Nowa 10 letnia opona, warto zakładać?
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Nowa 10 letnia opona, warto zakładać?
Witam.
Szukam przedniej opony 110/70/ R17 do bandita 400.
Mam dylemat:
czy kupić nową ale wiekową oponę 8 czy 10 letnią?
czy kupić używaną ale młodszą?
Dodam, że to będzie mój pierwszy sezon więc raczej nie będę jakoś bardzo wytężał przedniej gumy:p
Boje się że taka 10letnia opona straciła już całkiem swoje właściwości, że stała się krucha...
Może któryś z was ma doświadczenie z nowymi ale starymi rocznikowo oponami i jest jakaś granica po której nie warto już kupować tego typu ogumienia.
Pozdrawiam
Szukam przedniej opony 110/70/ R17 do bandita 400.
Mam dylemat:
czy kupić nową ale wiekową oponę 8 czy 10 letnią?
czy kupić używaną ale młodszą?
Dodam, że to będzie mój pierwszy sezon więc raczej nie będę jakoś bardzo wytężał przedniej gumy:p
Boje się że taka 10letnia opona straciła już całkiem swoje właściwości, że stała się krucha...
Może któryś z was ma doświadczenie z nowymi ale starymi rocznikowo oponami i jest jakaś granica po której nie warto już kupować tego typu ogumienia.
Pozdrawiam
- Ew3Ra
- Świeżak
Jeśli o opony chodzi to raczej nie ma żartów. W przypadku auta są aż cztery więc można zakładać byle co ale w przypadku moto sprawa się komplikuje. Ja bym w życiu nie zalożył 10 letniej opony do motocykla którym chciałbym jeździć po mieście. Co innego teren, ale bandit w teren raczej średnio się nadaje
Daj sobie spokój i kup nowego laczka.

-
tomek_gda - Świeżak
Ja kupiłem w zeszłym sezonie sprzęta z założonymi metzelerami z6 z 2005r.
Nie wiem czy to tylko wina rocznika czy te opony również są do kitu.
Zdarzało się, że na rondzie motocykl przesuwał się prosto w lekkim pochyleniu, co nei jest miłe.
Naszczęście już mam nową oponke
Nie wiem czy to tylko wina rocznika czy te opony również są do kitu.
Zdarzało się, że na rondzie motocykl przesuwał się prosto w lekkim pochyleniu, co nei jest miłe.
Naszczęście już mam nową oponke

- hubi199
- Bywalec
Ja jeśli już kiedykolwiek kupowałem leżakowane to 1-2 roczne, jeździłem sezon i wymieniałem. Nie wiem jednak czy jest to sensowne, na dzień dzisiejszy nie stosuję takich praktyk.
-
motoluka - VIP Åšcigacz.pl
10 letnia opona?
I ktoÅ› chce za to jeszcze jakÄ…Å› kasÄ™?
Wolałbym nawet wziąść kredyt z providenta:) i kupić nową. Uwierz , że zwróci Ci się ta inwestycja.
I ktoÅ› chce za to jeszcze jakÄ…Å› kasÄ™?
Wolałbym nawet wziąść kredyt z providenta:) i kupić nową. Uwierz , że zwróci Ci się ta inwestycja.
- Gregorgsxr
- Świeżak
Zastanawia mnie tylko to, że takich opon jest cała masa na allegro i ktoś je musi kupować.
Chciałbym, żeby to właśnie Ci ludzie się tu wypowiedzieli:)
Znalazłem coś takiego:
http://sklep.intermotors.pl/product-pol ... przod.html
albo:
http://sklep.intermotors.pl/product-pol ... 8409-.html
tylko nie wiem jak stary, może wy odnajdziecie gdzieś tą informacje:)
Co myślicie o oponach Shinko?
Chciałbym, żeby to właśnie Ci ludzie się tu wypowiedzieli:)
Znalazłem coś takiego:
http://sklep.intermotors.pl/product-pol ... przod.html
albo:
http://sklep.intermotors.pl/product-pol ... 8409-.html
tylko nie wiem jak stary, może wy odnajdziecie gdzieś tą informacje:)
Co myślicie o oponach Shinko?
- Ew3Ra
- Świeżak
Info dot jest na oponie, więc nie widomo jaki jest rocznik
Słabo tylko, że intermotors sprzedaje takie hity.
Co innego kupić oponę ktora dwa lata leżakowala w odpowiednich warunkach a co innego taką która była przechowywana w nieodpowiednich. Dla mnie to taki rodzaj rosyjskiej ruletki:)
Może jestem prewrazliwiony ale kiedyś bym się zabił przez używkę więc każdemu odradzam.
Słabo tylko, że intermotors sprzedaje takie hity.
Co innego kupić oponę ktora dwa lata leżakowala w odpowiednich warunkach a co innego taką która była przechowywana w nieodpowiednich. Dla mnie to taki rodzaj rosyjskiej ruletki:)
Może jestem prewrazliwiony ale kiedyś bym się zabił przez używkę więc każdemu odradzam.
- Gregorgsxr
- Świeżak
Jak 10 letnia, to już nie nowa.
http://www.scigacz.pl/Stary,DOT,opony,f ... 10566.html
Na szczęście w Polsce rośnie świadomość jeśli chodzi o opony. Coraz częściej mam klientów, którzy zaznaczają, że jak starsza niż x (rzadko więcej niż 6) miesięcy to nie biorą.
http://www.scigacz.pl/Stary,DOT,opony,f ... 10566.html
Na szczęście w Polsce rośnie świadomość jeśli chodzi o opony. Coraz częściej mam klientów, którzy zaznaczają, że jak starsza niż x (rzadko więcej niż 6) miesięcy to nie biorą.

Miczab - Twój partner w motozakupach 

-
Miczab - Administrator
dokładnie, powinno się coś takiego tępić tak samo jak "regenerację", która polega na wycinaniu głębszego bieżnika. Człowieku, nie oszczędzaj na własnym życiu i zdrowiu do qrwy nędzy, bo chyba masz tylko jedno
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
Troche chlopaki slabo sie orientujecie ;p z tym parcieniem do 5lat oponka ja kupuje rocznÄ… nowke albo nowke z bierzacego roku ale 2latek w porzadny sklepie tez bedzie dobry... Trzeba w dobrych warunkach przechowywac. Byl artykul kiedys o oponkach.
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Ostatnio w prasie motocyklowej znalazłem adres http://www.nowegumy.pl/
Czy ktoś słyszał o takich wynalazkach jak Duro, Linswood czy Maxxis?
Czy ktoś słyszał o takich wynalazkach jak Duro, Linswood czy Maxxis?
MZ ETZ 251 -> Honda CBF 600 S -> YAMAHA FZS 1000 FAZER
-
sznajdi - Bywalec
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
ja bym jej raczej nie kupil bo to jednak 10 lat
natomiast pisanie bzdur jako ze opona z rocznika innego niz biezacy to zlo to naprawde brak znajomosci tematu, ludzie przestancie innym wciskac ten kit, poza testem na scigaczy widzialem tez inny odnosnie opon samochodowych, jasno z nich wynika ze dot w przypadku prawidlowo przechowywanych opon nie ma wiekszego znaczenia...takze mysle ze takie kilku letnie, dobrze przechowywane, mozna spokojnie brac[/i]
natomiast pisanie bzdur jako ze opona z rocznika innego niz biezacy to zlo to naprawde brak znajomosci tematu, ludzie przestancie innym wciskac ten kit, poza testem na scigaczy widzialem tez inny odnosnie opon samochodowych, jasno z nich wynika ze dot w przypadku prawidlowo przechowywanych opon nie ma wiekszego znaczenia...takze mysle ze takie kilku letnie, dobrze przechowywane, mozna spokojnie brac[/i]
r1 01 

- miszcz215
- Świeżak
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości