Nowa 10 letnia opona, warto zakładać?
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Jakoś nie chce mi się wierzyć w prawidłowe przechowywanie opon w Polsce mając do czynienia od ładnych paru lat z rynkiem części do osobówek, ciężarowych i moto. Poza tym, jak sprawdzisz czy nawet pięcioletnia opona leży w zaciemnionym, dogrzewanym magazynie na atłasowej poduszce od 5 lat, czy od wczoraj, bo akurat trafił się klient, który dziś przyjedzie ją łyknąć?
Miczab - Twój partner w motozakupach 

-
Miczab - Administrator
miszcz215 napisał(a):natomiast pisanie bzdur jako ze opona z rocznika innego niz biezacy to zlo to naprawde brak znajomosci tematu,
A kto tak napisał?
Prawda jest taka że opona która się zestarzeje (i wcale nie potrzebuje do tego 10-lat), ślizga się masakrycznie i niemal nie zapewnia czucia. I wiem to bo sprawdzałem, ślizgałem się itd. a nie przeczytałem jakiś test. I skąd pewność że opona nie leżała przez te 5 lat rzucona gdzieś za garażem?
Miałem raz prawie 5-cio letniego Dunlop d209 i wciąż naprawdę nieźle działał niemal do zdarcia do zera, ale miałem też 4-letnią BT014F która nadawała się tylko do spalenia. Zakładałem także kilka innych starszych opon i były zdecydowanie mniej przyczepne od nówek, nawet z nieco bardziej kartoflowych półek.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Kolego Miszcz..
Nie pisz bzdur.
Nie masz zielonego pojęcia o oponach motocyklowych. Twój post jest szkodliwy
Nie pisz bzdur.
Nie masz zielonego pojęcia o oponach motocyklowych. Twój post jest szkodliwy
- Gregorgsxr
- Świeżak
eneasz napisał(a):BT014F te opony nadają się tylko do spalania albo na huśtawki
Sorry, błąd ten staroć to był chyba BT015F. Ogólnie to kilka Bridgestonów przerobiłem aż mi się te numerki zaczęły mieszać

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Latalem na pilot sporcie z przodu z 2006 jak dobrze pamietam jeszce w sezonie 2010 i schodzielem na kolanko nie odczulem roznicy...
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
JA zostałem oszukany kupując oponę. Zapytałem się o rok facet ni powiedział 4. Zrozumiałem ze ma cztery lata otem okazało się ze była z 2004 roku. Załozona śmigam. Jedzie się 100 razy lepiej na śliskim od tej oponki bf co miałem wcześniej. Tak więc za cene shinko miałem 8 letnią nową pirelke.
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 

- carma
- Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a): No może, do czegoś co ma 70 KM, nie jeździ, nie przyspiesza, nie winkluje i nie hamuje. Jednym słowem, do kredensu.
Tu sie nie zgodzę. Sv 650 ma 72 konie, ale ma tez 190 kg. Ma 3,6 s do 100km/h. A samym silnikiem hamuje tak ze mam wrażenie jazdy na granicy poślizgu tylnego koła. Można śmigać bez używania hamulców. Podobno ostro tyra układ napedowy. Nie odważył bym sie założyć takiej opony do motocykla który ma nawet 50KM. Opona to jedyne tworzywo które łączy motocykle czy samochody z ziemia. Nie ma co oszczędzać na oponach (wyjątkiem są osoby nie rozwijające wielkich prędkości ani dużych przeciążeń, jeżdżące np. tylko po mieście)
-
Leonneon - Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a):. Jednak na gumę 3-5 lat, to bym się nie odważył. No może, do czegoś co ma 70 KM, nie jeździ, nie przyspiesza, nie winkluje i nie hamuje. Jednym słowem, do kredensu.
Z tego zdania wynika ze: - 3-5latnia oponę założył byś do czegoś co ma 70KM. Twierdzisz ze motocykl z 70 KM nie jeździ, nie przyspiesza nie hamuje, nie winkluje. W czymś sie pomyliłem?
A ja twierdze ze motocykle z 70KM jeżdżą i 3,5 letniej opony bym do nich nie zakładał
Co do wzięcia pały mogę podać adres abyś mógł przyjechać i zdrowo nap***lac żeby weszło cos do łba
-
Leonneon - Świeżak
pan_wiewiorka napisał(a): Jednak na gumę 3-5 lat, to bym się nie odważył. No może, do czegoś co ma 70 KM, nie jeździ, nie przyspiesza, nie winkluje i nie hamuje. Jednym słowem, do kredensu.
Tak czytam i chyba ty sobie jaja robisz?? Jeżeli dobrze rozumiem bo jestem jeszcze młody i piekny i polski tak jak mowiles w szkole mialem czasami to np sv albo inne moto "+" "-" co ma 70 koni to nie jeździ nie przyspiesza itp??? Jesli tak dobrze zrozumiałem to myślę ze powinieneś ta pala popełnić harakiri bo chyba juz cos tam nie styka w płytkach przy płacie czołowym. Rozumiem że R1 to minimum gdzie można myśleć o jakiś w miare normalnych przyśpieszeniach myśląc twoim tokiem rozumowania... :/
Ps. Nie wiem czy to jakiś problem z dzieciństwa czy wrodzony uraz ale czy czasami jesteś w stanie odpisac komuś normalnie nie wulgaryzm go i nie usunięto jakbys mial 10 lat i pozjadał wszelkie rozumy??? tu też takie pisanie. A moderator ma to w usunięto. To jest forum a nie serwis wylgaryzm mi i tu też.
Otrzymujesz ostrzeżenie za nadużywanie wulgarnych słów.
komarcc
-
halogen - Świeżak
Oponka moja miala wtedy 3/4lata i juz sie konczyla..... Byla kupiona jako nowa.
Osobiscie kupuje okolo roczne oponki bo sa duzo tansze a tak samo dobre.
To moja opinia
Osobiscie kupuje okolo roczne oponki bo sa duzo tansze a tak samo dobre.
To moja opinia
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Matko boska, co Wy wszyscy bierzecie nikt nie ma zielonego pojęcia co poprzednik miał na myśli? Zróbcie sobie dzień przerwy i przeczytajcie to jeszcze raz, a znajdzie się na Demotywatorach.
-
motoluka - VIP Åšcigacz.pl
-
motoluka - VIP Åšcigacz.pl
pan_wiewiorka napisał(a):pan_wiewiorka napisał(a):1. Kilka zdań z Twojego postu usunąłem, gdyż były niezgodne z regulaminem.
2. Co do zdania, o które tyle hałasu to inni mają rację i widać to wyraźnie.
Żeby nikt nie szukał to tutaj zacytuję:pan_wiewiorka napisał(a):No może, do czegoś co ma 70 KM, nie jeździ, nie przyspiesza, nie winkluje i nie hamuje. Jednym słowem, do kredensu.
3. Nie musisz pisać wypracowania, by powiedzieć, że chodziło o oponę, a nie moto 70KM.
komarcc
Nie chodziło o oponę, a o wskazanie, że w najgorszym razie, taką oponę, założę do kredensu (czyli czegoś co nie jeździ, nie hamuje, nie przyspiesza i nie winkluje). Mówiąc krótko, nie macie racji, a ja już prościej tego nie potrafię wyjaśnić. Od razu widzę to (otwórz link)
Motoluka, powiedz, że chociaż Ty zrozumiałeś, to co napisałem
Postaw słowo kredens miedzy słowa kawa, kredens, trampek, odkurzacz. Ludzie różnie nazywają motocykle nie każdy wie czy chodzi Tobie o Kredens- motocykl czy o kredens-mebel do przechowywania naczyń. Zamiast napisać o jaki kredens chodzi lepiej jest gnoić użytkowników forum za złą interpretacje słowa kredens.
Nie byłoby żadnej kłótni gdybyś później dopisał kredens- mebel zamiast się spinać. Co do tematu 10 letniej opony to temat powinien być zamknięty po jednym poście typu: nikt przy zdrowych zmysłach nie zakłada 10 letniej opony bo to grozi życiu i zdrowiu.
-
Leonneon - Świeżak
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości