Zobacz wÄ…tek - jezdzicie po Opolszczyznie ? polskie miasta niemieckie nazwy
NAS Analytics TAG

jezdzicie po Opolszczyznie ? polskie miasta niemieckie nazwy

O wszystkim
_________

Postprzez mar111cin » 29/4/2009, 19:04

no i dla naszyn z Londynu :lol: żeby mogli legalnie mówić gdzie mieszkają, jak wrócą z UK ;)

PS ja uważam kosmopolitan i wszystko na ten temat xD
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 29/4/2009, 21:28

A ja napisalem, chcesz pogadac, gg/pm - tyle w temacie, nie bede sie uzeral z ludzmi ktorzy rozumieja mniej niz 30% tego co pisze. Zreszta na forum nie przedstawiam _swoich_ pogladow tylko wiele pogladow i zmuszam do myslenia i refleksji. Forum to wirtualny Simon/AlliSS ktory nic nie ma do mojej realnej osobowosci - a ze bardzo cenie sobie swoja prywatnosc, udzielam jedynie szczatkowych informacji o mojej osobie.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez mikun » 3/5/2009, 00:12

Jak pierwszy raz przyjechałem do Niemiec, krążyło o nas powiedzenie: "Jedź do Polski-twoje auto już tam czeka".
Zastanawiałem się o co im chodzi, o mnie czy o moich znajomych którzy tutaj mieszkają z całymi rodzinami ? Nie, ale co mieli myśleć o swoich sąsiadach Niemcy, skoro razem z otwarciem granicy opróżniły się ich wszystkie sklepy sportowe i perfumerie i to nie dlatego że wyprzedaż była ? Później jak już wszyscy przy granicy w dresach Nike w pole chodzili, to niemieckie firmy ubezpieczeniowe mało nie zbankrutowały, tak się auta zaczęły gubić ! Kto wyrobił mi i kilku tysiącom polaków opinie ?
Teraz w temacie samochodowym krąży powiedzenie: "Jedź do Polski-wrócisz nowym autem z euro w portfelu" i wszyscy lecą na łeb na szyje auta kupować tak, że dealerzy z zach. mają pełne place aut sprzedanych i palce przygryzają że nowych jeszce nie ma ! Jak to się pozmieniało...

Nie można zapomnieć o historii, przeciwnie, trzeba ją przekazywać nowym pokoleniom, ale czas wojny i piekła z nią związanego, które dotknęło chyba każdą polską rodzinę, już minął. Żyjemy w takich czasach, gdzie najważniejszy jest dialog, a nie ciągłe otwieranie starych ran i dolewanie oliwy do ognia.
Mój kolega Niemiec z którym jeżdżę po winklach ma być odpowiedzialny za spalenie wioski moich dziadków z poznańskiego ? A może i nawet jego pra jest, ale już dawno pewnie odpowiedział przed kimś innym... A moja rodzina pamięta.
Ja mam być złodziejem i oszustem tylko dlatego bo jestem z Polski ? Na szczęście nie, bo światopogląd zdążył się zmienić. I jak to mówią najstarsi górale, długo jeszcze wody w Wiśle upłynie zanim wszystko będzie normalnie.

A nazwy miast powinny być polskie. Były niemieckie jak ziemie były niemieckie, analogicznie też nie mamy prawa żądać by na naszych dawnych ziemiach wschodnich były nazwy polskie. Takie jest moje zdanie.
<i>"Get your motor running, head out on the highway,
Looking for adventure in whatever comes our way."</i>
mikun
Świeżak

Postprzez Stachoo » 3/5/2009, 10:11

Stachoo
Świeżak

Postprzez Redd » 3/5/2009, 12:06

Niemieckie nazwy ..drogi typowo polskie :P
http://bikepics.com/members/reddie/ (otwórz link)
Redd
Świeżak

Postprzez Taser » 3/5/2009, 13:14

bast napisał(a):madrzysz sie bo Radomia nie da sie przerobic na faszystowski 8)
Boli mnie to bo nie lubie niemcow i nie widze powodu zeby specjalnie dla nich pisac nazwy polskich miast w jezyku w ktorym kazde slowo brzmi jak rozkaz wykonania egzekucji :twisted:

Bast no teraz troche pojechales....wnerwia mnie to ze narodowa cecha Polakow jest jakas taka wrodzona nienawisc do niemcow, ruskich, praktycznie wszystkich naszych sasiadow, a co my jestesmy idealni. Jakos inne narody potrafily sie pogodzic z historia i bez potrzeby do tego nie wracaja tylko patrza w przyszlosc, a u nas sie wywleka jakies stare akta i co jakis czas media maja wyzerke, albo to zamknac albo udostepnic wszystkim a nie robienie takiego burdelu. Poprostu sto lat za murzynami.
Nie ma nic piekniejszego niz dwa kola i jeden slad...

Yamaha YZF 600 Thundercat :D
Taser
Bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości

na górê