Jak wytrzymałe są naklejki na motocykl?
• Strona 1 z 1
Jak wytrzymałe są naklejki na motocykl?
Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj i początek przygody z motocyklami (prawdopodobnie).
Przeglądam oferty z Yamahą YZF R125 i jedna się wyróżnia (wyglądem znaczy się): http://allegro.pl/yamaha-yzf-r125-monst ... 77106.html
Moto jest ładne i efektowne, tylko to nie jest oryginalne malowanie, a naklejki (z tego, co wiem) i zastanawiam się, jak trwałe są takie naklejki. Czy nie zniszczą się na deszczu/słońcu/od mycia/whatever. I jeśli się zniszczą, to jak wtedy taki motocykl będzie wyglądał.
Przeglądam oferty z Yamahą YZF R125 i jedna się wyróżnia (wyglądem znaczy się): http://allegro.pl/yamaha-yzf-r125-monst ... 77106.html
Moto jest ładne i efektowne, tylko to nie jest oryginalne malowanie, a naklejki (z tego, co wiem) i zastanawiam się, jak trwałe są takie naklejki. Czy nie zniszczą się na deszczu/słońcu/od mycia/whatever. I jeśli się zniszczą, to jak wtedy taki motocykl będzie wyglądał.
- NPS
- Świeżak
Bo jedyna szczera odpowiedz to: "To zalezy". Profesjonalne oklejanie plastikow/karoserii starcza na lata. Naklejki z papieru odpadna po drugim myciu i zapaskudza wszystko klejem. Jesli jestes amatorem myjki cisnieniowej, to tez moga zejsc szybciej.
Ja mam plastik/folie naklejke firmowa na motocyklu i nie dosc, ze wyglada, to trzyma sie dobrze od 2 lat.
Ja mam plastik/folie naklejke firmowa na motocyklu i nie dosc, ze wyglada, to trzyma sie dobrze od 2 lat.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Zależy jaką techniką wykonany jest druk:
- solwent 1-2 lat, w motocyklu krócej
- solwent + laminat UV 3-5 lat
- sitodruk - prędzej folię szlag trafi niż sam wydruk
- folia plotowana - w zależności od rodzaju folii, są 2-3 letnie (marszczą się i ściągają w zależności od temperatury, pękają itp), są 5-7 letnie, są i 10 letnie. Do tego są takie naklejki z różnym rodzajem kleju, są nawet takie do zastosowań na duże zmiany temperatury i duże prędkości (np. do stosowania na samolotach), których klej dosłownie wulkanizuje naklejkę z lakierem.
O oryginale, jeśli naklejka niema przejść tonalnych, najczęściej stosowany jest sitodruk.
- solwent 1-2 lat, w motocyklu krócej
- solwent + laminat UV 3-5 lat
- sitodruk - prędzej folię szlag trafi niż sam wydruk
- folia plotowana - w zależności od rodzaju folii, są 2-3 letnie (marszczą się i ściągają w zależności od temperatury, pękają itp), są 5-7 letnie, są i 10 letnie. Do tego są takie naklejki z różnym rodzajem kleju, są nawet takie do zastosowań na duże zmiany temperatury i duże prędkości (np. do stosowania na samolotach), których klej dosłownie wulkanizuje naklejkę z lakierem.
O oryginale, jeśli naklejka niema przejść tonalnych, najczęściej stosowany jest sitodruk.
- Artur_
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości