Krótkie pytania, szybkie odpowiedzi.
no to napisałem ci jak
wtłaczasz cisnienie i podgrzewasz palnikiem wgniecenie. albo taka wybijarką wybijasz.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
omg/ palcem.... pomysl skÄ…d mam wiedziec co masz do dyspozycji ? korek od wina, jakas gumka i drutami obwiÄ…zac czy cos. pomysl sam troche
sposobów jest milion

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
hahahha i co zaspawasz i co potem ? pozatym ciezko bedzie zaspawac taka srednice. pozatym powiedziałem żeby obwiazał drutem. sporo osób tak robi i jest ok. przeciez raczej nie bedzie miał spręzarki która mu rozerwie wydech, kolega wsadził gumowy stozkowany korek obwiązał drutem i dał rade 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam!
Mam yz 250f i puka mi coś w głowicy tata (nie mechanik) mówi, że to jeden z zaworów się rozregulował dodam, że puka tylko na wolnych obrotach równo z obrotami silnika, odgłos podobny do uderzania delikatnie młoteczkiem o głowice. Zaciekawiło mnie to i nie mając pojęcia o mechanice czterosuwa sciągnąłem pokrywe zaworów i przy okazji sprawdziłem naciąg łańcuszka rozrządu i ma delikatny luz między zębatkami ok 0,3cm czy to dużo? muszę już myśleć o wymianie łańcuszka?
Mam yz 250f i puka mi coś w głowicy tata (nie mechanik) mówi, że to jeden z zaworów się rozregulował dodam, że puka tylko na wolnych obrotach równo z obrotami silnika, odgłos podobny do uderzania delikatnie młoteczkiem o głowice. Zaciekawiło mnie to i nie mając pojęcia o mechanice czterosuwa sciągnąłem pokrywe zaworów i przy okazji sprawdziłem naciąg łańcuszka rozrządu i ma delikatny luz między zębatkami ok 0,3cm czy to dużo? muszę już myśleć o wymianie łańcuszka?
-
Marcin65432105 - Świeżak
sprawdz napinacz łancucha czy jest juz wyciagniety. ale nie nie powinno byc zadnych luzów na łancuszku powinien ściśle przylegac do zębatki
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jak się sprawdza ten napinacz?? A jeśli chodzi o to pukanie to może to być rozregulowany zawór??
-
Marcin65432105 - Świeżak
pewnie po lewej stronie na cylindrze masz takie coś na 2 -3 śrubki. (wpisz sobie w google napinacz yzf to ci wyskopczy jak to wyglada) odkrecasz srodkową srubke żeby wyszła srubka i spręzynka następnie odkręcasz dwie pozostałe śrubki i wychodzi ci cały napinacz. i tam masz takie ząbki i patrzysz czy cały wyszedł czy dopiero pierwszych kilka ząbków.
co do pukania tak moze byc zawór
co do pukania tak moze byc zawór
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Jest napinacz łańcuszka i pierwsze odkręciłem większą śrubkę na środku ale nie wyskoczyła żadna sprężynka więc trochę nie pewnie odkręciłem następne dwie po bokach wyciągnąłem napinacz i w cylindrze coś strzeliło tak jakby jakaś sprężyna wypadła. Na napinaczu nie było żadnych ząbków ale w miejscu gdzie była wkręcona środkowa śruba była głębiej kolejna śrubka kręcąc nią napinacz się chował i wysuwał.Na początku chciałem przekręcić w lewo ale się nie dało więc oznacza to, że napinacz jest wysunięty na maxa. Popatrzyłem w dziurę w cylindrze po napinaczu i była tam (tak mi się wydaje ) prowadnica łańcuszka nacisnąłem nią mocno palcem i wchodziła jeszcze tak z 1mm
heh chyba łańcuszek jest na wykończeniu
Co to za sprężynka mogła wyskoczyć ?

-
Marcin65432105 - Świeżak
tego juz nie wiem nie wiem jak jest zbudowany napinacz w yzfce. tak w dziurze jest ślizg który naciagacz łancucha wypycha napinajac łancuch. skoro jest juz wysuniety to łancuszek do wymiany., sprawdz w serwisówce jak to tam masz zbudowane
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
-
Marcin65432105 - Świeżak
nien ie napinacz jest wielokrotnego. u mnie są takie ząbki i jak ma luz na łancuszku to po prostu wyskakuje o jeden zabek i nie ma możliwosci powrotu dopiero trzeba taka dzwigienkie przycisnac i wepchnac z powrotem do konca. nastepnie wszystko załozyc i wkręcic tą srubke centralną
i wtedy znowu sie dopasowuje pod nowy łancuch

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ale jak wyjmowałeś napinacz to on sam się wysunął do końca.
Tak jest zbudowany że wysuwa się automatycznie na sprężynie i już nie da się wcisnąć, tylko śrubą.
Więc zawsze jak go wyjmiesz będzie wysunięty do końca.
Nic wypaść z niego nie miało prawa.
Sprawdź znaki na kołach zębatych, albo czy łańcuch dobrze dolega do koła, czy nie da się go docisnąć. U ciebie chyba jest płytkowy.
Zawory też koniecznie bo wybuchnie.
Tak jest zbudowany że wysuwa się automatycznie na sprężynie i już nie da się wcisnąć, tylko śrubą.
Więc zawsze jak go wyjmiesz będzie wysunięty do końca.
Nic wypaść z niego nie miało prawa.
Sprawdź znaki na kołach zębatych, albo czy łańcuch dobrze dolega do koła, czy nie da się go docisnąć. U ciebie chyba jest płytkowy.
Zawory też koniecznie bo wybuchnie.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
Nie napinacz był cały czas wysunięty na maxa nie da się go wcisnąć trzeba przekręcić środkową śrubką, a jak go z powrotem wsadziłem to śrubkami po bokach docisło ten ślizg tak z 1mm więc łańcuszek się naszpanował ale więcej już regulacji nie ma. Na kołach zębatych się nawet trzyma ale między nimi można nacisnąć i podnieść łańcuszek więc ma luz tak z 0,3cm. A z tymi znakami to o co chodzi???
-
Marcin65432105 - Świeżak
serwisujesz wrażliwego 4T i nie masz pojęcia o podstawowych zasadach
ajjj

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
znaki albo punkty, chodzi o ustawienie rozrządu, czy czasem nie przeskoczył już, oddaj do pożądnego serwisu bo tylko sobie problemów narobisz. Wymień łańcuszek rozrządu ,wyreguluj zawory i zobacz czy już jest ok. ( mówiąc wymien-mam na mysli daj do serwisu).
Dzesiu KTM EXC-F 250 2007
- Dzesiu10
- Bywalec
hehe właśnie miałem się pytać jak się reguluje zawory i wymienia łańcuszek, ale pewnie masz racje lepiej będzie jak zrobi to ktoś kto się naprawdę na tym zna. A czy w ogóle jest to takie skomplikowane, że sam sobie nie dam rady ??:)
-
Marcin65432105 - Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości