[biblioteka] Inauguracyjna śmierć motocyklisty
• Strona 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
FZ1 - prawo jazdy od 5 lat.<br><hr>Tomek 31Komentatorzy napisał(a):Nie do końca zgodzę się z autorem.
Jak jadnak widać wybór motocykla ma drugorzędne znaczenie. Bo większość wypadków to po prostu durna i bezmyślna jazda w celu wyżycia się do tego po przerwie w jeździe i niezbyt dobrych warunkach dla naładowania adrenaliny.
Moim zdaniem dużą większą szkodę niż pisanie o R1 na pierwszy moto robią teksty w stylu - motocykl nie jest stworzony do jazdy 50/90 !!!
(ciekawe który producent tak napisał, bo jakoś nie widziałem nigdy w manualach czy na stronie takich informacji. Nigdy też nie spotkałem na żadnym motocyklu nawet przysłowiowej R1 w salonie - naklejki na niej w stylu - ten motocykl jeździ jedynie z prędkościami od 120km/h wzwyż).
Duża szkoda to właśnie od takiego pier... .
Jak nie umie się jeździć, czy nie ma warunków itd to się jeździ tyle ile można, a nie pierdzieli że przecież motocykl to nie jest stworzony do prędkości 50/90. Co za bzdury. Potem ktoś to czyta i bierze do siebie, a następnie jeździ ponad 90 zawsze.
Właśnie może jakby ten gość na modlińskiej jechał 50-60 km/h (jak na znaku) to by nie przypier.... w ten samochód i by przeżył. I to niezależnie na jakim motocyklu by jechał !!!
Super umiejętności na niewiele się zdadzą jak w mózgu zamiast organu myślowego ma się sieczkę i tam gdzie ograniczenie do 60km/h ktoś w niezbyt dobrych warunkach jedzie 100-150km/h czy nawet więcej.<br><hr>Tomek 31<br>Komentatorzy napisał(a):Mam jedno pytanie jaki masz motocykl ?? Czy masz prawo jazdy ??<br><hr>emotsetung<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A potem do tego takie małoletnie debile się jeszcze na Youtubie i innych portalach nagrają kamerką i cali podjarani !!!<br><hr>Tomek 31Komentatorzy napisał(a):U MNIE W SŁUPSKU JEST TO SAMO CORAZ WIĘCEJ MAŁOLATÓW JEZDZI TEMP +3 STOPNIE A ONI SMIGAJA I SZALEJA I WIDAC ZE JESZCZE NIE WYCZUCI I PSUJA OPINIE BO GRZEJA PO SRODKU MIASTA 100KM/H GDZIE BYM JECHAL JA MAX 60 (WASKA ULICZKA PELNO AUT Z KTORYCH MOZE COS WYSKOCZYC CO CHWILA SKRZYZOWANIE I PASY DLA PIESZYCH)
POZDR.
KIEDYS KAWA ZZR 600<br><hr>MACIEY <br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Problem w tym że obecnie większość wypadków nie jest przy ponad 200km/h jak piszesz , ale przy tych ponad 90 km/h (bo przecież motocykl wolniej nie jeździ - szczególnie sportowyKomentatorzy napisał(a):Nie do końca zgodzę się z autorem.
Jak jadnak widać wybór motocykla ma drugorzędne znaczenie. Bo większość wypadków to po prostu durna i bezmyślna jazda w celu wyżycia się do tego po przerwie w jeździe i niezbyt dobrych warunkach dla naładowania adrenaliny.
Moim zdaniem dużą większą szkodę niż pisanie o R1 na pierwszy moto robią teksty w stylu - motocykl nie jest stworzony do jazdy 50/90 !!!
(ciekawe który producent tak napisał, bo jakoś nie widziałem nigdy w manualach czy na stronie takich informacji. Nigdy też nie spotkałem na żadnym motocyklu nawet przysłowiowej R1 w salonie - naklejki na niej w stylu - ten motocykl jeździ jedynie z prędkościami od 120km/h wzwyż).
Duża szkoda to właśnie od takiego pier... .
Jak nie umie się jeździć, czy nie ma warunków itd to się jeździ tyle ile można, a nie pierdzieli że przecież motocykl to nie jest stworzony do prędkości 50/90. Co za bzdury. Potem ktoś to czyta i bierze do siebie, a następnie jeździ ponad 90 zawsze.
Właśnie może jakby ten gość na modlińskiej jechał 50-60 km/h (jak na znaku) to by nie przypier.... w ten samochód i by przeżył. I to niezależnie na jakim motocyklu by jechał !!!
Super umiejętności na niewiele się zdadzą jak w mózgu zamiast organu myślowego ma się sieczkę i tam gdzie ograniczenie do 60km/h ktoś w niezbyt dobrych warunkach jedzie 100-150km/h czy nawet więcej.<br><hr>Tomek 31<br>Komentatorzy napisał(a):Dokładnie. A to że większość spektakularnych wypadków jest na motocyklach sportowych lub o sportowym charakterze o pojemności >500 cm3 to czysty zbieg okoliczności. Zrozum, jeżeli nie masz motocykla, który rozpędza się do 200 km/h, to nie będziesz miał wypadku przy 200 km/h. A im szybciej Twój motocykl rozpędza się do takiej prędkości, tym częściej będziesz miał okazję aż tak się rozpędzić. Itd... Z drugiej strony może ludzie szukający mocnych wrażeń wybierają mocne motocykle. I gdyby ich nie mieli, to rozwalaliby się na skuterach lub hulajnogach. Czyli charakter motocykla determinuje typ jego użytkownika, a to z kolei ma kluczowy wypływ na styl jazdy.<br><hr>Tomek Alonzo<br>

A ponad 90km/h to wykręci praktycznie każdy obecny motocykl nawet 125ccm.
Problem wypadków na ścigaczach to akurat taki, że je najbardziej widać gdyż debile i niewyżyte małolaty tylko takie kupują i grzeją żeby się wyżyć i podjarać.
Jakby nie było motorów 1000 czy 600 w sprzedaży to powyżsi kupowali by jakieś oczywiście sporty 250ccm i nimi kręcili ile fabryka dała czyli jakieś 100-150km/h i rozwalali się w ten sam sposób.
A potem przez takich to chodzi opinia , że motocyklista to przygłup na plastiku.<br><hr>Tomek 31
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
I w tym właśnie problem. Albo kogoś ponosi fantazja, albo chce się wyżyć i wyładować czy poszpanować.Komentatorzy napisał(a):bardzo dobry tekst, i niestety tez musze sie przyznac ze w miniony weekend przez chwile lub dwie poniosla mnie fantazja<br><hr>WN<br>
Nie wiem czy wiecie ale kierowcy wyścigowi często ćwiczą ZEN itp. sprawy właśnie po to aby ich nie ponosiło.
Na motocyklu ważne jest właśnie to czego brakuje większości motocyklistów czyli opanowania i samokontroli.
Fakt że motocykl prowokuje, ale jeżeli da się ktoś mu sprowokować i ponieść wtedy to maszyna przejmuje nad nim kontrolę.
A w realu to kierujący musi mieć kontrolę nad maszyną.
I większość wypadków jak widać ze statystyk zdarza się gdy niestety to maszyna rządzi.
(druga przyczyna to prymitywy za kółkiem samochodów co uważają się za panów drogi, jeżdżą na pamięć i nie używają kierunkowskazów przy skręcie, a także zmieniają bez sygnalizacji gwałtownie pas ruchu).
Dlatego popierał bym pomysł żeby zarówno na samochód jak i na motocykl były kursy nie 20 godz odbębnić i zdać, ale takie po ok.50 godzin i to porządnej nauki jazdy oraz testy psychologiczne i psychiatryczne - czyli żeby prawo jazdy dostawali tylko ludzie którzy mają odpowiednie zdolności motoryczne oraz odpowiednią postawę moralną.
Jak kogoś ponosi, ma manię adrenaliny to niech sobie skacze do pustego basenu !
<br><hr>Tomek 31
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
masz rację !!!!niekiedy aż wstyd mi za kogos że tak mozna bezmyślnie i niekiedy tylko dla szpanu wyrabiać zła opinie wszystkim myślącym motocyklistom.POZDRAWIAM<br><hr>Sława
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Nie trzeba było długo czekać mamy kolejny pozornie ciepły wekeend i kolejną śmierć:( w-wa Jerozolimskie/Niemcewicza.<br><hr>SE630PL
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Może przypomnienie tych kilku prostych prawd uratuje komuś skórę. Bardzo dobry artykuł.<br><hr>szarak34TRX
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
1wsza fota to wypadek i ( śmierć Jurka z Legnicy ) [****] nie z jego winy wypadek. Cywilny pracownik policji wymusił pierszeństwo. Został pożegnany jak na prawdziwego motocykliste przystało. <br><hr>K.R.I.S
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Już ćwierć wieku nie jeżdżę motocyklem,ale pamiętamże nic nie daje takigo poczucia wolności,radości życia,uczucia lotu.Jestem pewien,że wielki procent wypadków motocyklistów to wina kierowców samochodów,do których się zaliczam.Mamy obowiązek zwrócić uwagę na tych ludzi,często młodych,bo doświadczeni zachowują ostrożnośc i przewidują sytuacje,powórzę-mamy obowiązek czasem pomyśleć zanich i uratowac im życie.To mogą być nasze dzieci,jeśli nimi nie sa to dzieci rodziców takich jak my.Proszę,pozwólmy ,niech cieszą nasze serca rycząc swoimi maszynami,przecież dzięki nim ten świat jest piękniejszy,to kolorowe ptaki naszych przaśnych dróg.Pozdrawiam.<br><hr>franz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
...najlepszy był dla mnie dzis widok motocyklisty z pasazerem w PO w dżinsach i adidasach, kiedy mnie wyprzedził miał ok 90 km/h. A kiedy zatrzymałem się koło nich na światłach zobaczyłem że mają gołe BEZ rękawic wręcz sino/różowe dłonie i odsłonięte przez JEANSY do połowy łydki !!! KAMIKADZE na drodze, następni do powiększenia statystyk. BEZ komentarza<br><hr>WoBo
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
oby każdy miał takie podejście<br><hr>jasny gwintKomentatorzy napisał(a):Już ćwierć wieku nie jeżdżę motocyklem,ale pamiętamże nic nie daje takigo poczucia wolności,radości życia,uczucia lotu.Jestem pewien,że wielki procent wypadków motocyklistów to wina kierowców samochodów,do których się zaliczam.Mamy obowiązek zwrócić uwagę na tych ludzi,często młodych,bo doświadczeni zachowują ostrożnośc i przewidują sytuacje,powórzę-mamy obowiązek czasem pomyśleć zanich i uratowac im życie.To mogą być nasze dzieci,jeśli nimi nie sa to dzieci rodziców takich jak my.Proszę,pozwólmy ,niech cieszą nasze serca rycząc swoimi maszynami,przecież dzięki nim ten świat jest piękniejszy,to kolorowe ptaki naszych przaśnych dróg.Pozdrawiam.<br><hr>franz<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Świetny artykuł pokazujący prawdę że niekażdy powinien dosiadać dwókołowego rumaka brak niektórym umięjetnosci ale i rozsądku przy czym umięjętnosci można nabyć wyszkolic a z rozsądkiem rożnie bywa.
Osobiscie niepodoba mi sie fakt iż sami motocyklisci na scigaczach i innych motocyklach żadko pozdrawiaja sie na ulicy niewiem skad
ten brak zgrania wsrod motocyklistów.
Podobaja mi sie na zlotach opowiesci rozne i nauki które próbuja przekazać starsi wiekiem motocykliści to calkiem inna klasa motocyklistów którzy potrafia sie zachowac i probuja tez nauczyc czegoś nowe pokolenie tylko ze szkoda ze nowe mlode pokolenie tak żadko chce słuchać.<br><hr>clico
Osobiscie niepodoba mi sie fakt iż sami motocyklisci na scigaczach i innych motocyklach żadko pozdrawiaja sie na ulicy niewiem skad
ten brak zgrania wsrod motocyklistów.
Podobaja mi sie na zlotach opowiesci rozne i nauki które próbuja przekazać starsi wiekiem motocykliści to calkiem inna klasa motocyklistów którzy potrafia sie zachowac i probuja tez nauczyc czegoś nowe pokolenie tylko ze szkoda ze nowe mlode pokolenie tak żadko chce słuchać.<br><hr>clico
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
niesamowity komentarz człowieku - aż mi sie łezka zakręciła...<br><hr>bukalKomentatorzy napisał(a):Już ćwierć wieku nie jeżdżę motocyklem,ale pamiętamże nic nie daje takigo poczucia wolności,radości życia,uczucia lotu.Jestem pewien,że wielki procent wypadków motocyklistów to wina kierowców samochodów,do których się zaliczam.Mamy obowiązek zwrócić uwagę na tych ludzi,często młodych,bo doświadczeni zachowują ostrożnośc i przewidują sytuacje,powórzę-mamy obowiązek czasem pomyśleć zanich i uratowac im życie.To mogą być nasze dzieci,jeśli nimi nie sa to dzieci rodziców takich jak my.Proszę,pozwólmy ,niech cieszą nasze serca rycząc swoimi maszynami,przecież dzięki nim ten świat jest piękniejszy,to kolorowe ptaki naszych przaśnych dróg.Pozdrawiam.<br><hr>franz<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Alle luja bracie Alle luja......... Święte słowa.... Tylko jestem ciekaw do ilu bikerów trafi ten bądź co bądź słuszny artykuł??<br><hr>A
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Szkoda tylko żeni niektóre komentarze są usuwane. Nadal podtrzymuje zdanie że scigacz.pl to obecnie przykładny motocyklista.pl. Nie mam tego wam za złe, wiem że realia się zmieniły ale po extremalnym scigaczu już nic nie pozostało - no chyba że nazwa.<br><hr>Kolec
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
<a href="http://www.gorzow.lubuska.policja.gov.pl/serwis_informacyjny/aktualnosci/kraksa_na_moscie" target="blank" class="link">http://www.gorzow.lubuska.policja.gov.pl/serwis_informacyjny/aktualnosci/kraksa_na_moscie</a> Taki mały przykład z zeszłego roku. Chłopak miał więcej szczęścia niż rozumu..
Oby każdy, nawet największy szaleniec miał szansę wyjścia z tak wyglądającego wypadku nie robiąc krzywdy innym.<br><hr>W
Oby każdy, nawet największy szaleniec miał szansę wyjścia z tak wyglądającego wypadku nie robiąc krzywdy innym.<br><hr>W
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jak się jeździ przez cały rok to najdłuższa przerwa w jeździe to 3 tygodnie. Polecam trenować jazdę przez cały rok<br><hr>Yossarian
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ten chłopak był moim narzeczonym. Czy wiesz coś więcej na temat tego wypadku? Ja dojechałam na miejsce wypadku jak tylko się dowiedziałam ale już było za późno... Dla mnie ten wypadek jest niezrozumiały wręcz tajemniczy ... To nie był jakiś małolat, który traktował moto jak zabawkę i wyjechał poszaleć. To był wielki pasjonat motocykli z olbrzymim doświadczeniem - doskonały kierowca.<br><hr>igaKomentatorzy napisał(a):Ten chłopak który zginoł na Modlińskiej, jechał przedemną - ja zatrzymałem się na stacji a on pojechał dalej. Po 20 minutach ruszyłem ze stajci i zobaczyłem wypadek. Uwierzcie mi, widze jego przed oczami do dziś jak leży z rozbita głową. Na następny dzień wystawiłem swoje moto na sprzedaż...<br><hr>Marcin<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Super artykuł - każdy powinien go przeczytać
Do autora - pisz Bracie więcej - oczywiście nigdy się nie dowiesz czy komuś Twój tekst uratował d... ale jak będziesz przejeżdżał przez jakieś skrzyżowanie - pomyśl że tam właśnie w tym momencie kogoś mogli zdrapywać z asfaltu - roześlę ten teks do wszystkich znajomych motnitów - myślę że autor się nie obrazi
Przyczepności i ROZUMU dla wszystkich <br><hr>artur
Do autora - pisz Bracie więcej - oczywiście nigdy się nie dowiesz czy komuś Twój tekst uratował d... ale jak będziesz przejeżdżał przez jakieś skrzyżowanie - pomyśl że tam właśnie w tym momencie kogoś mogli zdrapywać z asfaltu - roześlę ten teks do wszystkich znajomych motnitów - myślę że autor się nie obrazi
Przyczepności i ROZUMU dla wszystkich <br><hr>artur
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl