[biblioteka] Co ułatwia naukę jazdy na motocyklu?
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Pomódl się w takim razie i za naszego obecnego prezydenta i okolo 49mln jego ofiar...<br><hr>KondzioKomentatorzy napisał(a):Ciekawy artykuł!!! Przydało by sie tylko jeszcze coś dodać o osobach, które miały styczność lub jezdziły na motorowerach no 50 ccm!!<br><hr>bode122<br>Komentatorzy napisał(a):Mam zamiar dopiero zrobić prawko kat. A i jestem już dawno po 30-ce więc narazie jeżdżę na skuterze 50ccm.Czy jazda na motocyklu z manualną skrzynią i sprzęgłem jest łatwa?Nigdy też nie jeździłem samochodem.<br><hr>skuterzysta<br>Komentatorzy napisał(a):Facet po 30-stce, który nigdy nie jeździł samochodem?! Pomodlę się za ciebie i twoje potencjalne ofiary!<br><hr>Guliwer<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Własnie też chciałbym to wiedzieć. Skrzynia sekwencyjna to skrzynia gdzie idziesz w góre i schodzisz w dół po 1 biegu, nie ma mozliwości, żeby np. dohamowując przed skrzyzowaniem z 5 wrzucić od razu 2 tylko musisz zejść 5-4-3-2. (Takie skrzynie są np. w bolidach F1, tylko tam dochodzi półautomatyka - przy zmianie biegu nie używa się sprzęgła). Mniemam, że przy skrzyni STEROWANEJ SEKWENCYJNIE pewnie trzeba tego sprzęgła użyc przy takim "schodzeniu" z 5 na 2 i przy "wchodzeniu" na wyzszy bieg - stąd różnica, ale mogę się mylić. <br><hr>WojtekKomentatorzy napisał(a):Witam
Jedno pytanie: jaka jest roznica miedzy skrzynia sekwencyjna a sterowana sekwencyjnie?
Pozdro<br><hr>Micha<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No wlasnie, jak to jest z tymi skrzyniami sekwencyjnymi. Poczekamy, moze szan. Autor zechce sie w temacie wypowiedziecKomentatorzy napisał(a):Witam
Jedno pytanie: jaka jest roznica miedzy skrzynia sekwencyjna a sterowana sekwencyjnie?
Pozdro<br><hr>Micha<br>Komentatorzy napisał(a):Własnie też chciałbym to wiedzieć. Skrzynia sekwencyjna to skrzynia gdzie idziesz w góre i schodzisz w dół po 1 biegu, nie ma mozliwości, żeby np. dohamowując przed skrzyzowaniem z 5 wrzucić od razu 2 tylko musisz zejść 5-4-3-2. (Takie skrzynie są np. w bolidach F1, tylko tam dochodzi półautomatyka - przy zmianie biegu nie używa się sprzęgła). Mniemam, że przy skrzyni STEROWANEJ SEKWENCYJNIE pewnie trzeba tego sprzęgła użyc przy takim "schodzeniu" z 5 na 2 i przy "wchodzeniu" na wyzszy bieg - stąd różnica, ale mogę się mylić. <br><hr>Wojtek<br>

Pozdro<br><hr>szmatola
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
na jaki początek? przecież pisze że lata na motongach od 11 roku życia. Oba motorki będą ok, ja bym jednak brał cbr 600. Też myślałem nad vfr, ale w testach nie wypada za dobrze. Główną wadą jest wysoka masa i przez to moto słabo przyspiesza i gorzej jeździ się w zakrętach. Ale jak dawno nie jeździłeś to przez pierwsze miesiące nie przeginaj, bo moto to bardzo zdradliwa bestia :]<br><hr>jaKomentatorzy napisał(a):hehe... ja miałem Ogara xD śmigałem nim 3 lata jak byłem młodszy potem jezdziłem na Jawsku xD CZcie, samochodem jezdzilem od 13 roku zycia 'motorkiem' od 11roku z roweru praktycznie nie schodziłem, zdałem prawko A i prężnie zbieram na CBR600 bądź VFRke... mam szanse na jakąś normalną jazde? bezpieczną... nie mówie tu o bezpiecznym stuncie ;p<br><hr>siemin xD<br>Komentatorzy napisał(a):moim zdaniem cbr i vfr to troszke za mocne na początek, lepiej coś w stylu cb500<br><hr>slivex #5<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja do tej pory miałem Rometa Ogara 205 jeździło sie nim bardzo prosto ,był lekki i można było nim wjechać gdzie tylko sie chciało.Sprzedałem go i teraz chce sobie kupić Suzuki RG 80 ma 6 biegów i także się zastanawiam czy dam radę . ale Dla chcącego nic trudnego ,więc po malutku , bez pośpiechu jakoś powinienem sobie poradzić . Pozdro wszystkim ; D<br><hr>Kojak95
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
swietny text..
myslalem ze sie czegos dowiem...
.. w jaki sposob moge sobie ulatwic nauke, jakies techniki, triki, cokolwiek..
po co pisac takie gowno??<br><hr>MonuÅ›
myslalem ze sie czegos dowiem...
.. w jaki sposob moge sobie ulatwic nauke, jakies techniki, triki, cokolwiek..
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
NIE PISAĆ i NIE CZYTAĆ , MASZ CHĘĆ - KOMBINUJ MOTO I SAM OCEŃ CZY TO CI PASUJE - TRENUJ STOPNIOWO A JAK CHCESZ PORAD TO KUP dobre książki jest tego pełno a wydatek w stosunku do przekazywanych info niewielki , no i życie pewnie dłuższe - a to bezcenne. z głową i do roboty bo szkoda żucia na pierdoły <br><hr>brym
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jestem perkusistą i co do moto to czy ja wiem co tutaj pomaga? Jedynie to że sybka zwrotnośc ręki i może jedynie to że nie usztywniasz właśniej jak tutaj kolega autor powiedział łokci itp. Ale najbardziej miał tutaj rację z równowagą i sportem. To najbardziej pomaga SPORT.<br><hr>Perkusista 

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jazda motorem jest lepsza od sexu.....a zwłaszcza tak przy 250 lub w ciasnych zakretacha mam 929 honde to boski motor<br><hr>kaczken
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Parę mądrych słów padło w tym artykule. Na pewno bardzo ułatwia pojęcie o mechanizmie zmiany biegów. Wiadomo, że ktoś kto jeździ samochodem jakiś czas ma więcej pojęcia, niż ten kto w życiu nie jeździł czymś co ma biegi. Co jeszcze może ułatwić naukę jazdy na motocyklu? Dobry nauczyciel z pejczem w ręku
Poza tym cierpliwość i nerwy na wodzy przy zaliczaniu kolejnych gleb.

Motor to masz w pralce! 

-
narwhal - Świeżak
poszedlem na prawo jazdy kat. A choc od 8 lat mam prawko na B i jeżdżę samochodem codziennie. Lecz niestety nie mam roweru i nie jezdze na nim :/ na pierwszej godzinie na placu troszke cieżko było mi robić manewry zawracania.. Na poczatek dostałem 125ccm a instruktor powiedzial jak sobie poradze to potem dostane 400ccm jak sądzicie w jakim czasie (ile godzin jazdy) musi uplynac zebym wsiadl na 400ccm lub wyjechał na miasto..??<br><hr>zenekka
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Według mnie to nie robi różnicy czy ktoś jeździ autem czy nie . Bo zainteresowanie motorem jak jest to człowiek zazwyczaj wcześniej u kogoś podpatrzy to jak się zachowuje co robi i jak na motorze.
<br><hr>Anonim
<br><hr>Anonim
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
nie prawdą jest ze motocykl kieruje sie tylko dosiadem. To jest wprowadzaenie ludzi w bład kierując tylko dosiadem przechylaniem sie może sie taki kierowca niezmiescić w zakręt. Proponuje poćwiczyć metode przeciwskrętu to jest znacznie bezpieczniejszy sposób niz udeżnie nogami o bak i próbowanie sie zmieścić w zakręt. jak masz do pokonania zakret w prawo to popychasz prawą rączke do przodu a jak w lewo to lewą rączke do przodu moze sie to wydac dziwne ale tak jest skrecając w prawo skrecasz kierownicą w lewo. pozdrawiam<br><hr>max
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tylko, że fragment o sterowaniu motocyklem dosiadem dotyczy jazdy w terenie, a nie po drodze. W terenie przednie koło nie ma takiej przyczepności jak na asfalcie i dlatego steruje się motocyklem odpowiednio balansując i umiejętnie obchodząc się z gazem, a nie używając tylko przeciwskrętu.<br><hr>xXxKomentatorzy napisał(a):nie prawdą jest ze motocykl kieruje sie tylko dosiadem. To jest wprowadzaenie ludzi w bład kierując tylko dosiadem przechylaniem sie może sie taki kierowca niezmiescić w zakręt. Proponuje poćwiczyć metode przeciwskrętu to jest znacznie bezpieczniejszy sposób niz udeżnie nogami o bak i próbowanie sie zmieścić w zakręt. jak masz do pokonania zakret w prawo to popychasz prawą rączke do przodu a jak w lewo to lewą rączke do przodu moze sie to wydac dziwne ale tak jest skrecając w prawo skrecasz kierownicą w lewo. pozdrawiam<br><hr>max<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
i kup sobie jeszcze gazetę do czytania , tylko uważaj żebyś się nie pokaleczyłKomentatorzy napisał(a):Jazda motorem jest lepsza od sexu.....a zwłaszcza tak przy 250 lub w ciasnych zakretacha mam 929 honde to boski motor<br><hr>kaczken<br>Komentatorzy napisał(a):myśle że nie masz co się szczycić 250, lepiej napewno całą noc się pieprzyć, napewno przy tym życia nie stracisz<br><hr>waldek<br>
<br><hr>SUZI B12
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):Tomek zapomniałeś sie podpisać .<br><hr>były kursant
Tomek nie pisalby tak powierzchownie a juz napewno nie napisalby o niczym tylu linijek - nie jego styl.
Komentatorzy napisał(a):swietny text..
Zdradzicie kto jest autorem tej merytoryki

- Pat123
- Świeżak
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Lepiej się pomódl za tych młodziaków, którzy rodzą się z benzyną we krwi. Często myślą, że przepisy (i prawo jazdy) oraz prawa fizyki ich nie dotyczą, a przecinak to prosta i bezpieczna zabawka. Facet po trzydziestce zazwyczaj ma już trochę kasy, kupi lepszy sprzęt i na dwoje babka wróżyła. Albo już trochę spoważniał i wtedy jest OK, albo lepiej dla innych jak rypnie w drzewo raz a dobrze.<br><hr>Waldek (dobrze po trzydziestce)Komentatorzy napisał(a):Ciekawy artykuł!!! Przydało by sie tylko jeszcze coś dodać o osobach, które miały styczność lub jezdziły na motorowerach no 50 ccm!!<br><hr>bode122<br>Komentatorzy napisał(a):Mam zamiar dopiero zrobić prawko kat. A i jestem już dawno po 30-ce więc narazie jeżdżę na skuterze 50ccm.Czy jazda na motocyklu z manualną skrzynią i sprzęgłem jest łatwa?Nigdy też nie jeździłem samochodem.<br><hr>skuterzysta<br>Komentatorzy napisał(a):Facet po 30-stce, który nigdy nie jeździł samochodem?! Pomodlę się za ciebie i twoje potencjalne ofiary!<br><hr>Guliwer<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ale jest szansa na naukę jazdy gdy przed kursem nigdy się nie miało z tym styczności ?
<br><hr>Linka

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
pewnie że jest
ja nigdy nie jeździłem na moto (nie licząc daaaaawno temu przygody z komarkiem i skuterów kolegów) a prawko zdałem bezproblemowo. oczywiście prawdziwa nauka życia - jazdy, zaczyna się dopiero po odebraniu prawka i zakupie maszyny. i w tym momencie dochodzisz do wniosku że nie umiesz nic
<br><hr>Anonimus

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 12 gości