jezdzicie po Opolszczyznie ? polskie miasta niemieckie nazwy
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
jezdzicie po Opolszczyznie ? polskie miasta niemieckie nazwy
http://zapiskibronislawa.bloog.pl/id,44 ... caid=57ecc
Trafilem przez przypadek na wpis na blogu, gdzie gosciu rozprawia na temat podawania nazw miejscowosci na tablicach drogowych rowniez po niemiecku.
(otwórz link)
Nawet nie wiedzialem, ze taka glupote sie praktykuje u nas, ale w sumie co sie dziwic w koncu to jest Polska a moze juz niemcy
. Moze przy okazji pojdziemy dalej i w innych wojewodztwach tak porobimy. I bedzie Warsaw, Danzig, Breslau czy Graudenz.
Uwam ze to chore, wyobrazcie sobie zeby szwaby czy ruscy tak chetnie umieszczali historyczne nazwy na swoich znakach. Co o tym sadzicie ?
Trafilem przez przypadek na wpis na blogu, gdzie gosciu rozprawia na temat podawania nazw miejscowosci na tablicach drogowych rowniez po niemiecku.

Nawet nie wiedzialem, ze taka glupote sie praktykuje u nas, ale w sumie co sie dziwic w koncu to jest Polska a moze juz niemcy

Uwam ze to chore, wyobrazcie sobie zeby szwaby czy ruscy tak chetnie umieszczali historyczne nazwy na swoich znakach. Co o tym sadzicie ?
Ostatnio edytowano 27/4/2009, 12:37 przez bast, łącznie edytowano 1 raz
-
bast - Bywalec
kompletna bzdura! ku***a jesteśmy w Polsce i używajmy języka Polskiego. dlaczego my jadąc za granice(angla, dojcze, itp) musimy znać ich język, a przy najmniej angielski a jak oni przyjeżdżają do nas, to od razu wielki bulwers bo jeszcze nie wszyscy w Polsce znają angielski czy niemiecki. rozumiem, że angielski jest między narodowy i każdy powinien go znać ale bez przesady... jakoś nie widziałem żeby szwaby czy francuzi pisali nazwy miast po Polsku bo może Polak przyjedzie. rozumiem żeby tłumaczyć jakieś ulotki w muzeach, tablice informacyjne, ale nazwy miast? parnoja
XR 400R | | Kula daje fula
| | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0

-
Kula07 - Stały bywalec
Dlaczego głupota? Dlaczego bzdura?
Bardzo dobry pomysł. Przyjeżdża sobie do nas obcokrajowiec i może łatwiej się rozeznać co i jak. Aż tak bardzo Was to boli? W zeszłym tygodniu byłem w Brukseli i bardzo mi pomogły angielskie tłumaczenia.
Nie wspomnę już o ile łatwiej byłoby się rozeznać w krajach nieposługujących się alfabetem łacińskim (rosja, grecja...).
Gadacie jak wyborcy LPRu: "Pierw nam zmienią znaki, później zabiorą niepodległość"
Bardzo dobry pomysł. Przyjeżdża sobie do nas obcokrajowiec i może łatwiej się rozeznać co i jak. Aż tak bardzo Was to boli? W zeszłym tygodniu byłem w Brukseli i bardzo mi pomogły angielskie tłumaczenia.
Nie wspomnę już o ile łatwiej byłoby się rozeznać w krajach nieposługujących się alfabetem łacińskim (rosja, grecja...).
Gadacie jak wyborcy LPRu: "Pierw nam zmienią znaki, później zabiorą niepodległość"

-
siekson - VIP Ścigacz.pl
madrzysz sie bo Radomia nie da sie przerobic na faszystowski
Boli mnie to bo nie lubie niemcow i nie widze powodu zeby specjalnie dla nich pisac nazwy polskich miast w jezyku w ktorym kazde slowo brzmi jak rozkaz wykonania egzekucji

Boli mnie to bo nie lubie niemcow i nie widze powodu zeby specjalnie dla nich pisac nazwy polskich miast w jezyku w ktorym kazde slowo brzmi jak rozkaz wykonania egzekucji

-
bast - Bywalec
-
Koval135 - Mieszkaniec forum
siekson to niech piszą nazwy po angielsku, a nie specjalnie dla niemców. w brukseli też nazwy nie były po angielsku specjalnie dla anglików, tylko dlatego, że angielski jest popularniejszym językiem od niemieckiego. a u nas robi się to specjalnie pod konkretny przypadek. a jak przyjedzie francuz to na tablicach miast będą 3 nazwy? niech zrobią nazwy w dwóch językach: Polskim i angielskim i wtedy nikt się nie przyczepi i każdy będzie mógł się zorientować gdzie jest. bo niedługo będzie tak, że na zachodzie Polski nazwy miast będą po Polsku i po niemiecku, na wschodzie po Polsku i po rosyjsku itd. na pewno łatwiej będzie się poruszać turystą z zagranicy gdy na tablicach będą nazwy Polskim jak i w angielskim języku.
nie jestem przeciwko wprowadzaniu udogodnień dla turystów z zagranicy, bo im więcej udogodnień tym turystów będzie więcej, a wiadomo, że tam gdzie turysta jest tam pieniążki zostawi
nie jestem przeciwko wprowadzaniu udogodnień dla turystów z zagranicy, bo im więcej udogodnień tym turystów będzie więcej, a wiadomo, że tam gdzie turysta jest tam pieniążki zostawi

-
Kula07 - Stały bywalec
-
-
bast - Bywalec
-
Kula07 - Stały bywalec
-
Tam żyje bardzo dużo mniejszości niemieckiej, to i znaki mają w swoim języku. Chyba nie myśleliście poważnie, że to dla standardowych turystów/przyjezdnych, żeby się czuli jak w domu przejeżdżając przez śląsk opolski ?
-
puff - Świeżak
jeżeli tam żyje mniejszość niemiecka to przez tyle lat od zakończenia wojny zdążyli się nauczyć języka Polskiego...a z tego co wnioskuje w prowadzono te nazwy niedawno i do tego czasu ta mniejszość niemiecka na pewno nauczyła się posługiwać naszym rodowym językiem, bo nawet idąc do głupiego urzędu muszą znać Polski...

-
Kula07 - Stały bywalec
Re: jezdzicie po Opolszczyznie ? polskie miasta niemieckie n
bast napisał(a):Nawet nie wiedzialem, ze taka glupote sie praktykuje u nas, ale w sumie co sie dziwic w koncu to jest Polska a moze juz niemcy...... Co o tym sadzicie ?
Sądze, że powinieneś zapoznać się z tematem, a potem zabierać głos.
No comment
Dziwi mnie, że ludzie takie rzeczy wpisują. Nie mają pojęcia dlaczego tak jest, ale komentują.
Odsyłam do lektury:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwuj%C4%99 ... e_w_Polsce
MZ ETZ 251 -> Honda CBF 600 S -> YAMAHA FZS 1000 FAZER
-
sznajdi - Bywalec
po lekturze wniosek jest prosty, mamy kolejna glupia ustawe,
jakos po wschodniej stronie nikt sie nie wyrywa zeby pod spodem wypisywac ruskie nazwy
btw: mam swietny wynik na liczniku
666
jakos po wschodniej stronie nikt sie nie wyrywa zeby pod spodem wypisywac ruskie nazwy
btw: mam swietny wynik na liczniku

-
bast - Bywalec
a ja wyżej już napisałem, że przez te wszystkie lata już na pewno znają Polski i nie trzeba wprowadzać nazw mniejszościowych...
a ciekawe czy Polacy żyjący na terenach byłego ZSRR maja podane nazwy w języku Polskim, przecież tez są mniejszością....
a ciekawe czy Polacy żyjący na terenach byłego ZSRR maja podane nazwy w języku Polskim, przecież tez są mniejszością....

-
Kula07 - Stały bywalec
ja akurat jestem z opolskiego,a dokładnie z Ozimka.
Szczerze mówiac wkur**** mnie te nazwy,nas chcieli nazwac "Malapane",na szczęście było głosowanie,i "za" była tylko 1 osoba...
Wszystkie wiochy dookoła maja nazwy dwujęzyczne... po co? Bo co drugi wyjechal kilka lat temu i teraz uwaza sie za wielkiego Niemca?
Jak słysze ich durne hasła "u nas w niemcach" to rzygać mi sie chce,jeszcze 5 lat temu dłubał w nosie na polu,a teraz wielka dżolerka
No to tyle moich wywodów:)
p.s i tak wiekszosc tablic już zamalowana
Szczerze mówiac wkur**** mnie te nazwy,nas chcieli nazwac "Malapane",na szczęście było głosowanie,i "za" była tylko 1 osoba...
Wszystkie wiochy dookoła maja nazwy dwujęzyczne... po co? Bo co drugi wyjechal kilka lat temu i teraz uwaza sie za wielkiego Niemca?
Jak słysze ich durne hasła "u nas w niemcach" to rzygać mi sie chce,jeszcze 5 lat temu dłubał w nosie na polu,a teraz wielka dżolerka

No to tyle moich wywodów:)
p.s i tak wiekszosc tablic już zamalowana

-
mlody - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4