Zobacz wątek - Czy Yamaha Fazer FZ6 to dobry wybór na pierwsze moto?
NAS Analytics TAG

Czy Yamaha Fazer FZ6 to dobry wybór na pierwsze moto?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Postprzez czarlee » 12/4/2011, 21:35

Szanowne gremium się wypowiedziało i wszystko w temacie koniec.

aleee ja sobie pozwole jeszcz 3 grosze wtrącić .
Troszke szkoda ze taka przerwa między kursem a zakupem napewno było by ci poręczniej z siodła do siodła . Ogólnie chłopaki konkretnie napisali juz czemu na pierwsze moto nie poleca się prawie 100 konnych maszyn i maja swiętą rację pozostaje jeszcze kwestia komu( po sposobie pisania postu sądzę że jestes rozsądnym gościem) :D a rozsądek jest w cenie .
W moim przypadku było tak że kupiłem fazera 600 a potem szybko szukałem na forum info żeby sprawdzic jak bardzo zje..łem sprawę :lol:
I wiesz co nie było tak źle - prawda po przesiadce z maszyn kursowych moto rwie jak szalone od jedyneczki ale to w końcu 600 cc nie 250 i po kilku godzinach zaczynasz się przyzwyczajać do takiego sposobu oddawania mocy który koniec końców sprawia ogromną frajdę .Moto jest poręczne , zwinne ma swoje 200 kg ale i to idzie ogarnąć (maszyny kursowe wiele lżejsze ) Pozostaje jeździc jeździć i jeździć nie kręcąc powyżej 6/7 tysięcy bo wtedy moto dostaje diabła i tu kończy się zabawa przynajmniej dla mnie , bo mam jeszcze kilka tysięcy do nawinięcia żeby z przyjemnością kozystać z tego co jest powyżej 6/7000 obr. Więc tak jak piszesz zabawa na kilka sezonów :D

Podoba Ci się kupuj ale naprawdę nie kręć ostro maszyny nawet jak ogarnie cię złudne poczucie panowania nad wszystkim .

UWAGA !!!!! Pisząc miałem na myśli fazer 600 rocznik 98-00 zupełnie nie wiem jak odddaje moc nowa FZ 6-tka jeżeli jest jeszcze bardziej agresywna od poczciwej starej 600 ki to także odradzam na pierwsze moto nie istotne na ile sezonów bo będzie to męka a nie nauka i przyjemność!!!!!!!
czarlee
Świeżak

Postprzez amahay » 12/4/2011, 22:07

motoftw napisał(a):Ja się dowiedziałem np. że kupuje na 100% coś z owiewką bo zwykłe 120 na golasie, to już mi wieje i wk**a :D

jak ci wieje to se kup samochód :p
Nie chciałbym być nie uprzejmy ale jeździł ktoś z was na fz6 ?
Bo ja tak i motocykl owszem ma super przyśpieszenie i super duzo koni ale moment obrotowy też ma znaczenie . Bardzo delikatnie się go prowadzi .
Ale zgodzę się z tym że pierwszy motocykl raczej ostatnim nie będzie ...
amahay
Stały bywalec

Postprzez RUTRA.RD » 13/4/2011, 06:17

nie róbcie z fazera takiego diabla :) mocy trochę ma ale w dole nie powala zresztą nikt nie każę kręcić do 12,5tys. obr. nie każdy tak jeździ
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Czester » 13/4/2011, 07:43

Taaa, jasne... Po założeniu garnka na łeb i posadzeniu doopy na kanapę kończy się rozsądek. Mózg przestawia się w inny tryb i niech nikt mi tu nie pieprzy, że jest inaczej. Bajki o "szacunie do manety" możecie sobie wsadzić...

Artykuł dokładnie na ten temat, polecam przeczytać:
http://tnij.org/ldhg
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
Czester
Administrator

Postprzez RUTRA.RD » 13/4/2011, 07:48

ja mam szacunek dla Manety, odkręcam zawsze gaz do końca progresywnie, nigdy 0-1 :)
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez amahay » 13/4/2011, 10:25

RUTRA.RD napisał(a):nie róbcie z fazera takiego diabla :) mocy trochę ma ale w dole nie powala zresztą nikt nie każę kręcić do 12,5tys. obr. nie każdy tak jeździ

Dokładnie !

Swoją drogą czester , jak ty tak masz to nie znaczy że każdy tak ma...
amahay
Stały bywalec

Postprzez czarlee » 13/4/2011, 10:53

amahay napisał(a):
RUTRA.RD napisał(a):nie róbcie z fazera takiego diabla :) mocy trochę ma ale w dole nie powala zresztą nikt nie każę kręcić do 12,5tys. obr. nie każdy tak jeździ

Dokładnie !

Może az taki szatan nie jest nie wiem porównanie mam słabe raczej ale jak zasiadłem pierwszy raz za kierą tak szybko zsiadłem i przypomnialem sobie że ku.wa ja to własnie kupiłem no i wsiadłem ponownie :P co było zrobic i wtedy było już coraz lepiej tzn zsiadac sie nie chciało ( i jeszcze jedno kółko i jeszcze jedno - po parkingu oczywiście bo prawka nie było a nie chciałem gnoju narobić )
:wink:

radzę się uspokoić z niepotrzebnymi - nic nie wnoszącymi do wypowiedzi bluzgami
madcap
czarlee
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 13/4/2011, 13:22

pan_wiewiorka mnie to przestało już bolec bo czym by nie jeździli i tak ich wyprzedzam, wiec czy kupi 200cm3 czy 2000cm3 nie ma to znaczenia dla mnie, ważne jakim jest człowiekiem czy kumplem

co do fz6 to kupowałem ze znajomym jednego w zeszłym roku na kominach levince i piękną muzykę gra bajka
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez RUTRA.RD » 13/4/2011, 13:55

a ty litra + 400ml, brzmi to jak dobry skład na nas dwóch, oczywiście 400ml to przepojka :)

żeby nie było to gaźnikowy fazer od wtrysku ma lepsze heble, jeśli dobre klocki się zastosuje to masakra ma hamulce
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez czarlee » 13/4/2011, 17:08

czarlee napisał(a):
amahay napisał(a):

Dokładnie !

Może az taki szatan nie jest nie wiem porównanie mam słabe raczej ale jak zasiadłem pierwszy raz za kierą tak szybko zsiadłem i przypomnialem sobie że ku.wa ja to własnie kupiłem no i wsiadłem ponownie :P co było zrobic i wtedy było już coraz lepiej tzn zsiadac sie nie chciało ( i jeszcze jedno kółko i jeszcze jedno - po parkingu oczywiście bo prawka nie było a nie chciałem gnoju narobić )
:wink:

radzę się uspokoić z niepotrzebnymi - nic nie wnoszącymi do wypowiedzi bluzgami
madcap

OK OK sorry
czarlee
Świeżak

Postprzez Kvba » 14/4/2011, 12:12

Mam dwóch znajomych co kupili FZ6 (model na wtrysku) na pierwsze moto i co prawda żyją jeszcze ale oboje teraz składają Fazery do kupy bo je rozpierniczyli w zeszłym sezonie. Na wspomnianych FZ6 kilka razy się przejechałem i może jakimś diabłem nie są ale tak do około 200km/h idą porównywalnie do starszych scigów w 600ccm. To naprawdę bardzo szybkie motocykle (jak na turystyka oczywiście) i w rękach nierozsądnego świeżaka może niemile go zaskoczyć.

Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji, jeden kupi litra na pierwszy motocykl i go elegancko ogarnie bez żadnych przygód, a drugi kupi GS'a 500 i rozpierniczy go na pierwszym winklu. Reguły nie ma ale jednak warto zmniejszyć ryzyko kupując słabsze moto, ogarnąć je i dopiero potem dalej się rozwijać.

amahay napisał(a):Swoją drogą jak tam kuba po wykładzie o drifcie ? skatowałeś swoją puszkę ? :D

Za szybko wyszliśmy i nic nie nauczyliśmy się od mistrza Kosimazaki z YouTube :]
Ostatnio edytowano 14/4/2011, 13:01 przez Kvba, łącznie edytowano 1 raz
Kvba
Świeżak

Postprzez amahay » 14/4/2011, 12:49

dobrze godo ! polać mu .
Mój ziomek ma na wtrysku fazera 6 też nim latałem i nie powala . Chciałbym go mieć na pierwszy moto .
Chociaż po ostatnich wizytach na stacji to chyba skuter będzie lepszy ...

Swoją drogą jak tam kuba po wykładzie o drifcie ? skatowałeś swoją puszkę ? :D
amahay
Stały bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê