Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Benzyna po 6 zł? Jaki problem?
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Benzyna po 6 zł? Jaki problem?

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 12/4/2011, 19:50

Lovtza. Pełen suport dla Twoich przemyśleń. WARSZAWA NA ROWERY. Niech złodzieje z koncernów w końcu zrozumieją ze to konsumenci mogą dyktować warunki.<br><hr>bartek mirek -wawa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/4/2011, 12:49

Komentatorzy napisał(a):Nie rozumiem co ten artykuł mi motocykliście daje ...
Jeżdzę Gixerem 750 , pali mi 10 litrów przy mojej jeździe więc dla mnie paliwo jest za****** drogie !!! a Ci co są za tą cenę paliw odpowiedzialni w naszym złodziejskim kraju powinni być wieszani za jaja !!!
Może ktoś mi powie : ,, to jeździj oszczędniej, nie dawaj w palnik tak bardzo" -Ok... przepraszam bardzo po to kupiłem motocykl tego typu żeby jeździć jak WSKą ???
I jeszcze głupie porównania do innych krajów ,,bo u nich drożej" ...Kur... tylko tam zarabiają drugie tyle co my !!! Niech podniosą każdemu wypłatę o 1000zł i ok, niech sobie waha kosztuje 6zł...
KREW MNIE ZALEWA W TYM KRAJU !!!
<br><hr>Zirytowany<br>
To jak Ty chłopie jeździsz po mieście, że Ci pali 10l? Chyba mi nie powiesz, że podczas omijania korka czy w mieście odkręcasz piec do tych 12-13 tys. obrotów. Jeżeli tak to się nie dziw, że Ci Gixxer tyle spali.<br><hr>Skot
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/4/2011, 12:58

Jeżdzę Gixerem 750 , pali mi 10 litrów przy mojej jeździe więc dla mnie paliwo jest za****** drogie !!! a Ci co są za tą cenę paliw odpowiedzialni w naszym złodziejskim kraju powinni być wieszani za jaja !!!
Może ktoś mi powie : ,, to jeździj oszczędniej, nie dawaj w palnik tak bardzo" -Ok... przepraszam bardzo po to kupiłem motocykl tego typu żeby jeździć jak WSKą ???
I jeszcze głupie porównania do innych krajów ,,bo u nich drożej" ...Kur... tylko tam zarabiają drugie tyle co my !!! Niech podniosą każdemu wypłatę o 1000zł i ok, niech sobie waha kosztuje 6zł...
<br><hr>Zirytowany<br>
Komentatorzy napisał(a):To jak Ty chłopie jeździsz po mieście, że Ci pali 10l? Chyba mi nie powiesz, że podczas omijania korka czy w mieście odkręcasz piec do tych 12-13 tys. obrotów. Jeżeli tak to się nie dziw, że Ci Gixxer tyle spali.<br><hr>Skot<br>
Jak wiadomo w mieście pali bo się stoi , światła itp ...
W trasie pali bo się ciśnie ...
Co może powiesz że w mieście pali Ci mniej niż w trasie ???
Pff... chyba żartujesz.<br><hr>Zirytowany
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/4/2011, 14:16

<br><hr>Zirytowany<br>
Kurcze to mi samochód w mieście pali 6l/100km w korkach, więc chyba nie warto się przesiadać na motocykl<br><hr>:)
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/4/2011, 15:40

<br><hr>Zirytowany<br>
Komentatorzy napisał(a):Kurcze to mi samochód w mieście pali 6l/100km w korkach, więc chyba nie warto się przesiadać na motocykl<br><hr>:)<br>
Różnica polega na tym iż motocyklem można się przecisnąć 2 razy szybciej niż autem :)
Ale każdy kto jeździ i ,,jeździ" motocyklem sportowym wie że spalanie jest czasem wyższe od spalania auta ...<br><hr>Zirytowany
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/4/2011, 17:12

Pie***licie Hipolicie . Ja do pracy mam 17km w jedna stronÄ™ lubie duze mocne auta i mam do tego pelne prawo latem w tramwajach autobusach pociagach jest okropnie gorace i smierdzi ceny tez nie sa takie rewelacyjne a zima pozal sie borze jest w srodku -38 stopni albo dany autobus tramwaj lub pociag nie przyjedzie bo ropa zamarzla albo tory penkly . jedyne sluszne rozwiazanie to skuter albo maly motocykl ale zima juz sie nie sprawdzi , trzeba tego go gdzies trzymac a nie kazdy ma garaz....<br><hr>zilw
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 15/4/2011, 13:51

Zdecydowanie podzielam Twoją opinie zawartą w artykule. Jak paliwo będzie kosztowało 10 PLN/litr to oprócz narzekań nic się nie zmieni na drogach. Niestety wielu udzi wstydzi się komunikacji miejskiej, a to naprawde świetna rzecz. Można sobie czasem trzasnąć piwko w drodze do domu i się zrelaksować :) Przejść się spacerkiem z przystanku itd, ale jeśli lubią stać w korkach to Ja im zabraniać nie będe. Niech stoją.<br><hr>pikaczu
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 15/4/2011, 19:15

Komentatorzy napisał(a):Pie***licie Hipolicie . Ja do pracy mam 17km w jedna stronę lubie duze mocne auta i mam do tego pelne prawo latem w tramwajach autobusach pociagach jest okropnie gorace i smierdzi ceny tez nie sa takie rewelacyjne a zima pozal sie borze jest w srodku -38 stopni albo dany autobus tramwaj lub pociag nie przyjedzie bo ropa zamarzla albo tory penkly . jedyne sluszne rozwiazanie to skuter albo maly motocykl ale zima juz sie nie sprawdzi , trzeba tego go gdzies trzymac a nie kazdy ma garaz....<br><hr>zilw<br>
Pewnie, że tak, te artykuły na ścigaczu coraz głupsze są.<br><hr>Traperoso
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 17/4/2011, 17:30

<br><hr>Zirytowany<br>
Komentatorzy napisał(a):To jak Ty chłopie jeździsz po mieście, że Ci pali 10l? Chyba mi nie powiesz, że podczas omijania korka czy w mieście odkręcasz piec do tych 12-13 tys. obrotów. Jeżeli tak to się nie dziw, że Ci Gixxer tyle spali.<br><hr>Skot<br>
Dokładnie. Moja K4 600 nie łyka więcej w mieście niż 6 L!! Albo nie umiesz jeździć, albo jeździsz jak psychopata odkręcając do odcięcia od świateł do świateł.<br><hr>rev
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 17/4/2011, 17:46

Myślę że warto tutaj się zastanowić nad zupełną alternatywą dla silników spalinowych jakim są napędy elektryczne. Nowy markowy elektryczny skuter o zasięgu do 60km kosztuje niewiele więcej od swojego spalinowego rywala. Koszt przejechania takim skuterem 100km wacha się granicach 3zł zależnie od taryfy. Dla człowieka który robi w jedną stronę nie więcej niż 30km i ma gdzie załadować baterie - to idealna opcja!<br><hr>Rev
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/4/2011, 09:07

<br><hr>Zirytowany<br>
Komentatorzy napisał(a):Dokładnie. Moja K4 600 nie łyka więcej w mieście niż 6 L!! Albo nie umiesz jeździć, albo jeździsz jak psychopata odkręcając do odcięcia od świateł do świateł.<br><hr>rev<br>
A no to wszystko jasne - kupiłes sportowy motocykl tylko dla szpanu że go masz - a używasz go jak WSKi.
Pozdro<br><hr>Zirytowany
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/4/2011, 21:48

1) cena paliwa to jedynie ułamek kosztów - taak, u mnie 2/3 kosztów, niezły ułamek
2) rower w Polsce? Porównaj sobie długość ścieżek rowerowych np. w Bydgoszczy i Antwerpii, to przestaniesz bredzić
3) "te ścieżki rowerowe które mamy - świecą pustkami" - taaak, bo to są kilkusetmetrowe (w najlepszym razie kilkukilometrowe) niepołączone z sobą odcinki, którymi nigdzie się nie da dojechać (albo jeśli się już da, to są zastawione samochodami lub zbudowane z kostki brukowej)
4) komunikacja miejska: kradną, śmierdzi, gorąco/zimno, złe połączenie (do pracy mam 2 przesiadki). Samochodem dojeżdżam w 20 min (przy maksymalnych korkach: 4), podczas gdy komunikacją miejską prawie 1.5h.
5) "domeną akcjonariatu przemykanie klimatyzowaną furą" - zupełnie przyzwoite i jeżdżące auto z manualną klimą można kupić już za parę tysięcy złotych - tyle co nowy skuter - a z automatyczną, pewnie już za 10-15k. No i skuterem z bagażami nad morze nie pojedziesz...

...rzecz w tym, że w naszych tragicznie skomunikowanych miastach (za wyj. może Warszawy) samochód to smutna konieczność, a rower - niepodobieństwem go używać jeśli masz rodzinę i musisz zrobić zakupy, zawieźć dziecko do przedszkola, odebrać papiery od kontrahenta mieszkającego pod miastem, etc - to dobre dla młodych ludzi, którzy lubią śmierdzieć w pracy (lub mają prysznic w firmie - zazdroszczę).

Mnie wchodzi w rachubę skuter, ale chwilowo nie mam wolnych 3-5 tysięcy :)<br><hr>poboczem
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/4/2011, 14:23

Komentatorzy napisał(a):1) cena paliwa to jedynie ułamek kosztów - taak, u mnie 2/3 kosztów, niezły ułamek
2) rower w Polsce? Porównaj sobie długość ścieżek rowerowych np. w Bydgoszczy i Antwerpii, to przestaniesz bredzić
3) "te ścieżki rowerowe które mamy - świecą pustkami" - taaak, bo to są kilkusetmetrowe (w najlepszym razie kilkukilometrowe) niepołączone z sobą odcinki, którymi nigdzie się nie da dojechać (albo jeśli się już da, to są zastawione samochodami lub zbudowane z kostki brukowej)
4) komunikacja miejska: kradną, śmierdzi, gorąco/zimno, złe połączenie (do pracy mam 2 przesiadki). Samochodem dojeżdżam w 20 min (przy maksymalnych korkach: 4), podczas gdy komunikacją miejską prawie 1.5h.
5) "domeną akcjonariatu przemykanie klimatyzowaną furą" - zupełnie przyzwoite i jeżdżące auto z manualną klimą można kupić już za parę tysięcy złotych - tyle co nowy skuter - a z automatyczną, pewnie już za 10-15k. No i skuterem z bagażami nad morze nie pojedziesz...

...rzecz w tym, że w naszych tragicznie skomunikowanych miastach (za wyj. może Warszawy) samochód to smutna konieczność, a rower - niepodobieństwem go używać jeśli masz rodzinę i musisz zrobić zakupy, zawieźć dziecko do przedszkola, odebrać papiery od kontrahenta mieszkającego pod miastem, etc - to dobre dla młodych ludzi, którzy lubią śmierdzieć w pracy (lub mają prysznic w firmie - zazdroszczę).

Mnie wchodzi w rachubę skuter, ale chwilowo nie mam wolnych 3-5 tysięcy :)<br><hr>poboczem<br>
Podoba mi sie porownanie Bydgoszczy do Antwerpii
Antwerpia 1 mln mieszkancow mile europejskie miasteczko a Bydzia - wiocha 100 tys ludzi i ...brak korkow przeciez tam sa 3 ulice na krzyz. Wiec nie ma tematu bo wszedzie mozna na piechote. <br><hr>lestat
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/5/2011, 07:32

Jako rowerzysta, w pełni zgadzam się z artykułem

"Jeśli ktoś nie lubi, lub nie może pedałować, spokojnie za relatywnie niewielkie pieniądze może kupić sobie skuter palący 2-3 litry benzyny na setkę." - warto wspomnieć też o rowerach ze wspomaganiem elektrycznym - nawet lepsze od skutera, bo można jechać nimi po ścieżce rowerowej<br><hr>rwr
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/5/2011, 07:34

Komentatorzy napisał(a):Człowieku, a nie pomyślałeś że od ceny benzyny uzależnione są ceny WSZYSTKIEGO? To jest taki prosty łańcuch zależności, żeby dowieźć towary do sklepu potrzebne jest paliwo, paliwo zdrożeje to zdrożeją towary, a jeśli zdrożeje jedzenie to nawet utrzymanie pracowników będzie droższe. Jeśli utrzymanie pracowników będzie droższe to wszystko będzie droższe.

A jeszcze patrząc chociażby na dojazdy "alternatywne" weź dojedź pociągiem do jakiejś mniejszej miejscowości, baa. dojedź szybko i w danych godzinach do dużej miejscowości, powodzenia życzę ;)<br><hr>Zdunek<br>
Komentatorzy napisał(a):Polać mu, bo dobrze prawi. W tym kraju spora grupa ludzi słysząc PALIWO ma na myśli jedynie tankowanie samochodu itp. oraz, że ich ceny benzyny nie dotyczą. WRONG! A tu właśnie psikus, bo WSZYSTKIE towary konsumpcyjne (wbrew zapewnieniom "politruków", że tylko tych nielicznych towarów) podrożały! Że samochody ich nie dotyczą i przemieszczają się MPK? A figa! Bileciki też podrożeją. Może trochę z opóźnionym zapłonem, ale też ich to dosięgnie, nb. o 100%! Tego to nawet zasiłkowcy nie przetrwają. <a href="http://www.wprost.pl/ar/238950/Warszawa-ceny-biletow-autobusowych-w-gore-o-100-proc" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.wprost.pl/ar/238950/Warszawa-ceny-biletow-autobusowych-w-gore-o-100-proc</a>/<br><hr>up_to_the_sky<br>
Zmniejszenie liczby aut = spadek popytu na paliwo = spadek cen<br><hr>rwr
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/5/2011, 11:47

Dlaczego obecne samochody albo nie majÄ… wcale, albo majÄ… niesprawne hamulce postojowe?
Widać to po świecących w szybę przednią światłach stop.<br><hr>marcin
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/6/2011, 18:11

Komentatorzy napisał(a):1) cena paliwa to jedynie ułamek kosztów - taak, u mnie 2/3 kosztów, niezły ułamek

Mnie wchodzi w rachubę skuter, ale chwilowo nie mam wolnych 3-5 tysięcy :)<br><hr>poboczem<br>
Komentatorzy napisał(a):Podoba mi sie porownanie Bydgoszczy do Antwerpii
Antwerpia 1 mln mieszkancow mile europejskie miasteczko a Bydzia - wiocha 100 tys ludzi i ...brak korkow przeciez tam sa 3 ulice na krzyz. Wiec nie ma tematu bo wszedzie mozna na piechote. <br><hr>lestat<br>
Gratuluję wiedzy na temat własnego kraju. Przy okazji zapraszam do Bydzi - jak przeskoczysz miasto na piechotę to pogadamy.<br><hr>Bydgoszczak
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/7/2011, 18:05

Komentatorzy napisał(a):Myślę że warto tutaj się zastanowić nad zupełną alternatywą dla silników spalinowych jakim są napędy elektryczne. Nowy markowy elektryczny skuter o zasięgu do 60km kosztuje niewiele więcej od swojego spalinowego rywala. Koszt przejechania takim skuterem 100km wacha się granicach 3zł zależnie od taryfy. Dla człowieka który robi w jedną stronę nie więcej niż 30km i ma gdzie załadować baterie - to idealna opcja!<br><hr>Rev<br>
Powiem więcej. Chińczycy popylają takimi elektrycznymi skuterami od jakiegoś czasu. Zero hałasu, zero smrodu dwusuwów, które są zmorą w innnych podobnie zasobnych krajach Azji płd-wschodniej. Rama trochę mocniejsza od naszych składaków z lat PRLu, okablowanie prawie na wierzchu, pedały (pod górkę pewnie trzeba wspomóc silnik), sam napęd jest w piaście. Akumulator na zatrzask zabierasz do biur lub do domu do naładowania. Fenomenalny wynalazek. Już nawet widziałem je u nas, tylko oczywiście cena z sufitu - wiadomo nowość :).
Druga historia to małe auta na prąd. Mniejsze nieco od smarta. W Galerii Mokokotów już stoją w garażu. Nie wiem czy to flota jakiejs firmy, czy do wypożyczenia. Koszt 100 km jazdy to 4 zety. Nie ma lepszego motywatora niż kasa. Dlatego jestem p[rzekonany, że najdalej za dwa lata kurierzy, handlowcy w obrębie city będą takimi popylali aż miło. Słupki do ładowania powoli powstają.. Na razie testowo, ale niech tylko ruszy projekt komercyjny..
Nie będzie co się zastanawiać, a ni szukać. To nas poprostu samo znajdzie :)<br><hr>Marek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/7/2011, 18:24

Komentatorzy napisał(a):A po cholere taka propaganda chyba bogaty jeses ze nie narzekasz na ceny paliw których wiekszosc to akcyza. A skoro ropa drożeje to dlaczego nie możemy wytwarzać jej z wągla jak niemcy na wojnie? Przecież jesteśmy drugim krajem na świecie pod względem zasobów węgla. A no tak zaomniałem przecierz żyjemy w POlsce.<br><hr>D-fens<br>
To fajna technologia, tylko przy okazji tworzy się spora chmura CO2. Pechowo Donek podpisał nasze przystąpienie do pakietu energetycznego i za emisje przyjdze bulić nam konkretną kasę. Dlatego zamykane będą energetyczne bloki węglowe. Nowe powstają już tylko gazowe. Jeśli chcecie mieć stosunkowo małe podwyżki prądu (bo będą na pewno), to pytajcie przy wyborach Waszych ulubieńców czy kochają Gazprom i rosyjski gaz kupowany 20-40% drożej niż kupują Niemcy, czy może wezmą się za wydobycie gazu łupkowego? I niech nie czarują, że zieloni albo unia zabrania.<br><hr>Marek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/8/2011, 23:26

Komentatorzy napisał(a):Myślę że warto tutaj się zastanowić nad zupełną alternatywą dla silników spalinowych jakim są napędy elektryczne. Nowy markowy elektryczny skuter o zasięgu do 60km kosztuje niewiele więcej od swojego spalinowego rywala. Koszt przejechania takim skuterem 100km wacha się granicach 3zł zależnie od taryfy. Dla człowieka który robi w jedną stronę nie więcej niż 30km i ma gdzie załadować baterie - to idealna opcja!<br><hr>Rev<br>
Komentatorzy napisał(a):Powiem więcej. Chińczycy popylają takimi elektrycznymi skuterami od jakiegoś czasu. Zero hałasu, zero smrodu dwusuwów, które są zmorą w innnych podobnie zasobnych krajach Azji płd-wschodniej. Rama trochę mocniejsza od naszych składaków z lat PRLu, okablowanie prawie na wierzchu, pedały (pod górkę pewnie trzeba wspomóc silnik), sam napęd jest w piaście. Akumulator na zatrzask zabierasz do biur lub do domu do naładowania. Fenomenalny wynalazek. Już nawet widziałem je u nas, tylko oczywiście cena z sufitu - wiadomo nowość :).
Druga historia to małe auta na prąd. Mniejsze nieco od smarta. W Galerii Mokokotów już stoją w garażu. Nie wiem czy to flota jakiejs firmy, czy do wypożyczenia. Koszt 100 km jazdy to 4 zety. Nie ma lepszego motywatora niż kasa. Dlatego jestem p[rzekonany, że najdalej za dwa lata kurierzy, handlowcy w obrębie city będą takimi popylali aż miło. Słupki do ładowania powoli powstają.. Na razie testowo, ale niech tylko ruszy projekt komercyjny..
Nie będzie co się zastanawiać, a ni szukać. To nas poprostu samo znajdzie :)<br><hr>Marek<br>
dwu suw kopci dwu suw pali dwu suw nigdy nie nawali<br><hr>Taxin
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê