Zobacz wątek - Jak wytrzymałe są naklejki na motocykl?
NAS Analytics TAG

Jak wytrzymałe są naklejki na motocykl?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Jak wytrzymałe są naklejki na motocykl?

Postprzez NPS » 18/1/2016, 23:14

Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj i początek przygody z motocyklami (prawdopodobnie).

Przeglądam oferty z Yamahą YZF R125 i jedna się wyróżnia (wyglądem znaczy się): http://allegro.pl/yamaha-yzf-r125-monst ... 77106.html

Moto jest ładne i efektowne, tylko to nie jest oryginalne malowanie, a naklejki (z tego, co wiem) i zastanawiam się, jak trwałe są takie naklejki. Czy nie zniszczą się na deszczu/słońcu/od mycia/whatever. I jeśli się zniszczą, to jak wtedy taki motocykl będzie wyglądał.
NPS
Świeżak

Postprzez NPS » 22/1/2016, 08:49

Kurczę, szkoda, miałem nadzieję, że na takim forum, jak to, ktoś będzie coś wiedział.
NPS
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 22/1/2016, 10:54

Bo jedyna szczera odpowiedz to: "To zalezy". Profesjonalne oklejanie plastikow/karoserii starcza na lata. Naklejki z papieru odpadna po drugim myciu i zapaskudza wszystko klejem. Jesli jestes amatorem myjki cisnieniowej, to tez moga zejsc szybciej.

Ja mam plastik/folie naklejke firmowa na motocyklu i nie dosc, ze wyglada, to trzyma sie dobrze od 2 lat.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez Invi » 22/1/2016, 19:58

Oryginalne trzymają długimi latami. Nieprzystosowane badziewie wypali się na słońcu i dostanie burchli po miesiącu :D
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez NPS » 22/1/2016, 20:17

No z tego, co widziałem, to MotoOSW m. in. tym się zajmuje, więc człowiek zakładałby, że robią to porządnie. Ale kto wie. :P Dzięki za odpowiedzi w każdym razie, trochę mi pomogliście.
NPS
Świeżak

Postprzez Artur_ » 23/1/2016, 08:08

Zależy jaką techniką wykonany jest druk:
- solwent 1-2 lat, w motocyklu krócej
- solwent + laminat UV 3-5 lat
- sitodruk - prędzej folię szlag trafi niż sam wydruk
- folia plotowana - w zależności od rodzaju folii, są 2-3 letnie (marszczą się i ściągają w zależności od temperatury, pękają itp), są 5-7 letnie, są i 10 letnie. Do tego są takie naklejki z różnym rodzajem kleju, są nawet takie do zastosowań na duże zmiany temperatury i duże prędkości (np. do stosowania na samolotach), których klej dosłownie wulkanizuje naklejkę z lakierem.
O oryginale, jeśli naklejka niema przejść tonalnych, najczęściej stosowany jest sitodruk.
Artur_
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê