125 2t vs 250 4t
Byłem dziś oglądać KTM EXC 125, moto jest na prawdę świetny oraz bardzo zrywny
Martwi mnie tylko jedno czy przez to, że on jest taki mocny jak na 125, to czy koszty utrzymaniu będą duże? Jakie średnią roczną sumę trzeba w niego włożyć przy średniej jeździe, czasami ostro, ale to nie za często. U tego pana co byłem to mówił, że przy średniej jeździe to palił mu 6-7l/100km, jest to prawdą? Jakich roczników omijać? Bądź za jakimi rocznikami się rozglądać do 9-10k maks.

Martwi mnie tylko jedno czy przez to, że on jest taki mocny jak na 125, to czy koszty utrzymaniu będą duże? Jakie średnią roczną sumę trzeba w niego włożyć przy średniej jeździe, czasami ostro, ale to nie za często. U tego pana co byłem to mówił, że przy średniej jeździe to palił mu 6-7l/100km, jest to prawdą? Jakich roczników omijać? Bądź za jakimi rocznikami się rozglądać do 9-10k maks.
- CzyzykPL
- Świeżak
zalezy na co trafisz ale średnie 1000-1500 zł trzeba liczyc przy sensownej jeździe powiedzmy co weekend. im ostrzej i częsciej ganiasz, i im bardziej go katujesz tym koszta rosną, ale też mogą isc w dół. oczywiscie te 1500 zł to licze raczej takie minimum, jak juz i przy załozeniu że robisz większosc sam, bo 1500 zł to potrafi mechanik za sama robocizne wziąc jak ma duzo do roboty
6-7 to realny wynik, ale wszystko zalezy od jazdy, spokojnie i 10 może chlapnąć, a i pewnie do 4 da sie zejsc na pyrkaniu.
jakich omijac - jak najstarszych ;P kup średniaka najlepiej za cene którą masz, nie ma co sie porywać na jak najnowsząsztuke bo pewnie bedzie dobita, ale nie ma co kupowac sprzetu z 2000 roku, najlepiej jakby był 2006w góre

6-7 to realny wynik, ale wszystko zalezy od jazdy, spokojnie i 10 może chlapnąć, a i pewnie do 4 da sie zejsc na pyrkaniu.
jakich omijac - jak najstarszych ;P kup średniaka najlepiej za cene którą masz, nie ma co sie porywać na jak najnowsząsztuke bo pewnie bedzie dobita, ale nie ma co kupowac sprzetu z 2000 roku, najlepiej jakby był 2006w góre
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Czyli koszta nie małe, ale coś za coś
Tylko jak na razie, nic porządnego nie ma :/ oby się to poprawiło w niedługim czasie
Jak pisałem, będziemy jeździć w grupie tej co pisałem wyżej, tamto to nie są jakieś ostre motocykle, więc przy tej jeździe też nie będzie katowany, ani nic
Głównie będzie użytkowany prawie codziennie, jak będzie pogoda dopisywać, ale nie na długie, ostre trasy

Jak pisałem, będziemy jeździć w grupie tej co pisałem wyżej, tamto to nie są jakieś ostre motocykle, więc przy tej jeździe też nie będzie katowany, ani nic

Głównie będzie użytkowany prawie codziennie, jak będzie pogoda dopisywać, ale nie na długie, ostre trasy

- CzyzykPL
- Świeżak
Dobra Panowie, a teraz coÅ› z innej strony.
Dziś wszystko przekalkulowałem i niestety, ten EXC będzie trochę za drogi w utrzymaniu.
Mam wydać około 11k i do później jeszcze po sezon dokładać min. 1,5k to trochę mi nie odpowiada, jeszcze do tego że pali dużo
Co sądzicie o 4T, np. EXC-F 250, bądź inne modele, tylko najważniejsze żeby z homologacją.
Czy większe będą koszty utrzymaniu 4T? przy naprawdę nie ostrej jeździe, ostra jazda to będzie raz może na tydzień/dwa tygodnie.
Prosiłbym o konkrety, bo naprawdę zależy mi na odpowiedzi.
http://sprzedajemy.pl/ktm-exc-f-250-exc ... r,11407757 Czyżby on nie był zbyt tani? Ukryte wady? Chociaż z innej strony patrząc, jakby nawet wymagał remontu, to tak do 2k mogę jeszcze w niego włożyć
Dziś wszystko przekalkulowałem i niestety, ten EXC będzie trochę za drogi w utrzymaniu.
Mam wydać około 11k i do później jeszcze po sezon dokładać min. 1,5k to trochę mi nie odpowiada, jeszcze do tego że pali dużo

Co sądzicie o 4T, np. EXC-F 250, bądź inne modele, tylko najważniejsze żeby z homologacją.
Czy większe będą koszty utrzymaniu 4T? przy naprawdę nie ostrej jeździe, ostra jazda to będzie raz może na tydzień/dwa tygodnie.
Prosiłbym o konkrety, bo naprawdę zależy mi na odpowiedzi.
http://sprzedajemy.pl/ktm-exc-f-250-exc ... r,11407757 Czyżby on nie był zbyt tani? Ukryte wady? Chociaż z innej strony patrząc, jakby nawet wymagał remontu, to tak do 2k mogę jeszcze w niego włożyć

- CzyzykPL
- Świeżak
kazdy ktm z serii EXC bedzie podobnie kosztowny w utrzymaniu, koszty 4T nie bedą drastycznie sie rózniły... ale nie bedziesz robił remontów często za kilka stówek, tylko jak przyjdzie remont całego silnika to spokojnie 3-4 tysiące mozna zostawic w serwisie na same częsci
także jak szukasz czegos tanszego - to nie patrz na wyczynówki

także jak szukasz czegos tanszego - to nie patrz na wyczynówki
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
rozumiem, czyli exc nie za bardzo mi podchodzi
to teraz przejdźmy na soft enduro, chodzi mi o moc 40-50km i motor, żeby nie był nie wiadomo jaki stary
Może jakieś podobne modele do dr-z 400?
Wiem, że są one cięższe dość sporo od exc, ale koszty utrzymaniu są chyba mniejszy? Duże różnice będę w utrzymaniu drz 400 i ktm exc/f 125/250 ?

to teraz przejdźmy na soft enduro, chodzi mi o moc 40-50km i motor, żeby nie był nie wiadomo jaki stary

Może jakieś podobne modele do dr-z 400?
Wiem, że są one cięższe dość sporo od exc, ale koszty utrzymaniu są chyba mniejszy? Duże różnice będę w utrzymaniu drz 400 i ktm exc/f 125/250 ?
- CzyzykPL
- Świeżak
40-50 koni to juz nie soft praktycznie tylko hard enduro
DRZ to ciezka krowa ale bedzie duzo tansza w utrzymaniu, pewnie z połowe mniejsze koszta, modele podobne - raczej nie ma, kawasaki klx ale wystepuje w pojemnisciach 250 i 300 i są rzadkie, XR 400 troche inna klasa bo powietrzak ale niexle sie tym jeździ i pewnie wagowo podobny do drz

DRZ to ciezka krowa ale bedzie duzo tansza w utrzymaniu, pewnie z połowe mniejsze koszta, modele podobne - raczej nie ma, kawasaki klx ale wystepuje w pojemnisciach 250 i 300 i są rzadkie, XR 400 troche inna klasa bo powietrzak ale niexle sie tym jeździ i pewnie wagowo podobny do drz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
No tak jak ksozt utrzymania +/- 500zł rocznie, to zadowający wynik
Wiesz może jak wygląda spalanie średnie w DRZ? wiem, że to zależy od jazdy, ale średnio ostro jazda
Mam nadzieję, że jak nikt nie kupi to w niedługim czasie pojadę oglądnąć tą http://olx.pl/oferta/suzuki-dr-z-400-ko ... 13bca93a58
co sÄ…dzicie?

Wiesz może jak wygląda spalanie średnie w DRZ? wiem, że to zależy od jazdy, ale średnio ostro jazda

Mam nadzieję, że jak nikt nie kupi to w niedługim czasie pojadę oglądnąć tą http://olx.pl/oferta/suzuki-dr-z-400-ko ... 13bca93a58

- CzyzykPL
- Świeżak
z 5 -6 litrów srednio pali na 100km. moto jak moto - liczy sie stan oceniac wiec nie ma sensu
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
roczniki zawsze były z tym samym silnikiem, wiec lepiej po prostu szukac jak w najlepszym stanie, tłok róznie mozesz kilka lat jeździc bez ruszania a mozesz w sezon zarznąć. ciezko bardzo powiedziec. co do kosztów to tez nie licz że równo 500 zł rocznie wydasz, bo tyle to kosztuje komplet średnich opon ;P czasami tez przyjdzie remont i 1500 zł zniknie momentalnie. ale potem jak pisałem mozesz kilka sezonów przejeździc bez zaglądania do silnika
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Zależy o jakich oponach mowa, gdzie będą użytkowane, no i oczywiście o agresywności obchodzenia się z manetką.
Na swoim przypadku mógłbym powiedzieć, że mając AC10 i jeżdżąc agresywnie, byłbym zmuszony podpisać kontrakt z MICHELINE, bo po kilku wypadach kostki praktycznie okrągłe.
Jakbyś chciał się więcej dowiedzieć o tym modelu zapraszam na forum DR-Z.pl
Na swoim przypadku mógłbym powiedzieć, że mając AC10 i jeżdżąc agresywnie, byłbym zmuszony podpisać kontrakt z MICHELINE, bo po kilku wypadach kostki praktycznie okrągłe.
Jakbyś chciał się więcej dowiedzieć o tym modelu zapraszam na forum DR-Z.pl
-
Street4Fun - Bywalec
a po co ci nicki ? ja nie posiadam DRZ.... ale mozna powiedziec że przez rok miałem 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
moto jak moto, nie było moje tylko stała w naprawie rok
sprzet fajny dlatego że fajnie jeździ, jest tani w eksploatacji, miałem wersje Y wiec bez homologacji, wiec to to samo co E tylko że bez swiateł itp, no i na prawde fajnie to chodziło, na FCR juz i sportowym wydechu no wadą była waga pod ciezkie warunki. do lasu idealna do nauki i nie tylko. sam myslałem momentami nad DRZ bo jest po prostu tania, a po lesie 10 kg w jedna czy w sdrugą nie robi mega róznicy

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no dokładnie, na początek powinna mi wystarczyć, a w żaden ciężki teren nie będę raczej wjeżdżał, a jak już to się najwyżej bardziej zmęczę
Ja patrzÄ™ nad wersjÄ… S
Ta wydaje mi się rozsądna, ale trzeba pojechać zobaczyć http://olx.pl/oferta/suzuki-dr-z-400-ko ... 13bca93a58 teraz muszę ogarnąć szkołe i na początku lipca jadę po nią ;>

Ja patrzÄ™ nad wersjÄ… S

- CzyzykPL
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości