Zmiana zębatek a wskazania prędkościomierza - ?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Zmiana zębatek a wskazania prędkościomierza - ?
Temat dłuższy czas chodził mi po głowie co poskutkowało postem na forum.
Jaki wpływ ma zmiana ilości zębów w zestawie napędowym na wskazania/ przekłamania prędkościomierza?
To, że licznik i tak i tak ściemnia to wiadomo, więc pomińmy tą kwestię.
Rozkmina pojawiła się po ostatnim wskazaniu licznika 297 km/h - oczywiście osiągnięte na niemieckim autobanie
Moto to R6 2001r, z fabryki wyjechało na zębatkach 16/48 u mnie jest 15/50.
Jak to wyglÄ…da z technicznego punktu widzenia?
Jeżeli zmiana ilości zębów ma wpływ na wskazywany vmax to dlaczego?
Jaki wpływ ma zmiana ilości zębów w zestawie napędowym na wskazania/ przekłamania prędkościomierza?
To, że licznik i tak i tak ściemnia to wiadomo, więc pomińmy tą kwestię.
Rozkmina pojawiła się po ostatnim wskazaniu licznika 297 km/h - oczywiście osiągnięte na niemieckim autobanie

Moto to R6 2001r, z fabryki wyjechało na zębatkach 16/48 u mnie jest 15/50.
Jak to wyglÄ…da z technicznego punktu widzenia?
Jeżeli zmiana ilości zębów ma wpływ na wskazywany vmax to dlaczego?
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
Nie powiem ci jak u ciebie.
Jeśli masz napęd licznika na przednie koło tak jak u mnie, zmiana przełożenia zębatek nie ma wpływu na dokładność odczytywanych pomiarów.
Wg tego co napisałeś teraz masz mniejszą z tyłu i większa z przodu co powinno zaowocować mniejszym v-maxem
Jeśli masz napęd licznika na przednie koło tak jak u mnie, zmiana przełożenia zębatek nie ma wpływu na dokładność odczytywanych pomiarów.
Wg tego co napisałeś teraz masz mniejszą z tyłu i większa z przodu co powinno zaowocować mniejszym v-maxem
- hubi199
- Bywalec
zęby nic nie zmieniają czy liczone jest koło tylne czy przednie ;P
znaczenie wieksze ma profil opony ;D albo (o ile ktos zmienia) to całe koła (srednica)
znaczenie wieksze ma profil opony ;D albo (o ile ktos zmienia) to całe koła (srednica)
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ma mniejszą z przodu i większą z tyłu, co daje dużo mniejszy V-max, ale za to na jedno idzie jak po maśle. Stock ładnie wchodzi na gumę, a co dopiero to.
Wpływ na moc jest (po zmianie zwiększyła się, o ile musiałbyś się przejechać na hamownię przed i po), a jeżeli chodzi o prędkości - jeżeli ślimaczek jest na kółkach wskazania są takie same. Jeżeli na silniku (przednia zębata) to V-max będzie pokazywało Ci większy, niż rzeczywisty (większe obroty).
Wpływ na moc jest (po zmianie zwiększyła się, o ile musiałbyś się przejechać na hamownię przed i po), a jeżeli chodzi o prędkości - jeżeli ślimaczek jest na kółkach wskazania są takie same. Jeżeli na silniku (przednia zębata) to V-max będzie pokazywało Ci większy, niż rzeczywisty (większe obroty).
Kawasaki ER-5, 98r.
- jackal_pl
- Świeżak
henio12323 napisał(a):zęby nic nie zmieniają czy liczone jest koło tylne czy przednie ;P
postaram się załatwić w najbliższym czasie jakąś specjalną nagrodę dla Ciebie od forum.
Co prawda na nobla w dziedzinie fizyki bym nie liczył, ale będzie bliskoo...
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
hehe zeby moga powodowac przeklamania predkosciomierza
... Patrzac na Twoje przelozenie to zawyza Ci nawet o kilkadziesiat na h 20-30...a nawet 40. Za to latwiej staje na kolo.

-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
u mnie w hornim po zmianie zebatek z tylmu plus 3 z przodu minus 1 predkosc maks spadla do 180 km/h mierzylem gps.nir pamietam natomiast co pokazywal licznik.... ale horni wtedy szedl jak zly i ze swiatel do 120 km/h karal srada 3/4 no i spalanie wzeoslo do dyszki na sto
Hornet-->929-->954-->DRZ 400 SM k6 | http://bikepics.com/members/sepo/
-
sepo - VIP Åšcigacz.pl
a ja obalę parę mitów:
Mocy więcej nie przybędzie bo niby skąd po zmianie przełożeń. Wrażenie że lepiej "zapier**la" wynika z tego, że biegi są krótsze przez zmianę przełożenia końcowego. Natomiast na hamowni ten sam motocykl czy w konfiguracji 15/50 czy 16/48 pokaże taką samą moc. Wiem bo sam swojego hamowałem bez +3 zębów z tyłu z nimi. Moce te same ale wrażenia z jazdy dużo lepsze.
95% nowszych motocykli bierze sygnał do prędkościomierza z czujnika na przedniej zębatce (zdawczej) i jest to tak wykalibrowane by fabrycznie wskazania przy fabrycznych przełożeniach (tutaj 16/48) były w miarę precyzyjne (błąd jest około nawet 10-15% w górę - czy zawyżają - tym więcej i szybciej się jedzie tak więc 300km/h 600tą czy 750tką...nawet nowymi...zapomnijcie
Uturbiona rozwiercona hayabusa z przedłużonym wahaczem ciągnie 312km/h przy wskazaniach GPS a licznik w moto pokazywał ponad 400km/h ...
Przekłamanie prędkości po zmianie przełożeń na więcej zębów z tyłu lub mniej z przodu biorąc pod uwagę już fabryczne przekłamanie będzie duża. U mnie (a mam 3 zęby z tyłu więcej) przy wcześniejszych 150km/h jest 170km/h i po przejechaniu trasy dłuższej z innymi moto z seryjnymi przełożeniami wychodziło, że faktycznie błąd pomiaru wynosi około 20km/h.
Co do większego spalania - nie zauważyłem przy swojej zmianie żadnych różnic. Pali tyle samo ile palił.
Co do wstawania na koło...pierwszy bieg wstaje sam jak nawet nie chcesz i jedynie mocne pochylenie się do przodu gwarantuje oderwanie przedniego koła przy ostrym przyspieszaniu jedynie na około 30cm. Guma na tym biegu jest łatwiejsza niż jej brak. Drugi bieg - tutaj spokój - z gazu wstanie ale nie tak narowiście. Ze sprzęgła nawet z pełnym bakiem i tobołami na baku, z tyłu i po bokach. Z trójki - tylko na torze raz mi się udało - były mega rozgrzane opony, super asfalt, rezerwa w baku i ostry strzał z klamy. Mówimy o gumach na siedząco. Na stojaka nie umiem.
Ogólnie drobne korekty jak ta moja polecam ale więcej niż 3 zęby z tyłu lub jeden ząb mniej z przodu - to już zaczyna być bez sensu (chyba, że do stuntu) bo nagle przestaje być potrzebny 1 i 2gi bieg i rusza się z trzeciego i leci max 180km/h gdy licznik wskazuje 290...
Mocy więcej nie przybędzie bo niby skąd po zmianie przełożeń. Wrażenie że lepiej "zapier**la" wynika z tego, że biegi są krótsze przez zmianę przełożenia końcowego. Natomiast na hamowni ten sam motocykl czy w konfiguracji 15/50 czy 16/48 pokaże taką samą moc. Wiem bo sam swojego hamowałem bez +3 zębów z tyłu z nimi. Moce te same ale wrażenia z jazdy dużo lepsze.
95% nowszych motocykli bierze sygnał do prędkościomierza z czujnika na przedniej zębatce (zdawczej) i jest to tak wykalibrowane by fabrycznie wskazania przy fabrycznych przełożeniach (tutaj 16/48) były w miarę precyzyjne (błąd jest około nawet 10-15% w górę - czy zawyżają - tym więcej i szybciej się jedzie tak więc 300km/h 600tą czy 750tką...nawet nowymi...zapomnijcie

Przekłamanie prędkości po zmianie przełożeń na więcej zębów z tyłu lub mniej z przodu biorąc pod uwagę już fabryczne przekłamanie będzie duża. U mnie (a mam 3 zęby z tyłu więcej) przy wcześniejszych 150km/h jest 170km/h i po przejechaniu trasy dłuższej z innymi moto z seryjnymi przełożeniami wychodziło, że faktycznie błąd pomiaru wynosi około 20km/h.
Co do większego spalania - nie zauważyłem przy swojej zmianie żadnych różnic. Pali tyle samo ile palił.
Co do wstawania na koło...pierwszy bieg wstaje sam jak nawet nie chcesz i jedynie mocne pochylenie się do przodu gwarantuje oderwanie przedniego koła przy ostrym przyspieszaniu jedynie na około 30cm. Guma na tym biegu jest łatwiejsza niż jej brak. Drugi bieg - tutaj spokój - z gazu wstanie ale nie tak narowiście. Ze sprzęgła nawet z pełnym bakiem i tobołami na baku, z tyłu i po bokach. Z trójki - tylko na torze raz mi się udało - były mega rozgrzane opony, super asfalt, rezerwa w baku i ostry strzał z klamy. Mówimy o gumach na siedząco. Na stojaka nie umiem.
Ogólnie drobne korekty jak ta moja polecam ale więcej niż 3 zęby z tyłu lub jeden ząb mniej z przodu - to już zaczyna być bez sensu (chyba, że do stuntu) bo nagle przestaje być potrzebny 1 i 2gi bieg i rusza się z trzeciego i leci max 180km/h gdy licznik wskazuje 290...
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
ta haya uturbiona to jakaś słaba. moja dokręciła sie do 9800 na liczniku 300km/h i koniec licznika ale pocisnąłem i obroty doszły do 10700obr. co odpowiada okolo 330km/h na liczniku i mnie odcięło - prawdziwe 300km/h blokada? kiedyś czytałem w teście motocykla z 10 lat temu ze haya lata 302 a jak zdjęli lusterka 312
jest w necie gdzies kalkulatro przelozeń ale w pracy linka do niego nie posiadam
wystarczy kupić pozadny licznik rowerowy i wskazania się poprawiają znacznie
jest w necie gdzies kalkulatro przelozeń ale w pracy linka do niego nie posiadam
wystarczy kupić pozadny licznik rowerowy i wskazania się poprawiają znacznie
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
rutra - dobry joke z tym 330 km/h
Hayabusa nie byłą słaba tylkoi Szajbusa. A u siebie też nie raz zamykałem licznik na 300km/h nawet z seryjnymi przełożeniami i NIE WIERZĘ, że tyle jechałem
A rożnicy w przebiegu a spalaniu to spokojnie. Ja liczę spalanie uwzględniając te przekłamania
Tak więc wiesz..
A przebieg fakt fałszuje - na każde 1000km przejechanychna seryjnych przełożeniach kręci około 1100km na +3 zębach z tyłu.
Rutra - weź taniego nawet gpsa i przyklej sobie na bak czy gdzieś i ciśnij autostradą na maksa. Zamkniesz licznik na 330 a na gps 260
zobaczysz 

A rożnicy w przebiegu a spalaniu to spokojnie. Ja liczę spalanie uwzględniając te przekłamania

A przebieg fakt fałszuje - na każde 1000km przejechanychna seryjnych przełożeniach kręci około 1100km na +3 zębach z tyłu.
Rutra - weź taniego nawet gpsa i przyklej sobie na bak czy gdzieś i ciśnij autostradą na maksa. Zamkniesz licznik na 330 a na gps 260

-
jaki dzolk? zaden dzolk okolo 330 licznikowych haya leciała i ja odcielo ale nie na obrotomierzu tylko tak jakos dziwnie wiec jest chyba do 299km/h zblokowana gps -owych
tl moj rekord z potężnej gory 295 licznikowych ale - 1 zab z przodu. z kalkulatora przelozen z neta tl na seryjnym przelozeniu nie ma prawa osiagnac 300 cos kolo 296 podaja maks
a 312 na szajbabusie to jakis obsrajtuch tym lecil przy jej 250 koniach to z 350 powinno byc
konkluzja z tego taka
poprosze szajba buse na weekend

tl moj rekord z potężnej gory 295 licznikowych ale - 1 zab z przodu. z kalkulatora przelozen z neta tl na seryjnym przelozeniu nie ma prawa osiagnac 300 cos kolo 296 podaja maks
a 312 na szajbabusie to jakis obsrajtuch tym lecil przy jej 250 koniach to z 350 powinno byc
konkluzja z tego taka
poprosze szajba buse na weekend

Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
Artur - daj mi loga z GPSa że leciałeś TLem 295km/h
Twój jeden ząb mniej z przodu to jak moje 3 z tył więcej więc to samo mamy. Ja Na tym przełożeniu zamykam licznik i przy licznikowych 300km/h walę po revlimiterze na 6tym biegu. na seryjnych tak jak pisałem. Też dociągnąłem do 300km/h licznikowych a obroty były tuż przed revlimiterem. Inna sprawa, że wiecej jak 260 to to nie było na 100% bo raz leciałem w aucie 300 i to na GPSie i wierz mi - TO JEST MEGA SZYBCIEJ NIŻ 300KM/H licznikowe na moto.
taki cytat:
"Polski rekord prÄ™dkoÅ›ci zostaÅ‚ ustanowiony dnia 20.05.2007r przez Arka „SzajbÄ™” Pawlukowicza na motocyklu Suzuki GSX-1300R Hayabusa Supercharger i wynosi 309 km/h. PrÄ™dkość zmierzona zostaÅ‚a przy pomocy urzÄ…dzenia GPS marki Garmin, model Zumo."
Jego sprzęt ma 400 kucy i zdecydowanie zestrojony do zapieprzania
Tak wiec jak powiedziałem. Zapomnijmy, ze kiedykolwiek zbliżymy się na seryjnych maszynach do granicy 300km/h. nawet jeżeli licznik wali mam około 350...

taki cytat:
"Polski rekord prÄ™dkoÅ›ci zostaÅ‚ ustanowiony dnia 20.05.2007r przez Arka „SzajbÄ™” Pawlukowicza na motocyklu Suzuki GSX-1300R Hayabusa Supercharger i wynosi 309 km/h. PrÄ™dkość zmierzona zostaÅ‚a przy pomocy urzÄ…dzenia GPS marki Garmin, model Zumo."
Jego sprzęt ma 400 kucy i zdecydowanie zestrojony do zapieprzania

-
jestes w bledzie
szajba jak ustanawiala rekord miala okolo 260 koni i nie bylo jechane do konca. kazdy chetny z prawkiem mogl pobic ten rekord ta haja za kase ja pamietam taka akcje
kumpel do fazera 1000 zalozyl licznik rowerowy wypasiony pokazal mi 249,4 i poszedl by jeszcze, bez problemu motocykle robia 300km/h jedne klamia wiecej inne mniej. pozycz gps to ci powiem ile haja lata. ja tam iwerze w to ze nia 300 jechalem bo mnie nie widzialna reka 2 razy odciela a nie bylo limitera zalaczonego
szajba jak ustanawiala rekord miala okolo 260 koni i nie bylo jechane do konca. kazdy chetny z prawkiem mogl pobic ten rekord ta haja za kase ja pamietam taka akcje
kumpel do fazera 1000 zalozyl licznik rowerowy wypasiony pokazal mi 249,4 i poszedl by jeszcze, bez problemu motocykle robia 300km/h jedne klamia wiecej inne mniej. pozycz gps to ci powiem ile haja lata. ja tam iwerze w to ze nia 300 jechalem bo mnie nie widzialna reka 2 razy odciela a nie bylo limitera zalaczonego
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
jej 300km/h - licznikowe - jeżeli przekraczasz - to wtedy "niewidzialna ręka" odcina
Nie rzeczywiste.
A propo Szajbusy - czytaj tutaj: http://www.szajba.eu.org/osiagniecia/sz ... sci-309kmh
u źródła. Miała wtedy 400 kuca. Nie 260.

A propo Szajbusy - czytaj tutaj: http://www.szajba.eu.org/osiagniecia/sz ... sci-309kmh
u źródła. Miała wtedy 400 kuca. Nie 260.
-
szajba opisana byla w polskim superbiku a byla skladana w dynotechu i miala wtedy 260 koni artykul mam caly czas, chyba ze mi sie haje pomylily sprawdze jutro
co do mojej hayabusy
jade, 9800 obrotow 6 bieg 300 na liczniku wskazowka staje bo dzyndzel nie pozwala jej isc dalej, dochodze z obrotami na 6 biegu do okolo 10700, jak patrzylem na youtube odpowiada to okolo 330km/h wersji z licznikiem do 350, i przy tych 10700 moto mi sie dlawi a odcinka jest obrotow przy okolo 11200 wiec wnioskuje z tego ze producent ja zdlawil do 300km/h prawdziwych gps-owych, dwa razy probowalem i dwa razy to samo
rozumiesz o co mi chodzi ??
i teraz nie wiem czy to moja taka jakas czy tak wszystkie maja ??
co do mojej hayabusy
jade, 9800 obrotow 6 bieg 300 na liczniku wskazowka staje bo dzyndzel nie pozwala jej isc dalej, dochodze z obrotami na 6 biegu do okolo 10700, jak patrzylem na youtube odpowiada to okolo 330km/h wersji z licznikiem do 350, i przy tych 10700 moto mi sie dlawi a odcinka jest obrotow przy okolo 11200 wiec wnioskuje z tego ze producent ja zdlawil do 300km/h prawdziwych gps-owych, dwa razy probowalem i dwa razy to samo
rozumiesz o co mi chodzi ??
i teraz nie wiem czy to moja taka jakas czy tak wszystkie maja ??
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
apropo odcinki mam takie pytanie bo widze moze sie przemo orientuje. mam kupla co ma yamahe DT 80 (stare 2T z 90 roku ) ona ma blokade do 80 km h. (niby da sie cos zmostkować w module żeby zdjąc blokade, i zapłon był juz jakis robiony bo nie było tej obudowy na niego, elektronika na wierzchu xd ) ale miał taka blokade że od 4 biegu jak jechał max 80 km h to na 5 i 6 biegu to sie nie zmieniało. jedynie obrotomierz spadał. jak na 4 biegu miał 80 km h przy wysokich obrotach, to na 6 biegu miał z 5-6 tysiecy oO. orientujesz sie moze jak moduł moze wiedziec ile moto jedzie w danym czasie ? xd
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości