Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Zdałeś prawo jazdy? Dokument...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Zdałeś prawo jazdy? Dokument...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 19:11

Prawo nie działa wstecz, skoro zdawała w świetle przepisow z dni przed wprowadzeniem zmian to urzednicy nie mog ą odmówić wydania dokumentu na kat. A, zresztą w MORD'ie inaczej by nie zdała, bo nie miała by wymaganego wieku.<br><hr>derbimax1
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 19:11

nie rozumiem problemu. przeciez A2 jest po to, by NIE dawać zbyt młodym ludziom mozliwości jeżdżenia zbyt MOCNYMI motorami. przynajmniej póki nie zdobędą niezbędnych umiejętności (w założeniu - 2 lata). to dla ICH i naszego bezpieczenstwa. Bardzo słusznie, że tego prawka nie dostaną wg nowych przepisów. Jaki problem te dwa lata pojezdziic na słabszej maszynce. dopiero na ulicy tak naprawdę człowiek się uczy jeździć. a Pani Natalia bedzie jeszcze się uczyc jezdzic samochodem. a doba ma określoną liczbe godzin. że jest namieszane z przepisami przejsciowymi to fakt. ale może ta zmiana uratuje komuś życie... <br><hr>riik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 19:14

Komentatorzy napisał(a):Witam.
Zacznę od tego, że też zdawałem w Tarnowie na ostatnią chwile bo 4 stycznia 2013r. jednak przewidziałem tą sytuację i niejako przygotowałem się do niej. Bardzo zależało mi na zdobyciu kat. A i od dłuższego czasu obserwowałem sytuacje w mediach branżowych (instruktorów i ludzi w wodach/mordach nie ma co słuchać) i wiedziałem, że taka sytuacja zaistnieje chociaż według mnie jest ona absurdalna. Prawodawca nie przewidział takiej sytuacji, ustawa była wprowadzana na szybko, a cierpią na tym właśnie tacy ludzie jak Natalia. Moja sytuacja była trochę bardziej skomplikowana bo zdawałem kat. B w innym mieście pod koniec grudnia, a kat. A w Tarnowie. Wiedziałem doskonale, że jeśli nie zdam obu egzaminów za pierwszym razem mogę pożegnać się z wymarzonym prawkiem.

Urzędnicy wprowadzili Natalię w błąd, bo mogła zlecić wysłanie papierów do Starostwa po zdaniu kat. A, wydali by plastik bez problemu, a po zdaniu kat. B wyrobić plastik jeszcze raz - koszt 80zł więcej, ale miałaby kategorie na której jej zależało.

Zdanie egzaminu nie oznacza uzyskania uprawnień, uprawnienia uzyskuje się gdy Wydział Komunikacji weryfikuje wniosek petenta o wydanie prawa jazdy i rozpoczyna postępowanie administracyjne.

Jedynym wyjściem dla Natalii jest zgoda na wydanie kat. A2, czekanie 2 lata i zdawanie egzaminu na kat. A w wieku lat 20stu. Owszem istnieje droga sądowa, ale w mojej opinii pieniądze, czas i nerwy nie są wartę tej gry. Ostatnią deską ratunku jest założenie pozwu grupowego, zwrócenie uwagi na ten problem Ministerstwa Transportu i w rezultacie wydanie rozporządzenia które określałoby "okres przejściowy" dla osób, które mają sytuację jak nasza bohaterka ;) <br><hr>Radziu<br>
tylko ile czasu zajmie odpowiedź na pozew grupowy? pewnie sezon się skończy do tej pory... chora sytuacja... :(<br><hr>MrKoksu89
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 19:39

Komentatorzy napisał(a):nie rozumiem problemu. przeciez A2 jest po to, by NIE dawać zbyt młodym ludziom mozliwości jeżdżenia zbyt MOCNYMI motorami. przynajmniej póki nie zdobędą niezbędnych umiejętności (w założeniu - 2 lata). to dla ICH i naszego bezpieczenstwa. Bardzo słusznie, że tego prawka nie dostaną wg nowych przepisów. Jaki problem te dwa lata pojezdziic na słabszej maszynce. dopiero na ulicy tak naprawdę człowiek się uczy jeździć. a Pani Natalia bedzie jeszcze się uczyc jezdzic samochodem. a doba ma określoną liczbe godzin. że jest namieszane z przepisami przejsciowymi to fakt. ale może ta zmiana uratuje komuś życie... <br><hr>riik<br>
a co z ludźmi, którzy od małego jeżdżą np. na torze(czy w lesie)?? też nie umieją jeździć mocnymi motocyklami?<br><hr>adsg
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 19:40

Komentatorzy napisał(a):Mam dokładnie tę samą sytuację, do głowy by mi nie przyszło że wydadzą mi kategorię A2, również zdawałem w Tarnowie...<br><hr>Krosiarz<br>
Komentatorzy napisał(a):do Sądu zasuwaj od razu i walczyć o swoje . Zdawałeś na kat. A i zdałeś to taką właśnie kateogorie powinieneś mieć w prawo jazdy. Koniec i kropla. <br><hr>wkurzony<br>
Komentatorzy napisał(a):od 19 stycznia 2013 prawo jazdy kategorii A przysługuje po ukończeniu 24 lat. Takie jest prawo, koniec i kropka. Buaahahahahahahahaha ;)<br><hr>Yogi<br>
Komentatorzy napisał(a):Prawo nie działa wstecz, na jakich zasadach zaczął naukę, na takich musi skończyć... KONIEC KROPKA, idź do sądu... sprawa do przepchnięcia<br><hr>Nobody<br>
To nie jest działanie prawa wstecz. Wszyscy wiedzieli jakie będą kryteria PRZYZNAWANIA UPRAWNIEŃ od 19 stycznia. I tam było wyraźnie powiedziane, że uzyskanie prawa jazdy A jest od 24 roku życia. Buahahahahaa ;)<br><hr>Yogi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 19:41

Komentatorzy napisał(a):nie rozumiem problemu. przeciez A2 jest po to, by NIE dawać zbyt młodym ludziom mozliwości jeżdżenia zbyt MOCNYMI motorami. przynajmniej póki nie zdobędą niezbędnych umiejętności (w założeniu - 2 lata). to dla ICH i naszego bezpieczenstwa. Bardzo słusznie, że tego prawka nie dostaną wg nowych przepisów. Jaki problem te dwa lata pojezdziic na słabszej maszynce. dopiero na ulicy tak naprawdę człowiek się uczy jeździć. a Pani Natalia bedzie jeszcze się uczyc jezdzic samochodem. a doba ma określoną liczbe godzin. że jest namieszane z przepisami przejsciowymi to fakt. ale może ta zmiana uratuje komuś życie... <br><hr>riik<br>
Komentatorzy napisał(a):a co z ludźmi, którzy od małego jeżdżą np. na torze(czy w lesie)?? też nie umieją jeździć mocnymi motocyklami?<br><hr>adsg<br>
Na torze nie obowiązuja przepisy ruchu drogowego. Po torze moze jeździc bez prawka i to legalnie. Tylko że to nie ma związku z tematem.<br><hr>Oskar
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 20:13

najlepszym rozwiązaniem jest jazda bez prawka ja tak robię od 3 lat i ani razu mnie nie złapali a przez ten czas szykowały mi się tylko 2 kontrole a robię ok 9 tyś km rocznie byłem tez na kilku wyjazdach za granicą warunek to motocykl o mocy powyżej 80 km i spore umiejętności i żaden pies już nie podskoczy młodzi innego wyjścia nie mają .<br><hr>tavi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 20:17

Też zdawałem wszystkie kategorię prawa jazdy w Tarnowie. (Jestem z Wojnicza) Miałem problemy z tym, że jak zdawałem na kategorię CE to po zdaniu tej kategorii chciałem wstrzymać wydawanie prawa jazdy, bo w tym samym czasie robiłem też kategorię A. Złożyłem wniosek o wstrzymanie wydania prawa jazdy dzień po zdaniu na kategorię C+E. Powiedziano mi, że to może nie wiele dać gdyż MORD już wysłał do Starostwa papiery. Po kilku telefonach i jazdy do MORD-u i Starostwa tam i z powrotem udało mi się wstrzymać wydanie tego prawa jazdy. Co nie zmienia faktu, że trzeba stracić wiele czasu i nerwów żeby cokolwiek wskórać z tymi instytucjami. Natalia trzymam kciuki, że uda Ci się otrzymać prawo jazdy z kategorią A i wszystkim innym którzy zdali w tym czasie. Trzeba będzie pewnie poświęcić sporo czasu i nerwów, ale warto walczyć o swoje. Chyba wszyscy tutaj myślą podobnie. Pozdrawiam i trzymam kciuki. <br><hr>Janczar
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 20:21

Ciekawe kolego co byś powiedział gdybyś zapłacił za kurs na kategorię A, potem za egzamin. Stracił wiele czasu na to, a potem nie otrzymał być uprawnień. Rozumiem, że młodzi kierowcy itd, ale skoro MORD dopuścił Panią Natalię do egzaminu, który zresztą zdała to nie widzę przeszkód żeby otrzymała uprawnienia. Ja bym nie odpuścił.<br><hr>Janczar
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 20:39

Z przykrością muszę stwierdzić, że totalnie nie umie się Pan postawić w mojej sytuacji . Proszę mi uwierzyć, że nie marzę o R1 na pierwszy motor i nie miałam zamiaru zabić siebie ani kogokolwiek innego , chodziło mi o rozwijanie pasji , dobrą zabawę jaką dają 2 kółka zaznaczę że chodzi o bezpieczną zabawę . Pan piszę że za 2 lata nauczę się jeździć ok może i tak będzie , ale nikt mi nie zagwarantuje że za 2 lata na 100% Starostwo umożliwi mi podejście do egzaminu, bo jak się okazuje to dobra wola starostwa . Przez 2 lata tak to się może pozmieniać że wyjdą nowe problemy i komplikację . Nowy egzamin wiąże się z kolejnymi kosztami ,których chciałam uniknąć bo jestem uczennicą i żyję na rachunku rodziców . Łatwo mówić ale zapewne gdyby Pan albo ktoś z Pana otoczenia znalazł się w takiej sytuacji wypowiedz wyglądałaby inaczej ;) <br><hr>Natalia
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 20:40

Komentatorzy napisał(a):Prawo nie działa wstecz, skoro zdawała w świetle przepisow z dni przed wprowadzeniem zmian to urzednicy nie mog ą odmówić wydania dokumentu na kat. A, zresztą w MORD'ie inaczej by nie zdała, bo nie miała by wymaganego wieku.<br><hr>derbimax1<br>
niestety paranoją jest to że dla starostwa liczy się data zaksięgowania papierów a nie data zdania egzaminu ...<br><hr>Natalia
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 21:15

Tłumaczenie, ze nie ma wystarczającej liczby lat jest bez sensu, bo wymóg wieku jest potrzebny do przystąpienia do egzaminu a nie wydania prawa jazdy. Skoro zdała egzamin, do którego ja dopuszczono to dlaczego niby nie miała dostać prawa jazdy. Bez sensu<br><hr>znajomy
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 21:19

Komentatorzy napisał(a):a co z ludźmi, którzy od małego jeżdżą np. na torze(czy w lesie)?? też nie umieją jeździć mocnymi motocyklami?<br><hr>adsg<br>
Komentatorzy napisał(a):Na torze nie obowiązuja przepisy ruchu drogowego. Po torze moze jeździc bez prawka i to legalnie. Tylko że to nie ma związku z tematem.<br><hr>Oskar<br>
Moim zdaniem ma i to dużo wspólnego, ponieważ na pewno 18 latek, który jeździ na motocyklu od małego będzie miał lepiej opanowaną maszynę od 24 latka, który pierwszy raz siada na 2 kółka. Kto w ogóle wymyślił że umiejętności zależą od wieku? Faktem jest, że większość wypadków spowodowanych przez brawurę bądź brak opanowania motocykla powodują ludzie bez prawa jazdy. Sam znam co najmniej 2 takie osoby w swoim otoczeniu. Takie stopniowanie prawa jazdy tylko uderzy w nasze portfele i w osoby, które motocyklami się pasjonują. Jak już ktoś stwierdził, że umiejętności zależą od wieku, to dlaczego po prostu limit mocy motocykla nie zwiększa się co dwa lata? Po cholere robić egzamin 3 razy (a1,a2,a)? W Niemczech po zdaniu na A2 po 2 latach bez żadnych egzaminów automatycznie znikają ograniczenia mocy... Ale w polsce przecież nie liczy się dobro obywateli, tylko kasa, którą można z nich wyciągnąć...<br><hr>Marino
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 21:21

Kiedy w tym pojebanym kraju, te urzędnicze pijawki zaczną w końcu odpowiadać za swoje błędy?!<br><hr>M76
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 21:27

jednym slowem ZLODZIEJE i nic wiecej hapia tylko hajs i co takim zrobic ?? nie uczciwe to wszystko jest zapisywali twardo do konca i hajs brali a teraz co ?? wielka dziura w tej chorej ustawie i to wszystko... stwierdzam ze jak policja mnie zlapie to nie sciagna mnie z moto czuje sie jako bym mial prawko bo je zdalem ;D<br><hr>CZUBEKKK
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 21:33

a ja zadaje pytanie co ma księgowanie dokumentów do wejścia w życie tej chorej pseudo ustawy ! moim zdaniem odwołał bym się do sądu tej chorej krainy! a jak nie to Sztrazburg.Życzę powodzenia!<br><hr>Pablo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 21:42

Komentatorzy napisał(a):a ja zadaje pytanie co ma księgowanie dokumentów do wejścia w życie tej chorej pseudo ustawy ! moim zdaniem odwołał bym się do sądu tej chorej krainy! a jak nie to Sztrazburg.Życzę powodzenia!<br><hr>Pablo<br>
Chodzi o wpływ dokumentów do urzędu.
Dokumenty wpłynęły do urzędu po 19 stycznia.
Wtedy w obrocie prawnym nie było już ustawy prawo o ruchu drogowym, ale ustawa o kierujących pojazdami i to na podstawie tej ustawy urzędnik musi wydać dokument prawa jazdy, powołując się na przepisy tej ustawy.
A ustawa o kierujących określa minimalny wiek do posiadania dokumentu na 24 lata, jeśli chodzi o kategorię A.
Niestety nikt nie napisał przepisu przejściowego, który stanowiłby np, że : osoby które zdały egzamin państwowy na kategorię A na zasadach określonych w ustawie prawo o ruchu drogowym, przed dniem wejścia w życie ustawy o kierujących pojazdami, a ich dokumenty wpłynęły do organu wydającego uprawnienia po dniu 19 stycznia 2013r. i osoby te nie spełniają przesłanki minimalnego wieku 24 lat, uważa się za spełniające wszystkie przesłanki do wydania prawa jazdy kategorii A" czy coś w tym stylu.
I byłoby po kłopocie.<br><hr>Ja
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 21:49

Komentatorzy napisał(a):Tłumaczenie, ze nie ma wystarczającej liczby lat jest bez sensu, bo wymóg wieku jest potrzebny do przystąpienia do egzaminu a nie wydania prawa jazdy. Skoro zdała egzamin, do którego ja dopuszczono to dlaczego niby nie miała dostać prawa jazdy. Bez sensu<br><hr>znajomy<br>
Mylisz się niestety.

Ustawa o kierujących pojazdami
Art. 11.
1. Prawo jazdy jest wydawane osobie, która:
1) osiągnęła minimalny wiek wymagany do kierowania pojazdami odpowiedniej
kategorii;....."
<br><hr>Ja
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 21:54

Polska to poj...ny kraj. Jak kazdy z nas wie . Po co ulatwiac zycie narodowi jak mozna mu zycie utrudnic!!!! A najlepiej to postawic jeszcze na kazdej drodze Fotoradar !!!!!!!!!!!!!!!<br><hr>dani600f4i
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 22:06

Komentatorzy napisał(a):a ja zadaje pytanie co ma księgowanie dokumentów do wejścia w życie tej chorej pseudo ustawy ! moim zdaniem odwołał bym się do sądu tej chorej krainy! a jak nie to Sztrazburg.Życzę powodzenia!<br><hr>Pablo<br>
Komentatorzy napisał(a):Chodzi o wpływ dokumentów do urzędu.
Dokumenty wpłynęły do urzędu po 19 stycznia.
Wtedy w obrocie prawnym nie było już ustawy prawo o ruchu drogowym, ale ustawa o kierujących pojazdami i to na podstawie tej ustawy urzędnik musi wydać dokument prawa jazdy, powołując się na przepisy tej ustawy.
A ustawa o kierujących określa minimalny wiek do posiadania dokumentu na 24 lata, jeśli chodzi o kategorię A.
Niestety nikt nie napisał przepisu przejściowego, który stanowiłby np, że : osoby które zdały egzamin państwowy na kategorię A na zasadach określonych w ustawie prawo o ruchu drogowym, przed dniem wejścia w życie ustawy o kierujących pojazdami, a ich dokumenty wpłynęły do organu wydającego uprawnienia po dniu 19 stycznia 2013r. i osoby te nie spełniają przesłanki minimalnego wieku 24 lat, uważa się za spełniające wszystkie przesłanki do wydania prawa jazdy kategorii A" czy coś w tym stylu.
I byłoby po kłopocie.<br><hr>Ja<br>
Według mnie jeśli ustawodawca nie określił okresu przejściowego to urząd powinien wydać dokument, bo prawo nie może działać wstecz,dotyczy się to również egzaminu państwowego który został zdany w danym dniu i to jest istotne a nie przepływ dokumentów.<br><hr>Pablo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl