125 2t vs 250 4t
125 2t vs 250 4t
Witam, tak jak w temacie szukam dla siebie pierwszego crossa.
Będę nim głównie jeździł po lasach, polach, na torach w ogóle, skoków też wcale.
I teraz co było by dla mnie lepsze, sam wolałbym 250 4t, ale w 4t to bardzo drogie remonty, ale na to co ja będę go wykorzystywał to może tak źle nie będzie?
Cieszy mnie to że 4t są oszczędniejsze, mniej palą niż 2t i mają mocniejszy dół
Bardzo was proszę abyście pomogli.
Od razu prosiłbym o podanie dokładnych modeli, najlepiej jakby było z homologacją. Rozmyślałem nad Honda CRF 250X oraz Honda CR 125.
Budżet 10-12tyś zł.
z góry dzięki
Pozdrawiam
Będę nim głównie jeździł po lasach, polach, na torach w ogóle, skoków też wcale.
I teraz co było by dla mnie lepsze, sam wolałbym 250 4t, ale w 4t to bardzo drogie remonty, ale na to co ja będę go wykorzystywał to może tak źle nie będzie?
Cieszy mnie to że 4t są oszczędniejsze, mniej palą niż 2t i mają mocniejszy dół

Bardzo was proszę abyście pomogli.
Od razu prosiłbym o podanie dokładnych modeli, najlepiej jakby było z homologacją. Rozmyślałem nad Honda CRF 250X oraz Honda CR 125.
Budżet 10-12tyś zł.
z góry dzięki
Pozdrawiam
- CzyzykPL
- Świeżak
A nie lepiej szukać jakiegoś Soft Enduro, ewentualnie Hard Enduro, skoro nie zamierzasz jeździć po torach ?
Opisz siebie, wzrost, wagę, doświadczenie, najlepiej dostosować się do wzoru.
No na taką jazdę jaką ty preferujesz CR odpada z góry, już lepsza będzie CRF'a w wersji X.
Opisz siebie, wzrost, wagę, doświadczenie, najlepiej dostosować się do wzoru.
No na taką jazdę jaką ty preferujesz CR odpada z góry, już lepsza będzie CRF'a w wersji X.
-
Street4Fun - Bywalec
Właśnie sam nie wiem
Wzrost : 189cm
Waga : 79kg
Doświadczenie : przez około 2 lata jeździłem mz 150, chce coś innego bo mi mocy brakuje
przed mz jeździłem simsonem s51 oraz romet zetka 50, raz przejechałem się yamaha yz 125, czyli doświadczenie nie duże.
Właśnie tak mi się wydawało, że CR nie będzie dobra. A tak w ogóle to za te 10-12k kupię coś przyzwoitego?

Doświadczenie : przez około 2 lata jeździłem mz 150, chce coś innego bo mi mocy brakuje

Właśnie tak mi się wydawało, że CR nie będzie dobra. A tak w ogóle to za te 10-12k kupię coś przyzwoitego?
- CzyzykPL
- Świeżak
10-12 tysiecy kupisz sobie ktma exc 250 w 4T swietna sprawa do lasu i nie tylko, 2takta szybko zarżniesz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ale tu sie nie bardzo jest do czego przyzwyczajac, tyłka sprzet nie urywa tylko technicznie fajnie gania, a co do remontu róznie, mysle że koło 150 mth na tłoku mozna nakręcic przy srednio ostrej jeździe, jak mniej palnikujesz spoko mozesz znacznie to wydłuzyc
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tylko, że dość często jeżdżę w dwie osoby, a tu nie ma jak.
Dziś rozmawiając z ojcem ugadaliśmy, że może lepiej byłoby dołożyć te 10tyś zł i kupić grizzly 660, do lasu i po polach na spokojnej jeździe będzie ok, i w dwie osoby można śmiało jeździć
Co sądzicie o grizzly? może lepiej coś innego?
Dziś rozmawiając z ojcem ugadaliśmy, że może lepiej byłoby dołożyć te 10tyś zł i kupić grizzly 660, do lasu i po polach na spokojnej jeździe będzie ok, i w dwie osoby można śmiało jeździć

Co sądzicie o grizzly? może lepiej coś innego?
- CzyzykPL
- Świeżak
Wpierw się zdecyduj co chcesz, czy chcesz quada, czy jednoślad.
Quad, a tym bardziej grizlak nie da ci takiej frajdy jak jednoślad.
Może zamiast grizlego coś pokroju LTZ, albo raptora.
Quad, a tym bardziej grizlak nie da ci takiej frajdy jak jednoślad.
Może zamiast grizlego coś pokroju LTZ, albo raptora.
-
Street4Fun - Bywalec
Odnośnie quadów nie uzyskasz w tym dziale fachowej odpowiedzi.
W dziale quady to nie wiem czy w ogóle coś uzyskasz.
Szperaj na forach quadowców, 4x4, przeprawy, forum grizz'liego, itp. tam gdzie odpowiedź uzyskasz fachową i szybką.
W dziale quady to nie wiem czy w ogóle coś uzyskasz.
Szperaj na forach quadowców, 4x4, przeprawy, forum grizz'liego, itp. tam gdzie odpowiedź uzyskasz fachową i szybką.
-
Street4Fun - Bywalec
Witam, odświeżam temat, ponieważ po kilkunastu godzianach jazdy quadem, zdecydowałem że to nie moja bajka.
A więc szukam coś tak do 6-7k zł.
Interesuję mnie głównie jazda po lesie oraz szutry. Jeździmy w grupie gdzie są 2xMZ 150, 2xWSK 125 oraz quady 200 i 250, więc motor nie będzie dostawał batów
Przejrzałem parę modeli, ale kompletnie się nie znam, czekam na waszą odpowiedź
Po raz kolejny podaje:
Doświadczenie : przez około 2 lata jeździłem mz 150, chce coś innego bo mi mocy brakuje, przed mz jeździłem simsonem s51 oraz romet zetka 50, raz przejechałem się yamaha yz 125, czyli doświadczenie nie duże.
Głównie interesują mnie 4t, bo do takiej jazdy 2t odpada
Co o tym sÄ…dzicie? http://olx.pl/oferta/yamaha-wr-400-endu ... 50dbc68192
Lub o tym? http://olx.pl/oferta/yamaha-yzf-250-CID ... bd756aca46
A więc szukam coś tak do 6-7k zł.
Interesuję mnie głównie jazda po lesie oraz szutry. Jeździmy w grupie gdzie są 2xMZ 150, 2xWSK 125 oraz quady 200 i 250, więc motor nie będzie dostawał batów

Przejrzałem parę modeli, ale kompletnie się nie znam, czekam na waszą odpowiedź
Po raz kolejny podaje:
Doświadczenie : przez około 2 lata jeździłem mz 150, chce coś innego bo mi mocy brakuje, przed mz jeździłem simsonem s51 oraz romet zetka 50, raz przejechałem się yamaha yz 125, czyli doświadczenie nie duże.
Głównie interesują mnie 4t, bo do takiej jazdy 2t odpada

Co o tym sÄ…dzicie? http://olx.pl/oferta/yamaha-wr-400-endu ... 50dbc68192
Lub o tym? http://olx.pl/oferta/yamaha-yzf-250-CID ... bd756aca46
- CzyzykPL
- Świeżak
odpuść sobie dwie rzeczy
1) wyczynowe crossówki, czyli wszelakie yzf crf rmz itp to nie sprzety do lasu - uwierz mi
tymbardziej że nie chcesz katowac, bo w sumie jak bys latał po lesie techniką jak na torze, czyli gaz do konca ale ciągle zakręty, wzniesienia czyli praktycznie górskie tereny to crossówka jeszcze moooże jakies by tam pole popisu miała. ale do polatania po szutrach odpada
2) unikaj starych wyczynowych enduraków. włąsnie znajomy naprawia WR400, w motocyklu padł 5 tryb skrzyni biegów - czyli norma, na same tryby i wodzik pójdzie 1500 zł ( chyba 1-2 tryby i 1 wodzik..... ) do ktma masz za to dwie uzywane skrzynie biegów sprawne
, masz 5 zaworów, jak zaczną cieknąc to kicha, i ogólnie to jest dosyc kosztowny sprzet, póki jeździ spoko, jak sie zacznie sypać - tragedia.
ja Ci polecam sprzet który nie jest najlżejszy, ale do szutrów nadaje sie idealnie, kosztuje w utrzymaniu niewiele, a frajdy daje duuuzo więcej - szuka łbym cos pokroju suzuki DR 350, tam raz na rok sprawdzisz zawory, wymienisz olej, i praktycznie nic cię wiecej nie interesuje, w wyczynówce co kilka dobrych wypadów juz wymiana oleju, tylko że do DR kupisz olej za 30 zł litr a do wyczynówki 60 zł litr
ogólnie to nie jest lekkie moto, wiec w ciezki teren sie średnio nadaje, ale na szutry bajka, praktycznie się nim płynie. oczywiscie widywałem takie sprzety na torze crossowym i potrafiły objechać nie jednego laika na wyczynowej 125tce
obok tego jest mało popularne ale też fajne kawasaki klx 250 i 300. ale ciezko dorwać bo mało kiedy taka sztuka stoi na sprzedaż. jak dla mnie to dobre sprzety
ewentualnie mógłbys szukać też czegos w 2T - i wcale nie ma co sie bac 2T bo takie enduro nadaje sie też spokojnie do lasu, tutaj polecam yamahe DT 125 na czele i wszystkie pozostałe, aprka RX, kawka kmx, lc2, i cała reszta
tutaj to samo, niskie koszta utrzymania, podobna moc jak DRka tylko że maszyna jednak lżejsza, i za tą kase też cos ciekawego wyrwiesz
1) wyczynowe crossówki, czyli wszelakie yzf crf rmz itp to nie sprzety do lasu - uwierz mi

2) unikaj starych wyczynowych enduraków. włąsnie znajomy naprawia WR400, w motocyklu padł 5 tryb skrzyni biegów - czyli norma, na same tryby i wodzik pójdzie 1500 zł ( chyba 1-2 tryby i 1 wodzik..... ) do ktma masz za to dwie uzywane skrzynie biegów sprawne

ja Ci polecam sprzet który nie jest najlżejszy, ale do szutrów nadaje sie idealnie, kosztuje w utrzymaniu niewiele, a frajdy daje duuuzo więcej - szuka łbym cos pokroju suzuki DR 350, tam raz na rok sprawdzisz zawory, wymienisz olej, i praktycznie nic cię wiecej nie interesuje, w wyczynówce co kilka dobrych wypadów juz wymiana oleju, tylko że do DR kupisz olej za 30 zł litr a do wyczynówki 60 zł litr

obok tego jest mało popularne ale też fajne kawasaki klx 250 i 300. ale ciezko dorwać bo mało kiedy taka sztuka stoi na sprzedaż. jak dla mnie to dobre sprzety
ewentualnie mógłbys szukać też czegos w 2T - i wcale nie ma co sie bac 2T bo takie enduro nadaje sie też spokojnie do lasu, tutaj polecam yamahe DT 125 na czele i wszystkie pozostałe, aprka RX, kawka kmx, lc2, i cała reszta
tutaj to samo, niskie koszta utrzymania, podobna moc jak DRka tylko że maszyna jednak lżejsza, i za tą kase też cos ciekawego wyrwiesz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki za informację.
Tylko, że te DR są dość stare bo większość poniżej 2000r.
Tylko, że 2T więcej niestety spali.
Wiesz, czasami trzeba przycisnąć manetkę, nawet na dłuższy odcinek
Jak dla mnie nie mam sensu wymieniać mz na DT 125, wolałbym jednak coś mocniejszego
Możesz jakieś inne modele?
Tylko, że te DR są dość stare bo większość poniżej 2000r.
Tylko, że 2T więcej niestety spali.
Wiesz, czasami trzeba przycisnąć manetkę, nawet na dłuższy odcinek

Jak dla mnie nie mam sensu wymieniać mz na DT 125, wolałbym jednak coś mocniejszego

Możesz jakieś inne modele?
- CzyzykPL
- Świeżak
DR350 to kultowy sprzęt, 16 letni sprzęt można rzec, że sprzęt już dobrze dotarty.
A jak nie, to coś w okolicach 7-8k jest młodszy brat DR'ki, czyli DRZ400, brudasa za taką kasę idzie znaleźć, nawet z papierami. Ale czy ja wiem... 15 lat i szukasz ciężkich moto.
Kupiłbyś DT125 i byłoby dobrze i lekko przede wszystkim.
A jak nie, to coś w okolicach 7-8k jest młodszy brat DR'ki, czyli DRZ400, brudasa za taką kasę idzie znaleźć, nawet z papierami. Ale czy ja wiem... 15 lat i szukasz ciężkich moto.
Kupiłbyś DT125 i byłoby dobrze i lekko przede wszystkim.
-
Street4Fun - Bywalec
Wiek tu nie ma nic znaczenia, kolega ma też 15lat i ledwie co mz utrzymuje..
Po prostu swoją wagę mam oraz wzrost i do tego lekka siłownia i mam nadzieję, że takiego powinien utrzymać
http://olx.pl/oferta/suzuki-dr-z-400-ko ... e98f9ba5e6
Piszcie co tym sądzicie, przyjmę każdą krytykę

Po prostu swoją wagę mam oraz wzrost i do tego lekka siłownia i mam nadzieję, że takiego powinien utrzymać

http://olx.pl/oferta/suzuki-dr-z-400-ko ... e98f9ba5e6
Piszcie co tym sądzicie, przyjmę każdą krytykę
- CzyzykPL
- Świeżak
Oczywiście, że tak, no wiadomo przez zdjęcie nie zobaczysz jak pracuje
Skoro ten DRZ taki ciężki, to co polecicie mocniejszego od DT 125?
Co o tym sÄ…dzicie? http://olx.pl/oferta/honda-crf-250x-200 ... 74619d3e87 dobra cena?

Skoro ten DRZ taki ciężki, to co polecicie mocniejszego od DT 125?
Co o tym sÄ…dzicie? http://olx.pl/oferta/honda-crf-250x-200 ... 74619d3e87 dobra cena?
- CzyzykPL
- Świeżak
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości