[biblioteka] Światła mijania w dzień - używać czy...
A ja dziś przejechałem kilkaset km, standardowo mam świecące dzienne (dedykowane), a i tak zalazło się kilku który mrugali mi zapewne abym włączył "właściwe" a nie jakieś diódki.Komentatorzy napisał(a):Dziś była piekna pogoda, więc cały dzień jeździłem bez świateł.
I żyję.
<br><hr>Rafał<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A mnie dzisiaj jakaś niunia na pasach pokazała żebym włączył światła (tzw. muppet).Komentatorzy napisał(a):Dziś była piekna pogoda, więc cały dzień jeździłem bez świateł.
I żyję.
<br><hr>Rafał<br>Komentatorzy napisał(a):A ja dziś przejechałem kilkaset km, standardowo mam świecące dzienne (dedykowane), a i tak zalazło się kilku który mrugali mi zapewne abym włączył "właściwe" a nie jakieś diódki.<br><hr>Tom01<br>
Zapytałem czy ją c.... swędzi, że nie ma co innego do roboty, tylko pokazywać ludziom jakieś zboczone gesty.<br><hr>Rafał
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ludzie mają dobre intencje, bo myślą że ktoś zapomniał, więc nie wypada niemiło reagować. Wielu niesamowicie się produkuje aby dać znać, wydaje im się całkowicie nieprawdopodobne, że ktoś może świadomie nie włączyć świateł. <br><hr>Tom01Komentatorzy napisał(a):Dziś była piekna pogoda, więc cały dzień jeździłem bez świateł.
I żyję.
<br><hr>Rafał<br>Komentatorzy napisał(a):A ja dziś przejechałem kilkaset km, standardowo mam świecące dzienne (dedykowane), a i tak zalazło się kilku który mrugali mi zapewne abym włączył "właściwe" a nie jakieś diódki.<br><hr>Tom01<br>
Komentatorzy napisał(a):A mnie dzisiaj jakaś niunia na pasach pokazała żebym włączył światła (tzw. muppet).
Zapytałem czy ją c.... swędzi, że nie ma co innego do roboty, tylko pokazywać ludziom jakieś zboczone gesty.<br><hr>Rafał<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tak cię boli włączenie tych świateł?Komentatorzy napisał(a):Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01<br>
Nie szkodzą a mogą pomóc. Nie rozumiem takich centusiów. Jesteś taksówkarzem?<br><hr>nimed
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tak, boli. Dosłownie. Pisałem o tym wcześniej. Swoją drogą skąd wiesz, że nie szkodzą? Bo są dowody że jednak szkodzą.<br><hr>Tom01Komentatorzy napisał(a):Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Tak cię boli włączenie tych świateł?
Nie szkodzą a mogą pomóc. Nie rozumiem takich centusiów. Jesteś taksówkarzem?<br><hr>nimed<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Przez komentarze przewija się non stop: "Samochód na światłach w lusterkach widzę lepiej". Tymczasem 70% wypadków jest spowodowana faktem że to samochodziarz nie widział moto a nie odwrotnie. Nowa w akcja uświadamiająca, tym razem z Norwegii: <a href="http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2" target="blank" class="link">http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2</a><br><hr>Tom01
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Norwegia to nie Polska<br><hr>nimedKomentatorzy napisał(a):Przez komentarze przewija się non stop: "Samochód na światłach w lusterkach widzę lepiej". Tymczasem 70% wypadków jest spowodowana faktem że to samochodziarz nie widział moto a nie odwrotnie. Nowa w akcja uświadamiająca, tym razem z Norwegii: <a href="http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2" target="blank" class="link">http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2</a><br><hr>Tom01<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A głowa cię nie boli? jakie dowody człowieku? <br><hr>nimedKomentatorzy napisał(a):Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Tak cię boli włączenie tych świateł?
Nie szkodzą a mogą pomóc. Nie rozumiem takich centusiów. Jesteś taksówkarzem?<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Tak, boli. Dosłownie. Pisałem o tym wcześniej. Swoją drogą skąd wiesz, że nie szkodzą? Bo są dowody że jednak szkodzą.<br><hr>Tom01<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zatem ile procent wypadków z motocyklami w Polsce powodują samochody?<br><hr>Tom01Komentatorzy napisał(a):Przez komentarze przewija się non stop: "Samochód na światłach w lusterkach widzę lepiej". Tymczasem 70% wypadków jest spowodowana faktem że to samochodziarz nie widział moto a nie odwrotnie. Nowa w akcja uświadamiająca, tym razem z Norwegii: <a href="http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2" target="blank" class="link">http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2</a><br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Norwegia to nie Polska<br><hr>nimed<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wysil się odrobinę żeby poczytać starsze komentarze zamiast pisać głupstwa. Wszędzie, w każdym kraju w roku wprowadzenia obowiązku świateł wzrasta liczba wypadków, a w tych które ową głupotę zniosły spada. Potrzeba czegoś więcej?<br><hr>Tom01Komentatorzy napisał(a):Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Tak cię boli włączenie tych świateł?
Nie szkodzą a mogą pomóc. Nie rozumiem takich centusiów. Jesteś taksówkarzem?<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Tak, boli. Dosłownie. Pisałem o tym wcześniej. Swoją drogą skąd wiesz, że nie szkodzą? Bo są dowody że jednak szkodzą.<br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):A głowa cię nie boli? jakie dowody człowieku? <br><hr>nimed<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To nie ma znaczenia, bo zarówno samochód i jak i motor na światłach lepiej widać.<br><hr>nimedKomentatorzy napisał(a):Przez komentarze przewija się non stop: "Samochód na światłach w lusterkach widzę lepiej". Tymczasem 70% wypadków jest spowodowana faktem że to samochodziarz nie widział moto a nie odwrotnie. Nowa w akcja uświadamiająca, tym razem z Norwegii: <a href="http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2" target="blank" class="link">http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2</a><br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Norwegia to nie Polska<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Zatem ile procent wypadków z motocyklami w Polsce powodują samochody?<br><hr>Tom01<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W Polsce spada liczba wypadków, a 2010 rok będzie prawdopodobnie najbezpieczniejszy.Komentatorzy napisał(a):Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Tak cię boli włączenie tych świateł?
Nie szkodzą a mogą pomóc. Nie rozumiem takich centusiów. Jesteś taksówkarzem?<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Tak, boli. Dosłownie. Pisałem o tym wcześniej. Swoją drogą skąd wiesz, że nie szkodzą? Bo są dowody że jednak szkodzą.<br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):A głowa cię nie boli? jakie dowody człowieku? <br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Wysil się odrobinę żeby poczytać starsze komentarze zamiast pisać głupstwa. Wszędzie, w każdym kraju w roku wprowadzenia obowiązku świateł wzrasta liczba wypadków, a w tych które ową głupotę zniosły spada. Potrzeba czegoś więcej?<br><hr>Tom01<br>
No i gdzie te dowody?<br><hr>nimed
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ma ogromne znaczenie. Samochód widać lepiej, ale motocykl w tłumie innych świateł widać relatywnie gorzej. Jeszcze gorzej widać nieoświetlone obiekty. Ogólnie ilość wypadków spada w kategoriach np zderzeń czołowych, ale bardziej wzrasta wszystkich innych. Bilans bezpieczeństwa jest ujemny.
-
Tom01 - Świeżak
Komentatorzy napisał(a):W Polsce spada liczba wypadków, a 2010 rok będzie prawdopodobnie najbezpieczniejszy.Komentatorzy napisał(a):Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Tak cię boli włączenie tych świateł?
Nie szkodzą a mogą pomóc. Nie rozumiem takich centusiów. Jesteś taksówkarzem?<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Tak, boli. Dosłownie. Pisałem o tym wcześniej. Swoją drogą skąd wiesz, że nie szkodzą? Bo są dowody że jednak szkodzą.<br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):A głowa cię nie boli? jakie dowody człowieku? <br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Wysil się odrobinę żeby poczytać starsze komentarze zamiast pisać głupstwa. Wszędzie, w każdym kraju w roku wprowadzenia obowiązku świateł wzrasta liczba wypadków, a w tych które ową głupotę zniosły spada. Potrzeba czegoś więcej?<br><hr>Tom01<br>
No i gdzie te dowody?<br><hr>nimed
2006 - 46 876, 2007 - 49 536. Spada?
-
Tom01 - Świeżak
Teraz mamy 2010<br><hr>nimedKomentatorzy napisał(a):Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Tak cię boli włączenie tych świateł?
Nie szkodzą a mogą pomóc. Nie rozumiem takich centusiów. Jesteś taksówkarzem?<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Tak, boli. Dosłownie. Pisałem o tym wcześniej. Swoją drogą skąd wiesz, że nie szkodzą? Bo są dowody że jednak szkodzą.<br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):A głowa cię nie boli? jakie dowody człowieku? <br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Wysil się odrobinę żeby poczytać starsze komentarze zamiast pisać głupstwa. Wszędzie, w każdym kraju w roku wprowadzenia obowiązku świateł wzrasta liczba wypadków, a w tych które ową głupotę zniosły spada. Potrzeba czegoś więcej?<br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):W Polsce spada liczba wypadków, a 2010 rok będzie prawdopodobnie najbezpieczniejszy.
No i gdzie te dowody?<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a): 2006 - 46 876, 2007 - 49 536. Spada?<br><hr>Tom01<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Komentatorzy napisał(a):Teraz mamy 2010<br><hr>nimedKomentatorzy napisał(a):Ludzie uwierzą we wszystko, to tylko kwestia co kto chce osiągnąć. Pisałem o tym kilka dni temu. Natrafiłem dziś przypadkowo na świetny przykład, kilka artykułów. m.in. w Gazecie, Motofaktach i gdzieś jeszcze, gdzie napisano że światła mijania w dzień powodują zwiększenie zużycia paliwa i żarówek, męczą, powodują dekoncentrację, osłabiają widoczność innych obiektów a nawet wywołują agresję u innych. Oczywiście te same redakcje pisały i piszą coś przeciwnego w artykułach zachwalających światła, przedstawiając szereg zalet i minimalizując wymienione teraz wady. A skąd taka zmiana stanowiska? Bo artykuł jest sponsorowany przez Philipsa, który w ten sposób od niedawna zaczął lansować swoje światła do jazdy dziennej. Nawet pod jednym artykułem bez kozery podano źródło - Philips. <br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Tak cię boli włączenie tych świateł?
Nie szkodzą a mogą pomóc. Nie rozumiem takich centusiów. Jesteś taksówkarzem?<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Tak, boli. Dosłownie. Pisałem o tym wcześniej. Swoją drogą skąd wiesz, że nie szkodzą? Bo są dowody że jednak szkodzą.<br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):A głowa cię nie boli? jakie dowody człowieku? <br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Wysil się odrobinę żeby poczytać starsze komentarze zamiast pisać głupstwa. Wszędzie, w każdym kraju w roku wprowadzenia obowiązku świateł wzrasta liczba wypadków, a w tych które ową głupotę zniosły spada. Potrzeba czegoś więcej?<br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):W Polsce spada liczba wypadków, a 2010 rok będzie prawdopodobnie najbezpieczniejszy.
No i gdzie te dowody?<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a): 2006 - 46 876, 2007 - 49 536. Spada?<br><hr>Tom01<br>
W 2007 roku wprowadzono światła nie w 2010.
-
Tom01 - Świeżak
Zniescie nakaz jazdy na swiatlach! A ci którzy przez te trzy lata dopiero uczyli sie jazdy w ruchu drogowym wcale nie beda widziec pojazdow jadacych bez swiatel. To jest niebezpieczenstwo w rodzaju przyzwyczajenia.<br><hr>Gojus_96Komentatorzy napisał(a):Przez komentarze przewija się non stop: "Samochód na światłach w lusterkach widzę lepiej". Tymczasem 70% wypadków jest spowodowana faktem że to samochodziarz nie widział moto a nie odwrotnie. Nowa w akcja uświadamiająca, tym razem z Norwegii: <a href="http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2" target="blank" class="link">http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2</a><br><hr>Tom01<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W 2009 roku motocykliści uczestniczyli w niecałych 3 000 wypadków, z czego spowodowali nieco ponad 1 150...<br><hr>AnnKomentatorzy napisał(a):Przez komentarze przewija się non stop: "Samochód na światłach w lusterkach widzę lepiej". Tymczasem 70% wypadków jest spowodowana faktem że to samochodziarz nie widział moto a nie odwrotnie. Nowa w akcja uświadamiająca, tym razem z Norwegii: <a href="http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2" target="blank" class="link">http://moto.onet.pl/1607844,1,norwegia-motocyklisci-nie-sa-robakami,artykul.html?node=2</a><br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):Norwegia to nie Polska<br><hr>nimed<br>Komentatorzy napisał(a):Zatem ile procent wypadków z motocyklami w Polsce powodują samochody?<br><hr>Tom01<br>Komentatorzy napisał(a):To nie ma znaczenia, bo zarówno samochód i jak i motor na światłach lepiej widać.<br><hr>nimed<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Włączone światła mijania w dzień to istna paranoja Z jednej strony drożejące ceny paliwa a z drugiej strony karzą nam jeździć z włączonymi światłami. Gdzie to sens i logika, gdzie są ekolodzy co dbali o Dolinę Rospudy a tera milczą gdy codziennie tony dodatkowego zanieczyszczenia trafia do atmosfery. Rządzący - zobaczcie jak jest w innych krajach cywilizowanych w W. Brytanii, Niemczech , USA. Przecież te kraje leżą na tych samych szerokościach geograficznych. PO co stać w korkach na światłach ? <br><hr>kaz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości