Zobacz wÄ…tek - PrzeglÄ…d, ubezpiecznie, brak umowy kupna, policja?
NAS Analytics TAG

PrzeglÄ…d, ubezpiecznie, brak umowy kupna, policja?

Przepisy, prawo
_________

PrzeglÄ…d, ubezpiecznie, brak umowy kupna, policja?

Postprzez Mafinos » 6/7/2011, 01:49

Mam yamahę FZ 600 mam na nią wszystkie kwity i stare kwity z ubezpieczenia itp. Mam umowę poprzedniego właściciela z jeszcze poprzednim ( pierwszym w kraju ) ale ja nie spisałem umowy z poprzednim ponieważ, kupowałem przez internet ( uff farcik ale za takie pieniądze to okazja) tak więc, czy mogę bez problemu zrobić przegląd motocykla ? I ubezpieczyć go na siebie czy jak to zrobić?
Co jeśli jest przegląd i ubezpieczenie a zatrzyma mnie policja? Mówić że motor kolegi który mi go pożyczył?

Mam na motocykl umowę pierwszego z poprzednim właścicielem, kartę pojazdu, dowód rejestracyjny ( na pierwszego właściciela poprzedni nie przerejestrował tylko opłacał) , stare ubezpieczenia.

Ostatnie ubezpieczenie było do 2009r. co teraz? mogę ubezpieczyć gdzie indziej motocykl? Czy muszę w tej samej firmie? jeśli w tej samej to będę musiał uregulować składkę?

A może najlepiej spisać umowę z poprzednim kiedy będzie w kraju? Po czym przerejestrować na siebie itp??
Mafinos
Świeżak

Postprzez Nal » 6/7/2011, 07:44

spisz umowę i rejestruj na siebie, przegląd bez problemu powinieneś zrobić, gorzej z ubezpieczeniem bo powinien podpisać się właściciel
bez OC i przeglądu nie jeździj bo narobisz sobie bigosu
<a href="http://szkolnis.pl">szkolnis.pl</a>
Nal
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 6/7/2011, 08:32

nie musi wlasciciel podpisywac sie pod ubezpieczeniem u mnie mam czesto mi podpisywala jak nie mialem czasu isc.
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Nal » 6/7/2011, 10:05

zależy od agenta, ja też czasem podpisywałem jako jeden z członków rodziny, a tu masz zupełnie inną osobę i może być już problem
<a href="http://szkolnis.pl">szkolnis.pl</a>
Nal
Świeżak

Postprzez mar111cin » 6/7/2011, 10:09

jak to nie podpisałeś z nim umowy? zobaczyłeś okazje i od razu oczy jak 5złoty, nie myślałeś o niczym innym tylko o chęci posiadania?
czy jest ktoś kto nie wie że należy spisać umowe?
jak go chcesz teraz zarejestrować ?

a tak na marginesie, to ciekawe czy poprzedni właściciel opłacił podatek :lol:
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Wilku111 » 6/7/2011, 10:26

Mam pytanie przy okazji przeglądów.

Czy w moto opony też muszą być takie same żeby dali przegląd?
moje największe hobby to alkohol i masturbacja
Wilku111
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mar111cin » 6/7/2011, 10:32

Wilku111 napisał(a):Mam pytanie przy okazji przeglądów.

Czy w moto opony też muszą być takie same żeby dali przegląd?

na osi muszą być jednakowe ;)
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Mafinos » 6/7/2011, 22:02

mar111cin napisał(a):jak to nie podpisałeś z nim umowy? zobaczyłeś okazje i od razu oczy jak 5złoty, nie myślałeś o niczym innym tylko o chęci posiadania?
czy jest ktoś kto nie wie że należy spisać umowę?
jak go chcesz teraz zarejestrować ?

a tak na marginesie, to ciekawe czy poprzedni właściciel opłacił podatek :lol:

Nie nie nigdy tak nie reaguję, wszystko obadałem itp. nie oglądałem go osobiście nie miałem czym polecieć tam, przywiózł mi go znajomy z Opola. A koleś Który sprzedawał i jest właścicielem jest w Holandii.

Dlatego chciałbym zrobić przegląd, ubezpieczenie i pośmigać jeśli nie było by problemów z policją.

A umowę spiszę jak wróci do kraju tzn. w sierpniu? pod koniec lipca może.
Mafinos
Świeżak

Postprzez ZooL » 8/7/2011, 01:49

ehm... nie znam sie, ale na moje skoro nie masz umowy z poprzednim wlascicielem, to moto ciagle jest jego, a ty mozesz w kazdej chwili odpowiadac za kradziez, czy moze sie myle ?
ZooL
Świeżak

Postprzez Hunti » 8/7/2011, 02:29

ZooL napisał(a):ehm... nie znam sie, ale na moje skoro nie masz umowy z poprzednim wlascicielem, to moto ciagle jest jego, a ty mozesz w kazdej chwili odpowiadac za kradziez, czy moze sie myle ?

Raczej za paserstwo :)
ale tak całkiem serio to:
przeglÄ…d zrobisz o ile moto jest sprawne technicznie.
Ubezpieczyć, również ubezpieczysz, gdziekolwiek zechcesz.
Umowa co do istoty i wywołujących skutków jest ważna, a forma pisemna jest niezbędna dla celów dowodowych - w tym i w wydziale komunikacji.
Jak będziesz miał możliwość spisania umowy z osobą widniejącą na dowodzie rejestracyjnym, to zrób to, ale z datą wsteczną, najlepiej niech to będzie ten sam dzień co wykupione przez Ciebie ubezpieczenie.
Co do Policji, to ich zbytnio nie obchodzi jaki jest Twój stosunek z właścicielem pojazdu, jeżeli legitymujesz się dowodem rejestracyjnym, ważnym przeglądem i ubezpieczeniem (dlatego nie powinno się zostawiać dowodu rejestracyjnego w samochodach, bo to tak jakby komuś oddać auto).
Hominum causa omne ius constitutum sit
Hunti
Świeżak

Postprzez Mafinos » 9/7/2011, 00:10

Dzięki wielki za wyjaśnienie
Umowę spisze jak tylko będę mógł jechać do Opola.
Wszystkie dokumenty mam od motocykla i poprzedniÄ… umowÄ™.
Przegląd i ubezpieczenie postaram się załatwić zaraz po zdaniu prawka

Co grozi jeśli np będzie umowa spisana z dniem kupienia czyli to któryś tam czerwca ( mam zapisane ) ?
I idę do wydziały że chcę przerejestrować?

A teraz troszkÄ™ inna sprawa ale w temacie

Taki przykład.
Pan X miał motor i sprzedał panu Y, który to nie przerejestrował go na siebie tylko opłacał i od czasu do czasu śmigał, ponieważ nie miał prawka. Pan Y sprzedaje motor, są dokumenty wszystkie i stare i te przetłumaczone oraz spisana umowa pana Y z panem X i ja spisuję umowę z panem Y i mogę normalnie przerejestrować? jak to jest w takich wypadkach ?
Mafinos
Świeżak

Postprzez Hunti » 9/7/2011, 06:46

Mafinos napisał(a):Przegląd i ubezpieczenie postaram się załatwić zaraz po zdaniu prawka

Jeżeli obecnie jeździsz na moto, to lepiej wykonaj te czynności czym prędzej.
Bo w przypadku nawet rutynowej kontroli to będzie 300 lub 500 zł za brak prawka, chyba 100zł za brak przeglądu i 360zł za brak ważnego OC.
Czyli niepotrzebne dodatkowe 460zł
Co grozi jeśli np będzie umowa spisana z dniem kupienia czyli to któryś tam czerwca ( mam zapisane ) ?
I idę do wydziały że chcę przerejestrować?

nic :)
Taki przykład.
Pan X miał motor i sprzedał panu Y, który to nie przerejestrował go na siebie tylko opłacał i od czasu do czasu śmigał, ponieważ nie miał prawka. Pan Y sprzedaje motor, są dokumenty wszystkie i stare i te przetłumaczone oraz spisana umowa pana Y z panem X i ja spisuję umowę z panem Y i mogę normalnie przerejestrować? jak to jest w takich wypadkach ?

W sumie..powinni to przerejestrować..ale znając życie będą żądali przedłożenia umowy zawartej z właścicielem wg papierka urzędowego, czyli wg dowodu rejestracyjnego.
Hominum causa omne ius constitutum sit
Hunti
Świeżak

Postprzez Mafinos » 9/7/2011, 13:40

Ok dzięki wielkie za konkretne odpowiedzi, pomogłeś mi :)

Jeśli chodzi o śmiganie na motocyklu to nie jeżdżę, jak na razie, zrobię prawko przegląd i opłacę i będę śmigał

Pozdrawiam
Mafinos
Świeżak

Postprzez sonycbr77 » 26/7/2011, 12:38

ja kupowalem moto w listopadzie rejestrowalem dopiero w czerwcu tego roku bez zadnych konsekwencji
sonycbr77
Bywalec

Postprzez regis440 » 26/7/2011, 13:08

Wazne zeby 2% haraczu w skarbowym zaplacic w ciagu 14 od daty kupna na umowie

urzednicy w skarbowce pewnie nie omieszkaja nalozyc kary za zwloke ;/ dziure budrzetowa trzeba czyms latac
regis440
Świeżak

Postprzez sonycbr77 » 26/7/2011, 14:24

a w skarbowce tak zapomnialem dodac ze ja mialem fakture vat od sprzedajacego wiec ze skarbowki bylem zwolniony :P
sonycbr77
Bywalec

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê