Zobacz wątek - Sens wydawania 2000 na kask
NAS Analytics TAG

Sens wydawania 2000 na kask

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Postprzez Zimny72 » 24/6/2015, 12:44

emisarius napisał(a):Fugu: nie wiem dlaczego bezpośrednio łączysz bezpieczeństwo z ceną. Nie ufam bezgranicznie sharpowi (http://sharp.direct.gov.uk/), ale warto zerknąć na te testy. Wyszukaj Schuberth S1 PRO, jego wyniki są szokujące w zestawieniu z kaskami 4x tańszymi!

Ktoś kiedyś na forum wrzucił taką analizę - daje sporo do myślenia:

Obrazek
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Fugu » 24/6/2015, 14:31

nie wiem dlaczego bezpośrednio łączysz bezpieczeństwo z ceną.

Nie lacze. Napisalem:
Placisz za jakosc, materialy, dokladnosc wykonania, proces projektowania, ilosc testow wykonanych podczas projektowania, aktualny model oraz za design.

Gdzie ty tu widzisz slowo "bezpieczenstwo".

Wyszukaj Schuberth S1 PRO,

IIRC kask projektowany na tor, gdzie specyfika wypadkow jest inna niz na drodze.

Ktoś kiedyś na forum wrzucił taką analizę - daje sporo do myślenia:

Srednio, to ja i moj kot mamy po trzy nogi. Jesli juz chesz analizowac, to wybierz konkretne modele na glowie kierowcy, przy danym kierunku uderzenia. N.p. co z tego, ze masz zarabisty kask, skoro kiepsko pasuje na twoja glowe? Pasujacy Arashi pewnie bedzie lepiej chronil od za duzego Sharka.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Zimny72 » 24/6/2015, 14:50

Fugu napisał(a):N.p. co z tego, ze masz zarabisty kask, skoro kiepsko pasuje na twoja glowe? Pasujacy Arashi pewnie bedzie lepiej chronil od za duzego Sharka.

Marnie z tym argumentowaniem - każde porównanie kasków robi się z założeniem bardzo dobrego dopasowania kasku do głowy testera. Inaczej to nie ma sensu, podobnie jak twoje argumenty.

Fugu napisał(a):Jesli juz chesz analizowac, to wybierz konkretne modele na glowie kierowcy, przy danym kierunku uderzenia.

Kłaniają się testy Sharpa - co już ci raz sugerował emisarius - ale chyba nie zrozumiałeś?
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Fugu » 24/6/2015, 14:55

każde porównanie kasków robi się z założeniem bardzo dobrego dopasowania kasku do głowy testera

I tu powstaje problem - system testowy jest dopasowany, w realnym zyciu roznie bywa. Gdybys nie wiedzial - nie kazdy kask pasuje na kazda glowe.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Zimny72 » 24/6/2015, 15:05

Fugu napisał(a):Gdybys nie wiedzial - nie kazdy kask pasuje na kazda glowe.

Niemożliwe!?! Naprawdę?!? Rety, nie wiedziałem - dobrze że mnie oświeciłeś! Dzięki Miszczu! :D
A podzielisz się jeszcze jakąś inną tajemną wiedzą z nami amatorami?
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Movi » 24/6/2015, 15:12

Panowie spokojnie...
Movi
Moderator

Postprzez lagiboy » 24/6/2015, 23:13

Zimny72 napisał(a):
Fugu napisał(a):Gdybys nie wiedzial - nie kazdy kask pasuje na kazda glowe.

Niemożliwe!?! Naprawdę?!? Rety, nie wiedziałem - dobrze że mnie oświeciłeś! Dzięki Miszczu! :D
A podzielisz się jeszcze jakąś inną tajemną wiedzą z nami amatorami?

na kaca najlepsze jest zimne piwo
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Tofcio82 » 24/6/2015, 23:29

Gdy zaczynalem swoja przygode z motocyklami, kupilem Airoha S55 (szczekowy), za astronomiczna cene 600zl. Drozszych nawet nie bralem pod uwage. 1000zl to bylo dla mnie jakies nieporozumienie. 2000zl nawet nie bede komentowal. Po co komu kask za 2000zl?
Moj Airoh mial blende i otwory wentylacyjne i byl w ogole za*****ty. Jak mu sie szczeka otwierala, a jaka blenda fajna. Na kursie to bylo "och ach". Byl calkiem wygodny, wiec po cholere wydawac wiecej?

Skonczylem kurs, kupilem motocykl i zaczalem jezdzic troche szybciej (na kursie max 70 km/h).
Kask byl glosny. Wszystko trzeszczalo. Po kilkudziesieciu minutach stawal sie niemilosiernie ciezki. Szyba parowala. Wentylacja nie dala sie w ogole regulowac.
Od halasu i wibracji pekala glowa i pewnego dnia musialem zawrocic z wycieczki, bo nie moglem juz wytrzymac.
Pojechalem do sklepu i po wielu przymiarkach bez mrugniecia okiem wylozylem 2k zl na Shoeia GT-Air.
Jak dotad nie dopatrzylem sie w nim zadnych wad.

Jesli chodzi o ochrone, to oczywiscie nie mam zamiaru tego sprawdzac i pozostaje zdac sie na inzynierow, ktorzy ten kask projektowali.
Nie mam zamiaru korzystac tez z systemu awaryjnego wyjmowania poduszek ale fajnie, ze sa. W brew pozorom ratownicy medyczni wiedza o takich rozwiazaniach.
Jest wygodny. W miare cichy (do 140 km/h pelen komfort).
Wentylacja da sie regulowac. Nie paruje, chyba ze w okolicach 0 stC.
Blenda dziala o niebo lepiej, niz w Airohu.
Jakosc wykonania o niebo lepsza.

Airoha sprezentowalem koledze, zeby wiedzial, czego nie kupowac :)

Pozdrawiam
Tofcio82
Świeżak

Postprzez bockscar » 29/7/2015, 13:16

Odkopię trochę temat.
Do 1600 zł można już kupić kask który jak najbardziej będzie dobry jakościowo, a przy tym nie będzie nic skrzypieć, pękać i będzie w miarę cicho. Radzę uważać na marketingowe hasełka róznych producentów i sprzedawców. Schuberth C3 jest najcichszym kaskiem. Spoko może i jest. Tylko nie zapominaj że , że przy zamkniętych wlotach wentylacyjnych ! a i hałas który panuje wtedy we wnętrzu kasku jest niezdrowy dla uszu (przecież to wciąż 87 decybeli ! ) więc i tak i tak musisz śmigać w stoperach więc nie wie m czy kupowanie kasku za 2600zł dla ciszy jest sensowne skoro i tak jej nie będziesz miał. Bezpieczeństwem też wybitnie sie nie wyróżnia. A i opinie użytkowników są różne. Także radzę uważać na marketing bo niektórzy producenci mają opanowane pewne zagrania do perfekcji
bockscar
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe