Zobacz wątek - <i>[Suzuki GS500]</i> Suzuki GS500 czy Yamaha XJ600 -...
NAS Analytics TAG

[Suzuki GS500] Suzuki GS500 czy Yamaha XJ600 -...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 31/1/2012, 20:30

Komentatorzy napisał(a):Witam Was wszystkich!
Mam kilka pytań do Was odnośnie tych dwóch maszyn:
1. Mam 188cm wzrostu, ważę 74kg - dam radę z 208kg XJ-tą?
2. Która wersja lepsza? - z owiewkami czy klasyczny naked? - słyszałem że przy moim wzroście, owiewki wersji Diversion jeszcze bardziej pogarszają sprawę, że niby przy wzroście >180cm kierują powietrze prosto w pysk - ale Wasza ogólna opinia.
3. Lepsza wersja po 98r. czyli po znaczących modyfikacjach, czy któraś wcześniejsza?
Za odpowiedź na nurtujące mnie na razie pytania bardzo z góry dziękuję! Serdecznie pozdrawiam: lewa w górę! :) <br><hr>kojow<br>
1. Na pewno dasz radę! Mam 180cm, 65kg i przejeździłem swój pierwszy sezon na Kawasaki gt750 - na sucho waży 230kg. <br><hr>paweu
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/2/2012, 12:03

Komentatorzy napisał(a):Może ktoś mi powie, dlaczego w tym kraju tak uparcie lansuje się ideę 500-600 na pierwsze moto ?? - przecież to jakiś absurd i to tak tylko w tym zacofanym kraju funkcjonuje bo nawet u Czechów bardzo popularne są 250-tki o zachodniej granicy już nie wspominając.
Dlaczego do jasnej ciasnej nie robicie testów/opisów małych pojemności ? honor Wam nie pozwala na nie wsiąść czy wstyd przed znajomymi że lansu nie będzie co ? Motogen to samo ehhhhh tabloidy psia morda :/.<br><hr>Herdi<br>
Komentatorzy napisał(a):Co ty za głupoty opowiadasz ?
Czytałeś chociaż co autor tego tematu napisał powyżej ?
Nic mój drogi tu się nie lansuje :) pokaż choć jedną 250tkę która będzie tak nie zawodna jak gs 500 czy xjotka , do której części będą za grosze i będzie ich masa do wyboru :> a Spalanie będzie na poziomie ów wymienionej przez ciebie 250 (4.5-5l :] !?.<br><hr>suzukimaster<br>
Komentatorzy napisał(a):No właśnie się lansuje XJ600 na pierwsze moto !! a dlaczego nie XJ 250, HJ270 czy inne DupeJot300, już sam tytuł artykułu kieruje młodych ludzi na większe pojemności. A nie pojemność ale umiejętności są ważne.<br><hr>Herdi<br>
Komentatorzy napisał(a):Dam Ci 3tys a Ty mi kup takie motocykle w dobrym stanie i później kupisz mi do nich części zamienne, ale dam Ci tyle na te części ile kosztują do xj600 albo gs500. Człowieku realia są inne, oczywiście najlepiej byłoby przejść przez wszystkie pojemności, bo po za umiejętnościami mielibyśmy możliwość pojeździć na wielu sprzętach. Niestety przeciętnego Polaka nie stać na zmianę motocykla co sezon i woli kupić większą pojemność i pojeździć kilka sezonów. A po za tym dochodzi jeszcze to, że im więcej motocykli kupujesz tym większa szansa, że trafisz na mine.<br><hr>Miecio<br>
Jak do 1300 części będą tańsze niż do XJ to też sobie kupisz na pierwsze moto ? Ciekawe czy dożyjesz do rugiego moto :)<br><hr>miłośnik_motyk
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/2/2012, 17:08

ja na swoj 1 wybralem zzr600. spory, wygodny i w razie czego ma zapas mocy.
<br><hr>zygzak
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/2/2012, 13:27

Komentatorzy napisał(a):Może ktoś mi powie, dlaczego w tym kraju tak uparcie lansuje się ideę 500-600 na pierwsze moto ?? - przecież to jakiś absurd i to tak tylko w tym zacofanym kraju funkcjonuje bo nawet u Czechów bardzo popularne są 250-tki o zachodniej granicy już nie wspominając.
Dlaczego do jasnej ciasnej nie robicie testów/opisów małych pojemności ? honor Wam nie pozwala na nie wsiąść czy wstyd przed znajomymi że lansu nie będzie co ? Motogen to samo ehhhhh tabloidy psia morda :/.<br><hr>Herdi<br>
Komentatorzy napisał(a):Co ty za głupoty opowiadasz ?
Czytałeś chociaż co autor tego tematu napisał powyżej ?
Nic mój drogi tu się nie lansuje :) pokaż choć jedną 250tkę która będzie tak nie zawodna jak gs 500 czy xjotka , do której części będą za grosze i będzie ich masa do wyboru :> a Spalanie będzie na poziomie ów wymienionej przez ciebie 250 (4.5-5l :] !?.<br><hr>suzukimaster<br>
Komentatorzy napisał(a):No właśnie się lansuje XJ600 na pierwsze moto !! a dlaczego nie XJ 250, HJ270 czy inne DupeJot300, już sam tytuł artykułu kieruje młodych ludzi na większe pojemności. A nie pojemność ale umiejętności są ważne.<br><hr>Herdi<br>
Komentatorzy napisał(a):Dam Ci 3tys a Ty mi kup takie motocykle w dobrym stanie i później kupisz mi do nich części zamienne, ale dam Ci tyle na te części ile kosztują do xj600 albo gs500. Człowieku realia są inne, oczywiście najlepiej byłoby przejść przez wszystkie pojemności, bo po za umiejętnościami mielibyśmy możliwość pojeździć na wielu sprzętach. Niestety przeciętnego Polaka nie stać na zmianę motocykla co sezon i woli kupić większą pojemność i pojeździć kilka sezonów. A po za tym dochodzi jeszcze to, że im więcej motocykli kupujesz tym większa szansa, że trafisz na mine.<br><hr>Miecio<br>
Komentatorzy napisał(a):Jak do 1300 części będą tańsze niż do XJ to też sobie kupisz na pierwsze moto ? Ciekawe czy dożyjesz do rugiego moto :)<br><hr>miłośnik_motyk<br>
Płakać mi się chce jak wypowiadają się ludzie którzy motocykl widzieli jedynie na ekranie monitora...
Między 1300 a 500-600ccm jest sporo większa różnica niż między 250 a 600. Kup motocykl pojeździj i dopiero zacznij się wypowiadać. <br><hr>Miecio
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/2/2012, 21:55

mam teraz GS z 95 roku drugi sezon nim latam i naprawdę daje radę spalanie podobne do skutera ok 5 litrów tylko jak jadę z plecakiem to brakuje mu siły przy wyprzedzaniu ale to tylko 50 koni. ale daje sporą radochę jak na 1 moto gorąco polecam ten motocykl. jak na razie to jest nie zawodny . ale przyznaje ze myślę o czymś większym na następny sezon
pozdrawiam lewa w górę :D<br><hr>Ryga
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/2/2012, 10:55

Komentatorzy napisał(a):gs 500 jets wielkosci wiekszego rowerka... i nadaje sie dla niklych postura ludzi ;)
Niewyobrazam sobie GSem zrobic 300-400km trasy.
<br><hr>Qsken<br>
Komentatorzy napisał(a):puknij sie w globus. 300400km motocyklista, który dopiero wsiada na moto. Tu pisza o początkujących motonitach o pierwszych jazdach. Pierwszy motocykl sprzedaje sie przewaznie po roku i wtedy mozna myslec o trasach 100km i wiecej. <br><hr>pablo122<br>
mój pierwszy motocykl po 6h jazdy przypominającej na kursie, oraz okolo godziny na egzaminie, lacznie 7h po 3latach od ostatniego nieudanego egzaminu, to ducati monster s4r, ma to litr pojemnosci, 113koni i moment wyrywajacy rece, sprzedawca z komisu twierdzil ze zgine, bo on po 15 latach praktyki nie mogl opanowac tej maszyny, pojezdzilem troszke po miescie, dzieki czemu dowiedzialem sie ze motocykl nie hamuje tak jak samochod (gdyz wkleilbym sie starszemu Panu w aucie w kufer, któremu serdecznie dziekuje za lekcje hamowania, ktory nagle bedac pod swiatlami, postanowil sie z 80km/h zatrzymac na pomaranczowym przejezdzajac praktycznie cale pasy w pisku opon)no i po 2 dniach od kupna wyjechalem do Norwegii, bo tu mieszkam, zrobilem na nim w zeszlym roku okolo 12tys km i nie zaliczylem zadnej gleby, z poczatku jezdzilem do 7tys obrotow, po okolo 1 miesiacu licznik mi sie wnet odcinal, glupota jest wypisywac ze pierwszy motocykl musi miec 50km, tak samo uczyc sie na kursie na tych malych "skuterkach". Motocykl jest dla ludzi mających olej w głowie, a kazda moc da sie dozowac, kwestia przyzwyczajenia, jeżeli ktoś jeździ tylko do odcięcia, bo inaczej nie potrafi, to jak mu zycie mile, niech da sobie spokoj z motocyklem. Przyznam że z początku miałem stracha, ale to bardziej przez opinie ludzi typu "zginiesz przy tej mocy" nie nie zgine, jezeli jezdze rozsadnie i wiem na ile moge sobie pozwolic z manetka. Po tej lekcji życia nauczyłem się tego, ze jak kiedyś miałem stracha do motocykli, teraz nie boje sie zadnego. A opiniami tego typu, uslyszanymi od kolegi znajomego podcieram sobie tyłek w toalecie. Prawko mam od Grudnia 2010, na motocyklu śmigam od kwietnia 2011.
Pozdrawiam<br><hr>Paweł
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/2/2012, 17:23

Zaczynałem od gs 500 z 94 roku- moim zdaniem ten jak i następny rocznik były najlepsze. Kolejne "wersje" nie miały juz regulacji wstępnego napięcia na przedzie. Kolega w tym samym czasie zaczynał na xj600- zaczynalismy razem i wszedzie razem jeździliśmy. Jesteśmy potwierdzeniem reguły, kupilismy właśnie te motocykle co Autor wymienił i opisał w powyższym artykule.
Szczerze polecam GS500 na pierwsze "poważne" moto. Jego lekkość i zwinność pomaga w nauce jazdy w zakrętach. Obecnie jeżdżę na sv650 i szczerze powiem, że mimo, że jest to na prawdę fajny sprzęt, to bardziej cieszyłem się właśnie z GS... Może dla tego, że to był mój pierwszy motocykl i środek transportu. Sentyment robi swoje:) Mój gs miał na cyferblacie około 50 tysięcy i faktycznie na tyle wyglądał. Z dokumentów wynikało(był z niemiec), że stał nieużywany 2 lata, Kupiłem go od starszego pana, który(jako mechanik) otrzymywał motocykle od znajomych w ramach "spłaty" użyczonych im pożyczek(- zdecydował wrócić do Polski po wielu latach pracy w niemczech.) Chciałem kupić od niego innego gs, ale sprzedał się dzien wcześniej innej osobie, zadzwoniłem w jego sprawie i dowiedziałem, się, że ów starszy pan sam jest w szoku, bo znalazł w swojej "kanciapie" jeszcze 2 sprzęty- tak wiem brzmi niesamowicie, ale jest to prawda co piszę:). Tak jak wspomniałem moto w dokumentach miało wypisane, że zostało wyrejestrowane 2 lata wcześniej i tak sobie przestało w garażu. Motocykl miał nieładowany akumulator i odpalił za 2 razem! po 2 latach nieużywania... Byłem w szoku, facet, który mi go sprzedawał również nie krył swego zdziwienia i był chyba nieco bardziej zszokowany niż ja(był mechanikiem i wiedział, że nikłe szanse, że odpali). Dosiadłem go, przejechałem się, no i zakochałem! Uzytkowałem go niecałe 2 sezony i szczerze polecam wszystkim początkującym :)<br><hr>webster
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 29/6/2012, 13:06

Nie wiem jak w Yamasze, ale warto do artykułu dodać informacje o tym, że silnik Suzuki GD500 nie został wymyślony jakoś bezpośrednio 1989 gdy z lini zeszła pierwsza seria tego modelu, tylko jest konstrukcją znacznie starszą, przez co sprawdzoną. Fajny motocykl i jak na razie sprawdza się opinia autora artykułu że bezawaryjny :)

@Easy Rider - Odnośnie rdzy, to gdy szukałem GS500 dla siebie widziałem ją tylko w modelach hiszpańskich, które mimo iż młodsze rocznikowo od japońskich aż puchły w wielu miejscach,..<br><hr>chrupq.info
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/7/2012, 14:31

Tak jak Wy mam prócz kilku innych modeli, yamahę, i teraz od czerwca jest ochrona gwarancyjna yamaha za 435zł na rok na silnik, skrzynię biegów i części. A poza tym jak się ma stary maxi skuter albo motor dowolnej marki, można sprawdzić go w serwisie Yamaha za 1 zł i jak przejdzie testy wymienić na nowy.<br><hr>nekromoto
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez caly_marcin » 6/8/2012, 08:58

heh, ja tak czytam czytam te wszystkie posty i jestem w kropce :) jak nie trudno się domyśleć też zastanawiam się nad tymi dwoma moto bo po 1 są tanie po 2 dopiero co prawo jazdy odebrałem. xj szczerze mi się bardziej podoba (szukam wersji naked - wg. śliczna jest) gs jakby bardziej plastikowy i już nie czuję w brzuchu takich motylków na widok gs'a ale w okolicy mam ich więcej do obejrzenia.
możecie mi napisać krótko i zwięźle - czy warto dokładać ok 500 zł do xj 600n czy może kupić taniej ale pewniej gs'a i przelatać nim 1 sezon? (xj w założeniu miałem mieć na dwa sezony).
dwa - napiszcie mi proszę jaki realny powinien być przebieg motocykla z 1991 - 1995 roku bo coś nie wierzę w to co widzę na ogłoszeniach :P
3. jesli ktoś jeszcze śledzi tą dyskusję to proszę o krótko i zwięźle "który lepszy?" (bez pisania, że "na moim miejscu bym wybrał cb 500")
caly_marcin
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 19/8/2012, 08:33

xj 600 1994 5 sezonów po ok 5 tyś /rok usterek brak ,wymiana opon i klockow przod. bez komentarza.<br><hr>miras1977
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/8/2012, 19:30

GS 500. Kupiłem holenderskie zwłoki, rocznik 97. Wymiana napędu, regulacja zaworów, czyszczenie i synchro gaźników, płukanie zbiornika, łożyska główki ramy, łożyska trollingu ( przy tylnym amorku ), uszczelniacze i olej w lagach i przednia lampa. Cóż, kupiłem może niedrogo, ale dołożyłem kilka kilo pln- ów. Latam drugi sezon, bez awarii. Motocykl naprawdę łatwy, wybacza błędy. Mówię mechanikowi " grzechotka ", on na to " Suzuki, brzęki i stuki ". Powiedział, że ja tego silnika nie zajadę. Ale i tak przesiadam na VFR 800, na GS-iku nie ma w co jechać i brakuje owiewki. Dłuższe trasy to spory wysiłek, przy większych prędkościach, to wręcz walka o przetrwanie. Ogółem dobra zabawka. <br><hr>Bolero
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez caly_marcin » 8/9/2012, 19:05

odświeżam temat, może komuś pomogę :)

moto dalej nie mam ale poszukiwania trwają. do tej pory oglądałem kilka gs'ów i jedną xj 600 :)
oba modele są tanie, dobre na początek więc tylko do nich zacieśniłem poszukiwania.

*gs 500i: lekki, zwinny, nieco mniejsze spalanie niż xj 600. ogladałem egzeplarze bardziej lub mniej zadbane niemniej jednak w kazdym silnik się sprawował dobrze więc, jednostki napędowe są raczej solidną częścią konstrukcji. siedzi się dosyć sportowo, wersja z dzieloną kierownicą wymaga bycia lekko zgarbionym do przodu. na początku uwazałem to za wadę ale to kwestia gustu. mocy jest wystarczająco jak na 1 moto :)

*xj 600:owiewka, bardziej turystyk, więcej mocy ale cięższy także wrażenia jezdne były podobne jednak na korzyść xj. z początku myslałem ze moge mieć trudności z ogarnięciem tak cięzkiego motocykla bo jestem raczej niewysoki ale o dziwo jechało mi sie nim lepiej niz gs'em a to za sprawą innej pozycji na moto. jest ona bardziej wyprostowana - zupełnie jak na jazdach podczas kursu :P (jakoś bardziej podobało mi się byc nieco pochylonym tak jak na gs'ie) oraz kierownicy, która nie jest dzielona co znacznie ułatwia manewrowanie.

jestem raczej wybredny i wciąż niezdecydowany czy gs czy xj. bede oglądał jeszcze kilka motocykli zanim zdecyduje się na kupno określonego modelu.
dla osób wysokich lub wiążących swoje przygody z turystyka polecam bardziej xj 600. ktoś kto ma więcej niż 180 cm może zginąć na gsie. motocykliści, którzy wolą śmigać po zakamarkach miejskich mają już dylemat bo wg mnie oba modele tam się sprawdzą. ja najprawdopodobniej kupie motocykl, który będzie w lepszym stanie za pieniądze które wytarguje i w efekcie i tak będe zadowolony :)

PS: podczas oględzin pamiętajcie. sprzedawcy mogą baa! będą wciskać wam kit! musicie dobrze wybadać sprzedającego :P polecam przeczytać art na temat oględzin itd. ogłoszenia kłamią :) motocykl ze swoim wiekiem będzie miał rysy, otarcia (nawet drobne) jeśli nie ma coś jest nie tak. więc zalecam ostrożność
pozdro!
caly_marcin
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 27/12/2012, 14:23

Kupiłem w tym roku Suzuki GS 500 z 2001 roku z Francji w bardzo dobrym stanie. Wymieniłem olej filtry płyn hamulcowy. Klocki i napęd są w bardzo dobrym stanie. Mam 45 lat i jestem emerytowanym żołnierzem, technikiem lotnictwa znającym się na mechanice.Na motocyklach jeździłem od lat 80. Za kierownicą jednośladu zrobiłem jak sądzę nie mniej niż 300 tyś km i uważam że GS to dobry motocykl do jazdy dla przyjemności. Młodzi napiszą co ten staruszek piszę ale z racji służby i misji jeździłem motocyklem na kilku kontynentach świata i różnymi maszynami.Mam pytanie jak się jeździ z przednią owiewką a raczej szybką niską do nakedów z okrągłą lampą nabyłem taka na allegro. Bez niej powyżej 120 km/h troszeczkę wieje na klatkę. Czy to coś da? Dla ciekawych podaję numer z allegro Nr.2896317629 Pozdrawiam i czekam na ciekawe odpowiedzi.<br><hr>pawulon40
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/1/2013, 22:32

Komentatorzy napisał(a):gs 500 jets wielkosci wiekszego rowerka... i nadaje sie dla niklych postura ludzi ;)
Niewyobrazam sobie GSem zrobic 300-400km trasy.
<br><hr>Qsken<br>
Ech wy młodzi.300-400 km.cóż to za trasa.SHL-ką 150 cm zrobiłem jednego dnia Szczecin -Łodż i abarot też.MZ 250 jednego dnia Ustroń koło Wisły-Szczecin.To były czasy.<br><hr>Edmund
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/9/2013, 07:09

Hello is this auto available for sale? contact me on donkelly700@gmail.com ...<br><hr>donkelly
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/1/2014, 20:29

Dobrym wyborem na pierwsze moto była by jeszcze Yamaha Yzf600R Thundercat<br><hr>ecik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/1/2014, 21:00

Według mnie oba motocykle są warte uwagi ;) Lepiej wziąć to co w lepszym stanie, a nie uprzeć się na jeden model ;)<br><hr>Znawca GS'ów i XJ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/1/2014, 21:25

Przeczytałem uważnie, wybrałem Hondę CB 500, a kupiłem Yamahę FZS 600. Ciężko kupić pierwsze moto.<br><hr>xalor
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/1/2014, 21:48

Komentatorzy napisał(a):Hello is this auto available for sale? contact me on donkelly700@gmail.com ...<br><hr>donkelly<br>
dear friend can you help me. i'm looking for a library<br><hr>outofthebox
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl