Oszczędny motocykl. ybr125 vs varadero 125 vs er 5 vs cb 500
hmm... trudno powiedziec bo olej zmienialem tylko raz... a dzwiek nadal jest... mechanik mowil ze cos ze sprzeglem, ale nic powaznego 

XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
Pododobnie jak i jamelvin napisał(a):jeżdzę nie od dziś i myślę że w połowie sezonu a może w przyszłym wykorzystam znaczą część potencjału mojej maszyny.

- Tmek
- Świeżak
a ja nawet jeden dzień dłużej 

-
Kula07 - Stały bywalec
Tmek napisał(a):Pododobnie jak i jamelvin napisał(a):jeżdzę nie od dziś i myślę że w połowie sezonu a może w przyszłym wykorzystam znaczą część potencjału mojej maszyny.Z tą tylko różnicą, że od pierwszego do ostatniego dnia sezonu
chodziło mi o to że może w połowie sezonu zacznę ogarniać w jakiś konkretny sposób te 150KM które mam w moto...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
melvin napisał(a):ogólnie po to kupiłem sporta żeby na nim zapier*alać i gumować... jeżdzę nie od dziś i myślę że w połowie sezonu a może w przyszłym wykorzystam znaczą część potencjału mojej maszyny.
BRAVO

I żałujesz że kupiłeś moto na wyrost

CB 58km->duża cebra 150km

A gdzie średnia 600ccm,potem duża 600ccm

Żałujesz synu

I wszystko będzie dobrze dopuki wiesz że jeszcze dużo wody w wiśle upłynie zanim ogarniesz moto.
Więc może wypowiedź się czy warto kupić moto z zapasem czy bawić się i wymieniać co rok na nowe,mocniejsze

www.kiteclub.pl | transalp xl650v | | ALOHA
-
kargul - Świeżak
to zalezy ile ma kto doświadczenia w jeździe na motocyklach...
2009 to mój 11 sezon na 2oo bywały różne sprzęty 50 500 teraz jest 929 do każdego podchodziłem z dystansem i dopiero po tym jak ogarnąłem moto na tyle że mnie niczym nie zaskakiwało i radziłem sobie w awaryjnych sytuacjach dochodziłem do wniosku że można zmieniać na więcej...
ogólnie każde większe moto kupuje się na wyrost i musi minąc jakiś czas zanim się je ogarnie... w moim przypadku wiem że to będzie sporo czasu bo różnica w mocy jest bardzo duża...
2009 to mój 11 sezon na 2oo bywały różne sprzęty 50 500 teraz jest 929 do każdego podchodziłem z dystansem i dopiero po tym jak ogarnąłem moto na tyle że mnie niczym nie zaskakiwało i radziłem sobie w awaryjnych sytuacjach dochodziłem do wniosku że można zmieniać na więcej...
ogólnie każde większe moto kupuje się na wyrost i musi minąc jakiś czas zanim się je ogarnie... w moim przypadku wiem że to będzie sporo czasu bo różnica w mocy jest bardzo duża...
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! 

-
melvin - PierwszyOkrutny
Ogarnia się jego moc, ale też jego zachowanie na drodze w przypadku gwałtownego hamowania z ominięciem przeszkody
Są to sytuacje, które mogą przydarzyć się na drodze 

- Tmek
- Świeżak
kargul napisał(a):I żałujesz że kupiłeś moto na wyrost :?: Bo wg niektórych na tym forum to troche przeskoczyłeś klas i nie wykorzystujesz moto w 100% więc sie nie nadajesz.
A kto powiedział, że od razu trzeba wykorzystywać moto w 100%? Pozatym gdzie Ci, którzy jeżdżą na litrach wykorzystują 100% potencjału ich maszyn? Tylko na torze, ew. jak się przejadą do Niemiec. Jak dla mnie "Nie ogarniasz od razu = nie nadajesz się" to kompletna bzdura. Ważne aby człowiek podszedł do mocy każdej kolejnej maszyny z szacunkiem. To jest już większym wyznacznikiem tego, czy ktoś się nadaje, czy nie. Na pałę to każdy umie, tylko jak długo?
-
lonewolf - Bywalec
Panowie proponuje zakończyć ten spór, bo temat jest zupełnie o czymś innym. a więc rozejm 

-
Kula07 - Stały bywalec
jeszcze nie, prawdopodobnie w tym tygodniu pójdzie do przeglądu, a ostatecznie w następnym. a tak w ogóle to moim zdaniem w Varadero brakuje jeszcze jednego biegu...takiej typowej 6 jakie często są w motocyklach turystycznych, biegu na którym można by było jechać z większą prędkością na mniejszych obrotach silnika...

-
Kula07 - Stały bywalec
Nie ma co niepotrzebnie obciążać silnika
W trasie jadę w zakresie obrotów na najwyższym biegu 7,5-8 krpm, nierobiąc najmniejszego wrażenia na pracy silnika mojej ybr

- Tmek
- Świeżak
ja jeżdżę na około 8-10tyś obrotów i też silnik nie prosi żeby tak nie cisnąć...i właśnie chodzi o to, że przydałby się jeszcze jeden bieg, na którym można by było jeździć te 100km/h na mniejszych obrotach...

-
Kula07 - Stały bywalec
Varadero 6 nie potrzebuje bo ma za mało mocy i nie miałaby siły jechać. Nie wymagajcie od małej 125 w 4t nie wiadomo czego 

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Cbr125 też ma 14KM i 6 bieg jest. Na pewno większa ilość biegów ma sens, tym bardziej w małych pojemnościach. Moment obrotowy jest lepiej rozłożony. Pamiętam 125-tki, co miały 3 biegi; a teraz 2x tyle. Samochody rajdowe WRC mają ich siedem. "Od przybytku głowa nie boli" 

- Tmek
- Świeżak
Tylko że w CBR 6 jest jak 5 w Varadero. Moim zdaniem skrzynia 5 biegowa jest lepsza przy tej pojemności.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Nie wymagajmy od małego silnika tyle. Moto 125 nie będzie śmigało 100 km/h na wolnych obrotach. Przecież ta prędkość podchodzi pod v max.
Jęśli moto nie spełnia twoich oczekiwań i źle wybrałeś to pozostaje większa pojemność.
Jęśli moto nie spełnia twoich oczekiwań i źle wybrałeś to pozostaje większa pojemność.
- schwarz
- Świeżak
schwarz nie przekręcaj moich słów, i czemu ma nie śmigać na wolnych obrotach 100km/h? wcześniej maiłem dr 125 i jakoś na wolnych obrotach śmigał, wiadomo nie 100, ale blisko v-max. a wybrałem bardzo dobrze, to, że napisałem wyżej, że przydałby się jeszcze jeden bieg to są moje przemyślenia którymi się z wami podzieliłem, to czy mam racje czy nie możecie sami ocenić. faktem jest, że przy 5 biegach moto lepiej się buja i ma lepszego powera 

-
Kula07 - Stały bywalec
Chcesz się przekonać, to zmień zębatkęKula07 napisał(a):czemu ma nie śmigać na wolnych obrotach 100km/h? wcześniej maiłem dr 125 i jakoś na wolnych obrotach śmigał

- Tmek
- Świeżak
Tmek napisał(a):jeden więcej montowany jest w ścigaczach.
no właśnie nie koniecznie... ile jest 50 co ma 6 biegów? w ch*j...
ale mniejsza o...

-
Kula07 - Stały bywalec