Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
Re: Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
ls2 to raczej srednia liga, szukaj uzywanego np airoh stelt bedziesz zadowolony, co do modeli, tanie sa kiepskie, i były rózne wypusty czasem lepsze czasem gorsze, ciezko przewidziec, niestety kompletny strój taki który troche posłuzy i bedzie bezpieczny kosztuje sporo
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Buty myślałem o https://allegrolokalnie.pl/oferta/buty-motocrosowe
Mam pytanie odnośnie jazdy. Jak dziś jeździłem po lesie ok. 1h to policzył mi 1.7mth? Zeszło może z 2l paliwa, na ciepłym silniku trochę ciężko pali bez gazu i gaśnie na wolnych obrotach. Daje mu motul 800 1:35 tak gościu mówił, że lepiej trochę za więcej niż za mało. Filtr powietrza jest trochę wilgotny, wydaje mi się, że potrzyma jeszcze, juz kupiłem valvoline air 5l. A też łańcuch jak zajechałem do garażu trochę tak jakby chrobotał leciutko, też kupiłem smar szczotkę i cos do czyszczenia z ipone? Na zimnym silniku tak nie robił. I wydaje mi się, że jakby coś z lagi leciało. Mam problem też ze skrzynią jeżdżę, aby na 1,2 i wydaje mi się że 3 wrzucam czasami reszta przy większej prędkości się odblokowuje?. Też nie rozpędzałem się zbyt aby do 50 jak troche asfaltu złapałem na dojazd do lasu, znalazłem też jakiś amatorski tor ;p
Przy wymianie oleju zmienia się jeszcze tam filtr oleju, nie wiem czy takowy tam jest. Chodzi o gas gas ec 125. A ogólnie moje wrażenia z pierwszej jazdy są mocne, trochę minie czasu zanim go opanuje
Mam pytanie odnośnie jazdy. Jak dziś jeździłem po lesie ok. 1h to policzył mi 1.7mth? Zeszło może z 2l paliwa, na ciepłym silniku trochę ciężko pali bez gazu i gaśnie na wolnych obrotach. Daje mu motul 800 1:35 tak gościu mówił, że lepiej trochę za więcej niż za mało. Filtr powietrza jest trochę wilgotny, wydaje mi się, że potrzyma jeszcze, juz kupiłem valvoline air 5l. A też łańcuch jak zajechałem do garażu trochę tak jakby chrobotał leciutko, też kupiłem smar szczotkę i cos do czyszczenia z ipone? Na zimnym silniku tak nie robił. I wydaje mi się, że jakby coś z lagi leciało. Mam problem też ze skrzynią jeżdżę, aby na 1,2 i wydaje mi się że 3 wrzucam czasami reszta przy większej prędkości się odblokowuje?. Też nie rozpędzałem się zbyt aby do 50 jak troche asfaltu złapałem na dojazd do lasu, znalazłem też jakiś amatorski tor ;p
Przy wymianie oleju zmienia się jeszcze tam filtr oleju, nie wiem czy takowy tam jest. Chodzi o gas gas ec 125. A ogólnie moje wrażenia z pierwszej jazdy są mocne, trochę minie czasu zanim go opanuje

- roles
- Świeżak
Olej to motul transoil 10w40 tak mi doradzał sprzedawca.
- roles
- Świeżak
tech5 nie znam, wiec sie nie wypowiem, w alpinestarsach mało siedze, dla mnie mało wygodne - są bezpieczne ale niewygodne. ja raczej kupuje topowe modele i tam mi to własnie nie leży, wiec podejrzewam że w niskich modelach tez moze byc kiepsko, od siebie moge polecic tanie buty forma terrain TX z zawiasem.
5l do filtra powietrza to pewnie do mycia, a potrzeba cos jeszcze do nasÄ…czania.
szczotka i płyn do mycia łancucha w offroadzie to dla mnie troche nieporozumienie, i tak wszystko jest wymywane w wodzie, to jeszcze chemią usunąc resztki smaru to az proszenie sie o korozje wewnatrz łancucha, ja jedynie myje wodą ( karcher niskie cisnienei i nie z bliska) i dośc obficie smaruje po myciu, naped wytrzymuje mi mega długo. a testowałem juz wiele metod
szczotką i płynem mozna myc jak sie szykujesz na wystawe
jak kiepsko trzyma obroty to pewnie gaźnik do serwisu
nic sie nie odblokowuje, mozesz wbic 6stke przy 20 km/h
w 2T nie ma filtra oleju
proponuje znaleźc jakas instrukcje obsługi uzytkownika i sie w miare z nią zapoznać jest tam wiele przydatnych info, od tego co trzeba i kiedy robic po takie proste operacje jak chociazby mycie motocykla
5l do filtra powietrza to pewnie do mycia, a potrzeba cos jeszcze do nasÄ…czania.
szczotka i płyn do mycia łancucha w offroadzie to dla mnie troche nieporozumienie, i tak wszystko jest wymywane w wodzie, to jeszcze chemią usunąc resztki smaru to az proszenie sie o korozje wewnatrz łancucha, ja jedynie myje wodą ( karcher niskie cisnienei i nie z bliska) i dośc obficie smaruje po myciu, naped wytrzymuje mi mega długo. a testowałem juz wiele metod
szczotką i płynem mozna myc jak sie szykujesz na wystawe

jak kiepsko trzyma obroty to pewnie gaźnik do serwisu
nic sie nie odblokowuje, mozesz wbic 6stke przy 20 km/h
w 2T nie ma filtra oleju
proponuje znaleźc jakas instrukcje obsługi uzytkownika i sie w miare z nią zapoznać jest tam wiele przydatnych info, od tego co trzeba i kiedy robic po takie proste operacje jak chociazby mycie motocykla
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Z czego co wywnioskowałem z książki z pomocą tłumacza to sprzęgło nasmarowywać co tankowanie? dyski sprawdzać co 3tank,świeca co1tank czyscic, filtr powietrza co1tank czyscic ,gaznik sprawdzac co 1 tank, olej co 3 tank wymiana, tłok co 3 tank sprawdzac i czyscic? cylinder co 3 tank sprawdzic, łańcuch smarować co tank, Nie ma nic o mth. A zegar dobrze liczy te mth skoro 1,7mth-2l paliwa- 1h łagodnej jazdy
- roles
- Świeżak
ciezko przeliczac te motogodziny, skoro instrukcja podaje w zbiornikach paliwa to tegosie mozna trzymać
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Spróbuję dostosować się do tych instrukcji, lecz ciekawi mnie czemu troche leci z lewej lagi? Dzisiaj jadę do serwisu może oni jak to zobaczą coś zaradzą na moje wątpliwości. Nie wiem którą zbroje wybrać https://allegro.pl/oferta/fox-airframe- ... 8896126106 czy https://allegrolokalnie.pl/oferta/buzer ... n-vest-3-0
- roles
- Świeżak
jak sie poci z teleskopu to do wymiany uszczelnienie
przy okazji trzeba wszystko obejrzeć pomierzyc, moze panewki tez prowadzace do wymiany, czasem bywa ze i rura np uszkodzona. obie sa spoko, ale wybrał bym foxa,
przy okazji trzeba wszystko obejrzeć pomierzyc, moze panewki tez prowadzace do wymiany, czasem bywa ze i rura np uszkodzona. obie sa spoko, ale wybrał bym foxa,
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ten foxa wydaje mi się trochę stary model,a le jutro jadę do warszawy to akurat go obejrzę nowe są po 900. Te LEATT BRACE FUSION VEST 3.0 za 700 wygląda na mniej używanego i stoi też po 1200. Mam po drodze i nie wiem czy też nie zajechać. https://allegrolokalnie.pl/oferty/?phra ... rmy%20Thor tylko, że na mnie pewnie lepsza L. I nie wiem czy tech 5 czy fox instinct
- roles
- Świeżak
fox instinct zdecydowanie lepsze
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam szanownych użytkowników. Przymierzam się do zakupu pierwszego motocykla enduro.
Rozważam pojemności 125 i 250. Skłaniałbym się do zakupu czterosówa, bo podobno łatwiej okiełznać jego moc, ale może lepiej zacząć od 2t? Mój budżet to około 6 tysięcy, jakieś sugestie na jakie modele zwrócić uwagę?
Rozważam pojemności 125 i 250. Skłaniałbym się do zakupu czterosówa, bo podobno łatwiej okiełznać jego moc, ale może lepiej zacząć od 2t? Mój budżet to około 6 tysięcy, jakieś sugestie na jakie modele zwrócić uwagę?
- szaman13
- Świeżak
nie ma do konca reguły to i to jest ok, 4T pewnie troche przyjemniejsze dla uzytkownika, ale za 6 tysiecy to pewnie nic ciekawego nie dorwiesz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam, co sadzicie o tym egzemplarzu? Prezentuje sie ladnie i ma dosyc maly przebieg.
https://www.olx.pl/oferta/yamaha-dt-125 ... f06b3de73e
https://www.olx.pl/oferta/yamaha-dt-125 ... f06b3de73e
- PatrykB
- Świeżak
wygląda ładnie, ale nawjazniejsze jaki jest na zywo 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
dt 125
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Cześć. Poszukuje jakiegoś fajnego motocykla enduro. Mam 16 lat, mierzę 170 cm i ważę 50 kg. Jestem otwarty na wszystkie propozycję. Jeśli dałoby rade to podałby ktoś kilka ciekawych propozycji z różnych marek? Upatrzyłem husqvarnę 125 wre i kawasaki kdx 125. Jaka jest wasza opinia o tych motocyklach? Budżet jaki posiadam to 9 tyś ale moto chciałbym kupić do 7-6 tyś żeby mieć jakiś zapas jakby się coś posypało. Wolę bardziej motocykle hard enduro, przez to że są lżejsze, ale dobrego softa też mogę przygarnąć. Interesuje mnie bardziej 2-suw przez tańszą eksploatację i że ma trochę zapasu mocy
. To będzie moje pierwsze moto. Z góry dzięki za pomoc 

- swiezydomino
- Świeżak
cokolwiek nie kupisz bedzie ok, kazda marka ma cos z tego segmentu motocykli, bardfziej bym szukał nie konkretnego modelu tylko to co sie trafi lepiej ( lepszy stan/nizsza cena )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam użytkowników forum.
Chcę zakupić swój pierwszy motocykl typu cross/enduro. Zależy mi aby był mało awaryjny ewentualnie części żeby nie był kosmicznie drogie. Mam budżet wysokości 12-14tyś. Co polecacie?
Chcę zakupić swój pierwszy motocykl typu cross/enduro. Zależy mi aby był mało awaryjny ewentualnie części żeby nie był kosmicznie drogie. Mam budżet wysokości 12-14tyś. Co polecacie?
- magnat253
- Świeżak
To raczej szukasz nie xross tylko enduro i to soft suzuki drz 400 kawasaki klx 250 / 300 yamaha dt 125 to sprzety spoko. Drz swietna - moze byc na poczatek dosyc mocna
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam, planuję zakup enduro (zależy mi na homologacji) i mam dwóch faworytów. Są nimi KTM EXC450 i Yamaha WR450F, i nie wiem który wybrać. Budżet to max 12-13 tys. I chciałbym wiedzieć jakie są plusy i minusy tych maszyn, czym się różnią, jaka jest dostępność części do starszych roczników oraz do którego jest więcej części tuningowych. Będzie to moje pierwsze enduro (za dzieciaka miałem Yamahę TZR50, ale to chyba nie za bardzo ma znaczenie z uwagi na moc TZR).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
- ciezki
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości