Zobacz wÄ…tek - Kominiarka
NAS Analytics TAG

Kominiarka

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Postprzez mrówa » 11/1/2011, 15:06

Kolega Przemo_rene napisał że dostał i jeszcze w niej nie latał więc jedna drugiej opinii nie wyklucza ja miałem ją dwa sezony i taką mam opinie o niej.
Co do prania prałem ją nawet w zimnej wodzie ręcznie nigdy w pralce,naprawdę miałem już kilka kominiarek i ta wypadła najgorzej reszta była bez firmowa więc nie zawsze markowe dobre.
CBR 600 F4I
mrówa
Świeżak

Postprzez mianps » 11/1/2011, 15:11

A też od siebie dorzucę parę zdań, a co tam:
Jest grupa ludzi, która nie wyobraża sobie jazdy bez kominiarki i też jest taka, co kominiarek w ogóle nie uznaje.
dla jednych kominiarka na moto służy by łepetyna się mniej pociła a jak już to pociła się w kominiarkę a nie w wyściółkę kasku. A jak ktoś nie ma jej wyjmowalnej to podejrzewam jak po całym sezonie kask musi śmiedzieć, blee

Ja kominiarkę kupiłem przede wszystkim po to, by osłaniała mi szyję przed wiatrem. A że zwykłe bawełniane tego nie czynią to kupiłem oxforda chillouta.

Jak ze wszystkim na moto to również z kominiarką jest podobnie: jakie będzie przeznaczenie? Do czego jest Ci potrzebna - do wchłaniania potu czy też jak mi do ochrony szyi przed wiatrem?
Ja mam w kasku wyjmowaną wyściółkę więc w upały jak łepetyna mi się poci podczas jazdy po mieście to wyjmuje i piorę (ręcznie) tak samo jak od czasu do czasu kominiarkę (też ręcznie)
Honda cb 450s -> FZS600
mianps
Świeżak

Postprzez sebasbox » 11/1/2011, 15:28

mrówa napisał(a):Kolega Przemo_rene napisał że dostał i jeszcze w niej nie latał więc jedna drugiej opinii nie wyklucza ja miałem ją dwa sezony i taką mam opinie o niej.
Co do prania prałem ją nawet w zimnej wodzie ręcznie nigdy w pralce,naprawdę miałem już kilka kominiarek i ta wypadła najgorzej reszta była bez firmowa więc nie zawsze markowe dobre.

ja w brubecku przelatałem ostatni sezon i nic mi się z nią nie stało, nic się nie rozciągnęło i nie popruło. Prana była kilka razy ręcznie i tyle. Nadal wygląda jak nowa. Jak dla mnie sprawdza się ok...
Zresztą Pany, to jest gadżet za 50 PLN, czego Wy oczekujecie? Jak się popsuła to się kupuje drugą.
sebasbox
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 11/1/2011, 15:28

zawsze jezdze w kominiarce bez niej nei moge
mam 0d hmm 7 lat ta sama ciagle juz sie pruc zaczyna jest za duza ale mam to w d dalem za nia 15zl
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mrówa » 11/1/2011, 15:39

[quote="RUTRA.RD"]zawsze jezdze w kominiarce bez niej nei moge
mam 0d hmm 7 lat ta sama ciagle juz sie pruc zaczyna jest za duza ale mam to w d dalem za nia 15zl[/quote

Popieram lepiej browar kupić :wink: za różnice.
CBR 600 F4I
mrówa
Świeżak

Postprzez Grzebyk90 » 11/1/2011, 19:36

Ja też mam za 15zł i zamierzam kupić jakąś lepsza bo mnie cały czas wnerwia. Stale ją muszę poprawiać.
Grzebyk90
Świeżak

Postprzez gruby33 » 11/1/2011, 23:57

Jak ja już mówiłem biorę sparka. Wytrzymuje dużo więcej niż bruebecki. Tu link do testu i zdjęć: http://www.motogen.pl/laboratorium/test ... rt110.html
gruby33
Świeżak

Postprzez luzaczyna » 12/1/2011, 08:21

Do czego ma mi służyć? Do ochrony szyi i żeby mniej łepetyna się pociła - co za tym idzie , wyściółka kasku była bardziej higieniczna.
Szczerze.. Na co mój wybór padnie? Nie wiem, jeszcze napewno parę(dziesiąt) razy będę czytał temat, opinie w necie na temat w/w kominiarek i zapewne kupie jakąś na ostatnią chwile :)
;-)
luzaczyna
Świeżak

Postprzez sebasbox » 12/1/2011, 09:14

luzaczyna napisał(a):Do czego ma mi służyć? Do ochrony szyi i żeby mniej łepetyna się pociła - co za tym idzie , wyściółka kasku była bardziej higieniczna.
Szczerze.. Na co mój wybór padnie? Nie wiem, jeszcze napewno parę(dziesiąt) razy będę czytał temat, opinie w necie na temat w/w kominiarek i zapewne kupie jakąś na ostatnią chwile :)

boziu...to tylko zakup kominiarki a nie nowego sprzęta...tu nie ma się czym podniecać i x razy szukać/czytać w necie... :?
sebasbox
Świeżak

Postprzez gruby33 » 12/1/2011, 10:37

Tylko zakup kominiarki......
Lepiej poczytać niż kupić kominiarkę, która po miesiącu się rozciągnie i będzie jak kaptur lub łeb w niej będzie się gotował albo jeszcze po 2 jazdach będzie śmierdziało gorzej niż z obornika......

Jeśli tobie to nie przeszkadza to możesz nawet owinąć szyję szalikiem, a na głowę założyć czepek kąpielowy.
Inni jak widać dbają o komfort i higienę pod kaskiem.

P.S A tak na marginesie właśnie zamówiłem Spark Spider. 65zł z wysyłką.
gruby33
Świeżak

Postprzez Rave_89 » 12/1/2011, 14:20

używam kominiarki z BodyDry i nie narzekam, dałem za nią coś koło 50 zeta, niby ma tam te jony srebra, łepetyna się w niej nie poci i nie rozwlekła się po dwóch miesiącach użytkowania, tyle mogę o niej powiedzieć :)
Rave_89
Świeżak

Postprzez sebasbox » 12/1/2011, 15:13

gruby33 napisał(a):Tylko zakup kominiarki......
Lepiej poczytać niż kupić kominiarkę, która po miesiącu się rozciągnie i będzie jak kaptur lub łeb w niej będzie się gotował albo jeszcze po 2 jazdach będzie śmierdziało gorzej niż z obornika......

Jeśli tobie to nie przeszkadza to możesz nawet owinąć szyję szalikiem, a na głowę założyć czepek kąpielowy.
Inni jak widać dbają o komfort i higienę pod kaskiem.

P.S A tak na marginesie właśnie zamówiłem Spark Spider. 65zł z wysyłką.

Każda kominiarka w kwocie 50 PLN spełni Twoje wymagania, więc naprawdę nie ma się czym podniecać.
We wcześniejszym poście napisałem ze używam brubecka i jestem zadowolony, więc nie pisz pierdół o stosowaniu czepka z szalikiem tylko czytaj uważnie :wink:
sebasbox
Świeżak

Postprzez peterwhite » 12/1/2011, 15:23

Kominiarka i tak za wiele latem nie pomaga w utrzymaniu higieny w kasku. Jak sie pocimy, to pot przesiąka przez materiał i tak wsiąka w wyściółkę garnka. Poza tym w kondonie na głowie bardziej się pocimy. Tak czy siak wyściółkę przydałoby się co jakiś czas uprać/spryskać specjalnym środkiem. Kominiarka ostatecznie poprawia komfort psychiczny ;p
Dobre, bo czarne ~ ZR-7
peterwhite
Świeżak

Postprzez mrówa » 12/1/2011, 15:28

Panowie nie kłucie się,jak kask będzie miał kiepską wentylacje to i kominiarka za dużo nie pomoże.
Po za tym każdy człowiek jest inny jeden się bardziej poci drugi mniej.Głowa przegrzana też nie jest to dobre,ja w lato rzadko używam kominiarki bo wtedy nie odczuwam że wentylacja działa a tak aż miło jak chłód po głowie wieje. :wink:i suszy.
CBR 600 F4I
mrówa
Świeżak

Postprzez MaRRiusz » 12/1/2011, 16:12

Ja używam brubecka na lato w gorące dni, a na chłodniejsze pory mam polandexu kominiarki.
Do ochrony szyji te normalne kominiarki są krótkie i zawiązuję dodatkowo w trasie bandamkę. Kupowałem nawet tą dłuższą polandexu z cieplejszym materiałem na szyję, nie polecam jest stanowczo za krótka z tyłu.
W tych z dwoma otworami na oczy może niektórym przeszkadzać ten materiał między oczami. Ogólnie dobre kominiarki na chłodniejszą porę dnia.
Na lato tylko i wyłącznie cieniutka brubeck.
Miałem IXS firmy to zrobiła się z niej szmata do wycierania butów :).
MaRRiusz
Świeżak

Postprzez peterwhite » 12/1/2011, 16:32

mrówa napisał(a):Panowie nie kłucie się,jak kask będzie miał kiepską wentylacje to i kominiarka za dużo nie pomoże.
Po za tym każdy człowiek jest inny jeden się bardziej poci drugi mniej.Głowa przegrzana też nie jest to dobre,ja w lato rzadko używam kominiarki bo wtedy nie odczuwam że wentylacja działa a tak aż miło jak chłód po głowie wieje. :wink:i suszy.

Prawda :)

A Brubecka świetna jest bielizna. Mam koszulkę bez rękawów i bokserki. Coś wspaniałego i na zimę i na lato.
Dobre, bo czarne ~ ZR-7
peterwhite
Świeżak

Postprzez xede » 12/1/2011, 18:56

brubecka mam bieliznę a kominiarkę oxforda i jakbym miał zmieniać ja to tylko na kolejnego oxforda, ochrona szyi jest zajebista, w lato super eis w nią poci a kask w ogóle nie jest brudny od środa nie czuć potem czy czymkolwiek innym
xede
Świeżak

Postprzez gruby33 » 12/1/2011, 22:29

sebasbox napisał(a):Każda kominiarka w kwocie 50 PLN spełni Twoje wymagania, więc naprawdę nie ma się czym podniecać.
We wcześniejszym poście napisałem ze używam brubecka i jestem zadowolony, więc nie pisz pierdół o stosowaniu czepka z szalikiem tylko czytaj uważnie :wink:

No właśnie nie każda.....
A i Sparki wytrzymujÄ… przynajmniej drugie tyle co brubecki.
gruby33
Świeżak

Postprzez sebasbox » 12/1/2011, 23:29

gruby33 napisał(a):A i Sparki wytrzymują przynajmniej drugie tyle co brubecki.

A jeździłeś w którejś że wiesz?
sebasbox
Świeżak

Postprzez gruby33 » 12/1/2011, 23:40

Nie jeździłem. Opieram się na opiniach innych i znajomych. Także na testach kominiarek.
gruby33
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê