Wybór motoroweru / super moto dla młodego człowieka
Piciasek, właśnie, że nie. Czytałem na pewnych stronach opisujących derbi i inne sm, że około 90 km/h bez blokady. Nadal mnie interesuje, czy można jeździć powyżej 45 km/h, oczywiście w odpowiednich miejscach.
PS: Słyszałem, że przewozić drugą osobę można tylko, gdy ma się powyżej 17 lat, to prawda ?
Pozdrawiam
PS: Słyszałem, że przewozić drugą osobę można tylko, gdy ma się powyżej 17 lat, to prawda ?
Pozdrawiam
- Turbo09
- Świeżak
1. nie jest to prawda. nie musisz miec 17 lat do przewozenia kogos...
2. nie mozesz jechac nigdzie wiecej niz 45 km/h...
oczywiscie z punktu widzenia prawa... bo jak bedziesz jechal ~50 km/h z górki i Cie policja złapie to Ci raczej nic nie zrobią...
2. nie mozesz jechac nigdzie wiecej niz 45 km/h...

Memento Mori
Carpe Diem
Simson S51 -> Suzuki DR 125
Carpe Diem
-
Draz - Świeżak
Dzięki za odpowiedź. Teraz tylko czekać do 19 kwietnia ( moje urodziny ), aby zdać kartę motorowerową. Mam jeszcze jedno pytanie, gdzie w Warszawie można zdać kartę motorowerową.
PS: W szkole test jest w czerwcu .. dla mnie to za późno.
Pozdrawiam
PS: W szkole test jest w czerwcu .. dla mnie to za późno.
Pozdrawiam
- Turbo09
- Świeżak
No bostorn bez przesady
W szkole motorowerowa jest za darmo a w sarbo a wawie 200zł.

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
nie no Turbo... Wszystko ok Tylko wiesz... Przeoczyłes jeden malutki szczegół... Od stycznia nie będzie kart motorowerowych? to jak Ty ją chcesz zdać w kwietniu? Czary?:D
Memento Mori
Carpe Diem
Carpe Diem
-
Draz - Świeżak
albo mi sie pokickało chyba cos nie pamietam ile kumpel płacił w wordzie 100zł czy 500zł
wiem duza rozbierznośc ale niech będzie że 100zł
no ale o co 100 jak mozna za freeko w sqle robic ;p
a dla czego od stycznia niee?
toz nowe przepisy jeszcze nie weszły po 1 a jak wejdą to jakos marzec, okres wakacyjny
wiem duza rozbierznośc ale niech będzie że 100zł
no ale o co 100 jak mozna za freeko w sqle robic ;p
a dla czego od stycznia niee?
toz nowe przepisy jeszcze nie weszły po 1 a jak wejdą to jakos marzec, okres wakacyjny
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Bostorn w szkole za 3zł
a u nas na policji 40zł wyrobienie i masz taką fajną dyskietke metalową
A propos:
Art. 96.
1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
1. rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy;
2. motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy;
3. pojazdem zaprzęgowym - jest prawo jazdy, karta motorowerowa lub rowerowa, jeżeli osoba uprawniona ukończyła 15 lat.
2. Kartę rowerową lub motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osiągnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej.
3. Kierować rowerem wieloosobowym oraz przewozić na rowerze inną osobę może osoba, która ukończyła 17 lat, a kierować po jezdni wózkiem inwalidzkim poruszanym siłą mięśni kierującego - osoba, która ukończyła 13 lat.

A propos:
Art. 96.
1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
1. rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy;
2. motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy;
3. pojazdem zaprzęgowym - jest prawo jazdy, karta motorowerowa lub rowerowa, jeżeli osoba uprawniona ukończyła 15 lat.
2. Kartę rowerową lub motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osiągnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej.
3. Kierować rowerem wieloosobowym oraz przewozić na rowerze inną osobę może osoba, która ukończyła 17 lat, a kierować po jezdni wózkiem inwalidzkim poruszanym siłą mięśni kierującego - osoba, która ukończyła 13 lat.
-
piciasek - Świeżak
Draz napisał(a):nie no Turbo... Wszystko ok Tylko wiesz... Przeoczyłes jeden malutki szczegół... Od stycznia nie będzie kart motorowerowych? to jak Ty ją chcesz zdać w kwietniu? Czary?:D
Nawet jeśli nowe przepisy wejdą to od WRZEŚNIA, więc to już nie problem. U nas w szkole jest test w czerwcu, ale chciałbym wyrobić ją jak najwcześniej.
Pozdrawiam
- Turbo09
- Świeżak
Cwikla, teoretycznie motorowerem jest pojazd napędzany silnikiem do 50cm3, którego budowa ogranicza prędkość do 45 km/h, lecz wiesz jak jest .. derbi sm, yamaha tzr .. i wiele, wiele innych marek. Dziwi mnie, że bez problemu można je zarejestrować jako motorower .. ale dzięki temu już niedługo będę miał sm.
- Turbo09
- Świeżak
Draz napisał(a):nie no Turbo... Wszystko ok Tylko wiesz... Przeoczyłes jeden malutki szczegół... Od stycznia nie będzie kart motorowerowych? to jak Ty ją chcesz zdać w kwietniu? Czary?:D
Będą, lecz w postaci prawka AM od 14 roku życia, więc rok na spontanie pojeździsz

Czarny 300cc 2T.
-
Duriv - Bywalec
Wiesz Ale jeśli coś rozwija prędkości większe niż tam 50 km/h to teoretycznie nie jest motorowerem i kwalifikuje się pod A1
Tz. że większość odblokowanych motorowerów, motorowerami nie są.
Ale wiadomo że jak rejestrujesz i jest 50cm3 (co rozwija predkości rzędu 70km/h) to nie ma problemu tym bardziej że nigdzie nie pisze jego V - max.

Ale wiadomo że jak rejestrujesz i jest 50cm3 (co rozwija predkości rzędu 70km/h) to nie ma problemu tym bardziej że nigdzie nie pisze jego V - max.
- Cwikla
- Świeżak
Cwikla napisał(a):Wiesz Ale jeśli coś rozwija prędkości większe niż tam 50 km/h to teoretycznie nie jest motorowerem i kwalifikuje się pod A1Tz. że większość odblokowanych motorowerów, motorowerami nie są.
Teoretycznie w dowodzie pisze moc.
Czarny 300cc 2T.
-
Duriv - Bywalec
Jeśli dobrze czujesz się na motorze, jeździłeś nim długo .. to wiadomo, że w miejscach gdzie możesz jechać te 80 km/h będziesz jechał, ale trzeba uważać, coraz więcej jest cywilnych radiowozów.
PS: Możecie mi podać skutki, jakie nastąpią po zatrzymaniu, jeśli będę jechał więcej niż45 km/h.
Pozdrawiam
PS: Możecie mi podać skutki, jakie nastąpią po zatrzymaniu, jeśli będę jechał więcej niż45 km/h.
Pozdrawiam
- Turbo09
- Świeżak
hmm... no więc najpierw mozesz sie klocic ze jest z gorki.. jak sie nie wykłócisz a będą sie dalej czepiac to zabierają dowód rejestracyjny a motorek kiedują na badania techniczne... no i albo go blokujesz do 45 albo na motocykl rejestrujesz... ale zadko sie zepiają jak jedziesz nawet te 70....
Memento Mori
Carpe Diem
Carpe Diem
-
Draz - Świeżak
Draz, czyli jeśli się nie wykłócę to zabierają dowód rejestracyjny, robią badania techniczne i karzą zarejestrować na motocykl, lub założyć blokadę do 45 km/h + pokrycie badań .. rozumiem, ale czy w takiej sytuacji groził, by mi mandat ?
- Turbo09
- Świeżak
Coś by Ci może tam groziło ale wiesz to rodzice muszą płacić.
Jak nie będziesz świrować i tam no trochę przekroczysz prędkość to nie powinieneś się bać.
A mandat to za przekroczenie prędkości i nie jestem
ale też chyba coś było za nielegalne dokumenty(to co jest napisane w dowodzie różnie się w rzeczywistosci)
Jak nie będziesz świrować i tam no trochę przekroczysz prędkość to nie powinieneś się bać.
A mandat to za przekroczenie prędkości i nie jestem
ale też chyba coś było za nielegalne dokumenty(to co jest napisane w dowodzie różnie się w rzeczywistosci)
- Cwikla
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości