[biblioteka] Zdałeś prawo jazdy? Dokument...
Nie, nie spełniasz warunku wieku. Twoje prawo jazdy zostanie zamówione najwczęsniej 14.03 ( o ile jeszcze wczesniej opłacisz, jeśli nie-jeszcze się przedłuzy)<br><hr>iwonaKomentatorzy napisał(a):Ja dzisiaj zdałem na kat. B,a 18stke mam 13 marca, jest możliwość otrzymania dokumentu wcześniej ?<br><hr>Dominik<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Do egzaminu można podjeść na miesiąc przed skonczeniem 18 lat, ale prawo jazdy może być zamówione dopiero jak będziesz pełnoletni.Komentatorzy napisał(a):Ja dzisiaj zdałem na kat. B,a 18stke mam 13 marca, jest możliwość otrzymania dokumentu wcześniej ?<br><hr>Dominik<br>Komentatorzy napisał(a):Nie, nie spełniasz warunku wieku. Twoje prawo jazdy zostanie zamówione najwczęsniej 14.03 ( o ile jeszcze wczesniej opłacisz, jeśli nie-jeszcze się przedłuzy)<br><hr>iwona<br>
Takie przepisy. Więc jeszcze trochę poczekasz<br><hr>Ja
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ja znam takich urzędników:)Komentatorzy napisał(a):a ja zadaje pytanie co ma księgowanie dokumentów do wejścia w życie tej chorej pseudo ustawy ! moim zdaniem odwołał bym się do sądu tej chorej krainy! a jak nie to Sztrazburg.Życzę powodzenia!<br><hr>Pablo<br>Komentatorzy napisał(a):Chodzi o wpływ dokumentów do urzędu.
Dokumenty wpłynęły do urzędu po 19 stycznia.
Wtedy w obrocie prawnym nie było już ustawy prawo o ruchu drogowym, ale ustawa o kierujących pojazdami i to na podstawie tej ustawy urzędnik musi wydać dokument prawa jazdy, powołując się na przepisy tej ustawy.
A ustawa o kierujących określa minimalny wiek do posiadania dokumentu na 24 lata, jeśli chodzi o kategorię A.
Niestety nikt nie napisał przepisu przejściowego, który stanowiłby np, że : osoby które zdały egzamin państwowy na kategorię A na zasadach określonych w ustawie prawo o ruchu drogowym, przed dniem wejścia w życie ustawy o kierujących pojazdami, a ich dokumenty wpłynęły do organu wydającego uprawnienia po dniu 19 stycznia 2013r. i osoby te nie spełniają przesłanki minimalnego wieku 24 lat, uważa się za spełniające wszystkie przesłanki do wydania prawa jazdy kategorii A" czy coś w tym stylu.
I byłoby po kłopocie.<br><hr>Ja<br>Komentatorzy napisał(a):Według mnie jeśli ustawodawca nie określił okresu przejściowego to urząd powinien wydać dokument, bo prawo nie może działać wstecz,dotyczy się to również egzaminu państwowego który został zdany w danym dniu i to jest istotne a nie przepływ dokumentów.<br><hr>Pablo<br>Komentatorzy napisał(a):a na podstawie jakiego przepisu urząd powinien wydać dokument, skoro nie ma przepisu przejściowego, jak sam zauważyłeś?
bardzo chętnie wydalibyśmy dokument każdej osobie będącej w sytuacji Natalii, gdyby jakikolwiek przepis na chwilę obecną pozwalał na to.
ale go po prostu nie ma.<br><hr>urzędnik<br>Komentatorzy napisał(a):Powiem tak szanuje twoją prace bo wiem że jesteś zobligowany ustawami i nie mam pretensji że je respektujesz to jest normalne ale jako organ państwowy powinniście tego typu sprawy poddawać tzw.kwarantannie a nie obligatoryjnie wydawać decyzje.PS:wiem że to nie zależy od waszej złej woli, a może posłać jakieś monity do ustawodawcy.<br><hr>Pablo<br>Komentatorzy napisał(a):" a może posłać jakieś monity do ustawodawcy"
- tak też zrobiliśmy.
Proszę mi wierzyć, robię co w mojej mocy, by może doszło do sytuacji dokonania zmian w ustawie.
Jestem jednak tylko szarym urzędnikiem, związanym przepisem prawa, który jest niekorzystny dla klientów.
I proszę mi wierzyć - nie jest to mi obojętne.
<br><hr>Urzędnik<br>Komentatorzy napisał(a):W takim razie wygląda na to że zostały wyczerpane wszystkie możliwe sposoby na załatwienie sprawy, a z mojej strony dodam że rzadko spotyka się urzędnika chcącego rozwiązać problem petenta tak jak w tym przypadku szacunek .Pozdrawiam.<br><hr>Pablo<br>
My też jesteśmy ludźmi .
I jest mi ogromnie przykro, że doszło do takiej sytuacji i ogromnie trudno rozmawia mi sie z klientami , którzy mają takie problemy.
Probuję wczuć się w ich sytuację, wiem, ze czują się oszukani, ale mam związane ręce na chwilę obecną.
Mam jednak nadzieję, że prędzej czy później zostaną dokonane zmiany w ustawie na korzyść klientów.
<br><hr>urzędnik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
aaa w Krakowie egz.Komentatorzy napisał(a):WORD a nie MORD ... poprawcie to <br><hr>combat100<br>
Mój błąd
Pozdrawiam<br><hr>combat100
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
MORD - Małopolski Ośrodek Ruchu Drogowego.Komentatorzy napisał(a):WORD a nie MORD ... poprawcie to <br><hr>combat100<br>
Tak właśnie się nazywa<br><hr>SP
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Trzeba było rozprawić się z komunistami tak jak to zrobili Czesi, a jak nie chcieliście to się teraz babrajcie w tym szambie POstkomunistycznym<br><hr>wars
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
EXCEL!Komentatorzy napisał(a):WORD a nie MORD ... poprawcie to <br><hr>combat100<br>

A odnośnie artykułu. Współczuje, bardzo współczuję obecnym zdającym. Ja mam prawko 8 lat i nie było żadnych problemów ze zdaniem, egzaminami i formalnościami. Nie rozumiem dlaczego politycy robią z nas drogowych idiotów zaostrzając przepisy.
Zdawanie prawa jazdy powinno być jak w modelu amerykańskim, przynajmniej tak mi się wydaje, że jest dużo prościej, taniej i szybciej.
Obecne zasady w Polsce i ich totalne skomplikowanie sprawia wrażenie, że zdawanie na B jest równe ze zdawaniem na ciężarowe gabarytowe... paranoja. Już nie mówiąc o tym, że w szkołach jazdy pustki, bo ludzie wolą poczekać aż albo ustawa się zmieni, albo wyklaruje się jakaś sensowna procedura.<br><hr>Grzegorz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Normalnie jeździć bez prawka... i mieć ich w d*** totalnie.
Znajomi po 6 lat jeżdżą bez (i to nawet bez zdanego egzaminu). Bezpiecznie, totalnie bezwypadkowo i z dużo większą kulturą niż większość z "plastikiem".<br><hr>cd_s
Znajomi po 6 lat jeżdżą bez (i to nawet bez zdanego egzaminu). Bezpiecznie, totalnie bezwypadkowo i z dużo większą kulturą niż większość z "plastikiem".<br><hr>cd_s
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Właśnie podano informacje że Ministerstwo przygotowuje pospiesznie nowelizacje,bo nie ma obiegu dokumentów z powodu niepodłączenia do systemu 70 procent Wordów.Czyli zamiast droga elektroniczną znowu będzie trzeba jezdzic od urzedu do urzędu z zaswiadczeniami!A po to było ta cała nowelizacja aby nie było juz tego burdelu.Przygotowuje pospiesznie bo ponoc prokuratura juz sie tym bajzlem zainteresowała ....<br><hr>przed chwilą
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
owszem przygotowuje, ale nowelizację rozporządzenia w sprawie wydawania uprawnień i egzaminowania.Komentatorzy napisał(a):Właśnie podano informacje że Ministerstwo przygotowuje pospiesznie nowelizacje,bo nie ma obiegu dokumentów z powodu niepodłączenia do systemu 70 procent Wordów.Czyli zamiast droga elektroniczną znowu będzie trzeba jezdzic od urzedu do urzędu z zaswiadczeniami!A po to było ta cała nowelizacja aby nie było juz tego burdelu.Przygotowuje pospiesznie bo ponoc prokuratura juz sie tym bajzlem zainteresowała ....<br><hr>przed chwilą<br>
Ta nowelizacja dotyczy tylko i wyłącznie obiegu dokumentów i Profilu kandydata na Kierowcę.
<br><hr>Ja
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Właśnie dzisiaj w Krakowie taki człowiek bez prawa jazdy, wjechał w przystanek autobusowy i osoby na nim oczekujące.Komentatorzy napisał(a):Normalnie jeździć bez prawka... i mieć ich w d*** totalnie.
Znajomi po 6 lat jeżdżą bez (i to nawet bez zdanego egzaminu). Bezpiecznie, totalnie bezwypadkowo i z dużo większą kulturą niż większość z "plastikiem".<br><hr>cd_s<br>
Dalej będziesz do tego namawiał?<br><hr>Ja
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Dzięki Bogu, że w moim WORDzie w Rybniku, ludzie byli na tyle ogarnięci, że około 15 stycznia rozsyłali wszystkie papiery na A i udało się mi je odebrać bez większych problemów.<br><hr>Rhezz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tak wogóle to widze problem z tą ustawą, Żeby było jasne, ustawa z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (wchodzi w życie 19 stycznia 2013):
art.3: "Kierującym pojazdem może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z następujących warunków: " (i tu urzędowo napisane o posiadaczach praw jazdy, nauce jazdy i egzaminach).
Zwróćcie uawgę na spójnik 'i'.
art. 8: "Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
(...)
4) 20 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba od conajmniej 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;
(...)
7) 24 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A- jeżeli osoba nie posiadala co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2"
Wygląda to tak, jakby osoby, które zdały egzamin na kategorie A nie mogły z niej korzysstać przed ukończeniem 24 roku życia, Jest to chore i licze, że nikt do tego sie nie przyczepi, ale wypadałoby to zmienić. Na ten fakt zwrócił uwagę mój dosyć spostrzegawczy kolega i pozwoliłem sobie zamieścić części z jego cytatów.<br><hr>misiek
art.3: "Kierującym pojazdem może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z następujących warunków: " (i tu urzędowo napisane o posiadaczach praw jazdy, nauce jazdy i egzaminach).
Zwróćcie uawgę na spójnik 'i'.
art. 8: "Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
(...)
4) 20 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba od conajmniej 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;
(...)
7) 24 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A- jeżeli osoba nie posiadala co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2"
Wygląda to tak, jakby osoby, które zdały egzamin na kategorie A nie mogły z niej korzysstać przed ukończeniem 24 roku życia, Jest to chore i licze, że nikt do tego sie nie przyczepi, ale wypadałoby to zmienić. Na ten fakt zwrócił uwagę mój dosyć spostrzegawczy kolega i pozwoliłem sobie zamieścić części z jego cytatów.<br><hr>misiek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Bez urazy ,ale zatem poco było rbic burdel i zabierac czas obywatelom ,skoro snowu petent bedzie petentem i bedzie czekał pokornie na uprzejme przystawienie pieczątki..<br><hr>I jaKomentatorzy napisał(a):Właśnie podano informacje że Ministerstwo przygotowuje pospiesznie nowelizacje,bo nie ma obiegu dokumentów z powodu niepodłączenia do systemu 70 procent Wordów.Czyli zamiast droga elektroniczną znowu będzie trzeba jezdzic od urzedu do urzędu z zaswiadczeniami!A po to było ta cała nowelizacja aby nie było juz tego burdelu.Przygotowuje pospiesznie bo ponoc prokuratura juz sie tym bajzlem zainteresowała ....<br><hr>przed chwilą<br>Komentatorzy napisał(a):owszem przygotowuje, ale nowelizację rozporządzenia w sprawie wydawania uprawnień i egzaminowania.
Ta nowelizacja dotyczy tylko i wyłącznie obiegu dokumentów i Profilu kandydata na Kierowcę.
<br><hr>Ja<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A dyrektor Wodru prowadził pojazd bedąc pijanym ,i zdaje się miał prawo jazdy...zastanów sie proszę o co chodzi w tej dyskusji .<br><hr>I jaKomentatorzy napisał(a):Normalnie jeździć bez prawka... i mieć ich w d*** totalnie.
Znajomi po 6 lat jeżdżą bez (i to nawet bez zdanego egzaminu). Bezpiecznie, totalnie bezwypadkowo i z dużo większą kulturą niż większość z "plastikiem".<br><hr>cd_s<br>Komentatorzy napisał(a):Właśnie dzisiaj w Krakowie taki człowiek bez prawa jazdy, wjechał w przystanek autobusowy i osoby na nim oczekujące.
Dalej będziesz do tego namawiał?<br><hr>Ja<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam. Nowelizacja Ustawy i stosowne do tego rozporządzenia mają mówić o tym że do czasu kiedy się nie ogarnie przez Ustawodawcę (Państwo ) tej sytuacji nie będzie egzaminów a motocyklami będzie można śmigać bez prawa jazdy. Usiłowanie uzyskania prawa jazdy w okresie przejściowym będzie karana mandatem karnym do 500 zł. Pozdrawiam
-
krzall - Świeżak
Mysle, ze trzeba bedzie formalnie zaskarzyc decyzje Wydzialu Komunikacji do Sadu Administracyjnego; niech radza, jak wybrnac z bubla prawnego<br><hr>pabblo
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mysle, ze trzeba bedzie formalnie zaskarzyc decyzje Wydzialu Komunikacji do Sadu Administracyjnego; niech radza, jak wybrnac z bubla prawnego<br><hr>pabblo
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 15 gości