Zdana kat A, zmiana przepisów, wydno mi kat a2
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Zdana kat A, zmiana przepisów, wydno mi kat a2
Witam. Dużo wcześniej, przed zmianami przepisów, zdałem prawko na kat A, jednakże złożyłem wniosek że odbiorę je w późniejszym terminie, bo miałem w planie zrobienie jeszcze innej kategorii i chciałem odebrać za jednym razem żeby 2 razy nie płacić. Oczywiście zanim zdałem tę inną kategorie, zmieniły się przepisy i powiedziano mi że mogą mi wydać na razie tylko a2, a po A mam przyjść jak skończę 24 lata i wtedy mi je wydadzą. No i teraz mam 22 lata i postanowiłem sobie kupić motor. Pytanie czy jest teraz szansa żeby mi wydali tą kat A? Czy muszę szukać moto na a2? A co mi grozi za jazdę np motocyklem który zarejestrowany jest na kat A, jeśli ja mam uprawnienia tylko na A? Proszę o rady
- tomek22275
- Świeżak
Raczej Ci nie wydadzą. A za jazdę bez odpowiedniej kategorii grozi Ci 300zł
EDIT. Chociaż teraz dopiero zauważyłem że masz 22lata. To pasowałoby tam pojechac i się dopytac bo pewny nie jestem
EDIT. Chociaż teraz dopiero zauważyłem że masz 22lata. To pasowałoby tam pojechac i się dopytac bo pewny nie jestem
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
cioracz napisał(a):A za jazdę bez odpowiedniej kategorii grozi Ci 300zł
I problemy z ubezpieczycielem w razie jakiegoÅ› zdarzenia.
Nie wiem czy Ci wydadzą teraz kat. A, bo z tego co piszesz wszystkie dokumenty poszły w obieg już po zmianie przepisów. Takich sytuacji było dość dużo, gość zdał egzamin na kat. A, na drugi dzień nastąpiła zmiana przepisów i dostał kat. A2, bo dokumenty poszły w obieg już po zmianie przepisów. Gadałem z gościem, który powinien mieć pewną wiedzę na ten temat i mówił, że liczy się data przyjęcia dokumentów przez urząd a nie data wydania ich przez WORD, a urząd musiał dostać dokumenty razem z drugą zdawaną przez Ciebie kategorią, żeby do druku nie poszła tylko jedna kategoria.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
pyt
A potem mi wydadzą kat A bez problemu? Nic nie będę musiał zdawać? A nie wydali by kat A, jeśli a2 miałbym już 2 lata?
- tomek22275
- Świeżak
Re: pyt
tomek22275 napisał(a):A potem mi wydadzą kat A bez problemu? Nic nie będę musiał zdawać? A nie wydali by kat A, jeśli a2 miałbym już 2 lata?
Taaaaaa, wydadza Ci jak zdasz nastepny egzamin
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
s
Poważnie? A jaki jest koszt egzaminu na kat A? A gdybym założył o to sprawę to jest opcja że mi wydadzą?
- tomek22275
- Świeżak
Re: s
tomek22275 napisał(a):Poważnie? A jaki jest koszt egzaminu na kat A? A gdybym założył o to sprawę to jest opcja że mi wydadzą?
No nie bądź leniem.
Google nie gryzÄ…...
W Kaliszu egzamin, to koszt 180 praktyka zł +30 zł teoria.
I jeżeli dobrze pamiętam, to teoria ważna jest pół roku (poprawcie proszę, jeżeli się mylę).
-
A7 x - Świeżak
Oczywiście zanim zdałem tę inną kategorie, zmieniły się przepisy i powiedziano mi że mogą mi wydać na razie tylko a2, a po A mam przyjść jak skończę 24 lata i wtedy mi je wydadzą.
Nie do konca.
Zdales prawo jazdy, otrzymales uprawnienia do kierowania pewna kategoria pojazdu - i tak kategorie mozesz odebrac. Niezaleznie czy przepisy sie zmienily czy nie - prawo nie dziala wstecz. Piszesz pismo do WK o wydanie prawa jazdy dla kategorii "X" na podstawie zdanego egzaminu. Jesli odmowia, zalaczasz prawnika.
PS - wklej skan dokumentu na podstawie ktorego chcesz uzyskas prawko.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Czy świstek że wynik egzaminu pozytywny by wystarczył? A co jeśli nie znajdę żadnego dokumentu?
- tomek22275
- Świeżak
Fugu nie masz racji i nie raz to bylo omawiane, moze sie odwolywac do smierci. Owszem wydadza mu prawko A ale dopiero po osiagnieciu wieku okreslonego a Ustawie o kierujacych pojazdami.
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
d
Czyli będę musiał zdawać czy nie?
- tomek22275
- Świeżak
Fugu, teraz nie mam czasu szukac ale data uzyskania uprawnien nie jest data egzaminu a zgodnie z nowymi przepisami uprawnienia takie moze miec osoba w wieku 24 lat lub posiadajaca A2 od 2 lat. Egzamin zdal i prawko dostanie jesli spelni kryteria okreslone w ustawie. Ja wiem, ze to bubel ale tak jest - NIE DOSTANIE PRAWKA A w chwili obecnej
Twoj podpis jest za dlugi
-
leff - ZlyCzlowiek
Fugu napisał(a):
Nie do konca.
Zdales prawo jazdy, otrzymales uprawnienia do kierowania pewna kategoria pojazdu - i tak kategorie mozesz odebrac. Niezaleznie czy przepisy sie zmienily czy nie - prawo nie dziala wstecz. Piszesz pismo do WK o wydanie prawa jazdy dla kategorii "X" na podstawie zdanego egzaminu. Jesli odmowia, zalaczasz prawnika.
PS - wklej skan dokumentu na podstawie ktorego chcesz uzyskas prawko.
Fugu,
a przepis o tym, ze jezeli nie odbierzesz w terminie PJ to przepada czytal ?
Nie masz racji.
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość