Zobacz wÄ…tek - suzuki gs 550m pali bezpiecznik
NAS Analytics TAG

suzuki gs 550m pali bezpiecznik

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

suzuki gs 550m pali bezpiecznik

Postprzez buczerr » 27/4/2008, 10:22

No więc chciałem odpalić niedawno motor, zakręcił chwilę i przestał, od tamtej pory zero reakcji na "start". A parę godzin wcześniej jeździłem :(
Nie mogę znaleźć bezpieczników, nie ma?
Akumulator i klemy oczywiście ok.
Prąd od akumulatora ma na drodze do rozrusznika taka puszeczkę do niej prąd dochodzi ale już nie wychodzi. Nie ma też prądu w kabelku od przycisku "START" nie wiem czy powinien być tam prąd, czy to masa, ale ten kabelek biegnie też chyba do tej puszeczki łączącej akumulator z rozrusznikiem. Wiec albo to ta puszeczka albo bezpiecznik albo kable.
Co myślicie o tym? moto jest stary 83r.
Pomóżcie..
Ostatnio edytowano 28/4/2008, 12:18 przez buczerr, łącznie edytowano 1 raz
buczerr
Świeżak

Postprzez hugo2003 » 27/4/2008, 12:28

a moze masz czerwony przycisk w pozycji "OFF"????
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez buczerr » 27/4/2008, 14:48

:) rozśmieszyłeś mnie :) hehe ja całą manetkę rozebrałem i mierzyłem napięcia ;) guziczki są ok na 100% :)
buczerr
Świeżak

Postprzez simonw » 27/4/2008, 14:56

Wiesz, ja ktoregos dnia jechalem po bajecznie plaskich, idealnych asfaltowych highway`ach wroclawia i padla mi elektryka. Na parkingu nie moglem odpalic, zerkam w koncu z glupiego pod owiewke, a tam dynda wypieta z panelu wtyczka :P
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Adam M. » 27/4/2008, 16:54

Czy z tego pudelka wychodza 2 grube i 2 cienkie kable ?
Jesli tak to jest to przekaznik rozrusznika i tam, albo w samym rozruszniku mogl wystapic jakis problem.
Na poczatek sprobuj postukac mocno w rozrusznik ( po zdjeciu pokrywki na 2 srubki ) i sprobuj znowu zakrecic.

Adam M.
GS 1150 EFE.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez buczerr » 27/4/2008, 18:36

Sprawdzałem napięcie na rozruszniku, tam w ogóle prąd nie dochodzi. jeden gruby przewód od akumulatora dochodzi, drugi gruby wychodzi bezpośrednio do rozrusznika i jeden cienki, chyba idzie od stacyjki, po naciśnięciu na start nie ma prądu w tym cienkim kabelku i na wyjściu na rozrusznik.
dzięki za pomoc koledzy.
buczerr
Świeżak

Postprzez Adam M. » 28/4/2008, 02:22

Czy rozkrecales sam wlacznik rozrusznika na kierownicy ?
Moze w nim styki nie kontaktuja.
On po nacisnieciu przekazuje napiecie ze stacyjki dalej na przekaznik rozrusznika, czyli musisz sprawdzic czy prad dochodzi do wlacznika i czy po nacisnieciu go pojawia sie na wyjsciu z niego do przekaznika.
Drugi kabelek przekaznika jest kablem masujacym.
W momencie nacisniecia wlacznika rozrusznika prad w przekazniku wytwarza pole magnetyczne i przyciaga zwore laczaca gruby kabel idacy z baterii do rozrusznika.
Kiedy tego pradu na przekazniku nie ma to zwora nie zostaje przyciagnieta i nie pojawi sie prad w grubym kablu rozrusznika.

Adam M.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez buczerr » 28/4/2008, 08:52

Adam M. dzieki piekne za wyjasnienie, takiej odpowiedzi oczekiwalem :) tak rozkrecalem manetke i tam nie dochodzi prad, wiec bede szukal przy stacyjce, teraz zaobserwowalem, ze nie swieci ze kontrolka od oleju, a swiecila sie nawet jak nie palil moto. Rozkrecam stacyjke.
temat mozna zamknac.
Dzieki
buczerr
Świeżak

Postprzez buczerr » 28/4/2008, 09:54

Po kabelkach znalazłem bezpieczniki, był spalony.. założyłem taki sam czyli 10A i po chwili też sie spalił podczas kręcenia rozrusznikiem. Gdzie może być zwarcie? w rozruszniku?

ej no. upalil mi kolejny, tym razem podczas jazdy, 10A. Jaki tam powinien byc bezpiecznik? Ja miałem same 10A i jeden 20A. Jakie macie w swoich motorkach? mogę założyć mocniejszy? nic sie nie będzie działo? zaraz mnie trafi, musiałem przypchać bryke na podwórko bo zabrakło mi bezpieczników ;(

Ale zawracam wam głowe. Teraz zrobiłem tak. włożyłem bezpieczniki 8A bo 10A nie mam, przewiozłem sie z kilometr na jednym 8A spalił sie włożyłem kolejny, dojechałem do domu, spalił sie. Włożyłem kolejny i przy przełączeniu przycisku z "OFF" na "ON" pali mi cały czas teraz te 8A bezpieczniki ;/ nawet nie da sie zakręcić rozrusznikiem ani nic, bo jak przełącze na "ON" to odrazu pali.. miał kto stak kiedyś? moze to jakiś przekaźnik?
ProszÄ™ o wypowiadania sie w tym watku.
buczerr
Świeżak

Postprzez limak14 » 28/4/2008, 13:33

nie wiem jak to bedzie z rozrusznikeim ale ja mialem niedawno taki sam problem ze swiatlami mijania
jak tylko je wlaczalem to palilo bezpiecznik
jak pali bezpiecznik tak bardzo szybko(mniej niz sekunda)to najprawdopodosniej jest to zwarcie
i w moim przypadku sie sprawdzilo bo kabel od swiatel byl przetarty i mi "masowal" rame
dzisiaj to zrobilem i jestem dumny
wez moze zobacz wiazke ktora idzie obok glowki ramy bo to taki newralgiczny punkt na przecieranie
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 28/4/2008, 15:19

BLAGAM! EDYTUJ POSTY
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Adam M. » 29/4/2008, 00:03

Zwarcie jest niestety w instalacji, najbardziej podejrzane sa zawsze przelaczniki,ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze przewody Suzuki rwa sie wewnatrz izolacji i wowczas po jej przebiciu moga zwierac do masy.
Nie wkladaj zadnych wiekszych bezpiecznikow tylko miernik w reke i po kablach musisz znalezc zwarcie.
Po zdjeciu zbiornika dokladnie obejrzyj wiazke, czy niegdzi nie jest przetarta i wyslizgana od kontaktu z rama moto.

Adam M.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez buczerr » 29/4/2008, 09:25

dziki, już szukałem z miernikiem, ale jeszcze popatrzę ;)

Jak nic jest zwarcie na jednym kabelku od przełącznika "ON - OFF" ten który biegnie od bezpiecznika jest spoko, nie ma zwarcia, natomiast od przełącznika już dalej masuje lekko. Nie wiem dokąd biegnie ten przewodzik, idzie przez lampę do głównej wiązki, a dalej nie mam pojęcia, może wie ktoś z was? Albo wie gdzie znaleźć schemat instalacji elektrycznej do tej maszyny?
Był bym wdzięczny za pomoc.
To jest chyba kabelek od zapłonu, albo od rozrusznika, nie wiem sam..
buczerr
Świeżak

Postprzez limak14 » 29/4/2008, 12:52

http://www.motoinfo.yoyo.pl/
wez poszukaj tutaj
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Adam M. » 29/4/2008, 16:32

Zalezy jaki ma kolor.
Pomaranczowo bialy idzie do modulu, ale w wersji angielskiej rowniez do bezpiecznika, zolto zielony do przekaznika startera, a pomaranczowy do bezpiecznikow skad dostarcza prad na przelacznik ON/OFF.

Adam M.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez buczerr » 29/4/2008, 22:19

no ten jest pomarańczowy z białym paskiem. Biegnie od bezpiecznika do przełącznika "ON - OFF" i na tym odcinku kabelek jest ok, a dalej od przełącznika wchodzi biegnie wiązką do do lampy tam jest łączony i też jest spoko, a dalej już nie wiem idzie w tą grubą wiązkę i trudno zlokalizować dokąd biegnie...
buczerr
Świeżak

Postprzez piotrek18 » 7/5/2008, 22:11

a cyka chociaz ten przekaznik pradu ? Jak nie to on jest zwalony.. Jeszcze jedno pytanie czy jak sie spali bezpiecznik to sie kontrolki swieca czy nie? Tez mam ten motorek i mi poszła elektryka. Własnie nad nia pracuje.Jestem na etapie ze raz pali a raz nie a czsem nie na wszystkie garczki pali.
piotrek18
Świeżak

Postprzez buczerr » 8/5/2008, 14:26

od kontrolek jest inny bezpiecznik :) ten odpowiada za zapłon poprostu :) ja rozebrałem w mak, złożyłem, jeden kabelek oizolowałem bo był przetarty i śmigam na bezpiecznikach 8A bo wszystkie spaliłem a innych nie miałem ;PP o dziwo nie palą sie, nawet tam gdzie powinien być 20A :D
buczerr
Świeżak

Postprzez buczerr » 10/5/2008, 11:08

wczoraj znow mi spalil bezpiecznik :) jednak w manetce byl przetarty kabelek, nie zauwazylem wczesniej, juz jest ok i dzieki piekne za pomoc :)
buczerr
Świeżak

Postprzez fifi00 » 22/5/2008, 14:54

posprawdzaj kable może gdzieś pod wpływem temperatury mogly się przytopić i robią zwarcie
fifi00
Świeżak

Następna strona

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê