Wybór motoroweru / super moto dla młodego człowieka
Wybór motoroweru / super moto dla młodego człowieka
Witam
Mam na imię Tomek. Już w kwietniu będę zdawał na kartę motorowerową, chcę być dobrym kierowcą, dlatego przepisów ruchu drogowego uczę się już teraz. Piszę ten post ponieważ wiadomo, że jeśli ma się kartę motorowerową, trzeba znać przepisy i posiadać motorower. Pierwszą myślą był skuter "yamaha aerox", lecz odrzuca mnie brak biegów, drugą myślą była "yamaha tzr 50", ale rodzice sprzeciwili się tej decyzji. Uznałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie cross na asfaltowych kołach. Jak każdy człowiek który jest zainteresowany kupnem hmm.. no właśnie, czego ? Dla mojej skromnej osoby środkiem transportu jest motorower kupiony w markecie, a częścią życia jest dobry, markowy sprzęt.
Pierwszym cross który zaczął mnie interesować to "gilera smt 50", lecz na język nasuwa mi się wiele pytań.
1. Jak z częściami do tego motorowera ?
2. Czy jazda po szosie samemu i z pasażerem jest przyjemna ?
3. Jaka jest prawdziwa prędkość maksymalna ?
4. Czy mogę poprosić was o ciekawe linki z częściami z Polski ?
Drugim cross który mnie zainteresował to "Derbi Senda X-Treme SM", lecz odrzuca mnie dźwięk i prędkość maksymalna. Mój przyjaciel posiada taki motorower, lecz bardziej podoba mi się gilera. Kolejne pytania związane z Derbi.
Mam nadzieję, że poświęcicie chwilę czasu i pomożecie.
PS: W grę wchodzi tylko lekko używany cross do 5000zł, ponieważ muszę zainwestować w osprzęt.
Pozdrawiam Tomasz
Mam na imię Tomek. Już w kwietniu będę zdawał na kartę motorowerową, chcę być dobrym kierowcą, dlatego przepisów ruchu drogowego uczę się już teraz. Piszę ten post ponieważ wiadomo, że jeśli ma się kartę motorowerową, trzeba znać przepisy i posiadać motorower. Pierwszą myślą był skuter "yamaha aerox", lecz odrzuca mnie brak biegów, drugą myślą była "yamaha tzr 50", ale rodzice sprzeciwili się tej decyzji. Uznałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie cross na asfaltowych kołach. Jak każdy człowiek który jest zainteresowany kupnem hmm.. no właśnie, czego ? Dla mojej skromnej osoby środkiem transportu jest motorower kupiony w markecie, a częścią życia jest dobry, markowy sprzęt.
Pierwszym cross który zaczął mnie interesować to "gilera smt 50", lecz na język nasuwa mi się wiele pytań.
Drugim cross który mnie zainteresował to "Derbi Senda X-Treme SM", lecz odrzuca mnie dźwięk i prędkość maksymalna. Mój przyjaciel posiada taki motorower, lecz bardziej podoba mi się gilera. Kolejne pytania związane z Derbi.
Mam nadzieję, że poświęcicie chwilę czasu i pomożecie.
PS: W grę wchodzi tylko lekko używany cross do 5000zł, ponieważ muszę zainwestować w osprzęt.
Pozdrawiam Tomasz
Ostatnio edytowano 29/10/2008, 18:18 przez Turbo09, łącznie edytowano 1 raz
- Turbo09
- Świeżak
To jest dział offroad, tu nikt Ci nie doradzi miedzy takimi pierdziawkami.
Co innego jakbyś chciał np enduro 125/50 to co innego.
Jak nie załóż w skuterach czy gdzieś tam.
I proszę, nie mów na sende "cross"
Co innego jakbyś chciał np enduro 125/50 to co innego.
Jak nie załóż w skuterach czy gdzieś tam.
I proszę, nie mów na sende "cross"

Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
Panzernacker -
Sam kiedyś tak zaczynałeś, i nie potępiaj go to to. Prawda, może i nie ten dział. Ale nie trzeba tego tak podkreślać.
Gilera SMT - Miałem kiedyś. Miły sprzęt, to samo co derbi senda 50 drd z 2003 roku. Części dużo (allegro/mieloch), osiągi przyzwoite jak na 50tke, no i jest bardzo poręczny, i bezawaryjny. To już Twoja wola.
W 5 tyś. się spokojnie zmieścisz
Pozdrawiam
Duriv
@edit.
Senda/smt to Supermoto 50. Ale jednak ze względu na pewne osoby, używaj pojęcia "motorower".
Sam kiedyś tak zaczynałeś, i nie potępiaj go to to. Prawda, może i nie ten dział. Ale nie trzeba tego tak podkreślać.
Gilera SMT - Miałem kiedyś. Miły sprzęt, to samo co derbi senda 50 drd z 2003 roku. Części dużo (allegro/mieloch), osiągi przyzwoite jak na 50tke, no i jest bardzo poręczny, i bezawaryjny. To już Twoja wola.
W 5 tyś. się spokojnie zmieścisz

Pozdrawiam
Duriv
@edit.
Senda/smt to Supermoto 50. Ale jednak ze względu na pewne osoby, używaj pojęcia "motorower".
Czarny 300cc 2T.
-
Duriv - Bywalec
powiem wam jedno .... Dzieciak ma wielki szacun u mnie ha Duriv lamisz.. ty takiego nie masz ;pp
az nie chce mi sie wierzyc ze to pisał 14 latek
:o
wszystko tresciwe i konkretne więc tylko powiem że następnym razem pisz w pierdunkach
a jesli chodzi o moto to rozumiem ze szukasz super-moto
Nie znam Gilerki ale na pewno niejest zła z silniczkiem minarelki
co do sendy swietny moto ale:
ciężko z częsciami chociaż coraz lepiej o nie bo moto staje sie popularniejszy w pl i coraz wiecej czesci sciogają ale są qresko drogie :/
a co do wygody- oba moto to sm wiec sÄ… wÄ…skie i poczÄ…tkowo moze Cie dupa bolec od dluzszej jazdy ale z czasem przyzwyczaisz siÄ™
na ogół jest spoko;d
z pasazerem jest też dobrze bo jest sporo miejsca
a co do czesci albo allegro i jacys sprzedawcy jesli szukasz uzywek a jak chcesz nówki piszesz do mieloch.sklep.pl jakos tak i oni Ci sciągają częsci albo jak mają na stanie sprzedają
az nie chce mi sie wierzyc ze to pisał 14 latek

wszystko tresciwe i konkretne więc tylko powiem że następnym razem pisz w pierdunkach
a jesli chodzi o moto to rozumiem ze szukasz super-moto
co do sendy swietny moto ale:
ciężko z częsciami chociaż coraz lepiej o nie bo moto staje sie popularniejszy w pl i coraz wiecej czesci sciogają ale są qresko drogie :/
a co do wygody- oba moto to sm wiec sÄ… wÄ…skie i poczÄ…tkowo moze Cie dupa bolec od dluzszej jazdy ale z czasem przyzwyczaisz siÄ™
na ogół jest spoko;d
z pasazerem jest też dobrze bo jest sporo miejsca
a co do czesci albo allegro i jacys sprzedawcy jesli szukasz uzywek a jak chcesz nówki piszesz do mieloch.sklep.pl jakos tak i oni Ci sciągają częsci albo jak mają na stanie sprzedają
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, na pewno pomogą mi w wybraniu super moto. Co do źle umieszczonego tematu .. długo wahałem się z wyborem tematu .. skuterem nie można tego nazwać, lecz na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że można te motorowery nazwać "crossem", ale jeśli minąłem się z prawdą to przepraszam. Mam nadzieję, że administrator przeniesie wątek do odpowiedniego tematu.
PS: Co do mojego wieku .. mam 12.5 lat, lecz mam nadzieję, że usprawiedliwi mnie to, że chcę wybrać motorower który chcę zakupić już w zimę.
Pozdrawiam Tomasz
PS: Co do mojego wieku .. mam 12.5 lat, lecz mam nadzieję, że usprawiedliwi mnie to, że chcę wybrać motorower który chcę zakupić już w zimę.
Pozdrawiam Tomasz
- Turbo09
- Świeżak
hohoho chłopie jestem pod wrażeniem albo nie dowierzaniem albo ty albo tata pomagał ci pisac ^_^
pełna profesja;d
hmm myślę że jak zamkną to nie bd kłopotu i nie dadzą Ci bana ;d
bo sie wqr.. jak dadzÄ… ;p
hmm smki suuper maszyny
tylko 1 wada trzeba miec troszke cm zeby ich dosiadac
pełna profesja;d
hmm myślę że jak zamkną to nie bd kłopotu i nie dadzą Ci bana ;d
bo sie wqr.. jak dadzÄ… ;p
hmm smki suuper maszyny
tylko 1 wada trzeba miec troszke cm zeby ich dosiadac
Ostatnio edytowano 29/10/2008, 21:07 przez Bostorn, łącznie edytowano 1 raz
-
Bostorn - Moderator
Twój post bardzo mnie rozbawił, po prostu znam zasady kultury i pisowni. Wracając do tematu .. może polecicie mi coś w takim przedziale cenowym, lecz półkę wyżej, np. yamaha, honda, suzuki. Jestem laikiem, ale jeśli będę kupował sprzęt to taki który sprawi mi wiele frajdy.
PS: Co do mojego wzrostu .. mam 1,68 m - 1,69 m
Pozdrawiam Tomasz
PS: Co do mojego wzrostu .. mam 1,68 m - 1,69 m
Pozdrawiam Tomasz
- Turbo09
- Świeżak
Derbi jest firmą, która produkuje motorowery od kilkudziesięciu lat,
więc nie ma się czego bać. Pozatym w tym przedziale cenowym,
znajdziesz najnowszy model rocznikowo w bardzo dobrym stanie.
Jeżeli byś miał np 7 tyś - Yamaha DT 50 z 2005+
Pozdrawiam
Duriv.
więc nie ma się czego bać. Pozatym w tym przedziale cenowym,
znajdziesz najnowszy model rocznikowo w bardzo dobrym stanie.
Jeżeli byś miał np 7 tyś - Yamaha DT 50 z 2005+

Pozdrawiam
Duriv.
Czarny 300cc 2T.
-
Duriv - Bywalec
Bostorn napisał(a):
Silnik to nie jest miranelli, tylko projek Derbi. Jak wiadomo Derbi Senda i Gilera SMT (te nowe) to to samo, ponieważ obie firmy należą do koncernu Piaggio. Problemu z częściami nie ma (autoryzowane serwisy piaggio posiadają wszystkie części). Części Tuningowych jest masa. Generalnie Moto fajne, ale:
-opony niezbyt nadają się w teren (na piasku ciężko, ciężko)
-cholernie twarda kanapa
-ssanie przy gaźniku (ciężka obsługa - bynajmniej w modelu 2008, jaki miałem).
Poza tym czasem denerwują krótkie przełożenia, ale to jak w każdej 50ccm. A i nie polecam kupowanie nowej, jeżdżenie 45km/h wykożystując 6 bieów to istna katorga.
Generlanie Moto godne polecenia (szczegónie po ostrym tuningu na 70ccm

Ostatnio edytowano 30/10/2008, 19:41 przez wikples, łącznie edytowano 1 raz
-
wikples - Bywalec
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Kanapa nie jest, aż tak twarda, miałem okazję to testować. Jak pisałem wcześniej, jestem zainteresowany motorowerami używanymi w dobrym i zadbanym stanie. Co do jeżdżenia po piachu czy terenie .. motorower ma być na drogę, z czasem dokupię odpowiednie koła. Interesuję się modelarstwem, dlatego wiem jak ważne jest dobre ogumienie. Może znacie jakieś ciekawe modele innych supermoto ?
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
- Turbo09
- Świeżak
Duriv napisał(a):Panzernacker -
Sam kiedyś tak zaczynałeś, i nie potępiaj go to to.
Nie, tak nie zaczynałem

Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
wikles nie wiem jakie teraz silniki siedzą w gilerce byc moze i derbioskie ale rocznikowo 04 03 etc siedzą minarelki słuchałem w necie jak pracują jak jeżdżą i nie pindol że to derbiki ...
najlepsze rozwiÄ…zanie dla Ciebie to albo Senda drd jest suuper;d
Rieju RR bodajże
albo Gilera sm
ewentualnie nowsza apka RX
najlepsze rozwiÄ…zanie dla Ciebie to albo Senda drd jest suuper;d
Rieju RR bodajże
albo Gilera sm
ewentualnie nowsza apka RX
-
Bostorn - Moderator
Bostorn napisał(a):wikles nie wiem jakie teraz silniki siedzą w gilerce byc moze i derbioskie ale rocznikowo 04 03 etc siedzą minarelki słuchałem w necie jak pracują jak jeżdżą i nie pindol że to derbiki ...
a wiesz co ja "w necie" widziałem? nie 'pindole', wiem jaki był silnik w mojej SMT 2008r. Specialnie pytałem się u najlepszego specjalisty we Wrocławiu jeśli chodzi o Gilerki. Dowiedziałem się też, że te silniki lepiej wypadają w enduro 50ccm niż te miranelli z Aprilek.
-
wikples - Bywalec
taa ktaak zgodze się ale to dopiero od roku 07 8 są silniki derbiowskie nawet w apkach ;d są dełbi ale w roku 02 04 siedziały minarelki !! ;d
-
Bostorn - Moderator
Bierz Hondę HM Derapage, moim zdaniem najlepiej wypada jeżeli chodzi o 50ccm
KTM SX 250 08'(piekielna maszyna),
Husaberg FE 550 07'(śmierć na kółkach)
Husqvarna SMR 450 RR 08'(nie kupujcie tego, jeśli chcecie żyć;])
KTM SX 505 09' (najlepszy quad;))
KTM XC-F 505 09' (odlot;])
Husaberg FE 550 07'(śmierć na kółkach)
Husqvarna SMR 450 RR 08'(nie kupujcie tego, jeśli chcecie żyć;])
KTM SX 505 09' (najlepszy quad;))
KTM XC-F 505 09' (odlot;])
-
Dirt Rider - Świeżak
nie wiem jak jeździ ale zgodze się z kolegą słyszałem pare razy na temat tej hondy
ze niby niezła jest
a jak w praktyce musiał bys sam sprawdzic

-
Bostorn - Moderator
Dziękuję za liczne odpowiedzi, w internecie naczytałem się bardzo wiele o tej hondzie .. niektóre są bardzo kontrowersyjne, inne całkiem działające na jej plus. Przyjaciel mojego ojca zajmuje się podobnymi motorami .. doradzał mi nie grzebać w markach takich jak "gilera" czy "derbi", lecz interesować się "honda", "yamaha" .. czy znacie dobre i porządne super moto które wyprodukowała Yamaha ?
- Turbo09
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości