Trudne sprawy [18+]
To siÄ™ trochÄ™ wtrÄ…cÄ™ do dyskusji..
*Fragment rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów:
§ 25. 1. WÅ‚aÅ›ciciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyÅ‚u w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjÄ…tkiem przyczep, ciÄ…gników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza siÄ™ tylko z tyÅ‚u, z zastrzeżeniem ust. 1a–2.
1a. W przypadku trójkołowego motocykla i pojazdu samochodowego posiadającego homologację według wymagań dla kategorii L5 oraz trójkołowego motoroweru i pojazdu samochodowego posiadającego homologację według wymagań dla kategorii L2, określonych w przepisach o homologacji pojazdów, tablice umieszcza się również z przodu, jeżeli posiadają specjalne miejsce do jej umieszczenia.
2. W przypadkach uzasadnionych konstrukcjÄ… ciÄ…gnika rolniczego tablice umieszcza siÄ™ z przodu pojazdu.
3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem pojazdu, o którym mowa w ust. 1a, oraz ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2.
4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5.
5. Z tyłu przyczepy motocyklowej umieszcza się tablicę rejestracyjną motocyklową przeniesioną z motocykla, który ciągnie przyczepę.
6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przedniÄ… i tylnÄ… tablicÄ™ umieszcza siÄ™ w Å›rodku szerokoÅ›ci pojazdu, a gdyby to utrudniaÅ‚o jego eksploatowanie lub ograniczaÅ‚o widoczność tablicy – po lewej stronie pojazdu.
7. W przypadku ciągnika rolniczego, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, i pojazdu wolnobieżnego, wchodzących w skład kolejki turystycznej, o której mowa w art. 2 pkt 49a ustawy, tablice umieszcza się z przodu i z tyłu albo tylko z tyłu, w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego. W przypadku przyczepy dostosowanej do przewozu osób wchodzącej w skład kolejki turystycznej tablice umieszcza się tylko z tyłu.
Podziel siÄ™
*Fragment rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów:
§ 25. 1. WÅ‚aÅ›ciciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyÅ‚u w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjÄ…tkiem przyczep, ciÄ…gników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza siÄ™ tylko z tyÅ‚u, z zastrzeżeniem ust. 1a–2.
1a. W przypadku trójkołowego motocykla i pojazdu samochodowego posiadającego homologację według wymagań dla kategorii L5 oraz trójkołowego motoroweru i pojazdu samochodowego posiadającego homologację według wymagań dla kategorii L2, określonych w przepisach o homologacji pojazdów, tablice umieszcza się również z przodu, jeżeli posiadają specjalne miejsce do jej umieszczenia.
2. W przypadkach uzasadnionych konstrukcjÄ… ciÄ…gnika rolniczego tablice umieszcza siÄ™ z przodu pojazdu.
3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem pojazdu, o którym mowa w ust. 1a, oraz ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2.
4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5.
5. Z tyłu przyczepy motocyklowej umieszcza się tablicę rejestracyjną motocyklową przeniesioną z motocykla, który ciągnie przyczepę.
6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przedniÄ… i tylnÄ… tablicÄ™ umieszcza siÄ™ w Å›rodku szerokoÅ›ci pojazdu, a gdyby to utrudniaÅ‚o jego eksploatowanie lub ograniczaÅ‚o widoczność tablicy – po lewej stronie pojazdu.
7. W przypadku ciągnika rolniczego, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, i pojazdu wolnobieżnego, wchodzących w skład kolejki turystycznej, o której mowa w art. 2 pkt 49a ustawy, tablice umieszcza się z przodu i z tyłu albo tylko z tyłu, w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego. W przypadku przyczepy dostosowanej do przewozu osób wchodzącej w skład kolejki turystycznej tablice umieszcza się tylko z tyłu.
Podziel siÄ™
-
Croowab - Bywalec
Albo nie doszedłem do siebie po świętach, albo głupoty pierd*licie.
OC musi być na osobę na którą jest umowa K-S, jeżeli jest więcej niż 1 właściciel to jako pierwszego głównego wpisujesz np ojca, bo ma więcej zniżek.
Jedynym wyjątkiem jest sytuacja po zakupie, kiedy może zostać Ci OC poprzedniego właściciela, ale i tak musisz zrobić wtedy aneks do umowy przepisujący ją na Ciebie.
OC jest niezbędne do odebrania dowodu z WK.
Luuuudzie, luuuudzie...
OC musi być na osobę na którą jest umowa K-S, jeżeli jest więcej niż 1 właściciel to jako pierwszego głównego wpisujesz np ojca, bo ma więcej zniżek.
Jedynym wyjątkiem jest sytuacja po zakupie, kiedy może zostać Ci OC poprzedniego właściciela, ale i tak musisz zrobić wtedy aneks do umowy przepisujący ją na Ciebie.
OC jest niezbędne do odebrania dowodu z WK.
Luuuudzie, luuuudzie...
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
a jak wyglada kwestia darowizny? w rodzinie jest bez podatku? czy tylko do jakiejs kwoty. bedac wspolwlascicielem OC bedzie wyzsze ale chyba niewiele nie?, w sensie jak ojciec ma tam max znizek, ja mam 30% to bedzie troche wiecej niz jakby bral tylko na sibeie.
z rejsetracjami wiem, musi byc w miejscu do tego przeznacoznym kontrukcyjnie, kwestia tego ze niektorzy jezdza za szyba i przy kontroli kleja na zderzak na tasmie dwustronnej i odjezdzaja bez mandatu i z dowodem albo leci dowod, zalezy od policmajstra
z rejsetracjami wiem, musi byc w miejscu do tego przeznacoznym kontrukcyjnie, kwestia tego ze niektorzy jezdza za szyba i przy kontroli kleja na zderzak na tasmie dwustronnej i odjezdzaja bez mandatu i z dowodem albo leci dowod, zalezy od policmajstra
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
- Kaai
- Mieszkaniec forum
Darowizna raz na 5 lat bez podatku, bez znaczenia jaka kwota darowizny o ile jest to najbliższa rodzina (rodzice/rodzeństwo), ale nie musisz robić żadnej darowizny jak chcesz być tylko współwłaścicielem. Darowiznę musisz zgłosić w US w ciągu pół roku, inaczej płacisz podatek.
Będąc współwłaścicielem masz pełne zniżki ojca, jak któryś z Was zrobi jakiegoś babola Ty dostajesz zwyżkę o ile nie wypracowałeś sobie jeszcze żadnej zniżki a ojciec traci zniżkę (przeważnie 10%, ale dopytaj), jeżeli masz już jakieś zniżki to tracisz je tak samo jak ojciec.
PS: O kwestie darowizny dopytaj w US, bo to są bardzo złożone tematy.
Będąc współwłaścicielem masz pełne zniżki ojca, jak któryś z Was zrobi jakiegoś babola Ty dostajesz zwyżkę o ile nie wypracowałeś sobie jeszcze żadnej zniżki a ojciec traci zniżkę (przeważnie 10%, ale dopytaj), jeżeli masz już jakieś zniżki to tracisz je tak samo jak ojciec.
PS: O kwestie darowizny dopytaj w US, bo to są bardzo złożone tematy.
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
" jeżeli jest więcej niż 1 właściciel to jako pierwszego głównego wpisujesz np ojca, bo ma więcej zniżek"
Nie musi być pierwszy bo ma więcej zniżek ja jestem wpisany jako pierwszy a zniżki są brane i tak od drugiego.
"OC jest niezbędne do odebrania dowodu z WK"
chyba u ciebie w WK tak jest jeszcze nigdy nie musiałem okazać OC żeby odebrać dowód rej.
"o ile nie wypracowałeś sobie jeszcze żadnej zniżki a ojciec traci zniżkę (przeważnie 10%, ale dopytaj), jeżeli masz już jakieś zniżki to tracisz je tak samo jak ojciec."
Możesz także wykupić sobie ochronę zniżek w razie w.
Nie musi być pierwszy bo ma więcej zniżek ja jestem wpisany jako pierwszy a zniżki są brane i tak od drugiego.
"OC jest niezbędne do odebrania dowodu z WK"
chyba u ciebie w WK tak jest jeszcze nigdy nie musiałem okazać OC żeby odebrać dowód rej.
"o ile nie wypracowałeś sobie jeszcze żadnej zniżki a ojciec traci zniżkę (przeważnie 10%, ale dopytaj), jeżeli masz już jakieś zniżki to tracisz je tak samo jak ojciec."
Możesz także wykupić sobie ochronę zniżek w razie w.
Honda CBR 125R ---> Yamaha FZS 600 02r
-
Devil 125 - Bywalec
Też pierwsze słyszę, żeby do odebrania "twardego" dowodu potrzebne było ubezpieczenie, rejestrowałem już kilka pojazdów i zawsze do odbioru dowodu rejestracyjnego musiałem mieć dokument tożsamości, kartę pojazdu i do zwrotu tymczasowe pozwolenie. Ogólnie wydziałowi komunikacji nic do ubezpieczenia, nawet do rejestracji nie jest potrzebne przecież
.
Co do tablic:
CzÄ™sto tunerzy powoÅ‚ujÄ… siÄ™ na Art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)), a dokÅ‚adniej na punkt:
§ 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.
I ten argument stosowany jest do policjantów, którzy są bardzo niedobrzy i przywalają się do braku przedniej tablicy. Straszni Ci funkcjonariusze, no okropni...
.
Praktyka: W tym samym artykule mamy kolejne pewien paragraf, w Załączniku nr 5:
§ 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 1a-2.
Deska rozdzielcza nie stanowi całości pojazdu, po za tym jest W a nie NA pojeździe. Samochód jest produkowany z miejscem do tego przeznaczonym, więc policjanta nie będzie obchodzić np.: akcesoryjna listewka zakrywająca te mocowania.
Werdykt: tablice na mają być NA wozie, a nie W nim.
I to jest opinia skonsultowana z kolegą będącym czynnym policjantem drogówki
.
PS. Tablica ma być w miejscu, w którym konstruktorzy ją przewidzieli, pojazdy produkowane na Europę nie dostały by homologacji, jeżeli z przodu pojazdu nie było by miejsca pod montaż tablicy, więc policmajstrowi też kitu, że tak owego miejsca nie było, nie wciśniemy
.

Co do tablic:
CzÄ™sto tunerzy powoÅ‚ujÄ… siÄ™ na Art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)), a dokÅ‚adniej na punkt:
§ 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.
I ten argument stosowany jest do policjantów, którzy są bardzo niedobrzy i przywalają się do braku przedniej tablicy. Straszni Ci funkcjonariusze, no okropni...

Praktyka: W tym samym artykule mamy kolejne pewien paragraf, w Załączniku nr 5:
§ 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 1a-2.
Deska rozdzielcza nie stanowi całości pojazdu, po za tym jest W a nie NA pojeździe. Samochód jest produkowany z miejscem do tego przeznaczonym, więc policjanta nie będzie obchodzić np.: akcesoryjna listewka zakrywająca te mocowania.
Werdykt: tablice na mają być NA wozie, a nie W nim.
I to jest opinia skonsultowana z kolegą będącym czynnym policjantem drogówki

PS. Tablica ma być w miejscu, w którym konstruktorzy ją przewidzieli, pojazdy produkowane na Europę nie dostały by homologacji, jeżeli z przodu pojazdu nie było by miejsca pod montaż tablicy, więc policmajstrowi też kitu, że tak owego miejsca nie było, nie wciśniemy

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
1. Nie będę się sprzeczał, tym bardziej, że to żadna różnica kto jest gdzie, być może tak jest jak mówisz.
2. A nie mylisz twardego dowodu z pozwoleniem czasowym? Może też być tak, że przy odbiorze twardego dowodu nie okazywaliście już OC, bo robiliście to wcześniej przy wyrabianiu PCZ.
Usłyszałem kiedyś w WK, że pokazywanie OC przy odbiorze stałego DR ma zapobiegać wypuszczaniu na ulice samochodów bez OC.
3. Zgadza się, niestety niewiele towarzystw oferuje to za normalną kasę jak np w Warcie za 10zł.
Ja zawsze przy rejestracji pojazdów a było ich pewnie ~150 musiałem okazać OC, ale prawdą jest że różne WK różnie rygorystycznie podchodzą do poszczególnych spraw.
W jednym z WK w Wawie przez pewien czas rejestrowałem pojazdy korespondencyjnie wysyłając i otrzymując dokumenty/tablice/naklejki pocztą
2. A nie mylisz twardego dowodu z pozwoleniem czasowym? Może też być tak, że przy odbiorze twardego dowodu nie okazywaliście już OC, bo robiliście to wcześniej przy wyrabianiu PCZ.
Usłyszałem kiedyś w WK, że pokazywanie OC przy odbiorze stałego DR ma zapobiegać wypuszczaniu na ulice samochodów bez OC.
3. Zgadza się, niestety niewiele towarzystw oferuje to za normalną kasę jak np w Warcie za 10zł.
Ja zawsze przy rejestracji pojazdów a było ich pewnie ~150 musiałem okazać OC, ale prawdą jest że różne WK różnie rygorystycznie podchodzą do poszczególnych spraw.
W jednym z WK w Wawie przez pewien czas rejestrowałem pojazdy korespondencyjnie wysyłając i otrzymując dokumenty/tablice/naklejki pocztą

-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
"ale prawdą jest że różne WK różnie rygorystycznie podchodzą do poszczególnych spraw"
Z tym się zgodzę nawet nieraz były sprawy że w jednym WK mieli problem z czymś tam to w innym powiecie w WK kilkanaście km dalej szło bez problemu
Z tym się zgodzę nawet nieraz były sprawy że w jednym WK mieli problem z czymś tam to w innym powiecie w WK kilkanaście km dalej szło bez problemu
-
Devil 125 - Bywalec
Devil 125 napisał(a):"ale prawdą jest że różne WK różnie rygorystycznie podchodzą do poszczególnych spraw"
Jup, znam osobiście przykład z blokadą ZX-6R pod A2, w mieście A szybko właściciel został przez urzędnika zgaszony bo ten sprawdził sobie na spokojnie dane katalogowe moto, w mieście B nawet dobrze nie patrzyli czy wszystkie dokumenty dostarczył

...ale karma wraca, zatrzymali go do kontroli, policjant dosłownie rzucił okiem w dowód, na prawko i od razu skwitował "proszę zadzwonić po kogoś posiadającego odpowiednie uprawnienia, a pana zapraszam do siebie" nie wiem dokładnie jak się sprawa zakończyła, ale gostek miał jakiś grubszy przypał z tymi papierami.
-
Glenroy - Moderator
Niedopatrzenie urzędnika jeden kumaty drugi nie to samo możliwe że jak by był inny policjant puścił by go ale w końcu i tak by wpadł przy jakimś bum na pewno wydało by się ale wtedy by go to o wiele więcej kosztowało niż spotkanie z policjantem 

-
Devil 125 - Bywalec
Pol dnia stracilem, zeby miec lepszy dostep musialem zdejmowac kola i wysciolke a skonczylo sie na tym , ze po zamianie reflektorow ten sam efekt. No to mysle, bezpiecznik , i tutaj kolejna niespodzianka (otwórz link) Poczynajac od strony 188 , szukam i albom slepy albo robia sobie jaja z ludzi .... nie ma nigdzie bezpiecznika. Powiedzcie , czy to mozliwe, ze nie ma bezpiecznika od swiatel?
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
rozumiem z tymi rejestracjami i pisalem tak samo w sumie, kwestia, czy jesli trafie policmajstra to mi powie ze mam na miejscu zalozyc, ja wtedy wyciagam rejsetracje i zakladam na zderzak i odjezdzam, czy beda marudzenia, zabeiranie dowodow itp?
white/blue zipp pro 50
- Kaai
- Mieszkaniec forum
rosiboj napisał(a):Powiedzcie , czy to mozliwe, ze nie ma bezpiecznika od swiatel?
Byłoby to dość nietypowe, ale możliwe.
Poka opis bezpieczników albo sprawdź wszystkie po kolei :0
Watch out, we got a badass over here!
-
Walenty - Moderator
Link do opisu bezpiecznikow jest w poprzednim poscie pod slowem "Niespodzianka" stron 188 i dalej. Dodam, ze wyjecie bezpiecznikow oznaczonych jako adaptive L H nie wplywa na swiecenie lamp
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
Kaai napisał(a):rozumiem z tymi rejestracjami i pisalem tak samo w sumie, kwestia, czy jesli trafie policmajstra to mi powie ze mam na miejscu zalozyc, ja wtedy wyciagam rejsetracje i zakladam na zderzak i odjezdzam, czy beda marudzenia, zabeiranie dowodow itp?
tzw możliwość usunięcia usterki na miejscu to tylko dobra wola policjanta, nigdzie w żadnym rozporządzeniu czy procedurach postępowania funkcjonariuszy drogówki nie ma mowy o żadnym usuwaniu usterek na miejscu. Jeżeli trafisz na spoko gościa, to pozwoli Ci ogarnąć temat i będzie po sprawie, często pozwalają temat ogarnąć, ale robią takie trzepanie samochodu, że nie jeden diagnosta by zbladł

No i oczywiście tablica musi być umieszczona w odpowiednim miejscu, na odpowiedniej wysokości, musi być widoczna pod odpowiednimi kątami etc.
Ja straciłem dowód za ledowe podświetlenie tablicy, bo było za jasne, oczywiście mogłem usunąć usterkę na miejscu, co uchroniło mnie przed mandatem, ale w ramach kary musiałem znowu brać urlop, zrobić przegląd cząstkowy i pofatygować się do wydziału komunikacji po kartonik. Tylko jeszcze myk jest takiej kategorii, że policja ma 7 dni na odesłanie dowodu do starostwa i za wcześnie też nie ma się co po niego fatygować bo można odejść co najwyżej z kurwikami w oczach

-
Glenroy - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 70 gości