Aprilia rs 125 olej do silnika/skrzyni | regulacja dozownika
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Aprilia rs 125 olej do silnika/skrzyni | regulacja dozownika
Witam,
mam aprilie rs 125. Mam dwa pytania co do tego motoru. Mianowicie:
1. Jaki olej nalać do silnika/skrzyni?
2. Czy jest możliwość wyregulowania mieszanki przez dozownik? Bo chyba coś jest źle.. gdyż na 500 km spaliła mi litr oleju..
Pozdrawiam
mam aprilie rs 125. Mam dwa pytania co do tego motoru. Mianowicie:
1. Jaki olej nalać do silnika/skrzyni?
2. Czy jest możliwość wyregulowania mieszanki przez dozownik? Bo chyba coś jest źle.. gdyż na 500 km spaliła mi litr oleju..
Pozdrawiam
-
moto_karOl - Świeżak
Producent Castrol zaleca:
Silnik: Power 1 Racing 2T
Skrzynia: SMX lub TAF-X
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">
</a>
<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>

<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>
-
cdsMarcin - Bywalec
jest regulacja dozowania oleju, pomka z linkÄ… sterujÄ…cÄ… jest przed lewÄ… pokrywÄ… silnika, za plastikowÄ… obudowÄ…, linka ma regulacje, wkrec jÄ… o 2 mm i bedziesz mial dobrze...
<b>Aprilia RS 125 Racing</b>
pamiętaj używaj funkcji <b>szukaj</b>, traktuj ją jak przyjaciela

-
pabll0 - Świeżak
cdsMarcin napisał(a):Producent Castrol zaleca:
Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć gdzie wlewać ten olej do skrzyni, a gdzie ten do silnika?
-
moto_karOl - Świeżak
do silnika- wlewa sie do takiego plastkiowego zbiornika od którego idzie linka do dozownika
do skrzyni- najczęściejw prawym deklu jest wlew
do skrzyni- najczęściejw prawym deklu jest wlew
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
pabll0 napisał(a):pawlak200192 napisał(a):do skrzyni- najczęściejw prawym deklu jest wlew
Sorry ale chyba w lewymto nie jawka
po lewej to jest w jawce

w większosci nowszych moto po lewej jest magneto, a po prawej sprzęgło i w deklu sprzęgła najczęściej jest wlew oleju do skrzyni
Sorry zapomniałem ze w rotax'ie jest sprzęgło po lewej

- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
pabll0 napisał(a):jest regulacja dozowania oleju, pomka z linką sterującą jest przed lewą pokrywą silnika, za plastikową obudową, linka ma regulacje, wkrec ją o 2 mm i bedziesz mial dobrze...
Nie będzie to groziło uszkodzeniem silnika?

-
moto_karOl - Świeżak
Z tego co wiem 1l oleju powinien Ci starczyć na ~1000km... jesli masz dobrze ustawione wszystko oczywiście
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">
</a>

-
cdsMarcin - Bywalec
to zalezy od spalania... okolo 1:50 powinno wyjsc czyli przy spalaniu 5l/100km powinno styknac na 1000km ale jak bedzie starczalo na np 900km to tez bedzie dobrze... po prostu silnik bedzie mial ciuteczke lepsze smarowanie
-
kravec - Administrator
W moim przypadku okazało sie, że olej był zbyt gęsty i tarcze sprzęgła nie chodziły dobrze dopuki się wszystko troche nie rozgrzało (opinia mechanika na temat mojej RS) niestety nie wiem co on tam wtedy powlewał, ale pomogło... jak widac wiele zalezy od dobrego oleju.
- venango3
- Świeżak
moto_karOl napisał(a):cdsMarcin napisał(a):Producent Castrol zaleca:
Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć gdzie wlewać ten olej do skrzyni, a gdzie ten do silnika?
Do silnika znaczy do dozwonika który poda do silnika a jak ci pali 1 na 500 to dobrze ci pali pamietaj na oleju nigdy nie oszczędzaj ani nie lej go za mało bo bedziesz miał 2000zł z bańki:D chyba że ci sie dławi to wtedy mozesz przykręcić.. ale i tak pewnie są fabryczne ustawienia...
cdsMarcin napisał(a):Z tego co wiem 1l oleju powinien Ci starczyć na ~1000km... jesli masz dobrze ustawione wszystko oczywiście
Zalezy od motocykla tak to mozęsz sobie lać do rometa
powinno być tak jak marcin powiedział 1 na 500km a jeśli masz jakiś problem z kosztami utrzymania to zauważ jaki motor kupiłeś:D jak sie wywalisz częsci tez nie będą tanie...
na przyszlosc- edytuj postry... pozdrawiam kravec
Bóg stworzył człowieka po to żeby jeździł motorem 

-
VCO - Świeżak
oczywiscie.. zgadza sie lepiej zeby mial wiecej oleju, ale przesadzac tez nie ma co;) osobiscie mam podkrecone tak ze pali mi litr na 600 km 

<b>Aprilia RS 125 Racing</b>

-
pabll0 - Świeżak
witam... terz kupiłem Aprilir RS 125 i chce zmienic oleje... tzn ten do dozownika juz kupiem (castrol power 1 racing 2T) a do skrzyni kupilem TAF-X tez castrola... ale nie wiem ile do skrzyni wlac... butelka ma o,5 l... czy to wystarczy???? aha mowice o tej regulacji tego dozownika.. czy moze mki ktos napisac dokladny opis jak to sie robi i jak tosprawdzic.... jestem kompletnym świeżakiem to moj I motorek a nie chce go zniszczyć.... z gory dzieki.. POZDRAWIAM
Tomek M
- talerz1111
- Świeżak
talerz1111 napisał(a):do skrzyni kupilem TAF-X tez castrola... ale nie wiem ile do skrzyni wlac... butelka ma o,5 l... czy to wystarczy????
Przy wlewie/korku powinno być napisane, a jeśli nie to poszukaj w serwisówce jeśli posiadasz

joł czekerap oczywiście
- Dorota_TDR
- Świeżak
witam.... jest napisane 600cc czyli 600 ml mam wlac???? jestem zielony.. sorka ze to moze smieszne ale ja nie wiem.... hehe... poza tym mam rozwalona glowice i tlok... wie ktos moze gdzie wstwiaja nowe szklanki i tloki...???? pozdrawiam....
Tomek M
- talerz1111
- Świeżak
A nie napisałem Ci wcześniej ile lać oleju? lejesz po kontrolną srube i już...
Co do tłoka i głowicy to musisz kupic nowe i jesli nie chcesz podejmować się składania samemu to do kogos z tym kto siedzi przy silnikach. Oczywiście szlif cylindra przed wymianą tłoka.
Pozdro
Co do tłoka i głowicy to musisz kupic nowe i jesli nie chcesz podejmować się składania samemu to do kogos z tym kto siedzi przy silnikach. Oczywiście szlif cylindra przed wymianą tłoka.
Pozdro
-
Fenek16 - VIP Åšcigacz.pl
o olej pytałem bo chce wiedziec jaki mam wlac bo stary spuscilem ale trochce sie porozlewalo i nie wiedzialem ile go bylo.... co do silnika to go wymontowalem i zawiozlem do goscia ktory siedzu tylko przy motorach.... tylko koszty beda duze... ale trudno... dzieki za pomoc.... pozdrawiam
a wiecie moze gdzie mozna dostac jakies czesci do tych aprili ??? w wlkp najlepiej.... albo cos wysylkowo ... ????
edytuj posty.. pozdrawiam kravec
a wiecie moze gdzie mozna dostac jakies czesci do tych aprili ??? w wlkp najlepiej.... albo cos wysylkowo ... ????
edytuj posty.. pozdrawiam kravec
Tomek M
- talerz1111
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości