PrzeglÄ…d, ubezpiecznie, brak umowy kupna, policja?
• Strona 1 z 1
PrzeglÄ…d, ubezpiecznie, brak umowy kupna, policja?
Mam yamahę FZ 600 mam na nią wszystkie kwity i stare kwity z ubezpieczenia itp. Mam umowę poprzedniego właściciela z jeszcze poprzednim ( pierwszym w kraju ) ale ja nie spisałem umowy z poprzednim ponieważ, kupowałem przez internet ( uff farcik ale za takie pieniądze to okazja) tak więc, czy mogę bez problemu zrobić przegląd motocykla ? I ubezpieczyć go na siebie czy jak to zrobić?
Co jeśli jest przegląd i ubezpieczenie a zatrzyma mnie policja? Mówić że motor kolegi który mi go pożyczył?
Mam na motocykl umowę pierwszego z poprzednim właścicielem, kartę pojazdu, dowód rejestracyjny ( na pierwszego właściciela poprzedni nie przerejestrował tylko opłacał) , stare ubezpieczenia.
Ostatnie ubezpieczenie było do 2009r. co teraz? mogę ubezpieczyć gdzie indziej motocykl? Czy muszę w tej samej firmie? jeśli w tej samej to będę musiał uregulować składkę?
A może najlepiej spisać umowę z poprzednim kiedy będzie w kraju? Po czym przerejestrować na siebie itp??
Co jeśli jest przegląd i ubezpieczenie a zatrzyma mnie policja? Mówić że motor kolegi który mi go pożyczył?
Mam na motocykl umowę pierwszego z poprzednim właścicielem, kartę pojazdu, dowód rejestracyjny ( na pierwszego właściciela poprzedni nie przerejestrował tylko opłacał) , stare ubezpieczenia.
Ostatnie ubezpieczenie było do 2009r. co teraz? mogę ubezpieczyć gdzie indziej motocykl? Czy muszę w tej samej firmie? jeśli w tej samej to będę musiał uregulować składkę?
A może najlepiej spisać umowę z poprzednim kiedy będzie w kraju? Po czym przerejestrować na siebie itp??
-
Mafinos - Świeżak
spisz umowę i rejestruj na siebie, przegląd bez problemu powinieneś zrobić, gorzej z ubezpieczeniem bo powinien podpisać się właściciel
bez OC i przeglądu nie jeździj bo narobisz sobie bigosu
bez OC i przeglądu nie jeździj bo narobisz sobie bigosu
<a href="http://szkolnis.pl">szkolnis.pl</a>
-
Nal - Świeżak
nie musi wlasciciel podpisywac sie pod ubezpieczeniem u mnie mam czesto mi podpisywala jak nie mialem czasu isc.
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
jak to nie podpisałeś z nim umowy? zobaczyłeś okazje i od razu oczy jak 5złoty, nie myślałeś o niczym innym tylko o chęci posiadania?
czy jest ktoś kto nie wie że należy spisać umowe?
jak go chcesz teraz zarejestrować ?
a tak na marginesie, to ciekawe czy poprzedni właściciel opłacił podatek
czy jest ktoś kto nie wie że należy spisać umowe?
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R , jest V-Strom 650 AK8
-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Wilku111 napisał(a):Mam pytanie przy okazji przeglądów.
Czy w moto opony też muszą być takie same żeby dali przegląd?
na osi muszą być jednakowe
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
mar111cin napisał(a):jak to nie podpisałeś z nim umowy? zobaczyłeś okazje i od razu oczy jak 5złoty, nie myślałeś o niczym innym tylko o chęci posiadania?
czy jest ktoś kto nie wie że należy spisać umowę?
Nie nie nigdy tak nie reaguję, wszystko obadałem itp. nie oglądałem go osobiście nie miałem czym polecieć tam, przywiózł mi go znajomy z Opola. A koleś Który sprzedawał i jest właścicielem jest w Holandii.
Dlatego chciałbym zrobić przegląd, ubezpieczenie i pośmigać jeśli nie było by problemów z policją.
A umowę spiszę jak wróci do kraju tzn. w sierpniu? pod koniec lipca może.
-
Mafinos - Świeżak
ZooL napisał(a):ehm... nie znam sie, ale na moje skoro nie masz umowy z poprzednim wlascicielem, to moto ciagle jest jego, a ty mozesz w kazdej chwili odpowiadac za kradziez, czy moze sie myle ?
Raczej za paserstwo
ale tak całkiem serio to:
przeglÄ…d zrobisz o ile moto jest sprawne technicznie.
Ubezpieczyć, również ubezpieczysz, gdziekolwiek zechcesz.
Umowa co do istoty i wywołujących skutków jest ważna, a forma pisemna jest niezbędna dla celów dowodowych - w tym i w wydziale komunikacji.
Jak będziesz miał możliwość spisania umowy z osobą widniejącą na dowodzie rejestracyjnym, to zrób to, ale z datą wsteczną, najlepiej niech to będzie ten sam dzień co wykupione przez Ciebie ubezpieczenie.
Co do Policji, to ich zbytnio nie obchodzi jaki jest Twój stosunek z właścicielem pojazdu, jeżeli legitymujesz się dowodem rejestracyjnym, ważnym przeglądem i ubezpieczeniem (dlatego nie powinno się zostawiać dowodu rejestracyjnego w samochodach, bo to tak jakby komuś oddać auto).
Hominum causa omne ius constitutum sit
- Hunti
- Świeżak
Dzięki wielki za wyjaśnienie
Umowę spisze jak tylko będę mógł jechać do Opola.
Wszystkie dokumenty mam od motocykla i poprzedniÄ… umowÄ™.
Przegląd i ubezpieczenie postaram się załatwić zaraz po zdaniu prawka
Co grozi jeśli np będzie umowa spisana z dniem kupienia czyli to któryś tam czerwca ( mam zapisane ) ?
I idę do wydziały że chcę przerejestrować?
A teraz troszkÄ™ inna sprawa ale w temacie
Taki przykład.
Pan X miał motor i sprzedał panu Y, który to nie przerejestrował go na siebie tylko opłacał i od czasu do czasu śmigał, ponieważ nie miał prawka. Pan Y sprzedaje motor, są dokumenty wszystkie i stare i te przetłumaczone oraz spisana umowa pana Y z panem X i ja spisuję umowę z panem Y i mogę normalnie przerejestrować? jak to jest w takich wypadkach ?
Umowę spisze jak tylko będę mógł jechać do Opola.
Wszystkie dokumenty mam od motocykla i poprzedniÄ… umowÄ™.
Przegląd i ubezpieczenie postaram się załatwić zaraz po zdaniu prawka
Co grozi jeśli np będzie umowa spisana z dniem kupienia czyli to któryś tam czerwca ( mam zapisane ) ?
A teraz troszkÄ™ inna sprawa ale w temacie
Taki przykład.
Pan X miał motor i sprzedał panu Y, który to nie przerejestrował go na siebie tylko opłacał i od czasu do czasu śmigał, ponieważ nie miał prawka. Pan Y sprzedaje motor, są dokumenty wszystkie i stare i te przetłumaczone oraz spisana umowa pana Y z panem X i ja spisuję umowę z panem Y i mogę normalnie przerejestrować? jak to jest w takich wypadkach ?
-
Mafinos - Świeżak
Mafinos napisał(a):Przegląd i ubezpieczenie postaram się załatwić zaraz po zdaniu prawka
Jeżeli obecnie jeździsz na moto, to lepiej wykonaj te czynności czym prędzej.
Bo w przypadku nawet rutynowej kontroli to będzie 300 lub 500 zł za brak prawka, chyba 100zł za brak przeglądu i 360zł za brak ważnego OC.
Czyli niepotrzebne dodatkowe 460zł
nic
Taki przykład.
W sumie..powinni to przerejestrować..ale znając życie będą żądali przedłożenia umowy zawartej z właścicielem wg papierka urzędowego, czyli wg dowodu rejestracyjnego.
Hominum causa omne ius constitutum sit
- Hunti
- Świeżak
Ok dzięki wielkie za konkretne odpowiedzi, pomogłeś mi
Jeśli chodzi o śmiganie na motocyklu to nie jeżdżę, jak na razie, zrobię prawko przegląd i opłacę i będę śmigał
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o śmiganie na motocyklu to nie jeżdżę, jak na razie, zrobię prawko przegląd i opłacę i będę śmigał
Pozdrawiam
-
Mafinos - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości