Zobacz wÄ…tek - Kawasaki - kranik
NAS Analytics TAG

Kawasaki - kranik

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Kawasaki - kranik

Postprzez FreeZ » 22/6/2009, 14:42

Witam.

Jestem poczÄ…tkujÄ…cym motocyklistÄ… i mam dwa pytanka ;)

Otoz jestem posiadaczem Kawasaki Gpz 600 i mam pytanie apropo kranika.
SÄ… trzy pozycje: PRI-ON-RES . Wnioskuje ze ON to wlaczony doplyw paliwa, RES to rezerwa, wiec PRI oznaczaloby ze zamkniety. Jednakze kiedy mam ustawione na PRI, moge normalnie jezdzic, wiec o co cho?:>

Teraz drugie pytanie, moze troche absurdalne, ale kto pyta nie bladzi ;)
Jak tankuje paliwo to automatycznie uzupelnia sie rezerwa i potem wlasciwa czesc baku, czy musze wlaczyc opcje RES zeby lac do rezerwy? Jak to wyglada?

z gory dzieki :)
FreeZ
Świeżak

Postprzez rider143 » 22/6/2009, 19:08

PRI - awaryjne napełnienie komór pływakowych w gaźnikach ( po spuszczeniu paliwa z gaźników np. po czyszczeniu czy po zimie)
ON - otwarty dopływ paliwa do gaźników (jazda motocyklem)
RES - rezerwa, awaryjne dojechanie do miejsca gdzie uzupełnią paliwko
8)
Zbiornik paliwa nie jest podzielony na objętość przypadającą na normalną jazdę i objętość rezerwy. Jest to jeden "pojemnik" na paliwo. O wypływaniu paliwa decydują rurki kranika wchodzące w zbiornik. Rurka od pozycji ON wystaje kilka cm nad dno zbiornika paliwa. Czyli gdy paliwo opadnie do poziomu tej rurki to ta rurka nie ciągnie juz paliwa tylko powietrze-co oznacza koniec jazdy. Wówczas nalezy przełączyc na pozycje RES w kraniku. Rurka "odpowiadająca" za pozycje RES jest krociutka i praktycznie pozwala na zaciągniecie tej reszty paliwa ze zbiornika ktora rurka od ON juz nie jest w stanie zaciagnac. Czyli objetosc paliwa znajdujaca sie ponizej rurki od ON jest rezerwa paliwa.
Czyli, jezdzisz na ON, gdy skonczy sie paliwo przelaczasz na RES i jedziesz zatankowac. Jesli nie zdazysz przelaczyc i silnik zgasnie to zatrzymujesz sie, przelaczasz na pol minuty na PRI, po czym na RES i jedziesz na CPN :lol:
rider143
Świeżak

Postprzez FreeZ » 22/6/2009, 21:47

Ok dzieki wielkie :) czyli jak jezdzilem chwile na PRI to nic sie nie stanie?:>
FreeZ
Świeżak

Postprzez hENY » 23/6/2009, 08:24

nie
hENY
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum