suzuki gs 550m pali bezpiecznik
• Strona 1 z 2 • 1, 2
suzuki gs 550m pali bezpiecznik
No więc chciałem odpalić niedawno motor, zakręcił chwilę i przestał, od tamtej pory zero reakcji na "start". A parę godzin wcześniej jeździłem
Nie mogę znaleźć bezpieczników, nie ma?
Akumulator i klemy oczywiście ok.
Prąd od akumulatora ma na drodze do rozrusznika taka puszeczkę do niej prąd dochodzi ale już nie wychodzi. Nie ma też prądu w kabelku od przycisku "START" nie wiem czy powinien być tam prąd, czy to masa, ale ten kabelek biegnie też chyba do tej puszeczki łączącej akumulator z rozrusznikiem. Wiec albo to ta puszeczka albo bezpiecznik albo kable.
Co myślicie o tym? moto jest stary 83r.
Pomóżcie..

Nie mogę znaleźć bezpieczników, nie ma?
Akumulator i klemy oczywiście ok.
Prąd od akumulatora ma na drodze do rozrusznika taka puszeczkę do niej prąd dochodzi ale już nie wychodzi. Nie ma też prądu w kabelku od przycisku "START" nie wiem czy powinien być tam prąd, czy to masa, ale ten kabelek biegnie też chyba do tej puszeczki łączącej akumulator z rozrusznikiem. Wiec albo to ta puszeczka albo bezpiecznik albo kable.
Co myślicie o tym? moto jest stary 83r.
Pomóżcie..
Ostatnio edytowano 28/4/2008, 12:18 przez buczerr, łącznie edytowano 1 raz
- buczerr
- Świeżak
Wiesz, ja ktoregos dnia jechalem po bajecznie plaskich, idealnych asfaltowych highway`ach wroclawia i padla mi elektryka. Na parkingu nie moglem odpalic, zerkam w koncu z glupiego pod owiewke, a tam dynda wypieta z panelu wtyczka 

Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Czy z tego pudelka wychodza 2 grube i 2 cienkie kable ?
Jesli tak to jest to przekaznik rozrusznika i tam, albo w samym rozruszniku mogl wystapic jakis problem.
Na poczatek sprobuj postukac mocno w rozrusznik ( po zdjeciu pokrywki na 2 srubki ) i sprobuj znowu zakrecic.
Adam M.
GS 1150 EFE.
Jesli tak to jest to przekaznik rozrusznika i tam, albo w samym rozruszniku mogl wystapic jakis problem.
Na poczatek sprobuj postukac mocno w rozrusznik ( po zdjeciu pokrywki na 2 srubki ) i sprobuj znowu zakrecic.
Adam M.
GS 1150 EFE.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
Sprawdzałem napięcie na rozruszniku, tam w ogóle prąd nie dochodzi. jeden gruby przewód od akumulatora dochodzi, drugi gruby wychodzi bezpośrednio do rozrusznika i jeden cienki, chyba idzie od stacyjki, po naciśnięciu na start nie ma prądu w tym cienkim kabelku i na wyjściu na rozrusznik.
dzięki za pomoc koledzy.
dzięki za pomoc koledzy.
- buczerr
- Świeżak
Czy rozkrecales sam wlacznik rozrusznika na kierownicy ?
Moze w nim styki nie kontaktuja.
On po nacisnieciu przekazuje napiecie ze stacyjki dalej na przekaznik rozrusznika, czyli musisz sprawdzic czy prad dochodzi do wlacznika i czy po nacisnieciu go pojawia sie na wyjsciu z niego do przekaznika.
Drugi kabelek przekaznika jest kablem masujacym.
W momencie nacisniecia wlacznika rozrusznika prad w przekazniku wytwarza pole magnetyczne i przyciaga zwore laczaca gruby kabel idacy z baterii do rozrusznika.
Kiedy tego pradu na przekazniku nie ma to zwora nie zostaje przyciagnieta i nie pojawi sie prad w grubym kablu rozrusznika.
Adam M.
Moze w nim styki nie kontaktuja.
On po nacisnieciu przekazuje napiecie ze stacyjki dalej na przekaznik rozrusznika, czyli musisz sprawdzic czy prad dochodzi do wlacznika i czy po nacisnieciu go pojawia sie na wyjsciu z niego do przekaznika.
Drugi kabelek przekaznika jest kablem masujacym.
W momencie nacisniecia wlacznika rozrusznika prad w przekazniku wytwarza pole magnetyczne i przyciaga zwore laczaca gruby kabel idacy z baterii do rozrusznika.
Kiedy tego pradu na przekazniku nie ma to zwora nie zostaje przyciagnieta i nie pojawi sie prad w grubym kablu rozrusznika.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
Adam M. dzieki piekne za wyjasnienie, takiej odpowiedzi oczekiwalem
tak rozkrecalem manetke i tam nie dochodzi prad, wiec bede szukal przy stacyjce, teraz zaobserwowalem, ze nie swieci ze kontrolka od oleju, a swiecila sie nawet jak nie palil moto. Rozkrecam stacyjke.
temat mozna zamknac.
Dzieki

temat mozna zamknac.
Dzieki
- buczerr
- Świeżak
Po kabelkach znalazłem bezpieczniki, był spalony.. założyłem taki sam czyli 10A i po chwili też sie spalił podczas kręcenia rozrusznikiem. Gdzie może być zwarcie? w rozruszniku?
ej no. upalil mi kolejny, tym razem podczas jazdy, 10A. Jaki tam powinien byc bezpiecznik? Ja miałem same 10A i jeden 20A. Jakie macie w swoich motorkach? mogę założyć mocniejszy? nic sie nie będzie działo? zaraz mnie trafi, musiałem przypchać bryke na podwórko bo zabrakło mi bezpieczników ;(
Ale zawracam wam głowe. Teraz zrobiłem tak. włożyłem bezpieczniki 8A bo 10A nie mam, przewiozłem sie z kilometr na jednym 8A spalił sie włożyłem kolejny, dojechałem do domu, spalił sie. Włożyłem kolejny i przy przełączeniu przycisku z "OFF" na "ON" pali mi cały czas teraz te 8A bezpieczniki ;/ nawet nie da sie zakręcić rozrusznikiem ani nic, bo jak przełącze na "ON" to odrazu pali.. miał kto stak kiedyś? moze to jakiś przekaźnik?
ProszÄ™ o wypowiadania sie w tym watku.
ej no. upalil mi kolejny, tym razem podczas jazdy, 10A. Jaki tam powinien byc bezpiecznik? Ja miałem same 10A i jeden 20A. Jakie macie w swoich motorkach? mogę założyć mocniejszy? nic sie nie będzie działo? zaraz mnie trafi, musiałem przypchać bryke na podwórko bo zabrakło mi bezpieczników ;(
Ale zawracam wam głowe. Teraz zrobiłem tak. włożyłem bezpieczniki 8A bo 10A nie mam, przewiozłem sie z kilometr na jednym 8A spalił sie włożyłem kolejny, dojechałem do domu, spalił sie. Włożyłem kolejny i przy przełączeniu przycisku z "OFF" na "ON" pali mi cały czas teraz te 8A bezpieczniki ;/ nawet nie da sie zakręcić rozrusznikiem ani nic, bo jak przełącze na "ON" to odrazu pali.. miał kto stak kiedyś? moze to jakiś przekaźnik?
ProszÄ™ o wypowiadania sie w tym watku.
- buczerr
- Świeżak
nie wiem jak to bedzie z rozrusznikeim ale ja mialem niedawno taki sam problem ze swiatlami mijania
jak tylko je wlaczalem to palilo bezpiecznik
jak pali bezpiecznik tak bardzo szybko(mniej niz sekunda)to najprawdopodosniej jest to zwarcie
i w moim przypadku sie sprawdzilo bo kabel od swiatel byl przetarty i mi "masowal" rame
dzisiaj to zrobilem i jestem dumny
wez moze zobacz wiazke ktora idzie obok glowki ramy bo to taki newralgiczny punkt na przecieranie
jak tylko je wlaczalem to palilo bezpiecznik
jak pali bezpiecznik tak bardzo szybko(mniej niz sekunda)to najprawdopodosniej jest to zwarcie
i w moim przypadku sie sprawdzilo bo kabel od swiatel byl przetarty i mi "masowal" rame
dzisiaj to zrobilem i jestem dumny
wez moze zobacz wiazke ktora idzie obok glowki ramy bo to taki newralgiczny punkt na przecieranie
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
BLAGAM! EDYTUJ POSTY
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
Zwarcie jest niestety w instalacji, najbardziej podejrzane sa zawsze przelaczniki,ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze przewody Suzuki rwa sie wewnatrz izolacji i wowczas po jej przebiciu moga zwierac do masy.
Nie wkladaj zadnych wiekszych bezpiecznikow tylko miernik w reke i po kablach musisz znalezc zwarcie.
Po zdjeciu zbiornika dokladnie obejrzyj wiazke, czy niegdzi nie jest przetarta i wyslizgana od kontaktu z rama moto.
Adam M.
Nie wkladaj zadnych wiekszych bezpiecznikow tylko miernik w reke i po kablach musisz znalezc zwarcie.
Po zdjeciu zbiornika dokladnie obejrzyj wiazke, czy niegdzi nie jest przetarta i wyslizgana od kontaktu z rama moto.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
dziki, już szukałem z miernikiem, ale jeszcze popatrzę
Jak nic jest zwarcie na jednym kabelku od przełącznika "ON - OFF" ten który biegnie od bezpiecznika jest spoko, nie ma zwarcia, natomiast od przełącznika już dalej masuje lekko. Nie wiem dokąd biegnie ten przewodzik, idzie przez lampę do głównej wiązki, a dalej nie mam pojęcia, może wie ktoś z was? Albo wie gdzie znaleźć schemat instalacji elektrycznej do tej maszyny?
Był bym wdzięczny za pomoc.
To jest chyba kabelek od zapłonu, albo od rozrusznika, nie wiem sam..

Jak nic jest zwarcie na jednym kabelku od przełącznika "ON - OFF" ten który biegnie od bezpiecznika jest spoko, nie ma zwarcia, natomiast od przełącznika już dalej masuje lekko. Nie wiem dokąd biegnie ten przewodzik, idzie przez lampę do głównej wiązki, a dalej nie mam pojęcia, może wie ktoś z was? Albo wie gdzie znaleźć schemat instalacji elektrycznej do tej maszyny?
Był bym wdzięczny za pomoc.
To jest chyba kabelek od zapłonu, albo od rozrusznika, nie wiem sam..
- buczerr
- Świeżak
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
Zalezy jaki ma kolor.
Pomaranczowo bialy idzie do modulu, ale w wersji angielskiej rowniez do bezpiecznika, zolto zielony do przekaznika startera, a pomaranczowy do bezpiecznikow skad dostarcza prad na przelacznik ON/OFF.
Adam M.
Pomaranczowo bialy idzie do modulu, ale w wersji angielskiej rowniez do bezpiecznika, zolto zielony do przekaznika startera, a pomaranczowy do bezpiecznikow skad dostarcza prad na przelacznik ON/OFF.
Adam M.
- Adam M.
- VIP Åšcigacz.pl
no ten jest pomarańczowy z białym paskiem. Biegnie od bezpiecznika do przełącznika "ON - OFF" i na tym odcinku kabelek jest ok, a dalej od przełącznika wchodzi biegnie wiązką do do lampy tam jest łączony i też jest spoko, a dalej już nie wiem idzie w tą grubą wiązkę i trudno zlokalizować dokąd biegnie...
- buczerr
- Świeżak
a cyka chociaz ten przekaznik pradu ? Jak nie to on jest zwalony.. Jeszcze jedno pytanie czy jak sie spali bezpiecznik to sie kontrolki swieca czy nie? Tez mam ten motorek i mi poszła elektryka. Własnie nad nia pracuje.Jestem na etapie ze raz pali a raz nie a czsem nie na wszystkie garczki pali.
- piotrek18
- Świeżak
od kontrolek jest inny bezpiecznik
ten odpowiada za zapłon poprostu
ja rozebrałem w mak, złożyłem, jeden kabelek oizolowałem bo był przetarty i śmigam na bezpiecznikach 8A bo wszystkie spaliłem a innych nie miałem ;PP o dziwo nie palą sie, nawet tam gdzie powinien być 20A 

- buczerr
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości