Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
Re: Jaki kupić motocykl do offroadu? Co sądzicie o...?
Ok, wielkie dzięki. Już wiem, że raczej kupię dt 

- AZiX24
- Świeżak
Witam mam 35 lat - 2 sezon jeżdżę na motocyklu /CB600F/ ostatnio spróbowałem jazdy enduro po lesie/polach jeździłem KMX 125 - bardzo fajna jazda i zastanawiam się nad zakupem czegoś do weekendowych wypadów do lasu. Mój wzrost 174cm waga 98kg - możecie cos zaproponować? W związku ze sporadyczną jazdą nie chciałbym wydawać więcej niż powiedzmy 4-8 tyś , fajnie jakby to był silnik 2T może być z kopniakiem, zależy mi też żeby można było go zarejestrować. Z góry dziękuję za radę.
- malcolmx
- Świeżak
no to szukasz dowolnej 125tki soft enduro, poczytaj powyzsze posty tego tematu masz wiecej informacji,
kazda marka ma cos od siebie - szukaj yamahy dt 125, kmx 125, ktm lc2, honda crm / mtx
kazda marka ma cos od siebie - szukaj yamahy dt 125, kmx 125, ktm lc2, honda crm / mtx
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki za radę KMX kupiony 

- malcolmx
- Świeżak
Cześć, szukam jakiegos crossa/, enduro dla kuzyna. Jako iż nie ma on za wiele hajsu wybór padł na yzf 250 i crf 250. Doszły mnie słuchy ze w hondzie zawiecha jest taka sobie, zaś w yzf 250 pada skrzynia biegów, co sądzicie o tych opiniach ? jak dobrze sprawdzić działanie biegów w yzf 250 ?
- enussss
- Świeżak
nie mam pojęcia skąd takie informacje
zawieszenie w obu motocyklach jest TOPOWE - nie ma lepszych - chyba ze typowo tuningowe i personalizowane. zazwyczaj stan zawieszenia wynika z serwisu - a raczej jego braku. w takich starych moto raczej nikt nie dba tak jak w nowej maszynie ( a ksiazka serwisowa zaleca serwis olejowy co kilka godzin jazdy zwykle ) wiec tutaj argument bezsensowny.
co do skrzyn - to wyczynówka, kazda uszkodzenie czy eksploatacyjne czy wynikowe moze powodwać mała zywotnosc tego elementu - dlatego trzeba regularnie moto serwisowac - jak ktos składa silnik wiedząc że skrzynia jest taka sobie - jeździ na bombie, problem jest tylko taki że mało kto serwisuje poprawnie starsze motocykle - jedno koło zębate kosztuje 250-500 zł, wymienia sie parami, raptem zaraz sie okazuje że trzeba wsadzic kilka tysiecy w skrzynie.. ( czyli prawie wartosc motocykla) - wiec mało kto sie na to decudyje i składa tykające bomby
trzeba mieć tego swiadomosc kupujac mocno zajechana maszyne - czyli 90% maszyn z rynku wtórnego które maja kilka lat. a skoro szuka po taniosci to tym bardziej łatwo sie nadziać
oba motocykle sa godne polecenia - na tor MX nie ma lepszych sprzetów

zawieszenie w obu motocyklach jest TOPOWE - nie ma lepszych - chyba ze typowo tuningowe i personalizowane. zazwyczaj stan zawieszenia wynika z serwisu - a raczej jego braku. w takich starych moto raczej nikt nie dba tak jak w nowej maszynie ( a ksiazka serwisowa zaleca serwis olejowy co kilka godzin jazdy zwykle ) wiec tutaj argument bezsensowny.
co do skrzyn - to wyczynówka, kazda uszkodzenie czy eksploatacyjne czy wynikowe moze powodwać mała zywotnosc tego elementu - dlatego trzeba regularnie moto serwisowac - jak ktos składa silnik wiedząc że skrzynia jest taka sobie - jeździ na bombie, problem jest tylko taki że mało kto serwisuje poprawnie starsze motocykle - jedno koło zębate kosztuje 250-500 zł, wymienia sie parami, raptem zaraz sie okazuje że trzeba wsadzic kilka tysiecy w skrzynie.. ( czyli prawie wartosc motocykla) - wiec mało kto sie na to decudyje i składa tykające bomby

oba motocykle sa godne polecenia - na tor MX nie ma lepszych sprzetów
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja ostatanio miałem okazję jeździć Hondą CR250R z 1997 roku. Muszę przyzynać, że to bardzo fajny motor wyścigowy produkowany w pierwszej połowie lat 90.
- kaskada
- Świeżak
Hej,
jaki cross/enduro na początek do 3000zł.
Mam 185cm/190cm wzrostu i +/- 90kg.
Przeglądałem internet i widziałem w tej cenie:
Kawasaki kx 80 z 1999r. (30kM)
I czy Kawasaki będzie dobre a może jakiś inny cross/enduro.
Będę jeździł po wiejskich drogach, lasach i polach.
//Edit
Pojemność obojętna byle miał wystarczająco mocy.
jaki cross/enduro na początek do 3000zł.
Mam 185cm/190cm wzrostu i +/- 90kg.
Przeglądałem internet i widziałem w tej cenie:
Kawasaki kx 80 z 1999r. (30kM)
I czy Kawasaki będzie dobre a może jakiś inny cross/enduro.
Będę jeździł po wiejskich drogach, lasach i polach.
//Edit
Pojemność obojętna byle miał wystarczająco mocy.
- Hux
- Świeżak
kx 85 jest dla dzieciaków zaleznie od wielkosci kół ale pewnie z 9-15 lat.
na przelotówki szkoda kupowac crossowke - zwłaszcza w tym budzecie, mocno sie zrazisz cenami eksploatacji crossówki na wiejskich drogach
kup sobie yamahe DT 125 - przykładowo
na przelotówki szkoda kupowac crossowke - zwłaszcza w tym budzecie, mocno sie zrazisz cenami eksploatacji crossówki na wiejskich drogach

kup sobie yamahe DT 125 - przykładowo
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Zastanawiałem się nad Yamaha ale przeglądąłem internet i wszystkie dt 125 do 3000zł były do doinwestowania. Najwyżej będę szukał dalej i masz jakieś rady co do szukania/kupowania. Wcześniej trochę poszukałem w internecie i znalazłem: hondę xlr 125, hondę xr 125 i Suzuki DR 125. Są warte zachodu?
- Hux
- Świeżak
wczesniej wyskjoczyłes z KXem - takiego motocykla nie da sie juz doinwestowac po tylu latach pewnie jest tak dobity ze praktycznie zadna kasa go nie przywróci do ładu, a wyczynówka by sie sypała szybko. DT nawetj ak do poprawej bedzie jeździła i jeździła. niestety - nie poradzisz mały budzet to igły nie kupisz, dozbieraj cos moze i od razu kup lepszego
te które wymieniłes dr, xl sa spoko, pancerne i niezawodne - O ILE sie o nei zadba, wystarczy nieupilnować oleju głowice przytrzesz i koszt naprawy bedzie wynosił koszt zakupu motocykla praktycznie
aczkolwiek jakzadbana sztuka to tanszych sprzetów w eksploatacji nie ma
te które wymieniłes dr, xl sa spoko, pancerne i niezawodne - O ILE sie o nei zadba, wystarczy nieupilnować oleju głowice przytrzesz i koszt naprawy bedzie wynosił koszt zakupu motocykla praktycznie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki za pomoc mam jeszcze tylko jedno pytanie na co zwracać uwagę podczas szukania i kupowania.
- Hux
- Świeżak
na to zeby znaleźć fajną sztuke - a podczas kupowania zwracac uwage na wszystko - nie ma rzeczy zbędnych 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Więc tak mam 13 lat 65 kg i ok 170 cm wzrostu. Chciałbym zacząć przygodę z motorami ale nie wiem jaki kupić. Macie może jakieś propozycje lub porady?
- Wojtasek
- Świeżak
Ps. Myślałem o jakiejś Yamaha np Yamaha dt 80 lc2. Co o niej myślicie? Mój budżet to ok 2k
- Wojtasek
- Świeżak
mysle ze ciezko o lepsze pierwsze moto 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A ta Yamaha będzie dobra na lasy itp?
- Wojtasek
- Świeżak
tak - takie mot oto typowe enduro, soft enduro sprzęt własnie do pyrkania po lasach, sciezkach lekki teren, troche asfaltu mu nie zaszkodzi. nie sprawdzi sie w ciezkim terenie czy na podjazdach - za słabe, za ciezkie, za kiepskie zawieszenie czy hamulce. ale do nauki do lasu ciezko o lepsze moto, sam praktycznie od takiego zaczynałem ( i to od 50tki, ostro nią katowałem nawet po małych torach motocrossowych )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam, co sądzicie o tym motocyklu jako zakup na pierwsze enduro? Na codzień jeżdżę 125 w 4t. Senda 2t ma cyl 70, ogólnie jak jeździłem na niej to ma tyle mocy co moje moto... Myślę że za takie małe pieniądze (koło 1500) to można zacząć przygodę z takimi motocyklami
a i trochÄ™ siÄ™ przy tym pobawiÄ™, nauczÄ™. Jakie macie odczucia?

- Pikers
- Świeżak
na pcozątek jak najbardziej spoko sprzet do nauki jazdy w terenie - tanie, nie sponiewiera, pewnie szybko zacznie brakować mocy zwłaszcza że masz jakies obycie, ale w podobnym budżecie nic ciekawszego i mocniejszego nie znajdziesz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości