Pierwszy motor !!!!!!! ????? HELP
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Pierwszy motor !!!!!!! ????? HELP
Mam pytanie 600-tka na pierwszy motor dobry pomysl czy nie ?? Pytam poniewaz ogolnie wiem ze to juz jest szybka maszyna ale 125 to za malo i chwile pojezdze i juz bede musial kupic nastepny a pozatym nie podobaja mi sie bardzo prosze o pomoc. I jakie motory polecacie jako pierwsze???
- piotrek_87
- Świeżak
Niektóre 600-setki maja koło 100koni a to na pierwszy raz nie jest polecane. Sa oczywiście słabsze, ale jednak na początek to 500-setka będzie w sam raz.
-
blondynka96 - Świeżak
a czy ten motorek Suzuki GSX-R 600 rocznik 98,99 pasuje bo szczerze powiem duzo o nim czytam i bardzo podoba mi sie z wygladu ?? dodam ze mam 183cm wzrostu bedzie pasowal??
- piotrek_87
- Świeżak
http://www.youtube.com/watch?v=147UZGweGxs ---> Tutaj polecam głównie od 20 sekundy. Prawdopodobnie na pierwszym szybszym przestrzelisz, a że o złożeniu nie masz pojęcia to Twoje moto skończy w paru kawałkach i Ty nie daj Boże również.
Ja uważam, że mniej więcej to 70-80 KM, ale to maks. Czyli Kawa Er-6n, albo Yama XJ6. Ogólnie lepiej sezon, dwa na 500't, a potem już 600-tka i problem z głowy ;]
Zrobisz jak będziesz chciał.
Ja uważam, że mniej więcej to 70-80 KM, ale to maks. Czyli Kawa Er-6n, albo Yama XJ6. Ogólnie lepiej sezon, dwa na 500't, a potem już 600-tka i problem z głowy ;]
Zrobisz jak będziesz chciał.
-
Atlantis - Świeżak
no tak masz racje rozumiem ale mi sie nie podobaja nakedy mozecie zaproponowac cos co nie jest naked i okrÄ…gla lampa z przodu strasznie mi sie nie podobaja takie motory????
- piotrek_87
- Świeżak
-
blondynka96 - Świeżak
deejayslonio napisał(a):Filmik jest złym przykładem. takie sytuacje da się zrobić na moto które ma 30KM lub mniej... jak się nie ma oleju z głowie to nic nie pomoże.
Jasne, ale mając pod tyłkiem 100, zrobisz to prawie na pewno... przy 30 szanse są mniejsze.
A co do motocykli to każdy, tylko z owiewką. Np. Kawasaki Er-6f Wąski, lekki, według mnie niebrzydki, 72 kuce ma i też nie jakoś bardzo drogi, zarówno w zakupie, jak i utrzymaniu.
-
Atlantis - Świeżak
Ja jako kobitka moge powiedzieć tylko tyle ze sama zaczęłam od CBR-ki 600 i jestem bardzo, bardzo, bardzo, bardzo... zadowolona. Tylko podstawa jest posiadanie oleju w głowie a jak tego jest mało jak w moim przypadku to proponuje ogranicznik predkości. Tylko od razu zaznaczam ze ,,ogranicznik prędkości'' w cale nie oznacza ze Twoje moto bedzie wlekło sie 40 czy 50km/h tylko po prostu troche wolniej sie zbiera. Maszyna po prostu nie jest taka narwana. Jeśli masz jakiegoś znajomego mechanika. To porozmawiaj z nim na temat takiej blokady. Pozdrawiam..

- Ewula_90
- Świeżak
a.... jeszcze jedno wszyscy zawsze polecajÄ… tu na pierwsze moto Suzuki Bandit albo CB 500 a.. albo jeszcze GS 500 (fe...) ale czy to na pewno satysfakcjonujÄ…ca maszyna?? nie sadze..
Co do 125 to na pewno nie bierz bo po kilku dniach juz sie znudzisz
jeszcze sa 250
A co do Er-6f osobiscie nie znam ale znajac rodzine Kawasaki wydaje mi sie ze za bardzo narwane tzn np. od hondy
ale to tylko moje zdanie z którym oczywiście Państwo nie musza sie zgadzac:):)

- Ewula_90
- Świeżak
-
maciejka69 - Stały bywalec
-
Wszelkie Cebry, Gixery, R-ki i ZX-ry to zły pomysł na pierwsze moto. To zdanie 90% osób, które jeżdżą na motocyklach. Jeśli ktoś zaraz po kursie czuje się na siłach do spróbowania torowej jazdy, to albo ma talent, albo przecenia swoje możliwości. Jeśli jest mistrzem prostej i kupuje po to ściga 600-tkę to jest IDIOTĄ. Proste.
-
Atlantis - Świeżak
Atlantis napisał(a):Wszelkie Cebry, Gixery, R-ki i ZX-ry to zły pomysł na pierwsze moto. To zdanie 90% osób, które jeżdżą na motocyklach.
Czy robiłeś ankiete że tak piszesz?
,,Jeśli ktoś zaraz po kursie czuje się na siłach do spróbowania torowej jazdy, to albo ma talent, albo przecenia swoje możliwości.''
Zapomniałeś dopisać: albo ma głowe na karku oraz olej w głowie i zdaje sobie sprawe z mocy tych pięknych maszyn. Ja miałam i mam i dla tego założyłam poczatkowo blokade. Po mimo tego ze dla wielu z was moze byc to śmieszne... Gdy tylko nauczyłam sie obcowac z moim maleństwem (nie mam tu na mysli tygodnia czy dwóch) zdjęłam ten ogranicznik by mogła mknąć po asfalcie swobodnie.
,,...jest IDIOTA''
Nie czuje sie gorsza ani wybrakowana badz cokolwiek innego z tego powodu ze po kursie kupiłam 600-tke. Oraz by było oczywiste czuje sie jak zwykły szary człowieczek a nie jakiś Mistrz badz utalentowany człowiek(pisze to by było wszystko jasne)
Atlantis przepraszam za uszczypliwość ale każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania ale trzeba pamietac by w wyrażaniu swojej opini nikogo nie urazic mam tu na mysli słowo ,,Idiota'' Uwazam ze co ma sie stac to sie stanie, oczywiscie nie powinniśmy pomagac śmierci, ale chodzi mi o to że nawet ludzie nie wiadomo jak utalentowani badz z nie wiadomo jakim doświadczeniu giną na drogach. Przeważnie głubi ich rutyna. Wydaje mi sie ze czasem jest gorszy człowiek pewny siebie na drodze niz osoba poznająca dopiero teren za sterem.
a.. no i sa jeszcze osoby które uważaja po kilku dniach posiadania motocykla badz po kilku dniach posiadania prawka ze potrafia juz jezdzic. Ale to jest tak jak właśnie pisałam wyżej RUTYNA która niestety gubi chyba większość nas
- Ewula_90
- Świeżak
Przepraszam, nie zamierzałem nikogo obrażać, nawet jeśli tak wyszło. Na tym forum i w ogóle nie tylko na forum, spotyka się mnóstwo pajaców, którzy się pytają: "Czy ta torowa wersja R6 jest dla mnie wystarczająca? Nie będę musiał się odpychać nogami przy starcie spod świateł? Bo, jeśli tak, to ja poszukam R1"
Panie... litości. A potem jedziesz w mieście na dwupasmówce i z lewej mija Cię koleś z 50 km/h na budziku więcej. Dojeżdżacie do pierwszego łuku i facet hamuje do 30 na godzinę
Invi napisał w podobnym temacie co nieco o Migach. Polecam. Idealnie oddaje istotę tego jakże ciekawego zjawiska.
@Ewula_90
CoÅ› dla Ciebie:
"Innym, często stosowanym przez zwolenników kupowania dużego motocykla orężem, jest argument, iż nawet, jeśli motocykl jest bardzo szybki to wystarczy rozsądek i opanowanie, aby nie zrobić sobie na nim kuku. Do jazdy szybkim sportowym lub ciężkim motocyklem potrzeba przede wszystkim umiejętności i doświadczenia, a nie rozsądku! Bardzo rozsądna osoba o bardzo małych umiejętnościach rozbije się znacznie szybciej, niż mało rozsądna osoba o bardzo wysokich umiejętnościach. "
Pobrano ze ścigacz.pl
Nawet jeśli Ci się wydaje, że sportowe 600't jest świetne na początek i nie zrobisz sobie na Nim krzywdy bezpośrednio to będziesz się po prostu bardzo wolno uczyć techniki jazdy. Na taki motocykl powinno się wsiadać, już jakoś ogarniając, a nie po egzaminie na A...

Invi napisał w podobnym temacie co nieco o Migach. Polecam. Idealnie oddaje istotę tego jakże ciekawego zjawiska.
@Ewula_90
CoÅ› dla Ciebie:
"Innym, często stosowanym przez zwolenników kupowania dużego motocykla orężem, jest argument, iż nawet, jeśli motocykl jest bardzo szybki to wystarczy rozsądek i opanowanie, aby nie zrobić sobie na nim kuku. Do jazdy szybkim sportowym lub ciężkim motocyklem potrzeba przede wszystkim umiejętności i doświadczenia, a nie rozsądku! Bardzo rozsądna osoba o bardzo małych umiejętnościach rozbije się znacznie szybciej, niż mało rozsądna osoba o bardzo wysokich umiejętnościach. "
Pobrano ze ścigacz.pl
Nawet jeśli Ci się wydaje, że sportowe 600't jest świetne na początek i nie zrobisz sobie na Nim krzywdy bezpośrednio to będziesz się po prostu bardzo wolno uczyć techniki jazdy. Na taki motocykl powinno się wsiadać, już jakoś ogarniając, a nie po egzaminie na A...
-
Atlantis - Świeżak
o kurcze widze ze temat sie rozwinął dziekuje ewula_90 jak i tobie Atlantis za posty powiem tak ze napewno sa ludzie co kupuja odrazu spore maszyny bo mysla ze umia dobrze jezdzic ale ja moje zdanie jest takie ze dobrze jezdzic to dopiero po tak 2, 4 latach mozna tak powiedziec i wtedy jakas 1000 ale mysle ze zrobie tak ze kupie tą suzi 600 bo poprostu piekny jest ten motor dla mnie jakos ogladam inne modele i firmy i jakos mi nie podchodza chyba ze te z przedialu od 10 do 15 tys, no ale to napewno nie teraz jeszcze przeciez musze kupic ubranie od stop do glow a to tez wydatek i dlatego wezme ta suzi i zobacze jak sie jezdzi jesli faktycznie poczuje ze szybka itp.. to tak jak ewula_90 pisala zaloze ogranicznik. A jezeli chodzi o olej w glowie to go mam bo nie mam zamiaru odrazu jezdzic po 200km watpie ze przez rok bede jechal wiecej niz 150 bo wszystko powolutku musze opanowac skrety, hamowanie itp.... Jednym slowem nie bede odrazu szalał jak to znane typki typu koszulka spodenki buty nike i motor 1000 :/ a potem wypowiedz mamy "przeciez on zawsze byl dobry i madry to nie jego wina" dziekuje wam wszystkim jezeli bede mial jakies pytania napewno sie odezwe Pozdrawiam 

- piotrek_87
- Świeżak
takie malutkie wtrącenie. Uważam się za osobę z "olejem w głowie", nie mam już od dawna 20 lat, bardzo długo B itp. itd.
Na pierwszy motocykl kupiłem HD XR1200 (98KM). I wprawdzie to "tylko" HD, ale po okrągłym roku jeżdżenia wciąż go jeszcze nie opanowałem w 100% i dzisiaj wiem, że gdybym wybrał na "pierwszy" coś lżejszego i słabszego, nauczyłbym się wszystkiego szybciej i łatwiej. Opanowanie moto to kwestia spędzonego na nim czasu, a nie ilości oleju w głowie.
Na pierwszy motocykl kupiłem HD XR1200 (98KM). I wprawdzie to "tylko" HD, ale po okrągłym roku jeżdżenia wciąż go jeszcze nie opanowałem w 100% i dzisiaj wiem, że gdybym wybrał na "pierwszy" coś lżejszego i słabszego, nauczyłbym się wszystkiego szybciej i łatwiej. Opanowanie moto to kwestia spędzonego na nim czasu, a nie ilości oleju w głowie.
GSX1400
-
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości