Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Jazda motocyklem bez prawa jazdy -...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Jazda motocyklem bez prawa jazdy -...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 20:13

Komentatorzy napisał(a):Mam prawo jazdy A1 i zamierzam robić A i B jednocześnie, jednak jesli nie zdaze przed tym jak wejdzie A2, to bede robil samo B bez a2 a pozniej A, - Nie jestem 16 letnim milionerem, to prawda ze z tylu glowy by cos pewnie siedziało. Póki co cieszę się ze mam 125 i jezdze legalnie ;)
LwG<br><hr>fancbr125<br>
Komentatorzy napisał(a):I juz aparat panstwowy postara sie abyś tym milionerem w naszym kraju raczej nie zostal.;)
Jednak za obywatelską postawę i przestrzeganie przepisów dostaniesz na najblizszej komendzie odblask na kurtkę;>)<br><hr>Szeryf<br>
Komentatorzy napisał(a):Można narzekać na państwo, albo próbobować tym milionerem zostać, ja wybiorę to 2- jednak póki co szkoła czyli uśrednianie człowieka i tłumienie talentów w zarodku :P<br><hr>fancbr125<br>
Postawa godna naśladowania ,a nasza kraina będzie miodem i mlekiem płynąca.Zarabiaj ,zarabiaj ,tylko skończ ekonomię "najpierwej" ,i weż zwykly kalkulator do policzenia zysku po opodatkowaniu.Zakladam że brzydzisz sie oszustwami podatkowymi jak 95 % naszych przedsiebiorców.;D<br><hr>Szeryf
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 20:20

Komentatorzy napisał(a):Instruktror A
weź się chłopie zapisz do szkoły, gdzie nauczą cię czytać ze zrozumieniem a może jeszcze przy okazji myśleć
1. to co nazwałeś OWU jest Ustawą o ubezieczeniach obowiązkowych (...) z dn. 22.05.2003 z póżn zm. (tekst pierwotny w Dzienniku Ustaw z 2003 r, poz. 1152)
2. wzmiankowany przez Ciebie art 43 z odwołanie do punktu nr 3 proponuję przeczytać w całości
jeśli masz problem z tym, to uświadamiam - TU wypłaca osobie poszkodowanej z mocy OC odszkodowanie a następnie pozywa sprawcę jako osobę nie mającą uprawnień do sądu o zwrot poniesionych kosztów - jako sprawę cywilną
3. podałem Tobie twarde odwołanie do art. PoRD o tym co jest przychodem WORD a ty nadal masz problem, bo nie potrafisz przeczytać uważnie
4. jeśli chłopie jesteś instruktorem kat. A - nie jest to tylko twój nick - to współczuję twoim kursantom, na pewno nauczysz ich jakichkolwiek podstaw teoretycznych przepisów ruchu drogowego tak, że pożal się miły Bóg
i wówczas dzięki takim instruktorom co niektórzy przystępują do części teoretycznej egzaminu państwowego mając wkute w pamięć pytania i odpowiedzi a nie rozumiejąc tego ni w ząb<br><hr>madcap<br>
Ja mam czytać ze zrozumieniem? Chyba mówisz o sobie. Jeśli chodzi o pkt 1 i 2 to napisałem praktycznie to samo, tylko nieco inaczej ująłem - to kwestia nazewnictwa. pkt 3 WORD nie jest instytucją prywatną, tylko działa w imieniu Urzędu Marszałkowskiego. A ten działa z ramienia rządu. Nawet jeśli kasa nie dochodzi aż na Aleje Ujazdowskie to jest to tak czy inaczej forma ukrytego opodatkowania. Chcesz mi poweidziec że Marszałek Województwa dokłada do tego interesu? bo ja obstawiam, ze w Urzędzie jeszcze mu zostaje zysk netto z prowadzonych egzaminów. Na prawdę tego nie rozumiesz? a co do pkt 4. to z tego co widze moi kursanci orientuja sie w realnej rzeczywistości lepiej od ciebie<br><hr>Instruktor kat A
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 20:37

Komentatorzy napisał(a):W artykule nie poruszono jeszcze jednej ważnej kwestii. Otóż gdy motocyklista ulegnie wypadkowi z nie swojej winy, to i tak nie dość ze nie dostanie odszkodowania, to jeszcze "przylepią mu winę", bo nie mając prawka nie powinien w ogóle jeździć motocyklem po drodze publicznej.<br><hr>Mafi<br>
Komentatorzy napisał(a):srali muchi, będzie wiosna..
proponuję sprawdzić dokładnie a nie pisać głupoty<br><hr>madcap<br>
Komentatorzy napisał(a):Kolega ma rację, tez tak słyszałem.<br><hr>Gojus<br>
Miałem wypadek nie z mojej winy. Nie mam prawka.
Czy mam szanse na wypłatę odszkodowania??
Kto naprawdę coś wie w takiej sprawie, niech napisze!!! Bo w internecie tak naprawdę nic nie można znaleźć na ten temat.<br><hr>papryk
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 20:44

A czy mial ktoś sytuacje, że dostal mandat juz po zdaniu egzaminu ale nie odebraniu jeszcze prawka? Slyszalem ze jest to traktowane jak jazda zupelnie bez uprawnien i dostaje sie tez bonus w postaci 500 zł mandatu ?<br><hr>Adiii
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 21:13

Komentatorzy napisał(a):A czy mial ktoś sytuacje, że dostal mandat juz po zdaniu egzaminu ale nie odebraniu jeszcze prawka? Slyszalem ze jest to traktowane jak jazda zupelnie bez uprawnien i dostaje sie tez bonus w postaci 500 zł mandatu ?<br><hr>Adiii<br>
Kolego dokładnie ;)

13.02.2011r. doświadczyłem czegoś takiego wracając z imprezy na stronie PWPW była informacja że prawo jazdy do odbioru i zdecydowałem się kierować a tutaj bonus ;) 500 zł na start.<br><hr>miki933
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 22:18

Komentatorzy napisał(a):Mam prawo jazdy A1 i zamierzam robić A i B jednocześnie, jednak jesli nie zdaze przed tym jak wejdzie A2, to bede robil samo B bez a2 a pozniej A, - Nie jestem 16 letnim milionerem, to prawda ze z tylu glowy by cos pewnie siedziało. Póki co cieszę się ze mam 125 i jezdze legalnie ;)
LwG<br><hr>fancbr125<br>
Komentatorzy napisał(a):I juz aparat panstwowy postara sie abyś tym milionerem w naszym kraju raczej nie zostal.;)
Jednak za obywatelską postawę i przestrzeganie przepisów dostaniesz na najblizszej komendzie odblask na kurtkę;>)<br><hr>Szeryf<br>
Komentatorzy napisał(a):Można narzekać na państwo, albo próbobować tym milionerem zostać, ja wybiorę to 2- jednak póki co szkoła czyli uśrednianie człowieka i tłumienie talentów w zarodku :P<br><hr>fancbr125<br>
Komentatorzy napisał(a):Postawa godna naśladowania ,a nasza kraina będzie miodem i mlekiem płynąca.Zarabiaj ,zarabiaj ,tylko skończ ekonomię "najpierwej" ,i weż zwykly kalkulator do policzenia zysku po opodatkowaniu.Zakladam że brzydzisz sie oszustwami podatkowymi jak 95 % naszych przedsiebiorców.;D<br><hr>Szeryf<br>
Co do ekonomi zastanawiam się właśnie nad informatyką lub ekonomią ;)
Kalkulatora nie potrzeba można w pamieci obliczyć, wiem jak państwo nas okrada, no ale niestety, głosujemy na kogo głosujemy(ja osobiscie jestem za JKM). Podatek powinien być tak wydawany żeby może nie chciało się oddawać kasy ale nie mieć pretensji i wierzyć, że ktoś ją dobrze zagospodaruje, a powinno go być tyle, żeby nie dało się "zbytnio" tego odczuć. Co do krainy mlekiem i miodem płynącej- taki to kapitalizm jeden nie ma na jedzenie drugi ma złoty kibel. Ważne, żeby się jakoś odnaleźć ;)
Pozdrawiam.<br><hr>fan
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 22:25

Siema. Wiecie co, ja uważam, że powinno się mieć uprawnienia do jazdy, bo to powinno dać do myślenia czy mam jaja i zrobię to prawko, kolega 7 razy zdawał bo jeździł wcześniej i miał swoje nawyki a gadanie typu po co mi i tak mnie nie złapią doprowadza mnie do pożałowania i litości nad jednostką której się wydaję że będzie twardy i prawdziwym facetem jeśli będzie nie będzie miał prawka i go nie złapią, żałosne. Sprzeczanie się czy OC działa czy nie to bez sensu, bo stać Cię na motocykl to stać Cię na prawko. Mam w d...ie podniesione glosy, ze to niesprawiedliwe, czasem trzeba coś poświecić i poczekać, motocykle to pasja a nie przymus. Panowie trochę więcej pokory!!! Niektórzy to pieprzeni egoiści i nie myślą o innych uczestnikach dróg. Pozdrawiam :)<br><hr>xxx
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 22:31

Autorze, podaj podstawe prawna orzekania zakazu prowadzenia pojazdow za jazde bez uprawnien. Oczywiscie nie chodzi mi o nielatow, bo te znam.<br><hr>ja
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 22:35

Komentatorzy napisał(a):A czy mial ktoś sytuacje, że dostal mandat juz po zdaniu egzaminu ale nie odebraniu jeszcze prawka? Slyszalem ze jest to traktowane jak jazda zupelnie bez uprawnien i dostaje sie tez bonus w postaci 500 zł mandatu ?<br><hr>Adiii<br>
Komentatorzy napisał(a):Kolego dokładnie ;)

13.02.2011r. doświadczyłem czegoś takiego wracając z imprezy na stronie PWPW była informacja że prawo jazdy do odbioru i zdecydowałem się kierować a tutaj bonus ;) 500 zł na start.<br><hr>miki933<br>
Mojego kolege tak złapali jak już miał ten świstek, że zdał i go puścili.<br><hr>fan
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 23:07

Powiem szczerze, że na motocyklu miałem 1 raz od 5 lat kontrolę na motocyklu. Raz nie zauważyłem, raz nie miałem OC, ale mnie puścili. Raz jechało za mną mondeo, ale blachy nie te.. Ciężki temat, dopóki nie będzie radarów walących fotki od tyłu jak np. w niemczech :)<br><hr>w
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 23:16

Komentatorzy napisał(a):Kolego dokładnie ;)

13.02.2011r. doświadczyłem czegoś takiego wracając z imprezy na stronie PWPW była informacja że prawo jazdy do odbioru i zdecydowałem się kierować a tutaj bonus ;) 500 zł na start.<br><hr>miki933<br>
Komentatorzy napisał(a):Mojego kolege tak złapali jak już miał ten świstek, że zdał i go puścili.<br><hr>fan<br>
Jakby byli uparci, to mógłby mieć powtarzanie egzaminu ;]<br><hr>w
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 23:17

A co w przypadku kiedy kierujący nie ma uprawnień a motocykl nie jest zarejstrowany ani ubezpieczony bo został sprowadzony np. z Wielkiej Brytanii? Czy można nie mając prawka na motor a mając tylko B ubezpieczyć na siebie motorek?<br><hr>jose82
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 23:33

Moim skromnym zdaniem, każdy, kto porusza się jakim kolwiek pojazdem powinien mieć na niego uprawnienia. Ja swoją przygodę z motocyklami zacząłem bardzo wcześnie od... marzeń że kiedyś będę miał motocykl. Kiedy przyszła pora na ziszczenie swojej dziecięcej zajawki, czyli kiedy miałem pieniądze na zakup motocykla, też zastanawiałem się: "czy może nie polatać bez prawka". Zdecydowałem się jednak zrobić. Fakt że 1000 zł to nie mały wydatek, to teraz wiem że dobrze zrobiłem. No i "latałem" sobie z uśmiechem na ustach, aż tu nagle dzwon!!! - nie z mojej winy. Gdybym nie miał prawka, nie było by tłumaczenia że jechałem zgodnie z przepisami i że człowiek z "puchy" mnie nie zauważył. Ten wypadek to była by moja wina!! Nie radzę panowie i panie poruszać się bez prawka - zawsze jesteście winni. Pozdrawiam, szerokości, lewa w górę itd.<br><hr>c666
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/2/2011, 23:38

Komentatorzy napisał(a):A co w przypadku kiedy kierujący nie ma uprawnień a motocykl nie jest zarejstrowany ani ubezpieczony bo został sprowadzony np. z Wielkiej Brytanii? Czy można nie mając prawka na motor a mając tylko B ubezpieczyć na siebie motorek?<br><hr>jose82<br>
Możesz zarejestrować go na siebie i opłacić OC. Nie powinno być z tym żadnych problemów. Ja tak miałem kilka lat temu (chyba 4). Oczywiści mogły się przez ten czas zmienić przepisy, czego mogę nie wiedzieć, ale wątpię. Najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji i ubezpieczyciela i będziesz wszystko wiedział. <br><hr>c666
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/2/2011, 00:00

Komentatorzy napisał(a):"nie działa OC" - bzdura - OC zawsze działa niezależnie czy jedzie bez uprawnień czy pijany - ubezpieczycielowi przysługuje prawo regresu z którego skwapliwie korzysta domagając się zwrotu wypłaconego odszkodowania od osoby która uprawnień nie posiadała. Ochroną objęty jest poszkodowany a nie sprawca.<br><hr>subbar<br>
Komentatorzy napisał(a):Jakie te ludzie są nierozumne. Zakład ubezpieczeń w przypadku jazdy bez prawka wypłaci odszkodowanie, po czym co do złotówki ściągnie z kierującego swoje koszta. To znaczy w praktyce, że polisa OC nie działa, bo kierujący nie ponosi kosztów składki OC, tylko pełną wartość spowodowanych szkód. Nawet jeśli ktoś jedzie bez OC, to spowodowane szkody pokryje ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny. Czy to znaczy że jak ktoś jeździ bez OC to i tak ma OC? Na prawdę nie macie sie do czego przyczepić? To są OWU największego ubezpieczyciela w Polsce: <a href="https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf</a> Podpowiem: Artykuł 43. pkt 3. Wszystko sobie można wyczytać.<br><hr>Instruktor kat A<br>
Komentatorzy napisał(a):I Ty podpisujesz się instruktor i takie głupoty piszesz ? Czy zdajesz sobie sprawę z faktu że ubezpieczenie OC ma chronić POSZKODOWANEGO ??? Słyszałeś pojęcie kwota gwarancyjna ? 2 500 000 euro zapłaci cymbał uszkodzonej osobie lub 500 000 euro za uszkodzone mienie ? Przecież w większości przypadków ten człowiek w życiu tyle nie zarobi !!!!!!! PO TO JEST OC i ONO DZIAŁA pacanku. Przegooglaj sobie pojęcia subrogacja, regres i może zrozumiesz co piszesz i jakie głupoty.<br><hr>subbar<br>
Ubezpieczeni OC chroni nie poszkodowanego, tylko SPRAWCĘ wypadku. Nawet jeśli sprawca by nie miał żadnej polisy OC wykupionej, to i tak fundusz gwarancyjny czy jak go tam zwał wypłaci mu odszkodowanie. OC chroni sprawcę, żeby nie musiał za swoją głupotę płacić nieraz góry pieniędzy :/ A w razie jazdy pod wpływem czy bez uprawnień można powiedzieć, że ubezpieczeni OC nie działa, bo de facto nie chroni sprawcy wypadku przed poniesieniem kosztów. OC to skrót od odpowiedzialność cywilna - kto ma ją ponosić, poszkodowany ma być cywilnie odpowiedzialny??<br><hr>PinKee_
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/2/2011, 00:20

Dla mnie nie zrozumiałe jest że prawo jazdy kat B - macie, a już kategorii A już nie. Skoro aż tyle argumentów jest na nie to może niech wszyscy nie będą mieli uprawnień. Ja mam 30 lat i zacząłem przygodę z motocyklami, mając kat B i przejechane ponad milion kilometrów jakoś pierwsze kroki z dwoma kółkami rozpocząłem od kursu kat A. Czy się nauczyłem na kursie, tak samo jak w przypadku samochodu. To przejechane kilometry mnie nauczyły, ale papier w kieszeni musi być <br><hr>MIKI
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/2/2011, 09:27

Komentatorzy napisał(a):A co w przypadku kiedy kierujący nie ma uprawnień a motocykl nie jest zarejstrowany ani ubezpieczony bo został sprowadzony np. z Wielkiej Brytanii? Czy można nie mając prawka na motor a mając tylko B ubezpieczyć na siebie motorek?<br><hr>jose82<br>
Komentatorzy napisał(a):Możesz zarejestrować go na siebie i opłacić OC. Nie powinno być z tym żadnych problemów. Ja tak miałem kilka lat temu (chyba 4). Oczywiści mogły się przez ten czas zmienić przepisy, czego mogę nie wiedzieć, ale wątpię. Najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji i ubezpieczyciela i będziesz wszystko wiedział. <br><hr>c666<br>
Na 99% przepisy się nie zmieniły. Rejestrowałem i ubezpieczałem motocykl we wrześniu zeszłego roku i popatrzyłem sobie w tabelki zwyżek i zniżek u ubezpieczyciela. Brak prawka na motor skutkuje tylko jakąś (nie pamiętam ile) zwyżką stawki OC<br><hr>jantar_2b
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/2/2011, 09:44

Bo prawo jest do d*!

Kierujący pojazdem bez uprawnień dostaje 500zł mandatu i tyle - tak?
Kierując z uprawnieniami ale bez ważnego OC dostaje się dużo bardziej w kość.
Niech mi ktoś wyjaśni - dlaczego, jeśli ktoś prowadzi pojazd bez uprawnień (a co za tym idzie, bez OC, bo nie działa), to w razie kontroli nie dostaje w du*ę za oba te wykroczenia? Bo co z tego, że ma papier, jakąś tam polisę, skoro ona nie ma mocy (swoją drogą, rozumiem doskonale dlaczego ubezpieczyciel wypina się na takich kierowców)?<br><hr>włoch
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/2/2011, 10:14

Skoro ktoś nie ma prawka to nie ma dowodu że umie jeździć. Skoro nie ma dowodu na umiejętności to umyślnie powoduje zagrożenie życia i zdrowia innych ludzi. Dlaczego takie grożenie komuś śmiercią jest praktycznie bezkarne? Chore przepisy, powinni konfiskować motocykl i automatycznie orzekać przepadek mienia na rzecz skarbu państwa.<br><hr>Złoty
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez eryk79 » 23/2/2011, 11:36

Komentatorzy napisał(a):
Komentatorzy napisał(a):"nie działa OC" - bzdura - OC zawsze działa niezależnie czy jedzie bez uprawnień czy pijany - ubezpieczycielowi przysługuje prawo regresu z którego skwapliwie korzysta domagając się zwrotu wypłaconego odszkodowania od osoby która uprawnień nie posiadała. Ochroną objęty jest poszkodowany a nie sprawca.<br><hr>subbar<br>
Komentatorzy napisał(a):Jakie te ludzie są nierozumne. Zakład ubezpieczeń w przypadku jazdy bez prawka wypłaci odszkodowanie, po czym co do złotówki ściągnie z kierującego swoje koszta. To znaczy w praktyce, że polisa OC nie działa, bo kierujący nie ponosi kosztów składki OC, tylko pełną wartość spowodowanych szkód. Nawet jeśli ktoś jedzie bez OC, to spowodowane szkody pokryje ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny. Czy to znaczy że jak ktoś jeździ bez OC to i tak ma OC? Na prawdę nie macie sie do czego przyczepić? To są OWU największego ubezpieczyciela w Polsce: <a href="https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUonline_OC.pdf</a> Podpowiem: Artykuł 43. pkt 3. Wszystko sobie można wyczytać.<br><hr>Instruktor kat A<br>
Komentatorzy napisał(a):I Ty podpisujesz się instruktor i takie głupoty piszesz ? Czy zdajesz sobie sprawę z faktu że ubezpieczenie OC ma chronić POSZKODOWANEGO ??? Słyszałeś pojęcie kwota gwarancyjna ? 2 500 000 euro zapłaci cymbał uszkodzonej osobie lub 500 000 euro za uszkodzone mienie ? Przecież w większości przypadków ten człowiek w życiu tyle nie zarobi !!!!!!! PO TO JEST OC i ONO DZIAŁA pacanku. Przegooglaj sobie pojęcia subrogacja, regres i może zrozumiesz co piszesz i jakie głupoty.<br><hr>subbar<br>
Ubezpieczeni OC chroni nie poszkodowanego, tylko SPRAWCĘ wypadku. Nawet jeśli sprawca by nie miał żadnej polisy OC wykupionej, to i tak fundusz gwarancyjny czy jak go tam zwał wypłaci mu odszkodowanie. OC chroni sprawcę, żeby nie musiał za swoją głupotę płacić nieraz góry pieniędzy :/ A w razie jazdy pod wpływem czy bez uprawnień można powiedzieć, że ubezpieczeni OC nie działa, bo de facto nie chroni sprawcy wypadku przed poniesieniem kosztów. OC to skrót od odpowiedzialność cywilna - kto ma ją ponosić, poszkodowany ma być cywilnie odpowiedzialny??<br><hr>PinKee_

tak własnie oc chroni mnie przed wypłata wysokiego odszkodowania ja cos komus zrobie i tyle
Ajezeli nie masz oc i spowodujesz wypadek to za szkody w osobie(człowiek) wypłaci fundusz gwarancyjny a potem to sobie od ciebie odbierze a za szkody w mieniu bedzie sprawa w sadzie i wtedy sad nakazuje zapłate zadosc uczynienia czyli za auto dom itp. dlatego nie popieram jazdy bez OC bo nie chciał bym zeby ktos bez warznego ubezpieczenia przyfasolił mi w auto albo motocykl bo ciezko puzniej wyegzekwowac zasadzona przez sad kwote.
CHCESZ JEZDIC BEZ PRAWKA TWOJA SPRAWA ALE PAMIETAJ ZAWSZE OPŁAC OC NAPRAWDE TO NIE WIELKA KWOTA A URATUJE TOBIE DUPE I ZAPŁACI ZA TWOJA NIEUWAGĘ NA DRODZE
GSX 750F
eryk79
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl