[biblioteka] Jazda motocyklem bez prawa jazdy -...
OC i NW wykupwane jest na pojazd nie osobe.. jechalas pojazdem ktorym spowodowalas wypadek ,nie masz prawka OC jest niewazne -masz prawko OC jest wazne ale znizki traci osoba ktora wykupila OC (wlasciciel pojazdu) a nie osoba ktora prowadzila pojazdKomentatorzy napisał(a):a jak motocykl i polisa jest zarejestrowana na kogos innego niż sprawca bez prawka to też oc traci ważność?<br><hr>gregor<br>
<br><hr>kaczmarr
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
powiem tak, mam zrobione prawo jazdy na a i b, ale uwierzcie mi nie dziwie się też że ludzie nie chcą zdawać egzaminów z tego względu, że to pochłania mnóstwo kasy bo jest u nas takie podejście ośrodków i egzaminatorów, na egzaminach się nie jeździ, a zdaje co z jazdą codzienną wogóle nie ma wspólnego i tak można powtarzać próby do znudzenia, po za tym trochę dla mnie głupotą jest skoro mam prawko na B to dlaczego nie mogę się poruszać legalnie motocyklem skoro znam przepisy ruchu drogowego i etc.? ale wszystko opiera się o zdzieranie na nas pieniędzy<br><hr>bart
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
inaczej będziesz śpiewał po pierwszym dzwonku (nie życzę). Tymczasem ogarnij się bo ferie się kończą i pora do szkoły zaraz...<br><hr>pittiKomentatorzy napisał(a):Będę jeździł bez prawa jazdy dopóty dopóki koszt plastiku nie będzie większy niż cena mojego motoru. Samemu się nauczyłem jeździć lepiej niż by mnie przygotowano na jakimkolwiek kursie, poza tym wystarczy znać przepisy chociaż by z kat. "B"<br><hr>Devil<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
I jest jedna bardzo ważna sprawa za pierwszym razem jak nas złapią jest mandat i holowanie. A za drugim sprawa jest kierowana do sądu. było w programie na osi. Policjant się wypowiadał <br><hr>Chabrosik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
uwielbiam jeździć bez i nigdy im się nie udało mnie złapać ale chyba zrobię bo zamierzam śmigać po całym kraju a nie tylko w kilku miastach i co chwile zmieniać kolory
<br><hr>stiff

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
takie głupoty to są dla mnie, bo i tak będę musiał jeździć bez prawka, bo zanim je zdam wejdzie od 24 lat i 6 lat nie będę jeździł skuterkiem tylko jakąś 600 bez prawka<br><hr>ja
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
polisa nie traci ważności, tylko ubezpieczyciel nie ma obowiązku wypłaty odszkodowania<br><hr>alukowKomentatorzy napisał(a):a jak motocykl i polisa jest zarejestrowana na kogos innego niż sprawca bez prawka to też oc traci ważność?<br><hr>gregor<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A czy ty sądzisz ze majac kat. A wbitą w plastik posiadasz jakies wielkie doswiadczenie?? Nie sądze bo nie mam prawka lecz doświadczenie jak najbardziej.<br><hr>ZderzakKomentatorzy napisał(a):Po prostu zrobić prawo jazdy na motocykl opłacić oc ac i legalnie śmigać po ulicach anie stresować się na widok policji ludzie na kierowanie jakimkolwiek pojazdem mechanicznym potrzebne są uprawnienia i doświadczenie i umiejętność prowadzenia pojazdu i tyle Pozdrawiam wszystkich fanów i kierujących motocyklami <br><hr>eduardo <br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Obym cie nie spotkał po drodze ani nikt z mojej rodziny bo w przypadku jakby wjechał we mnie albo żonę z dzieciakami jakiś gnojek na moto bez prawka to Bóg mi światkiem że bym zabił zasrańca na miejscu.<br><hr>AlisonKomentatorzy napisał(a):takie głupoty to są dla mnie, bo i tak będę musiał jeździć bez prawka, bo zanim je zdam wejdzie od 24 lat i 6 lat nie będę jeździł skuterkiem tylko jakąś 600 bez prawka<br><hr>ja<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Policjant mógł się wypowiadać i tyle jego. Prawo mówi wyraźnie, że za jazdę bez wymaganych uprawnień jest mandat i to bez punktów i tyle. Co do lawety, to prawo stanowi, że masz prawo do zabezpieczenia pojazdu we własnym zakresie, a policja nie ma prawa generować zbędnych kosztów, a takimi są opłaty za lawetę i parking policyjny, więc prowadzisz przy policji moto na miejsce gdzie można parkować i nie mogą go odholować. żeby nie było, że nie wiem o czym piszę - 3 razy mnie trafili zanim zrobiłem kat. A.<br><hr>dziki14Komentatorzy napisał(a):I jest jedna bardzo ważna sprawa za pierwszym razem jak nas złapią jest mandat i holowanie. A za drugim sprawa jest kierowana do sądu. było w programie na osi. Policjant się wypowiadał <br><hr>Chabrosik<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wkradł się mały błąd, ponieważ mandat karny za jazdę bez wymaganej kategorii prawa jazdy wynosi nie 200 ale 300 zł.<br><hr>Tomek-div
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No to dałeś się wyrolować. Jeśli sprawca miał prawko i był trzeźwy to OC musi wypłacić ubezpieczenie poszkodowanemu - i fakt że prawka nie miałeś nic tutaj nie zmienia. Co innego jak ty byś winny.<br><hr>sladekKomentatorzy napisał(a):Moim skromnym zdaniem, każdy, kto porusza się jakim kolwiek pojazdem powinien mieć na niego uprawnienia. Ja swoją przygodę z motocyklami zacząłem bardzo wcześnie od... marzeń że kiedyś będę miał motocykl. Kiedy przyszła pora na ziszczenie swojej dziecięcej zajawki, czyli kiedy miałem pieniądze na zakup motocykla, też zastanawiałem się: "czy może nie polatać bez prawka". Zdecydowałem się jednak zrobić. Fakt że 1000 zł to nie mały wydatek, to teraz wiem że dobrze zrobiłem. No i "latałem" sobie z uśmiechem na ustach, aż tu nagle dzwon!!! - nie z mojej winy. Gdybym nie miał prawka, nie było by tłumaczenia że jechałem zgodnie z przepisami i że człowiek z "puchy" mnie nie zauważył. Ten wypadek to była by moja wina!! Nie radzę panowie i panie poruszać się bez prawka - zawsze jesteście winni. Pozdrawiam, szerokości, lewa w górę itd.<br><hr>c666<br>Komentatorzy napisał(a):Miałem dzwona z autem nie posiadając kategorii A. Policjanci, którzy przyjechali na miejsce zdarzenia orzekli winę kierującego samochodem - wymusił pierwszeństwo na lewoskręcie - i ukarali go mandatem w wysokości 300 złotych. Ja zostałem ukarany mandatem za brak wymaganych uprawnień i na tym koniec. Oczywiście mogłem zapomnieć o odszkodowaniu z polisy OC sprawcy kolizji i moto musiałem naprawić z własnej kieszeni.<br><hr>dziki14<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Osobiście jeździłem kilka miesięcy bez prawa jazdy kat A niemniej jednak taka jazda była o kant d*** z tego względu, że jak już spotkałem policję na drodze to chowałem się za ciężarówkami i kombinowałem. Kilkakrotnie miałem sytuację gdzie samochód wymusił pierszeństwo. Jak wiadomo nie mając prawka przy dzwonie zawsze jest moja wina.
Dla świętego spokoju zrobiłem kat. A i mogę spokojnie podróżować po całym kraju bezstresowo. Pozdrawiam.<br><hr>Suzuka
Dla świętego spokoju zrobiłem kat. A i mogę spokojnie podróżować po całym kraju bezstresowo. Pozdrawiam.<br><hr>Suzuka
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):No to dałeś się wyrolować. Jeśli sprawca miał prawko i był trzeźwy to OC musi wypłacić ubezpieczenie poszkodowanemu - i fakt że prawka nie miałeś nic tutaj nie zmienia. Co innego jak ty byś winny.<br><hr>sladekKomentatorzy napisał(a):Moim skromnym zdaniem, każdy, kto porusza się jakim kolwiek pojazdem powinien mieć na niego uprawnienia. Ja swoją przygodę z motocyklami zacząłem bardzo wcześnie od... marzeń że kiedyś będę miał motocykl. Kiedy przyszła pora na ziszczenie swojej dziecięcej zajawki, czyli kiedy miałem pieniądze na zakup motocykla, też zastanawiałem się: "czy może nie polatać bez prawka". Zdecydowałem się jednak zrobić. Fakt że 1000 zł to nie mały wydatek, to teraz wiem że dobrze zrobiłem. No i "latałem" sobie z uśmiechem na ustach, aż tu nagle dzwon!!! - nie z mojej winy. Gdybym nie miał prawka, nie było by tłumaczenia że jechałem zgodnie z przepisami i że człowiek z "puchy" mnie nie zauważył. Ten wypadek to była by moja wina!! Nie radzę panowie i panie poruszać się bez prawka - zawsze jesteście winni. Pozdrawiam, szerokości, lewa w górę itd.<br><hr>c666<br>Komentatorzy napisał(a):Miałem dzwona z autem nie posiadając kategorii A. Policjanci, którzy przyjechali na miejsce zdarzenia orzekli winę kierującego samochodem - wymusił pierwszeństwo na lewoskręcie - i ukarali go mandatem w wysokości 300 złotych. Ja zostałem ukarany mandatem za brak wymaganych uprawnień i na tym koniec. Oczywiście mogłem zapomnieć o odszkodowaniu z polisy OC sprawcy kolizji i moto musiałem naprawić z własnej kieszeni.<br><hr>dziki14<br>
też tak sądzę, to jest logiczne, prawko swoją drogą a oc motoru swoją drogą. pozdrawiam,szerokości.
http://przemek-motocykle13.blogspot.com/ | Mój blog-zapraszam
- przemeklewy2000
- Świeżak
Tez sie z toba nie zgadzam. To jest tak jak w szkole, nic sie nie nauczysz z praktyki tylko teorie. Tak samo jest na testach jak ktos wsiada na moto tzn. ze umie jezdzic. Osobiscie znam paru typkow ktorzy pol zycia bez prawka jezdzili i nie mieli zadnego wypadku, wiec nie mow mi ze jest to zagrozenie dla zycia czy zdrowia.<br><hr>OlekKomentatorzy napisał(a): Skoro ktoś nie ma prawka to nie ma dowodu że umie jeździć. Skoro nie ma dowodu na umiejętności to umyślnie powoduje zagrożenie życia i zdrowia innych ludzi. Dlaczego takie grożenie komuś śmiercią jest praktycznie bezkarne? Chore przepisy, powinni konfiskować motocykl i automatycznie orzekać przepadek mienia na rzecz skarbu państwa.<br><hr>Złoty<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mesz rację Olek. Prawo jazdy to tylko tak naprawdę kolejny papier w biurokracji i kolejny sposób na robienie kasy. Fakt jest nawet taki iż bez prawka jeździ się ostrożniej z pewnymi hamulcami. Pewne też jest to iż psuje to komfort jazdy bo ta myśl jest zawsze obecna podczas jazdy a radiowozów nie oznakowanych coraz więcej i większej mocy...Komentatorzy napisał(a): Skoro ktoś nie ma prawka to nie ma dowodu że umie jeździć. Skoro nie ma dowodu na umiejętności to umyślnie powoduje zagrożenie życia i zdrowia innych ludzi. Dlaczego takie grożenie komuś śmiercią jest praktycznie bezkarne? Chore przepisy, powinni konfiskować motocykl i automatycznie orzekać przepadek mienia na rzecz skarbu państwa.<br><hr>Złoty<br>Komentatorzy napisał(a):Tez sie z toba nie zgadzam. To jest tak jak w szkole, nic sie nie nauczysz z praktyki tylko teorie. Tak samo jest na testach jak ktos wsiada na moto tzn. ze umie jezdzic. Osobiscie znam paru typkow ktorzy pol zycia bez prawka jezdzili i nie mieli zadnego wypadku, wiec nie mow mi ze jest to zagrozenie dla zycia czy zdrowia.<br><hr>Olek<br>
Na pewno nikt nie chciałby znaleźć się w skórze kogoś kto spowodował wypadek nie mając prawka...<br><hr>Jose ZZR600
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
co za glupota!! jak ktos wsiada pierwszy raz na moto bez prawka i odrazu jedzie na ulice to umie lepiej jezdzic niz osoba ktora przejechala chocby te nieszczesne 20 godz pod okiem profesjonalnego instruktora?? kazdy kto jezdzi bez prawka jest idiota!!<br><hr>aaKomentatorzy napisał(a): Skoro ktoś nie ma prawka to nie ma dowodu że umie jeździć. Skoro nie ma dowodu na umiejętności to umyślnie powoduje zagrożenie życia i zdrowia innych ludzi. Dlaczego takie grożenie komuś śmiercią jest praktycznie bezkarne? Chore przepisy, powinni konfiskować motocykl i automatycznie orzekać przepadek mienia na rzecz skarbu państwa.<br><hr>Złoty<br>Komentatorzy napisał(a):nie zgodzę się bo jak już ktoś wsiada na moto bez prawka to przeważnie umie jeździć a kurs cudów nie uczy<br><hr>też jeździłem bez<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
aa... takie pytanie... ile jest osób co wsiadają podczas nauki jazdy pierwszy raz na motocykl...? nie znam takiej osoby... <br><hr>Jose ZZR600Komentatorzy napisał(a): Skoro ktoś nie ma prawka to nie ma dowodu że umie jeździć. Skoro nie ma dowodu na umiejętności to umyślnie powoduje zagrożenie życia i zdrowia innych ludzi. Dlaczego takie grożenie komuś śmiercią jest praktycznie bezkarne? Chore przepisy, powinni konfiskować motocykl i automatycznie orzekać przepadek mienia na rzecz skarbu państwa.<br><hr>Złoty<br>Komentatorzy napisał(a):nie zgodzę się bo jak już ktoś wsiada na moto bez prawka to przeważnie umie jeździć a kurs cudów nie uczy<br><hr>też jeździłem bez<br>Komentatorzy napisał(a):co za glupota!! jak ktos wsiada pierwszy raz na moto bez prawka i odrazu jedzie na ulice to umie lepiej jezdzic niz osoba ktora przejechala chocby te nieszczesne 20 godz pod okiem profesjonalnego instruktora?? kazdy kto jezdzi bez prawka jest idiota!!<br><hr>aa<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ci co uważają że nie potrzebują prawa jazdy ....
Nawet nie wiedza czego nie umieją... za wiele tysięcy kilometrów zrozumieją jak wiele do nauczenia jeszcze przed nimi a po kilkudziesięciu tys. km można osiągnąć jakieś sensowne doświadczenie.
M.<br><hr>mniemniak
Nawet nie wiedza czego nie umieją... za wiele tysięcy kilometrów zrozumieją jak wiele do nauczenia jeszcze przed nimi a po kilkudziesięciu tys. km można osiągnąć jakieś sensowne doświadczenie.
M.<br><hr>mniemniak
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości