NSR 125 vs CBR 125
Witam Ja jestem szczesliwym posiadaczem Hondy CBR 125. Motocykl zakupiłem ze Szawajcarii. Jego osiagi są lepsze niż 2T - Yamahy TZR 80 czy też Derbi Gpr i ta różnica jest dosyc spora. Powodem zakupu CBR 125 niż NSR było to że pali 3L/100 i nie lejesz oleju + piekny dźwiek i jest nowa!! A nie jak Nsr 20-30 więcej poleci średnio trzeba liczyc ze 6L bedzie nam paliła no i do NSR 125 by trzeba lac ten olej R2 którego litr kupuje sie za 50zł który starczy na ok max 400km. CBR moja leci 140km/h a nie jak inni opowiadaja 120Max wynika to z nieumiejetnego zemianiania biegów. Ta predkosc jest przezemnie w kazchej chwili do osiagniecia. We dwie osoby leci to 130 a ekologiczna jazda na piatym biegu to 115-120km/h. Ja w 2 tygodnie zrobiłem 1500km. Sprzet jest cudowny jest nowy i ekologiczny. A jak bym był nieszczesliwym posiadaczem NSR to w dniu dzisiejszy za sam olej do NSR ja na mej CBR robie 400-450km!!! Smile A NSR leca 155-160 i pala 6L + olej i jeszcze ten dźwiek:/ Taka jest naga prawda, a Jeszcze cos NSR "śmierdzi" nie wyobrazam sobie tego smrodu, jak jeździłem z qmpel Yamaha TZR 80RR to cały śmierdziałem olejem i benzyna i jest to trudny zapach do zniwelowania a ma CBR nie smrodzi Wink bo to 4T Jeszcze coś CBR posiada takie cos ze ciagnie od samego dołu a nie jak w 2T zaczyna sie to od 6-8tys obrotów Polecam naprawde CBR bo to sprzet który sie nie zepsuje kazdy wie oco chodzi lejesz jedziesz!! a JEsli masz full kasy to bierz NSR koszty exploatacji zjedza cie na tyle ze w sezon zrobisz 1000km Wink a ja w 10 dni 1500km
jest to wypowiedź pewnego użytkownika który ma cbr i wie coś niecoś o niej
pozdrawiam
jest to wypowiedź pewnego użytkownika który ma cbr i wie coś niecoś o niej
pozdrawiam
- kuba2028
- Świeżak
Zastanawiam się z której górki leciałeś 140km/h? swoją drogą co ma umiejętne wrzucanie biegu do prędkości? tak czy siak jeśli moto ma osiągnąć daną prędkość to czy zmienisz bieg na 8tyś obrotów czy na 11 czy ile tam CBR ma to tak czy siak na ostatnim biegu przy max obrotów osiągnie taką samą prędkość jak ktoś kto umiejętnie zmienia biegi. Powiedz mi czy ty w ogóle wiesz czym się różni 2 suw od 4 suwa? wydaje mi się,że nie.... nie wiem jak Ci może śmierdzieć i pozostawię to bez komentarza.
- WhiteArmy00
- Świeżak
A ja mam do wyas pytanie czy majac 188cm wzrostu "zmieszcze sie" na cbr?
Honda cb 900f hornet - my black dream
-
kapturnik7 - Świeżak
zmieścisz się ale będziesz wyglądał przynajmniej śmiesznie. to jest raczej mały moto
PS. cbr prosto z salonu jedzie 120km/h ale jeszcze jest blokada w module wydechu oraz zdarza się w gaźniku i filtrze powietrza. prędkość moto zależy od ciśnienia atmosferycznego może wydaje się to śmieszne ale wyjedź moto o 15:00 i o 21:00 silnik inaczej pracuje ;D. uważam że nsr jest świetnym moto ale koszty eksploatacji są wyższe chyba że cie na nie stać
pozdro
PS. cbr prosto z salonu jedzie 120km/h ale jeszcze jest blokada w module wydechu oraz zdarza się w gaźniku i filtrze powietrza. prędkość moto zależy od ciśnienia atmosferycznego może wydaje się to śmieszne ale wyjedź moto o 15:00 i o 21:00 silnik inaczej pracuje ;D. uważam że nsr jest świetnym moto ale koszty eksploatacji są wyższe chyba że cie na nie stać

pozdro
- kuba2028
- Świeżak
a tak fizycznie jak ma sie wielkosc cbr-ki do ybr albo gilery dna 50? bo nigdy nie mialem okazji smigac na cbr-ce ale na ybr i dna tak i choc sa male to nie jest tak zle 

Honda cb 900f hornet - my black dream
-
kapturnik7 - Świeżak
Witam , na poczatku chciałem oznajmić , że byłem w pewnym sensie jeszcze jestem posiadaczem Hondy Nsr jak zarówno CBR 125R. Po jedzie 2 sezonow nsr-ka byłem naprawdę zachwycony jazdą , swietnie chodzila , jak na klase 125 bardzo dobre osiagi , i ten zajebisty wyglad . Po pewnym czasie moj brat dostał od ojca w prezencie Honde Cbr. Na poczatku myślałem ze jest lepsza niz nsr-ka (ojciec mi wtedy powiedzial ze to jest nowy model , ktory zastepuje Nsr). Gdy pierwszy raz na nia wsiadlem zrobila dosc duze wrazenie . Myslalem ze jest naprawde fajne (4T , malo pali itd.) tak na marginesie lepszy dzwiek miala od nsr. Po jezdzie przez tydzien stwierdzilem , iz jest to naprawde syf. Po 1 wyglada gorzej niz nsr , pojhechalem nia 120 max! a w przypadku nsr 160 a nawet 170Km/h. Wedlug mnie nsr jest o niebo lepsza niz nsr , jezeli masz do wyboru cbr a nsr nie zastanawiaj sie! beirz od razu nsrke. Co jak co CBR sprzedalismy , a brat kupil sobie Suzuki RG 125F. Wyglada o wiele gorzej niz nsr , ale co msuze przyznac szlo na niej nawet 180 pojechac. Ok , koncze juz tego posta i zdecydowanie polecam NSR nie kupuj CBR , jest naprawde gorsza.
- Milvarecon
- Świeżak
Wiem co mówic !!! Człowieku wiesz ile to jest 6 litrów??? Tym bardziej co do pojemnosci 125?? I tym bardziej do tego olej??
Zobacz....
NSR na 100km spali ci 6-7litrów
28zł - 100 km + olej.
CBR na 100km spali ci 3 litry.
12zł - 100k.
Porównaj sobie.
CBR nie jest taka zła pod względem wyglądu, a co do silnika CBR o wiele większa ma kulture pracy i silnik, gwarantuje ci że nie padnie w CBR po przejechaniu 35.000km ! ! !
Zobacz....
NSR na 100km spali ci 6-7litrów
28zł - 100 km + olej.
CBR na 100km spali ci 3 litry.
12zł - 100k.
Porównaj sobie.
CBR nie jest taka zła pod względem wyglądu, a co do silnika CBR o wiele większa ma kulture pracy i silnik, gwarantuje ci że nie padnie w CBR po przejechaniu 35.000km ! ! !
- Krystian Ochędalski
- Świeżak
6-7 to chyba przy ostrej jezdzie albo zle wyregulowanym skladzie mieszanki..... nie bede sie z toba klocil o wygladzie tych moto.... jedne co powiem... jak pierwszy raz usiadlem na cbr to pierwsze co mi sie rzuciolo w oczy- czemu bak jest taki "chudy", i czemu owiewka jest taka niska i "chuda"... to wyglada gorzej niz 50'ka.....
poza tym jezeli cie stac na moto musisz sie liczyc z kosztami... pozniej tez tak bedziesz myslal?? nie kupie sobie zx6 bo to pali 6-7 litrow..... kupie sobie gs'a.... pomysl troche.... chcesz ekonomicznie to sobie kup skuter
poza tym jezeli cie stac na moto musisz sie liczyc z kosztami... pozniej tez tak bedziesz myslal?? nie kupie sobie zx6 bo to pali 6-7 litrow..... kupie sobie gs'a.... pomysl troche.... chcesz ekonomicznie to sobie kup skuter
-
kravec - Administrator
heh tylko gsx-r, dajmy na to 6 przy pojemnosci 600cc? Spali ci te 6 ale nie co do 125!!! Człowieku ! Zastanów się a ze tobie sie nie podoba cbr to nie komentuj tego. Co do nsr, zastanawia mnie pytanie, dlaczego silnik jest tak zabudowany?? ;| Bądz gdzies w drodze i nich ci cos walnie, głupi kabelek albo cos i co zrobisz??
:| Heh ;/

- Krystian Ochędalski
- Świeżak
a w cbr nie?? cbr nie jest obudowana?? i nie rozumiem tego co napisales: " tylko gsx-r, dajmy na to 6 przy pojemnosci 600cc? Spali ci te 6 ale nie co do 125!!!" o co ci chodzi?? poza tym to ze mi sie nie podoba cbr 125 to jest moje wlasne zdanie i moge je wypowiadac..... mi to ze akurat jestes szczesliwym posiadaczem tego moto nie znaczy ze nie moge powiedziec na nie zlego slowa....
skonczmy ten temat bo robimy niepotrzebnie offtopa..... i tak tych 2 moto sie da sie porownac jednoznacznie..... jeden woli moto ekonomiczne i tanie w utrzymaniu.... drugi woli zeby to mialo moc.... wszystkim sie nie dogodzi
skonczmy ten temat bo robimy niepotrzebnie offtopa..... i tak tych 2 moto sie da sie porownac jednoznacznie..... jeden woli moto ekonomiczne i tanie w utrzymaniu.... drugi woli zeby to mialo moc.... wszystkim sie nie dogodzi
-
kravec - Administrator
- Krystian Ochędalski
- Świeżak
Tak , oczywiscie zgadzam sie z Kravecem. Wiesz gdyby to miało znaczenie czy ktos woli taki czy inny motor nie jest to jednoznaczna odpowiedz. Tak mi sie przynajmniej wydaje.
Kazdy bedzie sie wychwalał i bronił moto - którym sam jezdzi , taka jest prawda. A co do moto wolałbym Krystianie w/g Ciebie dać majątek w paliwo i sie cieszyć jazda Nsrka niz sie dudnic CBRą , która bedzie miała problem wyprzedzic malucha w wersji GT.
To na tyle , a tak na marginesie jezeli lubisz ekonomiczny , nowy motor , który pali mało i jezdzi wolno - jak w klasie 125 ( przez silnik 4T.) mogłes juz sobie kupic skuter i sie cieszyc jazda , która jest zblizona do jazdy cbrą. To tyle.
Kazdy bedzie sie wychwalał i bronił moto - którym sam jezdzi , taka jest prawda. A co do moto wolałbym Krystianie w/g Ciebie dać majątek w paliwo i sie cieszyć jazda Nsrka niz sie dudnic CBRą , która bedzie miała problem wyprzedzic malucha w wersji GT.
To na tyle , a tak na marginesie jezeli lubisz ekonomiczny , nowy motor , który pali mało i jezdzi wolno - jak w klasie 125 ( przez silnik 4T.) mogłes juz sobie kupic skuter i sie cieszyc jazda , która jest zblizona do jazdy cbrą. To tyle.
- Milvarecon
- Świeżak
Hehehhe
Fakt faktem nie jezdziłem ani NSR ani CBR, ale nikt mi nie powie ze 4T jest wydajniejszy od 2 T, to jest wręcz smieszne
Co do oleju to drogi człowkieju znajdz mi NSR która pali 1L oleju na 400km ? Przecież ona by się zadusiła, one palą ~0.7L na 1000km, czyli nawet nie połowe co powiedziałes
Co do cenu, to nikt ci nie kazde kupowac oleju na stacjach bęzynowych, po jednym litrze, możesz kupić w bańkach 5 lub 10L, i wtedy wychodzi ci niecale 30zl za litr...
Co do spalania to się zgodzę, ze pali te 6L ale to naprawdę max, a przy łagodnej jezdzie spali niecale 5L, no ale cóż masz osiągi to musi spalać;)
ps. podpisuje się pod słowami poprzednika
"To na tyle , a tak na marginesie jezeli lubisz ekonomiczny , nowy motor , który pali mało i jezdzi wolno - jak w klasie 125 ( przez silnik 4T.) mogłes juz sobie kupic skuter i sie cieszyc jazda , która jest zblizona do jazdy cbrą. To tyle."

Fakt faktem nie jezdziłem ani NSR ani CBR, ale nikt mi nie powie ze 4T jest wydajniejszy od 2 T, to jest wręcz smieszne

Co do oleju to drogi człowkieju znajdz mi NSR która pali 1L oleju na 400km ? Przecież ona by się zadusiła, one palą ~0.7L na 1000km, czyli nawet nie połowe co powiedziałes

Co do cenu, to nikt ci nie kazde kupowac oleju na stacjach bęzynowych, po jednym litrze, możesz kupić w bańkach 5 lub 10L, i wtedy wychodzi ci niecale 30zl za litr...
Co do spalania to się zgodzę, ze pali te 6L ale to naprawdę max, a przy łagodnej jezdzie spali niecale 5L, no ale cóż masz osiągi to musi spalać;)
ps. podpisuje się pod słowami poprzednika
"To na tyle , a tak na marginesie jezeli lubisz ekonomiczny , nowy motor , który pali mało i jezdzi wolno - jak w klasie 125 ( przez silnik 4T.) mogłes juz sobie kupic skuter i sie cieszyc jazda , która jest zblizona do jazdy cbrą. To tyle."
- Wafer
- Świeżak
W ogóle nie wiem po co porównujecie 2t z 4t ? po drugie, Honda zrobiła najgorszy i najwolniejszy motor w klasie 125cc i nie ulega to wątpliwości, motor kupuje się do osiągów a nie do rekreacyjnej jazdy, do tego są skutery i turystyki. Hondzie najlepiej wychodzą motory o pojemności 600ccw górę, lecz zrobiła jeden błąd w klasie 125cc budując motor 4t o bardzo słabym silniku i małej mocy.
- WhiteArmy00
- Świeżak
haha z tą mocą to nie przesadzajcie... nsr leci te 160 a cbr 130... ale pali 2 razy wiecej!! To jest proste, chesz osiagów kup 600'tke ekonomii skuter!! jesli chcesz eko i cos co jest motocyklem(2 kola skrzynia biegow i normalny dzwiek
nie jak 2 suw
) to CBR nie jest zla! opinia obiektywna poniewaz zadne z nich mi sie nie podoba 

ten co sobie nie żałuje
-
SzpiceR - VIP Åšcigacz.pl
nie wiem czemu wy wogole porownujecie silnik 4t z 2t. to oczywiste ze 4t jest duzo slabszy ale ma ladniejsza prace silnika i jest mniej zaowdny. to zalezy kto co woli. mialem nsr i to nie prawda ze pali ponizej 5 litrow przy spokojnej jezdzie. przy spokojnej jezdzie pali lekko ponad 5 a przy ostrej na kazdym biegu 12tys to spali nawet 8l. nie z jedna osoba rozmawialem i tez tak twierdzi. teraz mam cbr 125 i jestem z niej zadowolny. jest duzo slabsza ale przyjemniejsza w jezdze i poza tym duzo mnie pali.
- strzemek
- Świeżak
juz kiedys napisałem chyba, i sie powtórze, ze CBR nie pasuje do człowieka ktora ma wiecej niz 175 cm wzrostu, siedziałem na tym, mam 185cm i dla mnie to po prostu była masakra, jakby ja troche spulchnili to całkiem fajny motor by wyszedł, bo z wielkosci to jest porazka, jezeli chodzi o wyglad, juz jest troche lepiej, a z osiagami w gruncie rzeczy to nie wiem bo tutaj kraza roznee historie na temat tego motocykla, zreszta to samo jest z nsr, która wyciaga 160 km/h <lol> i to w serii
Mam pytanie: Jak myslicie, ile osob wypowiedzialo sie na temat tych motocykli nie majac w ogole z nimi kontaktu? Mysle,ze 80-90 %
To daje całkiem duzo do myslenia na temat tych motocykli, nie wspominajac o cbrkach i nsrkach ktora wyciagaja xxx km

Mam pytanie: Jak myslicie, ile osob wypowiedzialo sie na temat tych motocykli nie majac w ogole z nimi kontaktu? Mysle,ze 80-90 %

To daje całkiem duzo do myslenia na temat tych motocykli, nie wspominajac o cbrkach i nsrkach ktora wyciagaja xxx km

- Binek
- Świeżak
jezeli chcesz sie wlec po drogach chudziutkim motorkiem to kup cbr-ke a jezeli chcesz naprawde posmigac to bierz nsr-ke.... i nie patrz bardzo na koszty, roznica bedzie ale zapomnisz o tym.... jezeli chodzi o wyglad to kwestia gustu.... osobiscie duzo bardziej podoba mi sie nsr-ka
bedzie dobrze... i jest bardzo dobrze.... Z'etek xD
-
owad - Świeżak
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości