Oszczędny motocykl. ybr125 vs varadero 125 vs er 5 vs cb 500
- Tmek
- Świeżak
Tmek napisał(a):Czytaj dokładniejWyraźnie pisałem o 125-tkach
Co do 50cc to potwierdzam
ok sory mój błąd

XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
Tyle że w 50ccm 6 biegów to kompletna pomyłka 

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Landryss25 napisał(a):Tyle że w 50ccm 6 biegów to kompletna pomyłka
Zgadzam się... nie wyobrażam sobie jazdy, nową 6-biegową pięćdziesiątka na blokadach

XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
- Tmek
- Świeżak
Witam.
Na początku chce podziękować wszystkim którzy wypowiadali się w temacie i doradzali co i jak.
Dzisiaj stałem się posiadaczem pięknej czarnej Hondy CB500S.
Motocykl generalnie bardzo doinwestwany, zadbany no i wersja 58KM.
Przejechałem tylko kilka km bo pogody brak ale muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Prosto, cicho, dynamicznie.
Wkrótce dam jakieś zdjęcia żebyście powiedzieli czy może być
Pozdrawiam
Na początku chce podziękować wszystkim którzy wypowiadali się w temacie i doradzali co i jak.
Dzisiaj stałem się posiadaczem pięknej czarnej Hondy CB500S.
Motocykl generalnie bardzo doinwestwany, zadbany no i wersja 58KM.
Przejechałem tylko kilka km bo pogody brak ale muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Prosto, cicho, dynamicznie.
Wkrótce dam jakieś zdjęcia żebyście powiedzieli czy może być

Pozdrawiam
- schwarz
- Świeżak
- Tmek
- Świeżak
Dzięki Tomek
Muszę przyznać, że dzisiaj pojeździłem i motor spełnia moje oczekiwania.
Najważniejsze że jest bardzo elastyczny silnik. Ponadto piękny dzwięk, w mojej akurat nie słychać ani kosza sprzęgłowego ani rozrządu więc nic nie zakłuca pracy silnika.
Generalnie zawieszenie bardzo sprężyste i odpowiada mi. Hamulce bardzo mocne, łatwo je dozować.
Wersja S z wysoką szybą powoduje, że wieje dopiero na kask i minimalnie na barki.
Jak ktoś stanie przed takim dylematem jak ja to naprawde niech się zdecyduje na conajmniej 500 i polecam CB500.
Oto mój sprzęt.

Muszę przyznać, że dzisiaj pojeździłem i motor spełnia moje oczekiwania.
Najważniejsze że jest bardzo elastyczny silnik. Ponadto piękny dzwięk, w mojej akurat nie słychać ani kosza sprzęgłowego ani rozrządu więc nic nie zakłuca pracy silnika.
Generalnie zawieszenie bardzo sprężyste i odpowiada mi. Hamulce bardzo mocne, łatwo je dozować.
Wersja S z wysoką szybą powoduje, że wieje dopiero na kask i minimalnie na barki.
Jak ktoś stanie przed takim dylematem jak ja to naprawde niech się zdecyduje na conajmniej 500 i polecam CB500.
Oto mój sprzęt.

- schwarz
- Świeżak
schwarz, a zdradzisz ile zapłaciłeś, jaki rok i przebieg? Bo też się za jakąś cb rozglądam, dzisiaj nawet jedną oglądałem i jakoś nie potrafię jej wycenić, czy warto, czy nie. Bo Twój egzemplarz bardzo ładnie się prezentuje...
- djmauro
- Świeżak
Dałem 7k za 98 rok i uważam, że to dobra cena. Dlatego, że motor nie jest po przygodach wypadkowych, dopiero co zrobiony pełny serwis, zawory, gaźniki, olej, uszczelniacze i olej w lagach, nowy kufer givi, nowy alarm, dodatkowa wysoka szyba, opony i napęd w super stanie, nie słychać kosza sprzęgłowego, oryginalan 58KM, dostałem do niej jeszcze haynsa no i czarna S czyli taka jakiej szukałem itp.
Oglądałem kilka cb i powiem ci tak. Szukanie moto żeby nie leżało nawet raz mija się z celem. Należy szukać prostego i wywróconego bardzo lekko. Nie patrz na przebieg tylko na to jak ktoś dbał i jaki jest stan. Jak ktoś dbał wymieniał wszysko jak trzeba to 100 tyś dla takiego moto to nic. Najważniejsze to przejedź się i jak jeździ prosto i nic złego się nie dzieje to bierz. Bez względu na cenę i inne braki. Żaden które oglądałem poprzednio nie jeździł jak potrzeba, jak już udało się go odpalić
Oglądałem kilka cb i powiem ci tak. Szukanie moto żeby nie leżało nawet raz mija się z celem. Należy szukać prostego i wywróconego bardzo lekko. Nie patrz na przebieg tylko na to jak ktoś dbał i jaki jest stan. Jak ktoś dbał wymieniał wszysko jak trzeba to 100 tyś dla takiego moto to nic. Najważniejsze to przejedź się i jak jeździ prosto i nic złego się nie dzieje to bierz. Bez względu na cenę i inne braki. Żaden które oglądałem poprzednio nie jeździł jak potrzeba, jak już udało się go odpalić

- schwarz
- Świeżak
Ja już od jakiegoś miesiąca oglądam cebule i rzeczywiście dużo jest skatowanych, a za te nieskatowane to sobie życzą jakieś astronomiczne sumy. Ale jest światełko w tunelu, bo znalazłem egzemplarz w miarę dobrze utrzymany i w przyszłym tygodniu jadę do niego z rzeczoznawcą ;] Dokładnie ten sam model, co Twój.
Dzięki za odpowiedź.
Gratuluję dobrego nabytku i być może kiedyś się spotkamy na jakimś zlocie na podobnych sprzętach
PZDR
Dzięki za odpowiedź.
Gratuluję dobrego nabytku i być może kiedyś się spotkamy na jakimś zlocie na podobnych sprzętach

PZDR
- djmauro
- Świeżak
Ograniczniki,chlodnica,szukanie dziwnych spawow i wiele wiele innych. Tak jak schwarz mowi ciezko cos znalesc co nie mialo szlifa
Ja dalem za swoja 6k (99 Rok i Naked) z tym ze prawie tysiak dodatkowego wkladu wlasnego conajmniej
motocykl byl po parkingowce typowej, a reszta rys normalne slady uzytkowania ;]

http://pl.youtube.com/watch?v=Ygm6irGpy ... re=related | | Pamietamy... [*]
-
s_extrem* - Świeżak
-
Kula07 - Stały bywalec
No gratulacje
Cieszę się, że być może choć ciutkę przyczyniłem się do wyboru CBtki
To moto jak na 500tkę na prawdę rwie aż miło.
Ja swoje odpaliłem w weekendzik `i znowu mi się tak spodobało, że chyba nie sprzedam
Pozdrawiam.
p.s.
Cena jak na rocznik dość wysoka, ale jeżeli stan jest taki jak opisujesz to na pewno warto było i nie będziesz załował wyłożonej kaski.

Cieszę się, że być może choć ciutkę przyczyniłem się do wyboru CBtki

To moto jak na 500tkę na prawdę rwie aż miło.
Ja swoje odpaliłem w weekendzik `i znowu mi się tak spodobało, że chyba nie sprzedam

Pozdrawiam.
p.s.
Cena jak na rocznik dość wysoka, ale jeżeli stan jest taki jak opisujesz to na pewno warto było i nie będziesz załował wyłożonej kaski.
Honda VFR 800I
-
Mike - Świeżak
Dzięki.
Dzisiaj podsumuje chyba całkowicie mój wybór a w zasadzie jego słuszność. Jak widać w temacie szukałem moto oszczędnego.
Zatankowałem moto do pełna i przejechałem 227km. Generalnie jazda w cyklu mieszanym, dosyć spokojna średnio ok 70km/h ale wiadomo moto testowane kilkanaście razy intensywnie...
Jazda trochę w dwie osoby i kilkakrotne odpalanie na kilka minut bez jazdy.
Pojechałem na stacje zatankować i okazało się, że weszło 9,3L.
Moje CB więc spaliło 4,1l/100km
W lato bez pałowania, tylko spokojnie jak lubie wyjdzie może ze 3,5 a to tyle co varadero 125. Tylko, że przyjemność z jazdy nieporównywalna. Nie mówiąc o innych możliwościach.
Pozdrawiam i polecam zadbane CB500
Dzisiaj podsumuje chyba całkowicie mój wybór a w zasadzie jego słuszność. Jak widać w temacie szukałem moto oszczędnego.
Zatankowałem moto do pełna i przejechałem 227km. Generalnie jazda w cyklu mieszanym, dosyć spokojna średnio ok 70km/h ale wiadomo moto testowane kilkanaście razy intensywnie...

Pojechałem na stacje zatankować i okazało się, że weszło 9,3L.
Moje CB więc spaliło 4,1l/100km

W lato bez pałowania, tylko spokojnie jak lubie wyjdzie może ze 3,5 a to tyle co varadero 125. Tylko, że przyjemność z jazdy nieporównywalna. Nie mówiąc o innych możliwościach.
Pozdrawiam i polecam zadbane CB500

- schwarz
- Świeżak
jeszcze się zdziwisz ile to żłopie
ja od niedawna mam cbf 500, ten sam silnik co cb 500, i bez nadmiernego pałowania żłopie koło 6,5 l w cyklu mieszanym. W samym mieście pewnie wyjdzie z 7 jak nie więcej. Teraz ci tyle wyszło bo jeździsz spokojnie na nowym moto.
Pełny bak wystarczył mi na 240 km

Pełny bak wystarczył mi na 240 km
- grzybol
- Świeżak
spoko, nie będę się kłócił. W każdym razie jeśli w cyklu mieszanym będziesz miał 4 l/100 to możesz być instruktorem eco drivingu. Przy gaźnikach jest to niemożliwe, chyba że dla ciebie cykl mieszany to 99 km trasa i 1 km miasto, no i szósty bieg przy 70 kmh
781228 <3
- grzybol
- Świeżak
500ccm= 4x125ccm
Ja na 100km karmię swój cyliner 2-2,5l benzyny, Ty zaś każdy z osobna 1-1,5l. Rewelacja! Przy takim spalaniu, jak Twoje, nie ruszyłbym swoją ybeerką z miejsca 

- Tmek
- Świeżak
Ja powiem tak. Najnizsze spalanie ok 4l latem na trasie. Ostre palowanie w porach zimowych ok 6-7l.
http://pl.youtube.com/watch?v=Ygm6irGpy ... re=related | | Pamietamy... [*]
-
s_extrem* - Świeżak