiednia
w skrocie zlewasz wode sciagasz cylinder wymieniasz tlok i tyle
ale zeby wiedziec jaki tlok musisz wlozyc musisz znac selekcje starego tloka ,zmierzyc cylinder czy nastepna selekcja bedzie odpowiednia
- barek253
- Mieszkaniec forum
Czyli po prostu po wyjęciu tłoka zmierzyć jego średnicą suwmiarką ? Co do tego że się nie znam to prawda ale chciałem to robić pod okiem mojego taty ... Także proszę tylko o jakąś instrukcje na ten temat , dokładniejszą instrukcję
A co do tej kompresji to jest prawda że jeśli jest słaba to coś złego dzieje się z tłokiem ?
"W końcu muszę nabyć to doświadczenie"

A co do tej kompresji to jest prawda że jeśli jest słaba to coś złego dzieje się z tłokiem ?
"W końcu muszę nabyć to doświadczenie"
- Cytrusowy96'
- Świeżak
Jak czytam to co napisałeś. Tą kupiłeś Cr, wiesz w jakim stanie jest w środku?? . Może trzeba wykonać kapitalny remont?? Czyli przy okazji odrazy będziesz musiał wymienić cylinder,wał korbowy. Hmm myślałem, żebyś mógł luknąć przez otwór wydechowy, ale tam i tak za wiele nic nie zobaczysz. Wiec zostaje dać komuś, kto się zna i zrobi Ci wszystko na Gut Pozdro
- mikozniak
- Świeżak
Tak kupiłem ją bodajże w 2009 roku od tej pory nic się nie działo poza przeciekiem od pompy wody (simering puścił) A tak to jest to świetna maszyna tylko potrzebuje trochę pomocy technicznej ...
Byłbym zapomniał, po przeczyszczeniu gaźnika i założeniu go na miejsce nie odskakuje mi manetka gazu . Wiecie może dlaczego ?
Byłbym zapomniał, po przeczyszczeniu gaźnika i założeniu go na miejsce nie odskakuje mi manetka gazu . Wiecie może dlaczego ?
- Cytrusowy96'
- Świeżak
Też myślałem o tym żeby oddać do mechanika ale to już przekracza mój budżet , sam tłok to wydatek 250 - 300 zł z resztą w mojej okolicy nie ma żadnego mechanika który znał by się na crossach dlatego stwierdziłem że najwięcej dowiem się od was
Apropo's macie może jakieś linki do serwisówki cr85 ?

- Cytrusowy96'
- Świeżak
A co myślisz o tłoku Wossner?
Jeszcze zastanawiałem się nad uszczelnieniem wydechu - połączenie dyfuzora z resztą wydechu , bo pełno resztek z tego wylatuje ... Czym to uszczelnić ? jakims silikonem termicznym?
Jeszcze zastanawiałem się nad uszczelnieniem wydechu - połączenie dyfuzora z resztą wydechu , bo pełno resztek z tego wylatuje ... Czym to uszczelnić ? jakims silikonem termicznym?
- Cytrusowy96'
- Świeżak
Co Ci z firmy jak nie wiesz jaki wsadzić rozmiar. Zaoszczędzisz nerwów, czasu i pieniędzy oddając motor do mechanika.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
jak latasz od 09 i silnika nie rozbierałeś to tam raczej na pewno nie jest do wymiany tylko tłok ale grubszy remont się szykuje więc tak z 1000zł ci nie starczy na ten remont. po za tym jest sporo rzeczy do sprawdzenia. tłoka sam nie sprawdzisz bo suwmiarka nie wystarczy. do wszystkiego trzeba mieć sprzęt. oddaj do mechanika. sama robocizna z 500zł pewnie ale jak ci zrobi dobry mechanik to będziesz miał pewność czym jeździsz i nie masz obawy że ci coś padnie.
SUZUKI DR 350se => na 3 z gazu idzie na koło
- domin195
- Świeżak
Wymieniłem świecę na samym początku na nówkę ... Iskra jest oks. Znacie może jakiegoś dobrego mechanika od cross'ów ? W województwie małopolskim - najlepiej Kraków i okolice ... Dzięki za odpowiedzi
- Cytrusowy96'
- Świeżak
Mogę pomóc, ale musiałbyś wysłać silnik na Podkarpacie. Bywam też często w Krakowie. Najbliższy termin to koniec grudnia.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
to jeśli nic nie było przy niej od dawna robione, jest iskra to albo ją zalewa albo coś jest nie tak z kompresją
pytanko, czy jak wyjmujesz swiecę to czy jest mokra? w jakim kolorze jest i w jakim jest stanie po wyjęciu?
aaaa wpadłem jeszcze na pomysł abyś zdjął dyfuzor i sprawdził w jakim stanie jest tłok od strony kolektora wydechowego, czy nie jest rozcharatany, zatarty itp
pytanko, czy jak wyjmujesz swiecę to czy jest mokra? w jakim kolorze jest i w jakim jest stanie po wyjęciu?
aaaa wpadłem jeszcze na pomysł abyś zdjął dyfuzor i sprawdził w jakim stanie jest tłok od strony kolektora wydechowego, czy nie jest rozcharatany, zatarty itp
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
mokra nie jest a raczej jest suchutka, jak zatkałem palcem otwór na świecę to osmoliło mi cały palec na czarno , tak samo dzieje się ze świecą ... Co do dyfuzora to na to nie wpadłem
sprawdzę... Odkręcić tam gdzie jest to połączenie z silnikiem ? Czy dobrze rozumiem ? A i czy warto przeczyścić ten dyfuzor i rurę wydechową z tego czarnego syfu ?

- Cytrusowy96'
- Świeżak
po prostu zdemontuj wydech, zobacz w jakim stanie tłok jest. wydech mozna wyczyscic, ale ciezko jest pozbyc sie wszystkiego 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Jest jakiś preparat do czyszczenia tego syfu? Czy po prostu jakąś szmatą to wszystko powycierać ?
- Cytrusowy96'
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości