[biblioteka] Jazda motocyklem bez prawa jazdy -...
Bo to nie mandat tylko opłata za połączenieKomentatorzy napisał(a):Jakoś zabrakło mi tu jednego zasadniczego wątku dotyczącego istoty sprawy wszelkich dokumentów.
No bo cóż to jest owo "prawo jazdy" i co w praktyce oznacza?
W teorii mówi o tym że ktoś nabył “dostateczne” kwalifikacje żeby poruszać sie w ruchu publicznym.
Co owo dostateczne może znaczyć w przypadku współczesnego motocykla i jak się ma do prawdziwej bezpiecznej jazdy motocyklem?
Jak parę osób zauważyło system nauczania i egzaminu nie daje żadnej gwarancji posiadania "dostatecznych" kwalifikacji przez kierowcę umożliwiających mu sprawne i bezpieczne przemieszczanie sie.
Moim zdaniem o wiele bardziej istotny jest tu jednak instynkt zachowawczy i zdrowy rozsądek który większości kierowców podpowiada że tak naprawdę to uczymy sie jeździć samemu (przed, czy po kursie) ciągłym nawijaniem kilometrów.
Odrębną sprawą jest znajomość przepisów ruchu drogowego która jednak w przypadku posiadaczy kategorii B nie jest problemem (i to praktyczna co wszak jest o wiele ważniejsze) a ten oczywisty fakt nie jest kompletnie uwzględniany w systemie nauczania i co z tego wynika w kosztach owego nauczania.
A tak pozatym to dziwi mnie nieustająca wiara w moc wszelkiej maści papierków itp.
Ale takie już mamy biurokratyczno socjalistyczne czasy że wszystkim sie wydaje że bez tego życie by zamarło.
Kończąc pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na szlaku.
Ps. Mam prawko na motocykl (na samochód od 20 lat) ale przejechałem bez niego z 5000 km w pełnej świadomości ryzyka jakie to niesie. Ale przed robieniem głupot powstrzymywał mnie głównie zdrowy rozsądek i świadomość niskich umiejętności na początku motocyklowej przygody.<br><hr>JohnyB<br>Komentatorzy napisał(a):A już kompletny idiotyzm to wlepianie mandatu za brak (fizyczny) prawa jazdy, tego plastiku znaczy się. Przecież funkcjonariusz i tak może raz dwa połączyć się z bazą i wypytać kogo trzeba czy delikwent posiada uprawnienia.<br><hr>VT1100<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A potem się obudziłeś, poszedłeś do łazienki, grzecznie umyłeś ząbki, spakowałeś tornister i poszedłeś do przedszkola. Co za pajac.....<br><hr>brawianKomentatorzy napisał(a):Mnie kiedys zatrzymali bez prawka. Dostalem 500, odczekalem i jak pojechali to wsiadlem i tez pojechalem. 10 min pozniej zatrzymal mnie ten sam patrol i dostalem drugie 500 + 300 za predkosc. <br><hr>Raider<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Znany mi jest następujący przypadek dotyczący jednej osoby (wydarzenia wg chronologii):
-jazda pod wpływem alkoholu, zatrzymanie, odebranie uprawnień do kierowania wszelkimi pojazdami mechanicznymi na 2 lata, 1 rok pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na 2 lata, dozór kuratora,
-jazda bez uprawnień (art 244 kk), zatrzymanie, grzywna 1500 zł, znów dozór kuratora (pomimo przestępstwa w okresie próby)
-ponowna jazda bez uprawnień, zatrzymanie i próba wręczenia korzyści policjantom za odstąpienie przez nich od czynności, dozór kuratora, grzywna 5000 zł
Drakońskie kary? Śmiechu warte!<br><hr>hahaha
-jazda pod wpływem alkoholu, zatrzymanie, odebranie uprawnień do kierowania wszelkimi pojazdami mechanicznymi na 2 lata, 1 rok pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na 2 lata, dozór kuratora,
-jazda bez uprawnień (art 244 kk), zatrzymanie, grzywna 1500 zł, znów dozór kuratora (pomimo przestępstwa w okresie próby)
-ponowna jazda bez uprawnień, zatrzymanie i próba wręczenia korzyści policjantom za odstąpienie przez nich od czynności, dozór kuratora, grzywna 5000 zł

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam prawo jazdy A1 i zamierzam robić A i B jednocześnie, jednak jesli nie zdaze przed tym jak wejdzie A2, to bede robil samo B bez a2 a pozniej A, - Nie jestem 16 letnim milionerem, to prawda ze z tylu glowy by cos pewnie siedziało. Póki co cieszę się ze mam 125 i jezdze legalnie
LwG<br><hr>fancbr125

LwG<br><hr>fancbr125
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jakie te ludzie są nierozumne. Zakład ubezpieczeń w przypadku jazdy bez prawka wypłaci odszkodowanie, po czym co do złotówki ściągnie z kierującego swoje koszta. To znaczy w praktyce, że polisa OC nie działa, bo kierujący nie ponosi kosztów składki OC, tylko pełną wartość spowodowanych szkód. Nawet jeśli ktoś jedzie bez OC, to spowodowane szkody pokryje ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny. Czy to znaczy że jak ktoś jeździ bez OC to i tak ma OC? Na prawdę nie macie sie do czego przyczepić? To są OWU największego ubezpieczyciela w Polsce: <a href="https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf</a> Podpowiem: Artykuł 43. pkt 3. Wszystko sobie można wyczytać.<br><hr>Instruktor kat AKomentatorzy napisał(a):"nie działa OC" - bzdura - OC zawsze działa niezależnie czy jedzie bez uprawnień czy pijany - ubezpieczycielowi przysługuje prawo regresu z którego skwapliwie korzysta domagając się zwrotu wypłaconego odszkodowania od osoby która uprawnień nie posiadała. Ochroną objęty jest poszkodowany a nie sprawca.<br><hr>subbar<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
I Ty podpisujesz się instruktor i takie głupoty piszesz ? Czy zdajesz sobie sprawę z faktu że ubezpieczenie OC ma chronić POSZKODOWANEGO ??? Słyszałeś pojęcie kwota gwarancyjna ? 2 500 000 euro zapłaci cymbał uszkodzonej osobie lub 500 000 euro za uszkodzone mienie ? Przecież w większości przypadków ten człowiek w życiu tyle nie zarobi !!!!!!! PO TO JEST OC i ONO DZIAŁA pacanku. Przegooglaj sobie pojęcia subrogacja, regres i może zrozumiesz co piszesz i jakie głupoty.<br><hr>subbarKomentatorzy napisał(a):"nie działa OC" - bzdura - OC zawsze działa niezależnie czy jedzie bez uprawnień czy pijany - ubezpieczycielowi przysługuje prawo regresu z którego skwapliwie korzysta domagając się zwrotu wypłaconego odszkodowania od osoby która uprawnień nie posiadała. Ochroną objęty jest poszkodowany a nie sprawca.<br><hr>subbar<br>Komentatorzy napisał(a):Jakie te ludzie są nierozumne. Zakład ubezpieczeń w przypadku jazdy bez prawka wypłaci odszkodowanie, po czym co do złotówki ściągnie z kierującego swoje koszta. To znaczy w praktyce, że polisa OC nie działa, bo kierujący nie ponosi kosztów składki OC, tylko pełną wartość spowodowanych szkód. Nawet jeśli ktoś jedzie bez OC, to spowodowane szkody pokryje ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny. Czy to znaczy że jak ktoś jeździ bez OC to i tak ma OC? Na prawdę nie macie sie do czego przyczepić? To są OWU największego ubezpieczyciela w Polsce: <a href="https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf</a> Podpowiem: Artykuł 43. pkt 3. Wszystko sobie można wyczytać.<br><hr>Instruktor kat A<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Takie rzeczy to tylko w Rosji:D Chociaż w Polsce słyszy się czasem o wyrzucanych świecach zapłonowych przez tych łupieżców w mundurach.<br><hr>ThrottleKomentatorzy napisał(a):A może jazda bez prawka = policja przebija opony. W końcu sie człowiek wkurzy i kasa na wulkanizatora czy nowe gumy pojdzie na kurs<br><hr>Jorge Hortenso<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
I juz aparat panstwowy postara sie abyś tym milionerem w naszym kraju raczej nie zostal.Komentatorzy napisał(a):Mam prawo jazdy A1 i zamierzam robić A i B jednocześnie, jednak jesli nie zdaze przed tym jak wejdzie A2, to bede robil samo B bez a2 a pozniej A, - Nie jestem 16 letnim milionerem, to prawda ze z tylu glowy by cos pewnie siedziało. Póki co cieszę się ze mam 125 i jezdze legalnie
LwG<br><hr>fancbr125<br>

Jednak za obywatelską postawę i przestrzeganie przepisów dostaniesz na najblizszej komendzie odblask na kurtkę;>)<br><hr>Szeryf
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Prawda .2013 jakos tak pod koniec stycznia .<br><hr>.Komentatorzy napisał(a):Kiedy mają wejść nowe kategorie prawa jazdy ? Słyszałem, że w 2013 roku, czy to prawda ?<br><hr>DT<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
hahahah<br><hr>sleveeKomentatorzy napisał(a):A jak jest w sytuacji takiej, że zatrzymają kierowcę na sprzęcie np.500ccm który ma prawo jazdy na kat. A1? Jakie są tego konsekwencje?<br><hr>Prabuty Raider<br>Komentatorzy napisał(a):Srakie. Dostajesz mandat za brak kategorii o czym mówił autor czyli 200 pln. A potem bolcuje cię cała komenda w suce. Popracuj nad czytaniem ze zrozumiem bo inaczej nie przyjmą cie do gimnazjum.<br><hr>Hania_H<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Można narzekać na państwo, albo próbobować tym milionerem zostać, ja wybiorę to 2- jednak póki co szkoła czyli uśrednianie człowieka i tłumienie talentów w zarodkuKomentatorzy napisał(a):Mam prawo jazdy A1 i zamierzam robić A i B jednocześnie, jednak jesli nie zdaze przed tym jak wejdzie A2, to bede robil samo B bez a2 a pozniej A, - Nie jestem 16 letnim milionerem, to prawda ze z tylu glowy by cos pewnie siedziało. Póki co cieszę się ze mam 125 i jezdze legalnie
LwG<br><hr>fancbr125<br>Komentatorzy napisał(a):I juz aparat panstwowy postara sie abyś tym milionerem w naszym kraju raczej nie zostal.
Jednak za obywatelską postawę i przestrzeganie przepisów dostaniesz na najblizszej komendzie odblask na kurtkę;>)<br><hr>Szeryf<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zrobiłem prawko na motor 2 sezony przejeździłem i póki co żadnej kontroli na motocyklu nie miałem, jeszcze przed zrobieniem prawka nabiłem jeszcze jakieś 2 tys. km<br><hr>Mający prawko 

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zacznijmy od tego że sam jesteś pacanem. Wiem co to regresja, sumy gwarancyjne ited. "nie działa OC" to uproszczenie, aby zrozumiały wszystkie matoły. Oczywiście, że OC chroni poszkodowanego, ale mówimy tutaj o sprawcach, chyba że nie zrozumiałem treści artykułu. Jeśli jest wypadek - poszkodowany dostaje odszkodowanie. Potem jeśli kierujący miał kwity w porządku koszta bierze na siebie ubezpieczyciel. Jesli kwity nie były w porządku (np. brak prawa jazdy lub jazda na gazie) to ubezpieczyciel ściąga koszty z kierującego. Kogo interesuje czy on ma na to kasę? Po prostu nasyła sie na niego komornika, a jak trzeba to zobowiązania spłacają także i jego dzieci i rodzina. W tym sensie dla sprawcy OC nie działa, bo koszty strat pokrywa z własnej kieszeni, a nie z opłaconej polisy. Na podobnej zasadzie nawet jeśli ktoś jedzie bez OC, to spowodowane szkody pokryje ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny. Czy to znaczy że jak ktoś jeździ bez OC to i tak ma OC? Czego jeszcze nie rozumiesz?<br><hr>Instruktor kat AKomentatorzy napisał(a):"nie działa OC" - bzdura - OC zawsze działa niezależnie czy jedzie bez uprawnień czy pijany - ubezpieczycielowi przysługuje prawo regresu z którego skwapliwie korzysta domagając się zwrotu wypłaconego odszkodowania od osoby która uprawnień nie posiadała. Ochroną objęty jest poszkodowany a nie sprawca.<br><hr>subbar<br>Komentatorzy napisał(a):Jakie te ludzie są nierozumne. Zakład ubezpieczeń w przypadku jazdy bez prawka wypłaci odszkodowanie, po czym co do złotówki ściągnie z kierującego swoje koszta. To znaczy w praktyce, że polisa OC nie działa, bo kierujący nie ponosi kosztów składki OC, tylko pełną wartość spowodowanych szkód. Nawet jeśli ktoś jedzie bez OC, to spowodowane szkody pokryje ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny. Czy to znaczy że jak ktoś jeździ bez OC to i tak ma OC? Na prawdę nie macie sie do czego przyczepić? To są OWU największego ubezpieczyciela w Polsce: <a href="https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf</a> Podpowiem: Artykuł 43. pkt 3. Wszystko sobie można wyczytać.<br><hr>Instruktor kat A<br>Komentatorzy napisał(a):I Ty podpisujesz się instruktor i takie głupoty piszesz ? Czy zdajesz sobie sprawę z faktu że ubezpieczenie OC ma chronić POSZKODOWANEGO ??? Słyszałeś pojęcie kwota gwarancyjna ? 2 500 000 euro zapłaci cymbał uszkodzonej osobie lub 500 000 euro za uszkodzone mienie ? Przecież w większości przypadków ten człowiek w życiu tyle nie zarobi !!!!!!! PO TO JEST OC i ONO DZIAŁA pacanku. Przegooglaj sobie pojęcia subrogacja, regres i może zrozumiesz co piszesz i jakie głupoty.<br><hr>subbar<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
hej dzieciaczku.. OC może i działa, ale firma ubezpieczeniowa ściągnie co do złotówki od frajera, który ma OC ale nie ma prawka..Komentatorzy napisał(a):"nie działa OC" - bzdura - OC zawsze działa niezależnie czy jedzie bez uprawnień czy pijany - ubezpieczycielowi przysługuje prawo regresu z którego skwapliwie korzysta domagając się zwrotu wypłaconego odszkodowania od osoby która uprawnień nie posiadała. Ochroną objęty jest poszkodowany a nie sprawca.<br><hr>subbar<br>Komentatorzy napisał(a):Jakie te ludzie są nierozumne. Zakład ubezpieczeń w przypadku jazdy bez prawka wypłaci odszkodowanie, po czym co do złotówki ściągnie z kierującego swoje koszta. To znaczy w praktyce, że polisa OC nie działa, bo kierujący nie ponosi kosztów składki OC, tylko pełną wartość spowodowanych szkód. Nawet jeśli ktoś jedzie bez OC, to spowodowane szkody pokryje ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny. Czy to znaczy że jak ktoś jeździ bez OC to i tak ma OC? Na prawdę nie macie sie do czego przyczepić? To są OWU największego ubezpieczyciela w Polsce: <a href="https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf</a> Podpowiem: Artykuł 43. pkt 3. Wszystko sobie można wyczytać.<br><hr>Instruktor kat A<br>Komentatorzy napisał(a):I Ty podpisujesz się instruktor i takie głupoty piszesz ? Czy zdajesz sobie sprawę z faktu że ubezpieczenie OC ma chronić POSZKODOWANEGO ??? Słyszałeś pojęcie kwota gwarancyjna ? 2 500 000 euro zapłaci cymbał uszkodzonej osobie lub 500 000 euro za uszkodzone mienie ? Przecież w większości przypadków ten człowiek w życiu tyle nie zarobi !!!!!!! PO TO JEST OC i ONO DZIAŁA pacanku. Przegooglaj sobie pojęcia subrogacja, regres i może zrozumiesz co piszesz i jakie głupoty.<br><hr>subbar<br>
Wiec wpis, że OC nie działa, jest dla takich chłoptasi jak ty.
<br><hr>ubezpieczyciel
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Instruktror A
weź się chłopie zapisz do szkoły, gdzie nauczą cię czytać ze zrozumieniem a może jeszcze przy okazji myśleć
1. to co nazwałeś OWU jest Ustawą o ubezieczeniach obowiązkowych (...) z dn. 22.05.2003 z póżn zm. (tekst pierwotny w Dzienniku Ustaw z 2003 r, poz. 1152)
2. wzmiankowany przez Ciebie art 43 z odwołanie do punktu nr 3 proponuję przeczytać w całości
jeśli masz problem z tym, to uświadamiam - TU wypłaca osobie poszkodowanej z mocy OC odszkodowanie a następnie pozywa sprawcę jako osobę nie mającą uprawnień do sądu o zwrot poniesionych kosztów - jako sprawę cywilną
3. podałem Tobie twarde odwołanie do art. PoRD o tym co jest przychodem WORD a ty nadal masz problem, bo nie potrafisz przeczytać uważnie
4. jeśli chłopie jesteś instruktorem kat. A - nie jest to tylko twój nick - to współczuję twoim kursantom, na pewno nauczysz ich jakichkolwiek podstaw teoretycznych przepisów ruchu drogowego tak, że pożal się miły Bóg
i wówczas dzięki takim instruktorom co niektórzy przystępują do części teoretycznej egzaminu państwowego mając wkute w pamięć pytania i odpowiedzi a nie rozumiejąc tego ni w ząb<br><hr>madcap
weź się chłopie zapisz do szkoły, gdzie nauczą cię czytać ze zrozumieniem a może jeszcze przy okazji myśleć
1. to co nazwałeś OWU jest Ustawą o ubezieczeniach obowiązkowych (...) z dn. 22.05.2003 z póżn zm. (tekst pierwotny w Dzienniku Ustaw z 2003 r, poz. 1152)
2. wzmiankowany przez Ciebie art 43 z odwołanie do punktu nr 3 proponuję przeczytać w całości
jeśli masz problem z tym, to uświadamiam - TU wypłaca osobie poszkodowanej z mocy OC odszkodowanie a następnie pozywa sprawcę jako osobę nie mającą uprawnień do sądu o zwrot poniesionych kosztów - jako sprawę cywilną
3. podałem Tobie twarde odwołanie do art. PoRD o tym co jest przychodem WORD a ty nadal masz problem, bo nie potrafisz przeczytać uważnie
4. jeśli chłopie jesteś instruktorem kat. A - nie jest to tylko twój nick - to współczuję twoim kursantom, na pewno nauczysz ich jakichkolwiek podstaw teoretycznych przepisów ruchu drogowego tak, że pożal się miły Bóg
i wówczas dzięki takim instruktorom co niektórzy przystępują do części teoretycznej egzaminu państwowego mając wkute w pamięć pytania i odpowiedzi a nie rozumiejąc tego ni w ząb<br><hr>madcap
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kolega ma rację, tez tak słyszałem.<br><hr>GojusKomentatorzy napisał(a):W artykule nie poruszono jeszcze jednej ważnej kwestii. Otóż gdy motocyklista ulegnie wypadkowi z nie swojej winy, to i tak nie dość ze nie dostanie odszkodowania, to jeszcze "przylepią mu winę", bo nie mając prawka nie powinien w ogóle jeździć motocyklem po drodze publicznej.<br><hr>Mafi<br>Komentatorzy napisał(a):srali muchi, będzie wiosna..
proponuję sprawdzić dokładnie a nie pisać głupoty<br><hr>madcap<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Kolega ma rację, tez tak słyszałem.<br><hr>GojusKomentatorzy napisał(a):W artykule nie poruszono jeszcze jednej ważnej kwestii. Otóż gdy motocyklista ulegnie wypadkowi z nie swojej winy, to i tak nie dość ze nie dostanie odszkodowania, to jeszcze "przylepią mu winę", bo nie mając prawka nie powinien w ogóle jeździć motocyklem po drodze publicznej.<br><hr>Mafi<br>Komentatorzy napisał(a):srali muchi, będzie wiosna..
proponuję sprawdzić dokładnie a nie pisać głupoty<br><hr>madcap<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl