Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
dobra ale też typowo pod tor
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tak huski tc to fulle i mi się wydaje że 85 weszła dopiero w tym roku do produkcji. W extreme enduro na początku się raczej nie pobawisz :p Jesteś młody, niski, lekki i po tym mogę wnioskować że siłacz to raczej też nie, więc dajmy na to podnieść moto 20 razy na dzień po nieudanym podjeździe na piaskowni/żwirowni to chyba przerasta Cię, i 50-80 nie pojeździsz po takim terenie, zostają pola, lasy, raczej krótkie podjazdy i ogólnie bardziej turystyka niż hard enduro. Skacze to się full crossem na torze, nigdzie indziej nie jest to bezpieczne dla Cb i moto, chyba że mówimy o skoku przez "miedze" gdy nie lecisz wyżej niz 50-100cm. Z małych enduro to właśnie motorowery, znajdziesz przerobione na 70/80cc bez problemu. ( henio Ci wypisał chyba modele jak nie to np yamaha dt, aprilia sx, derbi senda)
- dawko00
- Świeżak
masz do wyboru 2 opcje albo cross - kiepski do lasów, ale mozna nim skakac, jest wolny ( nie że wolniejszy ale jak na moc i osiągi nie jedzie szybciej niz motorower) tyhlko że przyspiesza duuuuuzo szybciej. kosztuje kilka razy wiecej utrzymanie, ale to wyczynówka
albo motorower, kazdy jest w zasadzie podobny do nauki idealny, tez mozna sie pobawic zaczac nauke, troche poskakać chociaz zawieszenia nie są tak dobre jak w crossówkach. opcja niezła jest np HM CRE dosyc niezła rama, silnik ten sam co w motorowerach tylko podkrecony. to samo jeżeli chodzi o motorowery - mozna w kazdym zastosować jakis tuning, np wiekszy cylinder, gaxnik poprawić dolot i wydech, i juz fajnie takie sprzety chodza, a kosztują wciąz nie duzo. i do nauki w sam raz. jezeli to nie ma byc jazda po torze typowo,
albo motorower, kazdy jest w zasadzie podobny do nauki idealny, tez mozna sie pobawic zaczac nauke, troche poskakać chociaz zawieszenia nie są tak dobre jak w crossówkach. opcja niezła jest np HM CRE dosyc niezła rama, silnik ten sam co w motorowerach tylko podkrecony. to samo jeżeli chodzi o motorowery - mozna w kazdym zastosować jakis tuning, np wiekszy cylinder, gaxnik poprawić dolot i wydech, i juz fajnie takie sprzety chodza, a kosztują wciąz nie duzo. i do nauki w sam raz. jezeli to nie ma byc jazda po torze typowo,
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam serdecznie!
Po liczbie stron w tym temacie sądzę, że wielu ludzi męczy Was pytaniami "co na początek?", więc ja będę kolejny
Otóż jestem kompletnym debiutantem, zielonym w tym temacie jak trawa na wiosnę Myślę o zakupie jakiejś maszyny crossowej 125 ccm, bo mocniejsze to już dla bardziej doświadczonych. Jaki sprzęt polecacie dla debiutanta? Na razie chcę się nauczyć co i jak, bez specjalnego szarżowania, z czasem może spróbuję sił na torze.
Może jakieś japońskie maszyny? A może coś np. ze stajni KTM? O ile uda się znaleźć taki używany sprzęt za około 7 tys. Mój wzrost 174, waga 69 kg, nie jestem zbyt silny niestety, więc potrzeba mi maszyny, którą będę w stanie okiełznać
Po liczbie stron w tym temacie sądzę, że wielu ludzi męczy Was pytaniami "co na początek?", więc ja będę kolejny
Otóż jestem kompletnym debiutantem, zielonym w tym temacie jak trawa na wiosnę Myślę o zakupie jakiejś maszyny crossowej 125 ccm, bo mocniejsze to już dla bardziej doświadczonych. Jaki sprzęt polecacie dla debiutanta? Na razie chcę się nauczyć co i jak, bez specjalnego szarżowania, z czasem może spróbuję sił na torze.
Może jakieś japońskie maszyny? A może coś np. ze stajni KTM? O ile uda się znaleźć taki używany sprzęt za około 7 tys. Mój wzrost 174, waga 69 kg, nie jestem zbyt silny niestety, więc potrzeba mi maszyny, którą będę w stanie okiełznać
- mirasMX84
- Świeżak
125tka może sponiewierać, wiec nawet ona moze byc za mocna. za 7 tysi jakiegos SXa dorwiesz, ale nie wiem czy nie bedzie lepiej kupic japonca kilka lat młodszego, w sumie to juz co tam wolisz. jak masz zamiar smigac po torze to bierz, jak bardziej po lasach to średnio - wtedy lepiej dorwac enduraka jakiegoś. ale skoro tor no to na prawde obojętne co, byle maksymalnie 125 w 2T a czy to honda cr yamaha yz...rm...sx.. obojętne
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Widziałem w sieci oferty z KTM SX ale z już nieco wiekowymi, roczniki 2000-2003, nawet jeszcze wcześniejsze z końca lat 90-tych. Obawiam się, że mogą być już poważnie zajechane, mimo iż wizualnie wyglądają nieźle. Głównie na tor, okazyjnie jakiś lasek ale pomysł z enduro też rozważę.
- mirasMX84
- Świeżak
po 2000 roku mozna brać aby sie kupy trzymał.
widze że z lublina jestes - tutaj za duzo nie polatasz w enduro bo nie bardzo jest gdzie tak na prawde chyba że gdzies dalej podjechać. enduro jest w miare spoko na tor, na pewno tansze chociaz ciezej sie skacze, troche inne przełozenia nie ułatwiają jazdy, ale amatorsko sobie dla przyjemnosci polatać wg mnie nawet fajniej - zawias lepiej wybiera, i sie jedzie jak na tapczanie, a nie jak na taborecie sam mam EXC i latam troche po torach MX, nie jedną crossówke objeżdzam, ale wiem że na typowej crossówce latał bym duuuzo szybciej. ale EXC taniej wychodzi eksploatacja, wiec pomysl na spokojnie co i jak
widze że z lublina jestes - tutaj za duzo nie polatasz w enduro bo nie bardzo jest gdzie tak na prawde chyba że gdzies dalej podjechać. enduro jest w miare spoko na tor, na pewno tansze chociaz ciezej sie skacze, troche inne przełozenia nie ułatwiają jazdy, ale amatorsko sobie dla przyjemnosci polatać wg mnie nawet fajniej - zawias lepiej wybiera, i sie jedzie jak na tapczanie, a nie jak na taborecie sam mam EXC i latam troche po torach MX, nie jedną crossówke objeżdzam, ale wiem że na typowej crossówce latał bym duuuzo szybciej. ale EXC taniej wychodzi eksploatacja, wiec pomysl na spokojnie co i jak
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Faktem jest, że i koszta eksploatacji odgrywają tu sporą rolę. W sumie to mogę jeździć i jak na taborecie byleby wrażenia z jazdy były Nie zamierzam podejmować decyzji nieprzemyślanej, na szybko, teraz muszę powoli rozważyć za i przeciw. I faktycznie raczej postawię na KTM, słyszałem pozytywne opinie o austriackich maszynach.
Akurat miałem zapytać o jakieś miejscówki w Naszych okolicach. Wiem, że jest coś koło Chełma, nawet zawody tam organizują.
Akurat miałem zapytać o jakieś miejscówki w Naszych okolicach. Wiem, że jest coś koło Chełma, nawet zawody tam organizują.
- mirasMX84
- Świeżak
zółkiewka, ale masz blizej tory, pod łęczną karolin, w samym lublinie na majdanku jest tor, mozna sioe tez pobawic na górkach czechowskich. koło nałęczowa w stanisławce jest tor, i na trasie na włodawe w Albertowie ( niedaleko kopalni w bogdance)
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam was, jestem może nie początkującym ale również nie zaawansowanym fanem terenu, coś pomiędzy i szukam czegoś o pojemności 125 aby polatać po lasach itd. ogólnie po terenie nie myślę raczej o torze a nawet na 100% nie, oczywiście chodzi tylko o 2T co wybrać ?
- Michacz
- Świeżak
miras - moge ci pomóc w zakupie, jeszcze bede chwile w lublinie jakbys sie szybko na cos zdecydował to moge z toba nawet podjechać i cos obejrzeć.
michacz - opcje w sumie dwie, ktm exc 125, husqvarna wr 125, może mozna jeszcze gasgasa ec 125 podpiąć. chyba że masz za duzo kasy to mozna cos nowego/prawie nowego kupic innych marek
michacz - opcje w sumie dwie, ktm exc 125, husqvarna wr 125, może mozna jeszcze gasgasa ec 125 podpiąć. chyba że masz za duzo kasy to mozna cos nowego/prawie nowego kupic innych marek
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Henio a te moto z tej aukcji będzie dobre dla mnie?I co wymienić żeby "stuningować" go do 80ccm?
http://otomoto.pl/oferta/yamaha-dt-50-m ... f2ed685c94
Lub te:
http://otomoto.pl/oferta/aprilia-mx-50- ... 8d86f86479
http://otomoto.pl/oferta/yamaha-dt-50-m ... f2ed685c94
Lub te:
http://otomoto.pl/oferta/aprilia-mx-50- ... 8d86f86479
- Seipr
- Świeżak
Co Sadzicie o tej Yamaszce ?
http://olx.pl/oferta/yamaha-wr-400f-CID ... eefbb5b7d9 TÅ‚umik jest oryginalny ? bo tak dziwnie maly wylot ma :p jest 50 km od mojej miejscowoscie. opony sie konczÄ…, wlasciciel ma go 4 miesiace ale chce zmienic na ktm 500+, laga sie poci, remont silnik robiony w tamtym roku we wrzensiu, przez te 4 miesiace zrobil nim 36 mth. moze go umyc albo zostawic brudnego, na zyczenie kupujacego, dziwnie mi sie znim rozmawialo.
A ten ktm jak sie wam widzi ?
http://olx.pl/oferta/ktm-exc-400-zareje ... 3e95046ea5
Tego juz ogladalem. Silnik odpala pieknie z rozrusznika i z kopki, blotniki polamane trzymaja sie na trytytkach, ale dodaje nowe. Zmienione obicie kanape, ktore jest lekko podarte. Opony ok, przednia z musem w srodku. Nowy naped i nowa pompa sprzegla. zawory siedzą cicho, na napinaczu zostały trzy ząbki. o halasujacym sprzegle nie bede wspominac bo to norma :p nowsza czacha z przodu z rozbitym plastikiem i cieknąca laga. jakis wąz chlodnicy owiniety izolka, jednak nie cieklo z niego. Ostatni remont silnik w 2011roku.
http://olx.pl/oferta/yamaha-wr-400f-CID ... eefbb5b7d9 TÅ‚umik jest oryginalny ? bo tak dziwnie maly wylot ma :p jest 50 km od mojej miejscowoscie. opony sie konczÄ…, wlasciciel ma go 4 miesiace ale chce zmienic na ktm 500+, laga sie poci, remont silnik robiony w tamtym roku we wrzensiu, przez te 4 miesiace zrobil nim 36 mth. moze go umyc albo zostawic brudnego, na zyczenie kupujacego, dziwnie mi sie znim rozmawialo.
A ten ktm jak sie wam widzi ?
http://olx.pl/oferta/ktm-exc-400-zareje ... 3e95046ea5
Tego juz ogladalem. Silnik odpala pieknie z rozrusznika i z kopki, blotniki polamane trzymaja sie na trytytkach, ale dodaje nowe. Zmienione obicie kanape, ktore jest lekko podarte. Opony ok, przednia z musem w srodku. Nowy naped i nowa pompa sprzegla. zawory siedzą cicho, na napinaczu zostały trzy ząbki. o halasujacym sprzegle nie bede wspominac bo to norma :p nowsza czacha z przodu z rozbitym plastikiem i cieknąca laga. jakis wąz chlodnicy owiniety izolka, jednak nie cieklo z niego. Ostatni remont silnik w 2011roku.
- promek
- Świeżak
michacz - na pewno wiekszy problem niz do KTMa, cos za cos. ale wszystko prędzej czy później dostaniesz. aby trupa nie brać kilkunasto letniego.
seipr - mozna do kazdego wsadzic wiekszy cylinder.
w wiekszosci motorowerów silniki sa te same - minarelli am6, derbi senda ma inne silniki. i mniej znane marki też nieco inne
promek - tłumik rzeczywiscie jakis dziwny, wątpie że oryginał. aukcji nie oceniam, ani cen bo sie na tyle zmieniają że trzeba by na bieżaco porównywać z aktualnymi ofertami i oceniać. i tak ceny kazdego enduro są przesadzone. za cene podobną są do kupienia np motocykle szosowe które często mają 20X wiecej skomplikowanej elektroniki, bardziej skomplikowane silniki, zawieszenia itp a kosztuję tyle samo. wiec na dobrą sprawe cenowo żaden ten sprzet sie nie opłaca
seipr - mozna do kazdego wsadzic wiekszy cylinder.
w wiekszosci motorowerów silniki sa te same - minarelli am6, derbi senda ma inne silniki. i mniej znane marki też nieco inne
promek - tłumik rzeczywiscie jakis dziwny, wątpie że oryginał. aukcji nie oceniam, ani cen bo sie na tyle zmieniają że trzeba by na bieżaco porównywać z aktualnymi ofertami i oceniać. i tak ceny kazdego enduro są przesadzone. za cene podobną są do kupienia np motocykle szosowe które często mają 20X wiecej skomplikowanej elektroniki, bardziej skomplikowane silniki, zawieszenia itp a kosztuję tyle samo. wiec na dobrą sprawe cenowo żaden ten sprzet sie nie opłaca
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości